Изтъняваща коса и косопад – Симптоми, причини и решения

чете се за 4 минути
Виж повече

Изтъняващата коса е проблем, който може да породи притеснение и да накърни самочувствието ни. Ежедневната загуба на коса е нормална, но по-засиленият косопад може да е знак, че косата изтънява. Това е проблем, който засяга и мъже, и жени, и все повече хора решават да потърсят решение.

Признаци И Симптопми

КАКВО СА ИЗТЪНЯВАЩАТА КОСА И КОСОПАДЪТ?

По-широк естествен път на косата може да е знак за изтъняваща коса.

Ако активният растеж (или анагенната фаза) на косата ви видимо намалява, това значи, че фоликулите на косата ви произвеждат по-малки, по-тънки и по-незабележими косми, водейки до изтъняване на косата. Ако тази анагенна фаза спре напълно, засегнатите фоликули спират изцяло да произвеждат нова коса, водейки до косопад. 

Жените са по-склонни да страдат от изтъняваща коса, докато при мъжете ефектът е по-често отдръпване на линията на косата, плешиви петна или тотална загуба на коса.

Причини И Фактори

ГЛАВНИ ПРИЧИНИ ЗА ИЗТЪНЯВАНЕ НА КОСАТА И КОСОПАД

Наследственият косопад е най-често срещаната форма на изтъняваща коса и косопад при мъже и жени. Систематичност на оплешивяването при мъжете и жените, или андрогенна алопеция, се проявява, когато фоликулите са генетично чувствителни към андрогени (мъжките полови хормони), в частност дихидротестостерон (DHT). Когато DHT взаимодейства с космените фоликули, чувствителността им води до намаляване или напълно спиране на растежа на косата, причинявайки изтъняване на косата или косопад. Също така обаче, особено при жените, има и други замесени фактори.

Намаляването на стреса може да има позитивно влияние върху изтъняващата коса.
По-вероятно е жените да имат изтъняваща коса, отклокото мъжете.

Тази наследствена черта можа да дойде от страната на майката или на бащата. Въпреки че косопадът или изтъняването на косата често са считани за състояния, които засягт по-възрастни хора, те могат да започнат да се проявяват още от тийнейджърските години. 

С възръстта много хора страдат от изтъняване на косата, но не всички са засегнати до еднаква степен.

При мъжете с андрогенен косопад обикновено се забелязва отдръпване на линията на косата и/или изтъняване на космите по темето.

При жените с андрогенен косопад от друга страна по-често се наблюдава изтъняване на косата, отколкото на цялостен косопад. Косата им изтънява около скалпа, особено по линията на косата. Темето също може да е засегнато, но при наследствената загуба на коса при жените рядко се стига до цялостен косопад.

Микровъзпаленията на скалпа също са главен причинител на изтъняването на косата и косопада. Те се проявяват, когато кожата около космените фоликули се възпали и отслаби корена на косъма, правейки ни по-уязвими към наследствен косопад.

Тъй като растежът на косата е процес, който изисква много енергия, той е и много податлив към намаляване на енергийния запас, подаван към космените фоликули.

1. Микровъзпаления отслабват косъма 2. Енергиен дефицит 3. Растежът на косата се забавя или спира откъм корена, косата изтънява

Какво са микровъзпаления? Това са леки възпаления на кожата, които дори клинични тестове не могат да засекат. Но ако изучаваме как микровъзпаленията се проявяват по кожната тъкан, можем да засечем присъствието на възпалителни имунни клетки. С други думи кожата може да реагира на раздразнението с възпаление, опитвайки се да се предпази. Ако тези клетки са подложени и на допълнително раздразнение, кожата може да реагира с по-сериозна възпалителна реакция.

1. Здрава кожа 2. Микровъзпаление 3. Възпаление (Еритема)

Как са свързани с възпаленията? Има все повече доказателства, които сочат, че микровъзпаленията на скалпа са свързани с най-често срещаните проблеми на скалпа - от изтъняване на косата, до пърхот, сухота на скалпа, сърбеж и чувствителност.

Ако забележите внезапен косопад или крехка и чуплива коса, може да имате неоткрит здравословен проблем като заболяване на щитовидната жлеза, недостиг на желязо или автоимунно заболяване. Някои лекарства също могат да предизвикат косопад. Свържете се с дерматолог във всички случаи, за да получите повече информация.

Често Срещани Митове

ЧЕСТО СРЕЩАНИ МИТОВЕ ЗА ИЗТЪНЯВАЩАТА КОСА

Няма доказателства, че масажът на скалпа намалява загубата на коса.

Някои от най-разпространените митове за изтъняващата коса и косопада включват:

  • Масажът на скалпа с естествени масла може да третира косопад
  • Косата ви ще стане по-гъста, ако я обръснете
  • Косата ви ще порасте по-бързо, ако стоите с главата надолу
  • Съществуват "чудодейни лекове", които ще помогнат на косата ви да порасте отново

Няма доказателство, че което и да е от изброените е истина.

 

Решения

ПРЕПОРЪЧАНО РЕШЕНИЕ

При нужда Eucerin DermoCapillare грижа за скалпа може да бъде нанасян два пъти дневно сутрин и вечер.

Eucerin DermoCapillaire Ревитализиращ Шампоан и Eucerin DermoCapillaire Ревитализиращ Тоник за Скалп са клинично и дерматологично доказани да забавят изтъняването на косата, причинено то наследствен косопад. Научете повече за грижата с шампоана и тоника за скалп.

КОСАТА ВИ ИЗТЪНЯВА ЛИ?

Косата ви може да изтънява, ако…

Естественият път на косата ви се разширява

Косата ви изглежда и се чувства по-тънка от преди

Можете да видите скалпа си през косата

 

Вижте доктор или дерматолог, ако…

Косата ви започне да окапва много по-бързо от обичайното

Ви се появят плешиви петна

Естествената линия на косата ви се отдръпне назад

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа