Спяща жена със здрав скалп

Себореен дерматит – какво трябва да знаете

Себорейният дерматит е често срещано, хронично и причиняващ неудобство състояние, което се проявява в образуването на жълтеникави люспи по скалпа или лицето, макар че понякога може да засяга и други части от тялото. Правилната и редовна употреба на специални продукти за коса и тяло може да контролира това състояние, което продължава цял живот.

Какво представлява себорейният дерматит

Себорейният дерматит (познат още като себорейна екзема) е медицинско състояние, което в много случай е причината за поява на пърхот. При малките деца се проявява под формата на млечни корички.  

До 50% от възрастните страдат от пърхот с белещи се жълтеникави люспи по скалпа, а мнозина – и от възпаление на скалпа. 

Често е придружен от зачервяване на кожата. Себорейният дерматит може да появява на различни места по тялото, като например мазната кожа от вътрешната страна на ухото. Други често засегнати зони включват веждите и миглите, носа и носните гънки, както и средата на гръдния кош. Себорейният дерматит не е заразен и не се причинява от лоша хигиена. 

Себорейният дерматит при децата (млечни корички) е временно състояние на кожата и трябва да изчезне с времето, обикновено до 3-годишна възраст. Симптомите са дебели жълтеникави корички по скалпа на детето, а понякога и по очите, ушите и носа.

Мъж с жълтеникави люспи по скалпа
Себорейният дерматит често се проявява под формата на белещи се жълтеникави люспи по скалпа.
Жена, която чеше скалпа си
Сърбежът е един от честите симптоми на себорейния дерматит.

Какви са симптомите на себорейния дерматит

Често срещаните симптоми на себорейния дерматит включват: 

  • Люспи по кожата – бели и сухи или жълтеникави, мазни и залепващи – „пърхот“ 
  • Лезии по кожата
  • Плаки, които покриват големи площи от кожата  
  • Мазна кожа
  • Сърбеж – може сериозно да се усили при инфектиране на кожата, което води до чесане и евентуално кървене 
  • Леко зачервяване
  • Косопад

 

Бебе със себореен дерматит
Симптомите могат да се проявят като плаки върху големи места, например лицето.

Какви са причините за себорейния дерматит

Себорейният дерматит възниква, когато процесът на клетъчно възобновяване се скъсява, което води до бързата смяна на рогови клетки, което залепват една за друга и образуват видими прашинки. Този процес се свързва с много възможни причини. Приема се, че е наследствен, тъй като децата на засегнати родители са по-предразположени. Доказана е обаче и връзката на дерматита с вид гъбички на име маласезия, която вирее по мазни участъци по кожата и предизвиква микровъзпаления, придружени със сърбеж на кожата и скалпа. 

Други фактори, като например физическо и емоционално натоварване, хормонални промени, лош хранителен режим или прием на алкохол, умора, екстремни температури, рядка употреба на шампоан, лошо почистване на кожата и наднормено тегло могат да увеличат риска. Различни неврологични състояния, вкл. болест на Паркинсон, наранявания на главата и удар, имат връзка с себорейния дерматит. Човешкият имунодефицитен вирус (HIV) също има доказана връзка с увеличаващи се прояви на себореен дерматит. 


Илюстрация на пърхот
Признаци на себорейния дерматит 1. Хиперпролиферацията на кожата се предизвиква от гъбичката маласезия 2. Появяват се микровъзпаления по скалпа 3. Формират се видими люспи

Как се третира себорейния дерматит

Най-добрият начин за облекчаване на себорейния дерматит е чрез

предотвратяване или контролиране на провокативните фактори, като се обръща внимание на грижата за скалпа и кожата.  

Най-често използваните продукти за третиране на себореен дерматит са специално формулирани шампоани, които не само премахват люспите от кожата, но и предотвратяват повторната поява на белеща се кожа. 

Много шампоани са разработени специално за третиране на себореен дерматит. Обикновено включват някоя от следните активни съставки: климбазол, пироктон оламин, полидоканол, противовъзпалителни агенти като салицилова киселина и резорцин, минерали като цинк или селениев сулфид, или противогъбични съставки като кетоконазол. 

Eucerin DermoCapillaire ANTI-DANDRUFF CREME SHAMPOO и ANTI-DANDRUFF GEL SHAMPOO  са специално разработени за коса със сух или мазен пърхот и имат клинично доказани резултати при себореен дерматит.  

При тежки случаи дерматолог може да предпише антигъбичен препарат, като кетоконазол, метронидазол или азелаинова киселина, които третират маласезията, или пък лосиони, които съдържат противовъзпалителни кортикостероиди. 

Напоследък се използват топични имуномодулатори като такролимус или пимекролимус. 

Себорейният дерматит е хронично състояние, което може да се контролира с подходящата терапия. Често се влошава след продължителни периоди на ремисия. По-крайна форма се припокрива с псориазис на скалпа и се нарича себопсориазис.  

 

 

Жена, която си мие косата
Продуктовата линия Eucerin DermoCapillaire е специално разработена за себореен дерматит.
Жена, която третира скалпа си
Използвайте DermoCapillaire ANTI-DANDRUFF INTENSIVE SCALP TREATMENT – дерматологичните и клинични проучвания доказват ефикасността и поносимостта на продуктите при сух и мазен пърхот, както и при себорейна екзема.

Винаги се консултирайте с дерматолог, ако симптомите на себорейния дерматит не се повлияват на честата употреба на медицински шампоани. Също така потърсете консултация в случай на възпаление, поява на течност или гной, корички или силно зачервяване и болка.