Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Атопичен дерматит по клепачите – Причини, симптоми и как най-добре да успокоим кожата и да се грижим за нея

чете се за 4 минути
Виж повече

Атопичният дерматит – известен още като атопична екзема – е хронично (т.е. упорито или продължително) кожно заболяване, което се характеризира със суха, лющеща се и сърбяща кожа. Може да се появи навсякъде по тялото и да предизвика пристъп по лицето.
Тази статия се фокусира върху атопичния дерматит върху и около клепачите. Тази статия обяснява как да разпознаем симптомите, ако се проявяват по нашата кожа или по кожата на детето ни, разглежда вероятните причини и отключващи фактори и дава идеи как да се грижим всекидневно за атопичната кожа и да я успокояваме по време на пристъпи.

Как да разбера дали имам атопичен дерматит около очите?

Ако кожата около очите ви е суха, зачервена и сърбяща, може да страдате от атопичен дерматит. Някои хора изпитват и парене.
Ако вие или вашето дете вече страдате от атопичен дерматит в други зони на тялото, тогава е вероятно симптомите около очите ви да са свързани. Атопичният дерматит по лицето е често срещан при бебетата и децата, но много възрастни също страдат от заболяването. Можете да разберете повече в Атопичен дерматит при бебетата, Атопичен дерматит при децата и Атопичен дерматит при възрастните.
Ако имате някакви съмнения относно симптомите си, консултирайте се с вашия лекар, който ще ви даде пълна диагноза и съвети.
Ако вие или вашето дете нямате атопичен дерматит, има няколко други видове дерматит, които също са често срещани в областта на очите и имат много подобни симптоми. Те включват:

  • Себореен дерматит (или себорейна екзема): Този тип дерматит, за който се смята, че е причинен от реакция към гъбички на повърхността на кожата, може да засегне и периферията на клепача. Кожата изглежда зачервена с жълти люспи, но рядко е сърбяща. Себореен дерматит може да засегне както деца, така и възрастни, но когато се появява в областта на окото, обикновено засяга възрастни. Най-важното за себорейния дерматит можете да разберете тук.
  • Контактен дерматит: Често срещан по ръцете, контактният дерматит представлява зачервен и дразнещ обрив, причинен от алергична реакция към нещо, с което кожата е или е била в контакт. Най-честата форма на контактен дерматит в областта на очите е причинена от алергична реакция към лак за нокти, която настъпва, когато хората, които носят лак, разтъркат очите си, но други видове грим също могат да причинят чувствителност в областта на очите.

Можете да научите повече за симптомите на атопичния дерматит и за това как те се различават по различните части на тялото в Атопичен дерматит по лицето, Атопичен дерматит по главата/скалпа, Атопичен дерматит по ръцете и Атопичен дерматит по различни части на тялото.

Какво предизвиква появата на атопичен дерматит па клепачите?

Атопичният дерматит около очите може да създава неудобства и стрес

Кожата около очите и по клепачите ни е особено деликатна: тя е около три пъти по-тънка от останалата част от кожата на лицето ни (и около четири до шест пъти по-тънка от кожата на тялото ни). Можете да научите повече по този въпрос в кожата по различните части на тялото Това я прави особено чувствителна към изсушаване и дразнене.
След като кожата в тази зона стане суха и раздразнена, чесането още повече влошава симптомите, тъй-като кожата в областта на очите много лесно се уврежда.
Можете да откриете повече за основните причини и отключващи фактори на атопичен дерматит в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Как трябва да се грижа за атопичен дерматит по клепачите ми?

Атопичният дерматит има две отделни фази, затова приспособете начина, по който грижите за кожата си към фазата, в която се намира:

Използвайте нежен продукт за отстраняване на грим върху атопичните клепачи

Всекидневна грижа и в периодите между пристъпите:
Тъй като кожата около очите ви е особено деликатна, изберете нежни и без аромат продукти за отстраняване на грим, почистващи и овлажняващи средства. Опитайте се да избягвате козметични продукти, които съдържат аромати и консерванти, тъй като те могат да раздразнят кожата ви.
По време на акутната фаза, когато кожата се възпалява:
Посъветвайте се с вашия лекар как да успокоите кожата около очите и да се грижите за нея по време на пристъп. Той може да предпише кортизон, който може да бъде ефективен при облекчаване на симптомите.
Можете да прочетете повече за евентуалните отключващи фактори на пристъпите, както и за това как да успокоим и да се грижим за атопичната кожа по време на пристъп в Идентифициране и справяне с пристъпите.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по -добре всеки ден.

За цялостна грижа