Атопичният дерматит при децата Как да разпознаем атопичния дерматит и да облекчим детето

Между 10-20% от децата в глобален мащаб имат атопичен дерматит - хронично, но незаразно кожно заболяване, което може да засегне и възрастни. Познато е също така като екзема. Типичните симптоми са суха, раздразнена кожа, която има периоди на възпаление с умерен до силен сърбеж, раздразнение и повишена чувствителност. Все още няма открито лечение, но редовната и последователна грижа може да облекчи симптомите и да продължи максимално спокойните периоди без възпаление.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

Какво е атопичен дерматит?

Атопичният дерматит (или атопична екзема) е неприятно, понякога и стресиращо, заболяване на кожата, което е много разпространено в глобален мащаб (особено в Западните страни). Засегнати са около 2-5% от възрастните, а 10-20% от пациентите са деца или бебета. При повечето от тях (90%) заболяването се проявява преди да навършат 5 години.

Обикновено атопичният дерматит протича в две фази. По време на спокойната фаза кожата е много суха, раздразнена, лющи се и е необходимо да се хидратира всеки ден. Острите фази с възпаление са по-болезнени и често е необходимо да се използват медикаменти, които да успокоят възпалената кожа и да намалят сърбежа.

Атопичният дерматит изглежда и се проявя по различен начин при бебетата, децата и възрастните:

 • При бебетата симптомите могат да се проявят, когато те са на 2-3 месеца. Внезапно може да се появи обрив и кожата да стане суха и сърбяща. По време на острите фази възпалената кожа може да секретира.
 • Когато децата развият заболяването по-късно (между 2 години и пубертета) обривът обикновено е сух със сърбящи и лющещи се люспи. Кожата е напукана и груба. 
 • Атопичният дерматит при възрастните , който обикновено започва през детството, се характеризира с много суха, лющеща се кожа и непрекъснат сърбеж.

Илюстрация на кожа със симптоми на атопичен дерматит
1. Нарушената бариерна функция на кожата улеснява проникването на микроорганизми 2. Активиране на имунните клетки, възпаление 3. Сърбеж

Най-честите места, на които се появява атопичният дерматит, при бебетата е лицето, скалпа (особено върху бузите), както и по тялото (лакти и колена).
При децата, които развиват заболяването след бебешката възраст, обривът често започва по тялото  - върху сгъвките на лактите и колената. Често срещано явление са младите пациенти с атопична кожа по врата, китките, глезените и/или сгъвките между бедрата и краката.

Атопичният дерматит се влошава при чесане, тъй като ноктите нарушават кожната бариера, което улеснява проникването на бактерии, причиняващи възпаление. Бебетата често търкат своята кожа в завивките или други повърхности, за да облекчат сърбежа. Сърбежът при всички възрасти може да стане толкова непоносим, че да попречи на съня. Тъй като заболяването е стресиращо за детето, родителите могат да се почувстват безпомощни да му помогнат, което да стресира и тях. Добрите новини са, че ефикасното третиране, както и добрата грижа за кожата могат да облекчат дискомфорта до голяма степен.

Детско лице със зачервено лице и лющеща се кожа.
Симптомите на атопичния дерматит при бебетата се появяват върху лицето и скалпа им
Зачервена и възпалена кожа.
Възпалената кожа при бебетата и децата често е суха, на люспи и сърби много.

Ако не сте сигурни относно симптомите, потърсете мнението на дерматолог.

Прочетете повече за детската кожа.

ПРИЧИНИ И ОТКЛЮЧВАЩИ ФАКТОРИ

Потенциални причини и фактори, отключващи атопичен дерматит

Дерматолозите са идентифицирали няколко фактора, които могат да причинят или да допринесат за появата на атопичен дерматит. Например:

 • Членове на семейството имат атопичен дерматит, сенна хрема и/или астма. Има доказана връзка между атопичния дерматит, сенната хрема и астмата. Ако един или двамата родители имат някое от изброените, тяхното дете е изложено на по-голям риск.  
 • Детето живее в развита държава (или град), където замърсяването е по-голямо или тя/той живее на място със студен климат. Любопитно е, че деца от Ямайка, които живеят в Лондон, са два пъти по-предразположени към атопичен дерматит в сравнение с живеещите в Ямайка.
 • Тя е момиче. Жените са малко по-предразположени към атопичен дерматит, отколкото са мъжете.
 • Майката е родила в късна възраст. Има доказателства, че ако майката роди в по-късна възраст, увеличава риска детето да развие атопичен дерматит.

Жена използва инхалатор
Ако родителите страдат от сенна хрема или астма, децата им могат да развият атопичен дерматит.
Жена държи новородено в ръцете си.
Бебетата момичета е по-вероятно да имат атопичен дерматит, отколкото бебетата момчета.

Има редица фактори, които предизвикват или усилват симптомите в периодите с възпаление. Страдащите от атопичен дерматит имат недостиг на естествени овлажняващи фактори (NMF) (като амино киселини) и нарушение на епидермалния липиден метаболизъм. Това обяснява защо тяхната кожа е по-вероятно да бъде суха и да имат нарушена бариерна функция на кожата.

Кръг на атопичния дерматит (също познат като порочен кръг на сърбеж и чесане)

Проблемите често са предизвикани от кръга на атопичната кожа (виж илюстрацията). Той започва, когато детето се разчесва и нарушава своята и без това слаба кожна бариера.


Това предизвиква развитието на бактерията Staphylococcus aureus, която инфектира кожата. Инфекцията предизвиква възпаление, а то - сърбеж. Така порочният кръг се повтаря.

Правилното третиране помага да се наруши кръгът на атопичната кожа.

Допринасящи фактори

Допълнителни фактори

Определени храни, напитки и материи могат да предизвикат или да повлияят на атопичната кожа.

Например:

 • Материи като вълна и найлон, които могат да раздразнят кожата и да предизвикат потене 
 • Алергии към храни, предимно към млечни продукти, ядки и миди (консултирайте се с лекар преди да премахнете нещо от хранителния режим на детето си)
 • Алергии към домашни кърлежи, прах или полени
 • Почистващи детергенти
 • Грим (въпреки че продуктите за чувствителна кожа би трябвало да се понесат нормално)
 • Пасивно пушене

Малко момиченце разчесва ръката си
Родителите трябва да избягват храните и материите, които могат да провокират атопичен дерматит.

Някои от тези сранични ефекти – като стреса и безсънието – могат да влошат симптомите.

Прочетете повече за факторите, които влияят върху кожата.

РЕШЕНИЯТА

Облекчаване на симптомите на атопичен дерматит при децата

За родителите може да бъде много стресиращо да гледат как детето им страда, но въпреки че няма лечение на атопичния дерматит, редовното и последователно третиране може да предпази от влошаване на състоянието на кожата, да я успокои - облекчавайки болката и сърбежа - да намали емоционалния стрес, да предпази от инфекции и от изтъняване на кожата.

Третирането най-често включва редовна грижа за кожата, както и някои промени в начина на живот.

През спокойните фази без симптоми ежедневното нанасяне на емолиенти е изключително важно.

Емолиенти

Към емолиентите спадат лосиони, кремове, кремове за лице, измиващи олия, които комбинират действията си, за да поддържат кожата хидратирана, мека и защитена от раздразнения. Редовното им използване е едно от основните неща при грижата за атопичната кожа и може да удължи спокойните фази без възпаление.

Основните съставки във формулите на емолиентите обикновено са:

 • Омега 6 мастни киселини от масло от вечерна иглика и масло от гроздови семки. Те успокояват и подхранват кожата, като възстановяват естествена бариерна функция на кожата..
 • Ликохалкон А (екстракт от корен на женско биле). Това е естествен противовъзпалителен антиоксидант, който намалява зачервяванията и успокоява възпалението.

Родител нанася крем върху бебешкото лице
Преди всичко е много важно редовното използване на увлажнители, за да се удължат спокойните фази без възпаление.

Интензивна грижа

По време на острите фази, освен емолиенти, е необходима и интензивна грижа, например нанасянето на локални медикаменти. Обикновено те съдържат кортикостероиди като хидрокортизон.

Хидрокортизонът е познат като ефикасно и бързодействащо средство, което облекчава сърбежа през острите фази. Въпреки това много пациенти се чувстват некомфортно да го използват върху детската кожа, тъй като продължителната употреба може да има сериозни негативни ефекти. Също така той губи от ефикасността си при продължителна употреба и не може да се прилага върху по-големи участъци от кожата.

Клинично доказано е, че Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем значително подобрява състоянието на кожата по време на острите фази. Тази грижа помага да се намали употребата на хидрокортизон при възпаления. Клинично проучване показва, че  AtopiControl Интензивен успокояващ крем има ефект върху атопичната кожа, който е сравним с действието на 1% хидрокортизон крем. AtopiControl Интензивен успокояващ крем не е лекарство и не може да се използва като негов заместител.

Майка и дете се прегръщат.
За да се облекчат симптомите на острата фаза на атопичния дерматит, е възможна употребата на хидрокортизон. Не се препоръчва обаче по-дълготрайна употреба, тъй като хидрокортизонът може да изтъни кожата.

Съвети за родителите на деца с атопичен дерматит

 • Използвайте топла, а не гореща вода за измиване.
 • Подсушете кожата с потупвания и веднага нанесете емолиент.
 • Нанасяйте емолиент поне два пъти дневно.
 • Поддържайте ноктите на детето си къси и гладки, за да избегнете нараняване на кожата.
 • Сложете памучни ръкавици на детето преди да заспи, за да го предпазите от разчесване по време на сън.
 • Поддържайте хладна температура и ниска влажност в стаята.
 • Може да дадете на детето кукла, която да чеше, защото това може да намали необходимостта му да разчесва своята кожа.

Майка изрязва ноктите на бебето си с нокторезачка
Препоръчително е ноктите на детето да се поддържат подрязани, за да се предпази кожата от болезнено разчесване.