Жена проверява пърхота си

Пърхот – съвети за здравословен скалп без люспи

чете се за 5 минути
Виж повече

Пърхотът е състояние на кожата, което трудно може да се прикрие и засяга около 50% от възрастните в света. Ако страдате или познавате някой, който страда от пърхот на люспи, е важно да знаете какво го причинява – и най-вече, че може да бъде контролиран.

Какво представлява пърхотът?

Отличителните люспи, които се причиняват от пърхота
Отличителните люспи, които се причиняват от пърхота

Пърхотът е много чест проблем на скалпа, който има две разновидности. Мазен пърхот или себореен дерматит се наблюдава, когато мазни жълтеникави люспи се формират по скалпа и залепват по главата и косата. Сух пърхот се наблюдава, когато бели люспи се формират по скалпа и падат от главата и косата. Други симптоми могат да включват сърбеж, зачервяване, както и мазен или сух скалп.

Основни причини за пърхота

1. Хиперпролиферацията на кожата се предизвиква от Malassezia globosa 2. Появяват се микровъзпаления по кожата 3. Формират се видими люспи
1. Хиперпролиферацията на кожата се предизвиква от Malassezia globosa 2. Появяват се микровъзпаления по кожата 3. Формират се видими люспи

Пърхотът се появява, когато процесът на обновяване на скалпа се съкращава, което води до бързо отделяне на роговите кожни клетки, които залепват една за друга и формират видими люспи. 

Този процес – известен като хиперпролиферация на кожата – се причинява от микроорганизъм на име Malassezia globosa, който се храни с естествените липиди или масла, произвеждани от скалпа ви. Този микроорганизъм дразни скалпа и причинява микровъзпаления и сърбеж на кожата.  

Горните проблеми могат да бъдат причинени от редица фактори, включително: 

 • Генетична предразположеност – пърхотът се наследява
 • Климатични условия – напр. излагане на слънце, студ, жега, вятър 
 • Физически или емоционален стрес
 • Хормонални промени
 • Фактори, свързани с начина на живот, като например хранене или прием на алкохол
Важно е да знаете, че различни причини за пърхот могат да влияят в различно време и с различна сила. Например ако сте в период на силно напрежение в работата можете да забележите появата на пърхот на люспи. Когато този период отмине симптомите отслабват или напълно изчезват.
След това обаче идва зима, започвате да носите по-често шапка и вашият пърхот на люспи пак се появява. Реално причини за пърхот има много и е трудно да ги предвидите или да се предпазите от всяка от тях.

Микровъзпаленията и вашия скалп

Какво представляват микровъзпаленията? Те са леки възпаления на кожата. Толкова са леки всъщност, че дори клинични тестове не могат да ги уловят. Ако обаче изследваме кожна тъкан с микровъзпаления, можем да открием наличието на възпалителни имунни клетки – с други думи, кожата реагира на дразненето с възпаление и по този начин се опитва да се възстанови. Ако тези кожни клетки са подложени след това на допълнително дразнене, реакцията на кожата може да е „истинско” възпаление.

1. Здрава кожа 2. Микровъзпаление 3. Възпаление (еритем)
1. Здрава кожа 2. Микровъзпаление 3. Възпаление (еритем)

Как са свързани със състоянието на скалпа?

Има все повече доказателства, че микровъзпаленията на скалпа участват в най-често срещаните проблеми – от косопад и пърхот до сухота, сърбеж и чувствителност.  

Ако внезапно се появи косопад или сухота на косата, това може да се дължи на здравословен проблем с щитовидната жлеза, недостиг на желязо или автоимунно заболяване. Някои медикаменти също могат да предизвикат косопад. При всички случаи се консултирайте с дерматолог за повече информация.

Популярни митове

Често срещана заблуда, свързана с пърхота, е, че се появява, ако не миете косата си достатъчно често.
Често срещана заблуда, свързана с пърхота, е, че се появява, ако не миете косата си достатъчно често.

 • Пърхотът може да предизвика оредяване на косата или косопад 
 • Пърхотът означава, че косата и скалпът са мръсни 
 • Пърхотът може да се лекува с оцет, естествени масла или бебешки шампоан

Няма доказателства, че тези теории са верни. Оредяването на косата е свързано с хормоналните нива, генетична предразположеност или естествен резултат от стареенето. То няма нищо общо с появата на сух или мазен пърхот.

Ниската хигиена не е причина за появата на пърхот. Ако човек не се къпе достатъчно често пърхотът просто е по-забележим. В процеса на измиването на косата голяма част от пърхота изчезва. Иначе казано липсата на редовна хигиена прави симптомите на мазен пърхот по-видими, отколкото да влияе по един или друг начин на тяхното проявление.

Има различни естествени или „народни методи“ за овладяване на симптомите на пърхот. Една от съставките, които доказано помагат например е катранът. Използването на оцет може само да затрудни вашето лечение на пърхот, защото може да предизвика допълнително раздразнение на кожата. Бебешките шампоани пък са изключително нежни към кожата. С други думи, те са благоприятни за нежна и чувствителна кожа, но няма да спомогнат за премахването на пърхота.

Решения

Шампоанът за коса трябва да е съобразен с вида на пърхота
Шампоанът за коса трябва да е съобразен с вида на пърхота

Основният принцип, от който следва да се ръководите е, че всеки човек е строго индивидуален. Това, което помага за лечение на пърхот при едни, може да предизвика пърхот на люспи при друг. Основните съставки, които помагат за овладяване на симптомите на пърхот са следните:

 • пироктон оламин
 • полидиканол
 • салицилова киселина
 • селениев сулфид
 • кетоконазол
 • катран
Използвайте Eucerin DermoCapillaire шампоан против пърхот за мазен скалп за мазен пърхот или Eucerin DermoCapillaire шампоан против пърхот за сух скалп за сух пърхот, за да отмиете люспите, без да дразните скалпа си.

Важно е да знаете, че не бива да следвате сляпо съветите на познати или да се предоверявате на една или друга марка. За лечение на пърхот понякога са необходими съветите на лекар. Ако даден продукт не ви помогне за подобряване на симптомите в рамките на около месец, добре е да потърсите алтернативен продукт или да опитате друг препарат. Само така можете да постигнете успешно лечение на пърхот.


Имате ли пърхот?

Може би имате пърхот ако…

Имате мазни жълтеникави или бели люспи, които залепват за косата и скалпа Ви: Това е типично за мазния пърхот или себореен дерматит.

Ако от косата или скалпа Ви падат бели люспи: Това е типично за сухия пърхот.

Кожата на скалпа е сърбяща или раздразнена и има видими люспи: Много хора с мазен или сух пърхот имат и тези симптоми.

Може би страдате от друг проблем на скалпа, ако…

Чувствате сухота, сърбеж и дразнене, но без видими люспи: Може би имате сух, сърбящ или чувствителен скалп.  

Имате зачервени, релефни, сребристи петна по скалпа: Може би имате псориазис.

Внимание

Консултирайте се с лекар или дерматолог ако сте притеснени, симптомите Ви са сериозни или ако скалпът Ви е възпален, кървящ или болезнен.

За цялостна грижа

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

Още по темата