Себореен дерматит – Какво трябва да знаете

Себореен дерматит не е просто тежък пърхот

чете се за 3 минути
Виж повече

Себореен дерматит е често срещано, хронично и причиняващо неудобство състояние, което се проявява в образуването на жълтеникави люспи по скалпа или лицето, макар че понякога може да засяга и други части от тялото. Правилната и редовна употреба на специални продукти за коса и тяло може да контролира това състояние, което продължава цял живот.

Какво представлява себореен дерматит

Себорейният дерматит често се проявява под формата на белещи се жълтеникави люспи по скалпа.
Себорейният дерматит често се проявява под формата на белещи се жълтеникави люспи по скалпа.
Сърбежът е един от честите симптоми на себореен дерматит.
Сърбежът е един от честите симптоми на себореен дерматит.

Себорейният дерматит (наричан още за кратко себорея) е медицинско състояние, което в много случаи е причина за появата на пърхот. При малките деца се проявява под формата на млечни корички.

До 50% от възрастните страдат от пърхот с белеещи се жълтеникави люспи по скалпа, а мнозина – и от възпаление на скалпа.

Често е придружен от зачервяване на кожата. Себорейният дерматит може да появява на различни места по тялото, като например мазната кожа от вътрешната страна на ухото. Други често засегнати зони включват веждите и миглите, носа и носните гънки, както и средата на гръдния кош. Себорейният дерматит не е заразен и не се причинява от лоша хигиена.

Себорейният дерматит при децата (млечни корички) е временно състояние на кожата и трябва да изчезне с времето, обикновено до 3-годишна възраст. Симптомите са дебели жълтеникави корички по скалпа на детето, а понякога и по очите, ушите и носа.

Симптоми на себорея

Симптомите могат да се появят като плаки върху големи места, например лицето.
Симптомите могат да се появят като плаки върху големи места, например лицето.

Най-често предразположени към себореен дерматит са мъжете. Специалистите са установили, че симптомите на себорея се проявяват предимно при представителите на бялата раса, отколкото при тъмнокожите, като причината за  тази зависимост не е уточнена.

Според учените хората, които по принцип имат мазна кожа са по-предразположени към заболяването. От друга страна мазната кожа не е симптом сама по себе си и не бива да се притеснявате от нея. Добре е обаче да се грижите за овладяване на прекомерното омазняване.

Нека обаче да се върнем към симптомите на себорея. Най-често те включват:

Люспи по кожата

Най-често това са сърбящи бели корички или люспички по кожата. Когато се почешем тези корички се отделят от скалпа и се смесват с косата. Впоследствие те падат по врата и раменете ни. Ако забележите подобни „снежинки“ от себорея по дрехите си в края на деня, това е сигурен знак, че трябва да вземете мерки.

Лезии и зачервяване

При по-тежки състояния на себореен дерматит, пациентите могат да забележат зачервяване по кожата или червеникави люспи. В такава ситуация е важно да не се чешете и да не търкате силно мястото, за да не влошите мястото и да предизвикате разраняване. Вместо това потърсете подходящо лечение за себореен дерматит.

Корички при бебета

По главичките на новородените традиционно се появяват жълтеникави люспи кожа. Това състояние е нормално и не бива да предизвиква притеснение у родителите. Макар де факто да е проявление на себореен дерматит, това състояние отминава в рамките на няколко месеца. Особено важно е родителите да не чоплят коричките, защото това може да отвори ранички по главите на децата.

Розови плаки

Допълнително проявление на себореен дерматит по лицето може да бъде появата на т. нар. плаки по кожата. Това са участъци удебелена кожа с нетипично розов цвят. Те могат да предизвикат дискомфорт и занижено самочувствие у пациентите. При подобни симптоми препоръчваме да потърсите подходящо лечение на себорея.

Сърбеж

Сърбежът е като че ли най-типичния симптом на себореен дерматит наред с белите „снежинки“ в косата. Имайте предвид, че ако страдате от заболяването, интензивно чесане може само да утежни състоянието ви. Вместо това се консултирайте със специалист и изберете подходящ шампоан, за да овладеете този симптом на себорея.

Косопад

Засегнатите участъци кожа по главата са поддатливи на косопад. Оредяването на косата може да е допълнителен симптом на себорея, макар че не е задължителен.

Причини за появата на себорея

Признаци на себорейния дерматит 1. Хиперпролиферацията на кожата се предизвиква от гъбичката маласезия 2. Появяват се микровъзпаления по скалпа 3. Формират се видими люспи
Признаци на себорейния дерматит 1. Хиперпролиферацията на кожата се предизвиква от гъбичката маласезия 2. Появяват се микровъзпаления по скалпа 3. Формират се видими люспи

Себорейният дерматит възниква, когато процесът на клетъчно възобновяване се скъсява. Това води до бързата смяна на рогови клетки, които залепват една за друга и образуват видими прашинки. Този процес се свързва с много възможни причини. Приема се, че е наследствен, тъй като децата на засегнати родители са по-предразположени. Доказана е обаче и връзката на дерматита с вид гъбички на име маласезия. Тя вирее по мазни участъци по кожата и предизвиква микровъзпаления, придружени със сърбеж на кожата и скалпа.

Други фактори, като например физическо и емоционално натоварване, хормонални промени, лош хранителен режим или прием на алкохол, умора, екстремни температури, рядка употреба на шампоан, лошо почистване на кожата и наднормено тегло могат да увеличат риска. Различни неврологични състояния, вкл. болест на Паркинсон, наранявания на главата и удар, имат връзка с себорейния дерматит. Човешкият имунодефицитен вирус (HIV) също има доказана връзка с увеличаващи се прояви на себореен дерматит.

Третиране и лечение на себореен дерматит

Най-добрият начин за облекчаване на себорейния дерматит е чрез предотвратяване или контролиране на провокативните фактори, като се обръща внимание на грижата за скалпа и кожата.

Най-често използваните продукти за третиране на себореен дерматит са специално формулирани шампоани, които не само премахват люспите от кожата, но и предотвратяват повторната поява на белеща се кожа.

Продуктовата линия Eucerin DermoCapillaire е специално разработена за себореен дерматит.

В серията Eucerin DermoCapillaire има шампоани, специално разработени за себореен дерматит. Те са разработени специално за третиране на себореен дерматит. Обикновено включват някоя от следните активни съставки: пироктон оламин, полидоканол, противовъзпалителни агенти като салицилова киселина и резорцин, минерали като цинк или селениев сулфид, или противогъбични съставки като кетоконазол. 

Eucerin DermoCapillaire Крем-шампоан против сух пърхот и DermoCapillaire гел-шампоан против мазен пърхот са специално разработени за коса със сух или мазен пърхот и имат клинично доказани резултати при себореен дерматит.

При тежки случаи дерматолог може да предпише антигъбичен препарат, като кетоконазол, метронидазол или азелаинова киселина, които третират маласезията, или пък лосиони, които съдържат противовъзпалителни кортикостероиди.

Напоследък се използват топични имуномодулатори като такролимус или пимекролимус.

Лечение на себорея на практика няма. Това е хронично състояние, което обаче може да се контролира с подходящата терапия. Често се влошава след продължителни периоди на ремисия. По-крайна форма се припокрива с псориазис на скалпа и се нарича себопсориазис.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа