Сърбеж на клепачите или атопичен дерматит – съвети при сърбеж и парене

чете се за 6 минути
Виж повече

Сърбеж на клепачите – това е един от симптомите на заболяване, познато още като атопичен дерматит. Това е хронично (т.е. упорито или продължително) кожно заболяване, което се характеризира със суха, лющеща се и сърбяща кожа. Може да се появи навсякъде по тялото и да предизвика пристъп по лицето. 
Тази статия се фокусира върху атопичния дерматит върху и около клепачите. Ще обясним как да разпознаем симптомите, ако се проявяват по нашата кожа или по кожата на детето ни, разглежда вероятните причини и отключващи фактори и дава идеи как да се грижим всекидневно за атопичната кожа и да я успокояваме по време на пристъпи на сърбеж по клепачите

Сърбеж на клепачите – основният симптом на атопичен дерматит около очите

Ако кожата около очите ви е суха, зачервена и сърбяща, възможно е да страдате от атопичен дерматит. Някои хора изпитват и парене на клепачите. Ако вие или вашето дете вече страдате от атопичен дерматит в други зони на тялото, тогава е вероятно симптомите на сърбеж на клепачите да са свързани. Атопичният дерматит по лицето е често срещан при бебетата и децата, но много възрастни също страдат от заболяването. Можете да разберете повече вАтопичен дерматит при бебетата, Атопичен дерматит при децата и Атопичен дерматит при възрастните.

Ако имате някакви съмнения относно симптомите си, консултирайте се с вашия лекар, който ще ви даде пълна диагноза и съвети.
Ако вие или вашето дете нямате атопичен дерматит, има няколко други видове дерматит, които също са често срещани в областта на очите и имат много подобни симптоми като сърбеж на клепачите и парене на клепачите. Те включват:


  • Себореен дерматит (или себорейна екзема): Този тип дерматит, за който се смята, че е причинен от реакция към гъбички на повърхността на кожата, може да засегне и периферията на клепача. Кожата изглежда зачервена с жълти люспи, но рядко е сърбяща. Себореен дерматит може да засегне както деца, така и възрастни, но когато се появява в областта на окото, обикновено засяга възрастни. Най-важното за себорейния дерматит можете да разберете тук.
  • Контактен дерматит: Често срещан по ръцете, контактният дерматит представлява зачервен и дразнещ обрив, причинен от алергична реакция към нещо, с което кожата е или е била в контакт. Най-честата форма на контактен дерматит в областта на очите е причинена от алергична реакция към лак за нокти, която настъпва, когато хората, които носят лак, разтъркат очите си, но други видове грим също могат да причинят чувствителност в областта на очите или дори сърбеж на клепачите.

Можете да научите повече за симптомите на атопичния дерматит и за това как те се различават по различните части на тялото в Атопичен дерматит по лицето, Атопичен дерматит по главата/скалпа, Атопичен дерматит по ръцете и Атопичен дерматит по различни части на тялото.

Възможни причини за появата на атопичен дерматит на клепачите

Атопичният дерматит около очите може да създава неудобства и стрес

Кожата около очите и по клепачите ни е особено деликатна: тя е около три пъти по-тънка от останалата част от кожата на лицето ни (и около четири до шест пъти по-тънка от кожата на тялото ни). Можете да научите повече по този въпрос в кожата по различните части на тялото Това я прави особено чувствителна към изсушаване и дразнене, а резултатът често може да е сърбеж по клепачите.

След като кожата в тази зона стане суха и раздразнена, чесането още повече влошава симптомите, тъй-като кожата в областта на очите много лесно се уврежда.
Можете да откриете повече за основните причини и отключващи фактори на атопичен дерматит в
Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Симптомите на раздразнение и сърбеж на клепачите могат да са резултат от неподходящи всекидневни навици. Най-често специалистите винят използването на „грешна“ козметика. Пишем грешна в кавички, защото всеки човек е различен и тялото му реагира различно на тази или онази съставка. Иначе казано едни дами могат да се чувстват прекрасно при използването на даден вид руж или спирала, за очи, докато други да страдат от сърбеж на клепачите.

За да откриете „грешния“ продукт е добре известно време за спрете използването на какъвто и да е грим. Когато симптомите на сърбеж по клепачите на очите стихнат, опитвате един продукт. Ако с него се чувствате добре, добавяте следващия и т.н. Така по метода на изключването ще откриете това, което ви влияе негативно.

Същото важи и за носенето на различни видове бижута, очила и т.н. аксесоари. Произведени от даден материал или комбинации от материали те могат да предизвикват проблеми като сърбеж на клепачите при едни хора, но да са безобидни за други.

Дамите трябва особено да внимават с използването на изкуствени мигли или изкуствени нокти. Те могат да предизвикат раздразнение и да доведат до сърбеж по клепачите на очите.

Как трябва да се грижа за атопичен дерматит по клепачите ми?

Атопичният дерматит има две отделни фази, затова приспособете начина, по който се грижите за кожата си към фазата, в която се намира:

Използвайте нежен продукт за отстраняване на грим върху атопичните клепачи

Използвайте нежен продукт за отстраняване на грим върху атопичните клепачи

Всекидневна грижа и в периодите между пристъпите:
Тъй като кожата около очите ви е особено деликатна, изберете нежни и без аромат продукти за отстраняване на грим, почистващи и овлажняващи средства. Опитайте се да избягвате козметични продукти, които съдържат аромати и консерванти, тъй като те могат да раздразнят кожата ви.

Продуктите на Eucerin за всекидневна грижа отговарят именно на тези изисквания. Такива например са DermatoCLEAN Мицеларна вода 3в1 с хиалурон или пък Eucerin DERMOPURE Мицеларен разтвор.

Един от най-важните съвети при склонни към раздразнение и възпаление очи е да не докосвате лицето си без причина. Ръцете ни обикновено са мръсни под една или друга форма и контактът с ръцете може да доведе до възпаление и сърбеж на клепачите.

По време на акутната фаза, когато кожата се възпалява:
Посъветвайте се с вашия лекар как да успокоите кожата около очите и да се грижите за нея по време на пристъп. Той може да предпише кортизон, който може да бъде ефективен при облекчаване на симптомите.

Като цяло лечението на възпаление и раздразнение на кожата около очите и сърбеж на клепачите се свежда до употребата на различни видове кортикостероиди. При едни това са мазила за местно приложение. В други случаи се налага приемът на кортикостероиди под формата на хапчета.


Можете да прочетете повече за евентуалните отключващи фактори на пристъпите, както и за това как да успокоим и да се грижим за атопичната кожа по време на пристъп в Идентифициране и справяне с пристъпите.

От особена важност е да не се поддаваме на изкушението да се чешем при сърбеж на клепачите. Това води до допълнително раздразнение на кожата.

За финал

Кожата около очите е изключително деликатна. Няма да ви кажем, че продуктите на Eucerin предпазват от възпаление на клепачите или помагат при сърбеж на клепачите. Ще ви посъветваме обаче да опитате нашите продукти и да ги включите във всекидневната грижа за лицето си, ако страдате от атопичен дерматит по клепачите. Нашата козметика е максимално изчистена от парфюми и консерванти, които могат допълнително да утежнят симптомите на сърбеж по клепачите на очите. Доверете ни се!

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа