Чувствителен скалп – Симптоми, причини и решения

чете се за 4 минути
Виж повече

Чувствителният скалп може да причини неудобство и да Ви разсейва в ежедневните Ви занимания. Около 60% от жените и 40% от мъжете имат чувствителен скалп, а причините за това могат да са разнообразни. Ако кожата е силно чувствителна, това може да означава, че скалпът е хипер-реактивен и хиперчувствителен – което може да бъде облекчено с подходящата грижа.

Признаци & Симптоми

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЧУВСТВИТЕЛНИЯТ СКАЛП?

Чувствителният и хиперчувствителен скалп могат да причинят сериозен дискомфорт.

Симптомите на чувствителния скалп могат да включват парене, щипане, болка, сърбеж и зачервяване. Също така е възможно просто да усещате кожата на скалпа си опъната и сърбяща. Ако симптомите са много проявени, вероятно имате хипер-реактивен или хиперчувствителен скалп. Независимо дали страдате от лека или тежка форма, важното е да прецените кои фактори причиняват чувствителността на скалпа. Симптомите могат да са причинени от небалансирано хранене или използване на неподходящ шампоан. Също така, излагането на определени климатични условия, замърсяване или стрес може да предизвика чувствителност на кожата в областта на скалпа. Преценяването на тези и други фактори ще Ви помогне да разберете защо кожата Ви е чувствителна и как да подобрите състоянието ѝ.

Основни Причини

ШАМПОАНЪТ е една от основните причини за чувствителност на скалпа при много хора. Агресивните почистващи средства или повърхностно активните агенти в много шампоани могат да отмият киселинната мантия на скалпа – естествената киселинност, която защитава Вашата кожа – и да го направят податлив на сухота и раздразнения.

1. Агресивните повърхностно-активни вещества отстраняват липидите от кожата 2. Нарушена бариера на кожата 3. Микровъзпаления

Някои хора споделят, че скалпът им е станал хиперчувствителен или чувствителен след терапия за кожни заболявания като атопичен дерматит или псориазис. 

Когато естествената защитна бариера на кожата е нарушена от един или повече от тези фактори, микровъзпаленията на скалпа също могат да се превърнат в основна причина за увеличена чувствителност. Появяват се, когато клетките в кожата се възпалят, което ги прави по-уязвими на дразнения. 

Други причини за чувствителността на скалпа включват:

  • Климатични условия – напр. слънце, студ, горещина, вятър 
  • Физически или емоционален стрес
  • Химикали в сапуни, козметика, водата, медикаменти или замърсяване 
  • Хормонални промени – напр. бременност, менопауза, менструация 
  • Алергии към храна или чувствителност 

Микровъзпаления и Вашия скалп

Какво представляват микровъзпаленията? Те са леки възпаления на кожата. Толкова са леки всъщност, че дори клинични тестове не могат да ги уловят. Ако обаче изследваме кожна тъкан с микровъзпаления, можем да открием наличието на възпалителни имунни клетки – с други думи, кожата реагира на дразненето с възпаление и по този начин се опитва да се възстанови. Ако тези кожни клетки са подложени след това на допълнително дразнене, реакцията на кожата може да е „истинско” възпаление.

1. Здрава кожа 2. Микровъзпаление 3. Възпаление (еритем)

Как са свързани със състоянието на скалпа? Има все повече доказателства, че микровъзпаленията на скалпа участват в най-често срещаните проблеми – от косопад и пърхот до сухота, сърбеж и чувствителност.  

Ако внезапно се появи косопад или сухота на косата, това може да се дължи на здравословен проблем с щитовидната жлеза, недостиг на желязо или автоимунно заболяване. Някои медикаменти също могат да предизвикат косопад. При всички случаи се консултирайте с дерматолог за повече информация.


Популярни Митове

Пиенето на достатъчно вода е полезно за цялостно Ви здравословно състояние, но само то няма да излекува чувствителния скалп.

Твърди се, че оцетът, естествените масла и пиенето на осем чаши вода на ден са естествени лекове, които лекуват чувствителния скалп. Но макар че пиенето на достатъчно вода е полезно за цялостно Ви здравословно състояние, само то няма да излекува чувствителния скалп – а и няма доказателства, които да подкрепят ефективността на другите лекове, изброени тук.

Решения

ПРЕДЛОЖЕНО РЕШЕНИЕ

Eucerin DermoCapillaire pH5 MILD SHAMPOO е специално предназначен за поддържане на естественото рН ниво на кожата Ви.

Eucerin DermoCapillaire шампоан за чувствителен скалп за чувствителен скалп и Eucerin DermoCapillaire шампоан за хиперчувствителен скалп за хиперчувствителен скалп са разработени без дразнещи съставки и осигуряват нежното почистване и грижа, от които скалпът се нуждае. Научете повече за нежните шампоани или хипер-толерантните шампоани.

ИМАТЕ ЛИ ЧУВСТВИТЕЛЕН СКАЛП?

Може би имате чувствителен скалп, ако…

Скалпът Ви реагира зле на много шампоани или продукти за коса: Те често съдържат агресивни почистващи вещества или химикали. 

Наскоро сте били изложени на една или повече от изброените по-горе причини: Особено ако симптомите Ви са се появили скоро след това.

Може би страдате от друг проблем на скалпа, ако…

По косата имате бели и жълти люспи: Може би имате пърхот или себореен дерматит.

Имате зачервени, релефни, сребристи петна по скалпа: Може би имате псориазиз.

Скалпът Ви сърби изключително много: Може би имате сух и сърбящ скалп.

Attention

Консултирайте се с лекар или дерматолог ако сте притеснени, симптомите Ви са сериозни или ако скалпът Ви е възпален, кървящ или болезнен.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа