Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Разбиране на кожата – Кожата на бебетата и децата

чете се за 7 минути
Виж повече

Младата кожа изглежда и функционира различно от кожата на възрастните. Механизмите за самозащита, които съществуват в здравата възрастна кожа, са по-малко развити, в резултат на което бебетата и децата се нуждаят от специална грижа, за да се поддържа кожата им здрава.

Разбиране на бебешката кожа

Бебешката кожа е по-тънка и по-деликатна от кожата на възрастните. Показва по-голяма чувствителност на външни дразнители и се нуждае от допълнително специална грижа и защита.

Бебешката кожа се нуждае от специални грижи, тъй като дебелината й е само една пета от тази на кожата на възрастните.
Бебешката кожа е по-малко устойчива, склонна към изсушаване и по-чувствителна към UV лъчите.

Бебешката кожа има същия брой слоеве като кожата на възрастните, но всеки слой е значително по-тънък. Като цяло, дебелината на бебешката кожа е само една пета от тази на кожата на възрастните. 

Външният слой на епидермиса (роговият слой) е много по-тънък, а клетките са по-раздалечени, отколкото при възрастните. Потните и себумните жлези също са по-малко активни отколкото при възрастните, така че хидролипидната обвивка (емулсия от вода и мазнини, която покрива и защитава повърхността на кожата) и защитната киселинна мантия (водната част от хидролипидната обвивка, която е леко киселинна) все още са сравнително слаби.  

В резултат на това, бариерната функция е ограничена: 


 • Бебешката кожа е по-малко устойчива от тази на възрастните и е особено чувствителна към химически, физически и микробни влияния: веществата, които влизат в контакт с бебешката кожа, попиват по-лесно и проникват в дълбоките слоеве на кожата. 
 • Бебешката кожа е склонна към изсушаване. 
 • Бебешката кожа е по-чувствителна към UV лъчите от кожата на възрастните. 

Чувствителността към UV лъчението допълнително се увеличава поради ниската пигментация в бебешката кожа. Меланоцитите (клетките, отговорни за производството на меланин) са налични, но по-малко активни. 

Регулацията на телесната температура може да е трудна за бебетата, тъй като: 

 • Повърхностната площ на телата им е сравнително голяма спрямо обема им, така че лесно губят телесна топлина.  
 • Дейността на потните им жлези е намалена в сравнение с тази при възрастните, така че не могат да противодействат на високи температури. 
 • Системата на кръвообращение на кожата не е напълно формирана и бавно се адаптира към температурни промени посредством свиване и разширяване на кръвоносните съдове.  

Това ги прави особено чувствителни към екстремни температури и промени в температурата. 

Как се променя кожата през детството?

До 6-годишна възраст, детската кожа е по-тънка и слаба от кожата на възрастните.
Мъжката и женската кожа имат сходни характеристики до пубертета.

С порастване на децата, кожата също се променя. От раждането до приблизително 6-годишна възраст: 

 • Кожата все още е по-тънка и има по-малко пигментация от кожата на възрастните. 
 • Потните и себумните жлези все още са по-малко активни, така че хидролипидната обвивка и защитната киселинна мантия са все още сравнително слаби. 

До приблизително 6-годишна възраст, структурата на кожата е напълно зряла, подобно на тази при възрастните. 

Дейността на себумните жлези не се увеличава до периода на хормоналните промени през пубертета, който започва на около 12-годишна възраст. Тези хормонални промени предизвикват и разлики в структурата и поведението на кожата при момчетата и момичетата, които преди това са били еднакви. 

Прочетете повече за разликите между кожата при мъжете и жените

Условия на кожата в детството

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит (известен още като атопична екзема) е едно от най-честите заболявания на кожата през детството и засяга между 10 и 20% от децата по света. В една трета от случаите, дерматитът преминава през детството, но при други може да остане. 

Незаразно, но неприятно и понякога болезнено състояние, атопичният дерматит обикновено преминава през 2 фази. Първата е неактивната фаза, при която кожата е много суха, раздразнителна и се бели, затова трябва да се хидратира ежедневно, а втората фаза е активна (или изострена), при която кожата трябва да се третира с атопични медикаменти, за да се успокои възпалението и да се облекчи сърбежа. 

Какво са причините?
Счита се, че атопичният дерматит е генетично състояние. Има връзка между атопичния дерматит, сенната хрема и астмата, а доказателствата показват, че ако единият или двамата родители страдат от това състояние, децата са по-предразположени към атопичен дерматит. Изследванията показват, че децата от развити държави, които живеят в градски райони с висока гъстота на населението, както и тези в студени страни, са по-предразположени към развитие на състоянието. 

След като кожата е засегната, има няколко причини за влошаване на симптомите. Засегнатите страдат от недостиг на важни липиди и естествени хидратиращи фактори („NMFs” като урея и аминокиселини). В резултат от това, бариерната функция на кожата им е отслабена, загубата на влага се увеличава и  се появява предразположеност към сухота. Компрометираната бариерна функция означава, че вредни вещества като алергени и дразнители могат да проникнат, а кожата се инфектира по-лесно. Засегнатите също така имат нередовна имунна функция (известна като атопия), която кара кожата да реагира по-остро на околната среда и я прави податлива на възпаления. 

Често възникват проблеми, тъй като с чесане детето разранява вече слабата бариера на кожата. Това кара бактерии, наречени Staphylococcus Aureus, да се размножават и да инфектират кожата. Инфекцията предизвиква възпаление, което предизвиква сърбеж и по този начин допълнително влошава състоянието: това е така нареченият цикъл на атопичната кожа. Прочетете повече за атопичния дерматит.


Бебетата могат да развият екзема по лицето, скалпа, коленете и лактите.
Симптомите обикновено започват с обрив със сърбящи, белещи се петна.

Какви са симптомите при бебетата?
Атопичният дерматит е рядко срещан при бебета под 3-месечна възраст. Симптомите обикновено се появяват след като бебето е захранено: внезапно се появява обрив, от който кожата се възпалява и сърби. По време на изострените фази, инфектираната кожа може да изпуска течност. Бебетата обикновено имат атопичен дерматит по лицето – особено по бузите – и скалпа (наричан още „млечни корички”), коленете и лактите.  Много рядко атопична кожа се появява в зоната на пелената. Макар че обривите по дупето изглеждат подобни, това е прекалено влажна зона за развитие на атопичен дерматит

Прочетете повече в Атопичен дерматит по лицето при децата и Деца с атопичен дерматит по тялото.

Какви са симптомите при децата?
Децата, които развиват заболяването на по-късен етап през живота (между 2-годишна възраст и пубертета) обикновено първо имат обрив по тялото, който е сух, със сърбящи, белещи се петна. Кожата е релефна и удебелена. Най-често засегнатите зони са лактите или коленете, врата, китките, глезените и/ или гънките между седалището и краката. 

Поради факта, че симптомите често се наблюдават повече от 3 месеца (медицинската дефиниция на хронично заболяване), кожата по възпалените зони може да се удебели. Това се нарича лихенификация.

Прочетете повече в Атопичен дерматит по лицето при децата и Деца с атопичен дерматит по тялото.


Грижа за бебешката и детската кожа

Младата кожа се нуждае от специална грижа:
 • Използвайте нежни почистващи средства: Алкалните сапуни са агресивни към кожата, премахват липидите и я изсушават. 
 • Ограничавайте времето за къпане: Горещата вода и дългите вани премахват липидите от кожата. Намалете времето и използвайте топла, а не гореща, вода. 
 • Грижа: Редовната хидратация с продукти, тествани върху и доказано съвместими с чувствителна кожа ще помогне да поддържате младата кожа хидратирана и здрава. Продуктите за грижа трябва да се използват за третиране на конкретни проблеми и състояния. Терапии като Eucerin AtopiControl могат да се използват за третиране на атопичен дерматит.
 • Защита: Младата кожа се нуждае от специална защита от вредните UV лъчи.


Какви грижи да полагаме при атопичен дерматит

Eucerin AtopiControl е подходяща грижа за кожата дори при атопичен дерматит.

Една причина за сухотата на кожата и нарушаването на бариерната функция е липсата на бариерни липиди, включително серамиди, които са богати на омега 6 мастни киселини, особено линолеична киселина. Серамидите са специален вид липиди, които свързват клетките в най-външния слой на кожата, като по този начин предотвратяват прекомерната загуба на вода и навлизането на дразнители, алергени и микроби.  

Продуктовата линия AtopiControl на Eucerin използва масло от свещица и масло от гроздово семе – богати на омега 6 мастни киселини – за да възстанови бариерните липиди на кожата и нейната защитна функция. Антибактериалната съставка декандиол се бори с Staphylococcus Aureus, а екстракт от корен на китайска лакрица, богат на ликохалкон A, намалява зачервяването, докато ментоксипропанедиолът успокоява сърбежа.  

Прочетете повече за състоянието на кожата при атопичен дерматит.

Бебетата, децата и слънцето

Ефикасната и ефективна защита от слънцето е изключително важна за бебетата и децата. Младата кожа е тънка, а бариерната й функция е намалена, което я прави особено чувствителна на вредните UV лъчи. Тази чувствителност се засилва от ниските нива на пигментация в бебешката кожа. Оставена само с естествената си защита на силното обедно слънце, детската кожа започва да изгаря само след пет минути.

Децата трябва да избягват слънцето между 10 ч. сутринта и 4 ч. следобед, да носят защитно облекло и да използват висок слънцезащитен фактор.
Излагането на UV лъчение може да предизвика дълготрайни увреждания на детската кожа.

Прекомерното излагане на UV лъчение и слънчевите изгаряния по време на детството могат да причинят дълготрайни здравословни проблеми, включително меланома и други видове рак на кожата. Вредите могат до голяма степен да се предотвратят посредством разумно поведение, като ограничаване на излагането на слънце и ефективното използване на защита от слънце: 

Превенция
Бебетата не трябва да се излагат на слънце, тъй като естествените им защитни механизми все още не са напълно формирани. 

Ограничаване на излагането
Децата трябва да избягват слънцето между 10 ч. сутринта и 4 ч. следобед, когато лъчите са най-силни.  

Ефективна защита от слънце
Когато са на слънце, децата трябва да носят защитно облекло и подходящ слънцезащитен продукт с висок слънцезащитен фактор (SPF). Прочетете повече за ефекта от слънцето върху детската кожа.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа