Жена чеше сърбящия си скалп

Сух и сърбящ скалп: Симптоми, причини и решения

Сухият и сърбящ скалп предизвиква неудобство, раздразнение, а често и дискомфорт. Много хора имат проблеми с кожата на скалпа, за което има разнообразни причини – както вътрешни, така и външни. Разбирането на причините и познаването на решенията е първата стъпка към подобряване и стабилизиране на състоянието на кожата.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СУХИЯТ И СЪРБЯЩ СКАЛП?

Когато естественият воден баланс на скалпа Ви е нарушен, резултатът може да е сърбящ и сух скалп. Сухият и сърбящ скалп може да е свързан със стареене или кожни заболявания като атопичен дерматит или псориазис, а симптомите са от леки до много тежки.

Възпален от чесане скалп
Ако сърбежът предизвиква чесане, скалпът може да се възпали.
ОСНОВНИ ПРИЧИНИ

ОСНОВНИ ПРИЧИНИ ЗА СУХ И СЪРБЯЩ СКАЛП

Вътрешните фактори, които могат да предизвикат сух и сърбящ скалп, включват: 

  • Кожни заболявания като атопичен дерматит или псориазис
  • Възраст – с напредване на възрастта кожата става все по-суха
  • Физически и емоционален стрес
  • Генетични фактори
  • Хормонални промени

Външните фактори, които могат да предизвикат сух и сърбящ скалп, включват:

  • Промени в температурата или сезона
  • Фактори, свързани с начина на живот, като например лош хранителен режим или пушене 
  • Определени медикаменти
  • Замърсяване на околната среда
  • Козметични шампоани, сапуни и маски за коса

След загуба на естествената хидратация на скалпа, защитният му слой може да се компрометира. Това може да позволи на вредни вещества лесно да проникват в кожата, като водят до микровъзпаления на скалпа. Тези микровъзпаления могат да доведат до още по-голямо дразнене, сърбеж, зачервяване и изтръпване. 

Как се развива сухият и сърбящ скалп?
1. Губи се хидратацията, което причинява сухота 2. Микровъзпаленията причиняват допълнително дразнене 3. Появява се сърбеж по кожата на скалпа

Микровъзпаленията и Вашия скалп

Какво представляват микровъзпаленията? Те са леки възпаления на кожата. Толкова са леки всъщност, че дори клинични тестове не могат да ги уловят. Ако обаче изследваме кожна тъкан с микровъзпаления, можем да открием наличието на възпалителни имунни клетки – с други думи, кожата реагира на дразненето с възпаление и по този начин се опитва да се възстанови. Ако тези кожни клетки са подложени след това на допълнително дразнене, реакцията на кожата може да е „истинско” възпаление.

Илюстрация на здрава кожа, микровъзпаление и възпаление
1. Здрава кожа 2. Микровъзпаление 3. Възпаление (еритем)

Как са свързани със състоянието на скалпа? Има все повече доказателства, че микровъзпаленията на скалпа участват в най-често срещаните проблеми – от косопад и пърхот до сухота, сърбеж и чувствителност.  

Ако внезапно се появи косопад или сухота на косата, това може да се дължи на здравословен проблем с щитовидната жлеза, недостиг на желязо или автоимунно заболяване. Някои медикаменти също могат да предизвикат косопад. При всички случаи се консултирайте с дерматолог за повече информация. 


ПОПУЛЯРНИ МИТОВЕ

ПОПУЛЯРНИ МИТОВЕ

Твърди се, че сухият и сърбящ скалп може да бъде облекчен с оцет, естествени масла и дори спортни спрейове за крака. Няма обаче доказателства в подкрепа на тези средства.

Жена пръска косата си с олио
Естествените лечебни средства като масла не са доказано ефективни при справянето със сух и сърбящ скалп.
РЕШЕНИЯ

ПРЕДЛОЖЕНО РЕШЕНИЕ

Eucerin DermoCapillaire шампоан за сух скалп с Урея и Eucerin DermoCapillaire интензивен тоник за сух скалп с Урея доказано успокояват и облекчават сърбежа и сухотата на скалпа, като същевременно придават на косата мекота и здравословен блясък. Научете повече за шампоана или за терапията за скалп.

Жена, която мие косата си
Eucerin DermoCapillaire шампоан за сух скалп с Урея е подходящ за ежедневна употреба.

ИМАТЕ ЛИ СУХ И СЪРБЯЩ СКАЛП?

Може би имате сух и сърбящ скалп, ако...

Може би страдате от друг проблем на скалпа, ако…

Често чешете скалпа си: Някои хора дори се чешат насън.

Наскоро сте били изложени на една или няколко от изброените по-горе причини: Особено ако симптомите Ви са се появили след това.

По косата имате бели и жълти люспи: Може би имате пърхот или себореен дерматит.

Имате зачервени, релефни, сребристи петна по скалпа: Може би имате псориазиз.


Консултирайте се с лекар или дерматолог ако сте притеснени, симптомите Ви са сериозни или ако скалпът Ви е възпален, кървящ или болезнен.