Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Кожата по лицето се нуждае от специални грижи

Атопичен дерматит по лицето – Причини, симптоми и как най-добре да успокоим кожата и да се грижим за нея

чете се за 6 минути
Виж повече

Пристъпи на атопичен дерматит (известен още като атопична екзема), често се проявяват по лицето. Тази статия обяснява как да разпознаем симптомите, разглежда вероятните причини и отключващи фактори и дава идеи как да се грижим всекидневно за атопичната кожа и да я успокояваме по време на пристъпи.

Какви са симптомите на атопичния дерматит по лицето?

Симптомите на атопичния дерматит по лицето са подобни на тези на атопичния дерматит навсякъде по тялото: кожата е суха, зачервена, сърбяща и раздразнима. Някои хора изпитват изтръпване и/или парене. Чесането при сърбеж влошава симптомите и може да увреди кожата, да я инфектира и удебели.
Атопичният дерматит по лицето, както и при всички останали форми на атопичен дерматит, е широко разпространен сред бебетата и децата и обикновено се проявява, когато те са между два и шест месеца. Бузите и челото често са засегнати най-напред, но с възрастта атопичният дерматит може да се разпространи и по други части на тялото. Прочетете повече по този въпрос в Атопичен дерматит при бебетата и Атопичен дерматит при децата.

Екзема по лицето: поддържайте детската кожа овлажнена
Бебетата често развиват атопичен дерматит по лицето
Екзема по лицето и Eucerin AtopiControl Face Cream
Атопичният дерматит по лицето засяга и възрастните

Много деца превъзмогват състоянието, но то може да е много упорито и да продължи и в зряла възраст, а някои възрастни страдат от атопичен дерматит по лицето, без да са имали заболяването в детството. В зряла възраст лицевият атопичен дерматит може да се появи по скалпа, челото и бузите, зад ушите и в деликатната зона около очите. Можете да прочетете повече в Атопичен дерматит по скалпа и Атопичен дерматит по клепачите. За да научите повече за кожата по другите части на тялото, прочетете Атопичен дерматит върху различни части на тялото.
Симптомите се различават при различните хора, в различните сезони и дори в различните дни, а заболяването протича в две различни фази:

  • Пристъп или акутна фаза, когато кожата е най-сърбяща и раздразнима
  • По-спокойни периоди между пристъпите

Можете да прочетете повече както за тези две фази,така и за това как да приспособите грижата за кожата, за да бъде подходяща за всяка фаза в Разбиране на природата на атопичния дерматит и Идентифициране и справяне с пристъпите.

Атопичният дерматит по лицето е изключително стресиращ, защото е толкова видим. Въпреки че не е заразен, той може да причини проблеми в социалното общуване както при децата, така и при възрастните, заедно с ниско самочувствие. Известно е, че оказва силно влияние върху качеството на живота както на страдащите, така и на техните семейства. Прочетете повече в Как атопичният дерматит засяга съня и качеството на живот.
Атопичният дерматит не е единственият вид дерматит, който може да засегне лицето на вашето дете или вашето лице. Останалите разновидности включват:

  • Себореен дерматит: симптомите са подобни, но кожата рядко е сърбяща. Научете повече в Себореен дерматит.
  • Контактен дерматит: алергична реакция към нещо, с което лицето ви влиза в контакт като грим (макар че гримът може да предизвика и симптоми на атопичен дерматит по лицето).
  • Фотосензитивен дерматит: когато кожата на лицето реагира на слънцето. Слънчевата светлина може също да бъде отключващ фактор за атопичния дерматит, докато други страдащи откриват, че то може да облекчи симптомите. Научете повече в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Какво причинява и/или отключва атопичния дерматит по лицето?

Атопичният дерматит е генетично заболяване, свързано с нарушена бариера на кожата и имунно разстройство. Можете да научите повече в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Отключващите фактори варират при всеки човек, но могат да включват климат и екологично замърсяване, стрес, чувствителност към алергени и други външни агресори като и агресивни почистващи препарати за лице или неподходящи продукти за грим. Можете да прочетете повече за тях в Атопичен дерматит при възрастните, Атопичен дерматит при децата и Атопичен дерматит при бебетата.

Симптомите на атопичния дерматит са и отключващи фактори. Когато ви сърби лицето, лесно можете да го разчешете, което активира бактерия, известна като Staphylococcus Aureus, да се размножава и да инфектира кожата. Тази инфекция причинява възпаление и сърбеж, което влошава състоянието: порочен кръг, известен като атопичен цикъл на кожата. Научете повече в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Какъв е най-добрият начин да успокоите и да се грижите за атопичната кожа по лицето?

Няма известно лечение за атопичен дерматит, но има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите пристъпите (както броят, така и интензивността им), да удължите периодите между пристъпите и да успокоите кожата по време на пристъп.
Ефективното лечение изисква точна диагноза на симптомите ви, за да се провери дали вие или вашето дете действително имате атопичен дерматит или някой от другите видове лицев дерматит. Консултирайте се с вашия лекар, който ще може да ви посъветва и да ви препоръча най-подходящото лечение за вашата кожа. Ако имате атопичен дерматит, следващите стъпки ще ви помогнат:

Намалете или избягвайте отключващите фактори

Eucerin AtopiControl Face Cream поддържа детската кожа овлажнена
Осигурете на детската атопична кожа овлажняването, от което се нуждае, за да намалите пристъпите
Екзема за лицето: добрата грижа за кожата помага за намаляване на симптомите
Eucerin AtopiControl Успокояващ крем поддържа кожата овлажнена
Лечение на атопичен дерматит по лицето: защита от слънцето
Защитата от слънцето е жизненоважна стъпка в грижата за атопичната кожа

Идентифицирането на потенциалните отключващи фактори и предприемането на стъпки за избягването или ограничаването им е ключова стъпка за намаляване броя на пристъпите. Можете да научите как в Разбиране на природата на атопичния дерматит
Редовно овлажняване
Основната цел, когато се грижите всекидневно за атопичната кожа на лицето е да удължите неакутната фаза, а редовното овлажняване е от решаващо значение. Потърсете овлажнители (известни също като емолиенти), които съдържат доказани съставки като:

  • Ликохалкон A: успокоява кожата и намалява зачервяването
  • Серамиди: за укрепване бариерната функция на кожата
  • Омега-3 и Омега-6: успокояват и подхранват кожата, докато попълват защитната ѝ бариера

Това са основните съставки в Eucerin AtopiControl Успокояващ крем, за който е доказано, че дава на атопичната кожа на лицето грижата, от която се нуждае.
Специфична грижа по време на пристъпи
Eucerin AtopiControl Успокояващ крем може да се използва и по време на възпаление, но може да откриете, че лицето ви се нуждае от допълнителни грижи за облекчаване на сърбежа и успокояване на зачервяването и раздразнението. Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем (с антибактериалния Декандиол и охлаждащия Ментоксипропандиол) е специално формулиран, за да осигури на кожата грижата и комфорта, от които се нуждае по време на пристъпи.

И двата продукта може да се използват успоредно с медикаменти, които често помагат за успокояване на тежките симптоми. Повече за тях можете да научите в Идентифициране и справяне с пристъпите.

Нежно почистване
Агресивните почистващи препарати могат да раздразнят кожата на лицето, затова изберете почистващия препарат за лице с меко действие Eucerin DermatoClean Почистващо мляко. Ако искате да изплакнете почистващото средство с вода, уверете се, че не е прекалено гореща, тъй-като горещата вода може да причини по-нататъшно изсушаване.
Защита от слънцето
Някои хора смятат, че кратко излагане на слънце помага на симптомите им, а други смятат, че ги влошава. И в двата случая не забравяйте да осигурите на кожата необходимата защита, като използвате продукти, които са доказали, че са подходящи за атопична кожа по лицето. Можете да прочетете повече за значението на защитата от слънцето в кожа и слънце.
Грим
Изберете продукти, които не съдържат аромати и в идеалния случай са доказали, че са подходящи за чувствителна кожа. Уверете се, че целият грим е премахнат, преди да си легнете.
Можете да научите повече за грижата за атопичната кожа в как да се грижим за детската атопична кожа и как да се грижим за атопичната кожа в зряла възраст.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по -добре всеки ден.

За цялостна грижа