Екзема или атопичен дерматит е често срещано кожно заболяване

Разбиране на природата на атопичния дерматит – Какво отключва екземата и как трябва да се грижа за атопичната кожа?

чете се за 13 минути
Виж повече

Атопичният дерматит е често срещано заболяване на кожата в детството и засяга много възрастни. То обикновено се свързва със суха, зачервена и сърбяща кожа и може да има значително физическо и психологическо въздействие върху онези, чийто живот засяга. Въпреки че няма известно лечение, доказано е, че ефективната грижа за кожата облекчава симптомите и я поддържа по-спокойна за по-дълго време.

Тази статия дава най-обща информация за атопичния дерматит. Тя обяснява какво представлява заболяването и как въздейства върху хората. Ние изследваме възможните причини и отключващи фактори и правим някои предложения как да успокоим пристъпите, да облекчим симптомите и да се грижим всекидневно за атопичната кожа.

Какво представлява атопичният дерматит?

Атопичният дерматит се характеризира със сърбяща кожа

Атопичният дерматит – известен още като атопична екзема, е неинфекциозно, хронично (т.е. упорито или продължително) възпалително и незаразно кожно заболяване, което се характеризира със суха, лющеща се, сърбяща (известна още като пруритична) и раздразнима кожа, която може да се появи както по лицето, така и по тялото.
Случаите на атопичен дерматит са се увеличили от 2 до 3 пъти в индустриализираните страни от 70-те години на миналия век досега.1,2,3 Броят на заболелите нараства и в развиващите се страни. Атопичният дерматит се среща най-често при бебета и деца: смята се, че приблизително 15% до 20% от децата в световен мащаб страдат от заболяването, като около 90% от всички заболели изпитват симптомите в първите пет години от живота си.1,2,3

То може да продължи до зряла възраст и изследванията показват, че онези, които са имали атопичен дерматит като деца, могат да развият други подобни състояния като астма и алергичен ринит.4 А хора, които никога не са страдали от заболяването в детството си, също могат да го развият като възрастни: смята се, че един на всеки 12 възрастни страда от атопичен дерматит5.

Attention

Аз казвам дерматит, ти казваш екзема
Дерматитът и екземата са взаимозаменяеми и означават едно и също: събирателни понятия за промени в кожата, предизвикани от възпаление. Като такива, те включват много различни дерматологични заболявания. Атопичната екзема и атопичният дерматит също са едно и също нещо.(атопичен означава наследствена чувствителност към определени алергени).

Какви са симптомите на атопичния дерматит?

Обрив може да се появи навсякъде по тялото
По време на пристъп кожата може да е зачервена, суха и силно сърбяща

Сухота, сърбеж и дразнене са симптоми на атопична кожа. При хора със светъл тен засегнатата област на кожата обикновено е червеникава на цвят и може да стане кафява. При хората с по-тъмен тен засегнатата кожа може да стане по-светла или по-тъмна, тъй като атопичният дерматит засяга пигментацията.
Атопичният дерматит може да се появи навсякъде по тялото, но най-често срещаните места са: лицето (включително зоната около очите), шията и деколтето, скалпа, лакътните гънки, колянните ямки, ръцете и краката. Можете да научите повече от Атопичен дерматит по лицето, Атопичен дерматит по клепачите, Атопичен дерматит на скалпа, Атопичен дерматит по ръцете, Атопичен дерматит върху различни части на тялото.
Засегнатите зони леко се различават в зависимост от възрастта. Прочетете повече по този въпрос в Атопичен дерматит при бебетата, Атопичен дерматит при децата и Атопичен дерматит при възрастните.

Какви са различните фази на атопичния дерматит?

Атопичната кожа се характеризира с две фази:

Акутна фаза
Известна също като „активна фаза“ и често се нарича „пристъп“. Това е фазата, когато атопичната кожа е най-силно раздразнима:

 • Кожата изпитва от умерен до силен сърбеж. Може да почувствате парене и то може да е болезнено.
 • Кожата изглежда зачервена, суха и лющеща се. Тя може да е грапава или подута и леко да кърви.

Можете да прочетете повече за евентуалните отключващи фактори на пристъпите, както и за това как да успокоим и да се грижим за атопичната кожа по време на пристъп в Идентифициране и справяне с пристъпите.

Неакутна фаза
Между тези пристъпи има периоди, когато атопичната кожа е по-спокойна и по-малко раздразнима. Този неакутен период е известен също като пасивна, междинна фаза или фаза без пристъп.

 • Кожата се чувства „по-нормална“ (т.е. симптомите са по-малко дразнещи)
 • Кожата изглежда и се чувства суха до много суха и може да бъде на люспести петна, леко лющеща се и леко сърбяща
 • Могат да се наблюдават малки, излекувани напуквания (от предишни пристъпи)
 • Симптомите са подобни на тези при суха кожа (по-скоро състояние, отколкото заболяване, известно като ксероза). Прочетете повече в Най-важното за сухата кожа.
Двете фази на атопичния дерматит

Продължителността на всяка фаза варира значително за отделния човек, а грижата за кожата трябва да бъде адаптирана, за да съответства на различните нужди на кожата по време на всяка фаза.

Няма известно лечение за атопичен дерматит, затова основната ни цел, когато се грижим всекидневно за атопична кожа, е да удължим неакутната фаза. По време на пристъп трябва да се стремим възможно най-бързо да облекчим симптомите и да успокоим кожата.

Гамата Eucerin AtopiControl е специално разработена, за да даде на кожата грижата и комфорта, от които се нуждае по време на всяка фаза.

Може ли атопичният дерматит да въздейства неблагоприятно не само върху кожата ви?

Да живееш с атопичен дерматит, особено по време на пристъп, може да бъде стресиращо и е известно, че оказва значително влияние върху качеството на живот.

Атопичният дерматит може да попречи на добрия сън

В допълнение към проблемите, причинени от самото дразнене на кожата, атопичният дерматит може да доведе до физически и психологически проблеми като липса на сън, дискриминация, стрес и обща липса на самоувереност.

В резултат на това страдащите често си поставят ограничения във всекидневието, като променят облеклото, диетата, избора на грим и дейностите, в които участват. Дори взаимоотношенията им могат да бъдат засегнати, ако страдащият чувства, че симптомите намаляват привлекателността му. Когато от атопичен дерматит страдат бебета и деца, родителите им могат да се почувстват безпомощни и да изпитват чувство за вина.

Можете да прочетете повече в Как атопичният дерматит засяга съня и качеството на живот и да разберете за конкретното въздействие, което има върху различните възрастови групи в Атопичен дерматит при бебета, Атопичен дерматит при децата и Атопичен дерматит при възрастни хора.

Какво предизвиква появата на атопичен дерматит?

Атопичният дерматит е свързан с нарушена бариера на кожата и имунно разстройство.

Илюстрация на напречен разрез на атопична кожа

Най-външните (епидермални) слоеве на здравата кожа са съставени от кожни клетки (корнеоцити), заобиколени от богата на липиди матрица от холестерол, свободни мастни киселини и серамид. Можете да откриете повече в структура на кожата. При атопичната кожа метаболизмът на липидите е извън нормата, което причинява недостиг на серамид и води до загуба на трансепидермална вода.4 Тази излишна загуба на вода води до изсушаване на кожата, което отслабва нейната функция на естествена бариера.

Отслабената защитна функция на атопичната кожа също е свързана с дефицит на филагрин (ген, който отговаря за развитието на структурни протеини, които укрепват защитната функция на кожата). Когато функцията на кожата като естествена бариера се наруши, тя е по-податлива на раздразнение и инфекция.

Страдащите имат нередовна имунна функция (известна като атопия), което кара тяхната кожа да реагира по-силно на въздействията на околната среда и я прави податлива на възпаление.

Съществуват редица генетични и екологични теории за това защо някои хора развиват атопичен дерматит, а други – не. Те включват:

Астмата е свързана с атопичния дерматит
Атопичният дерматит може да бъде отключен и обострен от замърсяването

Генетично предразположение
Съществуват два основни рискови фактора за появата на атопичен дерматит: 1) генетичен дефект в гена на филагрин (FLG)1,6 и 2) фамилна история на атопична болест.1,3

Децата могат да наследят недостиг на филагрин от засегнатите родители7 и тези генетични дефекти са особено чести сред хората от Европеидната раса.1 Многобройни изследвания показват, че FLG генът играе ключова роля в защитната функция на кожата и че мутациите на гена водят до случаи на атопичен дерматит. Когато са налице мутации на филагрин, болестта е по-тежка и упорита.1

 Приблизително 70% от всички пациенти с атопичен дерматит имат фамилна история на атопична болест.1,3,8 Съществува доказана връзка между атопичните заболявания: Атопичен дерматит, астма и сенна хрема. Ако единият или двамата родители страдат от едно от тези състояния, има вероятност детето им да развие атопичен дерматит. Рискът се увеличава пропорционално, така че ако и двамата родители имат и трите състояния, вероятността детето им да наследи болестта се увеличава.

Климат/замърсяване
Живеенето в развита страна, в град (особено с по-високи нива на замърсяване) или в студен климат изглежда увеличава риска от атопичен дерматит. Има някои интересни изследвания за връзката между атопичния дерматит и климата, за които можете да прочетете повече в Атопичен дерматит при децата.

Симптомите на атопичния дерматит са и отключващи фактори. Тъй като кожата е суха и сърбяща, страдащите се чешат. Това чесане уврежда защитната бариера на кожата и бактерии, известни като Staphylococcus Aureus, могат да се размножат и да заразят кожата. Тази инфекция причинява възпаление и сърбеж, което влошава състоянието и прави кожата още по-раздразнима и сърбяща: порочен кръг, известен като атопичен цикъл на кожата.

Атопичният цикъл на кожата

Какво може да отключи реакция на атопичната кожа?

Стресът може да отключи атопичен дерматит
Предизвикващите сърбеж синтетични тъкани могат да влошат симптомите

Има редица външни влияния, които могат да влошат атопичния дерматит и да влошат симптомите. Те варират при всеки човек, но могат да включват:

 • климат и замърсяване
 • пот
 • стрес
 • алергии
 • цигарен дим
 • дразнещи или не-дишащи тъкани: например вълна и найлон
 • никел – метал, който се среща в часовници и бижута
 • химикали като някои перилни препарати
 • слънце: при някои хора слънцето отключва симптомите, а при други подобрява състоянието на кожата

Можете да научите повече за външните влияния в Идентифициране и справяне с пристъпите и фактори, които влияят на кожата

Как трябва да се грижа за кожа с атопичен дерматит?

Една добра всекидневна грижа за кожата с продукти, специално формулирани за атопична кожа, ще помогне за облекчаване на симптомите на атопичен дерматит и ще даде на вашата кожа и на кожата на детето ви най-добрия шанс да остане спокойна за по-дълго време.

Поддържайте атопичната кожа овлажнена, за да подсилите защитната ѝ бариера
Емолиентите помагат за намаляване на симптомите на атопичен дерматит

Ефективно овлажняване: Ключът към грижата за атопичната кожа е да се възстанови естествената ѝ защитна бариера, като ѝ се осигури необходимото овлажняване. Всекидневното използване на овлажняващи средства (известни още като емолиенти) помага за предотвратяване или забавяне на пристъпите възможно най-дълго време и е известно като основна грижа. Потърсете емолиенти, които включват доказани активни вещества като:

 • Ликохалкон A: екстракт от корен от женско биле, който успокоява кожата и намалява зачервяването
 • Серамиди: които укрепват функцията на кожата като защитна бариера
 • Омега-3 и Омега-6: Маслото от вечерна иглика, маслото от гроздови семки и глициновото соево масло са богати източници на тези есенциални мастни киселини, които успокояват и подхранват кожата, като попълват защитната ѝ бариера.

Съставките са част от активната формула в продуктите от гамата Eucerin AtopiControl, която е специално създадена за грижа за атопичната кожа.

Емолиентите също могат да спомогнат за успокояване на кожата по време на пристъп. Можете да откриете повече в Идентифициране и справяне с пристъпите.

Медицински кремове: Кортикостероидите (като хидрокортизон) могат да успокоят атопичната кожа по време на пристъп. Научете повече в Идентифициране и справяне с пристъпите. Вашият лекар ще може да ви посъветва относно най-подходящото лечение за вашата кожа.

Нежно, но старателно почистване: Почистването е важна първа стъпка в грижата за атопичната кожа. Използвайте леки, но ефективни почистващи препарати, които са специално формулирани, за да имат нежно въздействие върху атопичната кожа. Опитайте Eucerin AtopiControl Измиващо олио за тяло.

Можете да прочетете повече за това как да дадете на атопичната кожа грижата, от която се нуждае, в как да се грижим за атопична кожа при възрастни и как да се грижим за млада атопична кожа.

Как мога да намаля вероятността от пристъп на атопичен дерматит?

Тъй като няма известно лечение за атопичен дерматит, най-добрият начин да се грижите за кожата е да направите всичко възможно, за да намалите вероятността от пристъп. Ето някои от нещата, които други са открили, че могат да помогнат:

Бъдете внимателни, когато измивате кожата: Честото измиване с твърде гореща вода може да увреди защитната бариера на кожата и да я подложи на изпитание. Грубите гъби и четките за масаж също могат да стресират атопичната кожа.

Опитайте се да се миете с хладка вода, да ограничите престоя във ваната, да взимате душ, вместо да ползвате вана, когато е възможно, и да подсушавате кожата с потупване, вместо с разтъркване. Вземете бърз душ възможно най-скоро след тренировка, за да охладите тялото си и да премахнете потта – топлината и потта могат да предизвикат пристъпи у някои хора.

Ако работата ви изисква често измиване на ръцете или те са подложени на въздействието на силни химикали, опитайте се да ограничите контакта с тях. Можете да откриете повече в Атопичен дерматит и грижа за ръцете.

Поддържайте хладна среда: Поддържайте ниски температури и влажност на помещенията и прекарвайте почивката си в хладен или умерен климат. Това ще помогне да се намали потенето, което може да предизвика дразнене и сърбеж.

Защита от слънцето: Атопичната кожа е суха, а слънцето я изсушава още повече. Ограничете излагането на слънце, избягвайте часовете, когато слънцето е най-силно, използвайте защитно облекло и нанасяйте продукт с подходящ слънцезащитен фактор. Можете да прочетете повече във въздействие на слънцето върху чувствителна кожа.

Носете меки, дишащи тъкани: Опитайте се да избягвате допира на груби и синтетични тъкани до кожата си. Дори вълната може да предизвика сърбеж у някои хора. Някои миещи препарати могат да отключат симптоми на атопична кожа, затова избирайте небиологични варианти за грижа за чувствителна кожа.

Носете памучни ръкавици през нощта: Чесането още повече влошава състоянието, така че ако вие или детето ви сте склонни към чесане, те могат да помогнат да се намали увреждането на кожата.

Грим: Изберете продукти, които са специално формулирани за суха чувствителна кожа, за да намалите вероятността от дразнене.

Опитайте се да намалите стреса: Релаксиращи упражнения като йога и медитация могат да помогнат за намаляване на стреса, който често се смята за отключващ фактор за атопичната кожа, особено при жените.

Диета: Всички сме различни, но е установено, че при някои хора някои храни и напитки отключват симптомите им като сред често цитираните храни са мляко, яйца, ядки, ракообразни и алкохол. Обмислете воденето на дневник, за да видите дали има нещо, което причинява пристъпи по вашата кожа или кожата на детето ви, но не правете значителни промени в хранителния режим на бебетата и децата, преди да ги обсъдите с лекаря си.

Спрете цигарите: Цигареният дим може да влоши симптомите на атопичния дерматит.

Можете да научите повече за всичко това във фактори, които влияят на кожата.

Ако симптомите продължават или ако кожата ви или кожата на вашето дете ви притеснява по някакъв начин или ви тревожи, не забравяйте да се свържете с вашия лекар.

Източници

 1. Overview of Atopic Dermatitis, Avena-Woods C, Am J Manag Care, 2017 June, Vol. 23, No. 8, Supplement S115-123
 2. Nutten S. Atopic dermatitis: global epidemiology and risk factors. Ann Nutr Metab. 2015; 66(suppl 1):8-16. Doi: 10.1159/000370220.
 3. Eichenfield LF, Tom WL, Chamlin SL, et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis: section 1. Diagnosis and assessment of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol. 2014; 70(2):338-351. doi: 10.1016/j.jaad.2013.10.010.
 4. Spergel JM. From atopic dermatitis to asthma: the atopic march. Ann Allergy Asthma Immunol. 2010; 105:99–106. doi: 10.1016/j.anai.2009.10.002.
 5. WebMD
 6. Sicherer SC, Leung DY. Advances in allergic skin disease, anaphylaxis, and hypersensitivity reactions to foods, drugs, and insects in 2008. J Allergy Clin Immunol. 2009; 123(2):319-327. doi: 10.1016/j. jaci.2008.12.025.
 7. Comprehensive analysis of the gene encoding filaggrin uncovers prevalent and rare mutations in ichthyosis vulgaris and atopic eczema. Sandilands et al. Nat Genet. 2007 May; 39(5):650-4.
 8. Wen HJ, Chen PC, Chiang TL, Lin SJ, Chuang YL, Guo YL. Predicting risk for early infantile atopic dermatitis by hereditary and environmental factors. Br J Dermatol. 2009; 161(5):1166-1172. doi: 10.1111/j.1365-2133.2009.09412.x.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа