Жена, която се чувства неудобно и докосва скалпа си

Чувствителен скалп: Симптоми, причини и решения

Чувствителният скалп може да причини неудобство и да Ви разсейва в ежедневните Ви занимания. Около 60% от жените и 40% от мъжете имат чувствителен скалп, а причините за това могат да са разнообразни. Ако кожата е силно чувствителна, това може да означава, че скалпът е хипер-реактивен и хиперчувствителен – което може да бъде облекчено с подходящата грижа.

ПРИЗНАЦИ & СИМПТОМИ

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЧУВСТВИТЕЛНИЯТ СКАЛП?

Симптомите на чувствителния скалп могат да включват парене, щипане, болка, сърбеж и зачервяване. Също така е възможно просто да усещате кожата на скалпа си опъната и сърбяща. Ако симптомите са много проявени, вероятно имате хипер-реактивен или хиперчувствителен скалп. Независимо дали страдате от лека или тежка форма, важното е да прецените кои фактори причиняват чувствителността на скалпа. Симптомите могат да са причинени от небалансирано хранене или използване на неподходящ шампоан. Също така, излагането на определени климатични условия, замърсяване или стрес може да предизвика чувствителност на кожата в областта на скалпа. Преценяването на тези и други фактори ще Ви помогне да разберете защо кожата Ви е чувствителна и как да подобрите състоянието ѝ.

Хиперчувствителен и раздразнен скалп
Чувствителният и хиперчувствителен скалп могат да причинят сериозен дискомфорт.
ОСНОВНИ ПРИЧИНИ

ШАМПОАНЪТ е една от основните причини за чувствителност на скалпа при много хора. Агресивните почистващи средства или повърхностно активните агенти в много шампоани могат да отмият киселинната мантия на скалпа – естествената киселинност, която защитава Вашата кожа – и да го направят податлив на сухота и раздразнения.

Някои хора споделят, че скалпът им е станал хиперчувствителен или чувствителен след терапия за кожни заболявания като атопичен дерматит или псориазис. 

Когато естествената защитна бариера на кожата е нарушена от един или повече от тези фактори, микровъзпаленията на скалпа също могат да се превърнат в основна причина за увеличена чувствителност. Появяват се, когато клетките в кожата се възпалят, което ги прави по-уязвими на дразнения. 

Други причини за чувствителността на скалпа включват:

  • Климатични условия – напр. слънце, студ, горещина, вятър 
  • Физически или емоционален стрес
  • Химикали в сапуни, козметика, водата, медикаменти или замърсяване 
  • Хормонални промени – напр. бременност, менопауза, менструация 
  • Алергии към храна или чувствителност 
Как се появява чувствителният скалп?
1. Агресивните повърхностно-активни вещества отстраняват липидите от кожата 2. Нарушена бариера на кожата 3. Микровъзпаления

Микровъзпаления и Вашия скалп

Какво представляват микровъзпаленията? Те са леки възпаления на кожата. Толкова са леки всъщност, че дори клинични тестове не могат да ги уловят. Ако обаче изследваме кожна тъкан с микровъзпаления, можем да открием наличието на възпалителни имунни клетки – с други думи, кожата реагира на дразненето с възпаление и по този начин се опитва да се възстанови. Ако тези кожни клетки са подложени след това на допълнително дразнене, реакцията на кожата може да е „истинско” възпаление.

Илюстрация на здрава кожа, микровъзпаление и възпаление
1. Здрава кожа 2. Микровъзпаление 3. Възпаление (еритем)

Как са свързани със състоянието на скалпа? Има все повече доказателства, че микровъзпаленията на скалпа участват в най-често срещаните проблеми – от косопад и пърхот до сухота, сърбеж и чувствителност.  

Ако внезапно се появи косопад или сухота на косата, това може да се дължи на здравословен проблем с щитовидната жлеза, недостиг на желязо или автоимунно заболяване. Някои медикаменти също могат да предизвикат косопад. При всички случаи се консултирайте с дерматолог за повече информация.


ПОПУЛЯРНИ МИТОВЕ

ПОПУЛЯРНИ МИТОВЕ

Твърди се, че оцетът, естествените масла и пиенето на осем чаши вода на ден са естествени лекове, които лекуват чувствителния скалп. Но макар че пиенето на достатъчно вода е полезно за цялостно Ви здравословно състояние, само то няма да излекува чувствителния скалп – а и няма доказателства, които да подкрепят ефективността на другите лекове, изброени тук.

Жена, която пие вода
Пиенето на достатъчно вода е полезно за цялостно Ви здравословно състояние, но само то няма да излекува чувствителния скалп.
РЕШЕНИЯ

ПРЕДЛОЖЕНО РЕШЕНИЕ

Eucerin DermoCapillaire шампоан за чувствителен скалп за чувствителен скалп и Eucerin DermoCapillaire шампоан за хиперчувствителен скалп за хиперчувствителен скалп са разработени без дразнещи съставки и осигуряват нежното почистване и грижа, от които скалпът се нуждае. Научете повече за нежните шампоани или хипер-толерантните шампоани.

Жена, която си мие косата
Eucerin DermoCapillaire pH5 MILD SHAMPOO е специално предназначен за поддържане на естественото рН ниво на кожата Ви.

ИМАТЕ ЛИ ЧУВСТВИТЕЛЕН СКАЛП?

Може би имате чувствителен скалп, ако…

Може би страдате от друг проблем на скалпа, ако…

Скалпът Ви реагира зле на много шампоани или продукти за коса: Те често съдържат агресивни почистващи вещества или химикали. 

Наскоро сте били изложени на една или повече от изброените по-горе причини: Особено ако симптомите Ви са се появили скоро след това.

По косата имате бели и жълти люспи: Може би имате пърхот или себореен дерматит.

Имате зачервени, релефни, сребристи петна по скалпа: Може би имате псориазиз.

Скалпът Ви сърби изключително много: Може би имате сух и сърбящ скалп.

Консултирайте се с лекар или дерматолог ако сте притеснени, симптомите Ви са сериозни или ако скалпът Ви е възпален, кървящ или болезнен.