Eczema causes stress

Животът с атопичен дерматит Как той засяга съня и качеството на живот?

Атопичният дерматит има значително физическо и психологическо въздействие върху онези, чийто живот засяга.
Тази статия разглежда темата какво прави живота на страдащия от заболяването толкова стресиращ. Обобщаваме резултатите от изследване за връзката между атопичния дерматит, липсата на сън и негативното психологическо въздействие и даваме идеи как да се успокои кожата, за да се подобри цялостно качеството на живот.

Как атопичният дерматит се отразява върху човешката физика?

Атопичната кожа може да се появи навсякъде по тялото и нейното място може да варира в зависимост от възрастта, но там, където се появи, кожата е суха, зачервена, сърбяща и раздразнима. Можете да прочетете повече за зоните, които най-често са засегнати от атопичния дерматит в Атопичен дерматит върху различни части на тялото и Атопичен дерматит по лицето.

Той се характеризира с две фази:

  • Акутна фаза, когато кожата е възпалена и е най-силно сърбяща и раздразнима
  • Неакутна фаза между пристъпите, когато кожата се чувства по-спокойна

Можете да прочетете повече за тези две фази в Разбиране на природата на атопичния дерматит и Идентифициране и справяне с пристъпите.

Най-трудно е справянето с акутната фаза, независимо от възрастта на страдащия. Естествената реакция при сърбеж на кожата е чесането, но то само влошава нещата. Той разпространява бактерии, усилва усещането за сърбеж и може да увреди кожата. Повече за фазата на пристъпите можете да научите в Идентифициране и справяне с пристъпите.

Физическите последици от пристъпите се простират отвъд въздействието върху кожата:

През деня: Сърбящата кожа може да пречи на страдащите да се съсредоточат върху нещо друго: децата с атопичен дерматит може да имат затруднение да се концентрират в училище, а за възрастните е трудно да се съсредоточат на работното си място. Децата може да не са в състояние да водят пълноценен живот (например у някои хлорът в плувните басейни може да предизвиква реакция, ограничаваща способността им да участват). Някои случаи на атопичен дерматит при възрастните като атопичен дерматит по ръцете, могат да направят определени професии неудобни, трудни и дори невъзможни. Можете да научите повече в Атопичен дерматит по ръцете.

През нощта: На страдащите може да им е трудно да заспят и често се будят през нощта от сърбеж. Изследванията показват, че 60% от заболелите страдат от липса на сън, причинен от сърбеж и дискомфорт1. Тази липса на сън може да окаже значително влияние върху общото настроение, здравето и развитието. И както всички родители знаят, ако детето им е будно през нощта, тях също ги очаква безсънна нощ. Родителите, хората, полагащи грижи и семейните партньори също могат да страдат от липса на сън.

Сърбящата кожа може силно да разсейва вниманието
Постоянното чесане може да увреди кожата и да причини безсънни нощи

Как може да въздейства психологически върху хората?

Атопичният дерматит има негативно отражение както върху физическото състояние на страдащия, така и върху психиката му. Зачервената, понякога разранена кожа, се отразява на външния вид. Постоянният сърбеж кара страдащите да се открояват сред останалите и да бъдат забелязвани. Тези аномалии във външния вид и поведението могат да причинят проблеми като ниско самочувствие, трудности в отношенията с връстници и партньори, тормоз, дискриминация и социално изключване.

Животът с атопичен дерматит може да е много стресиращ. Самият стрес обаче също е мощен отключващ фактор на заболяването2, като потенциално обостря симптомите и влошава състоянието.

Атопичният дерматит спрямо качеството на живота

Неотдавнашно корейско проучване на извадка от близо 12 000 души установи, че възрастните с атопичен дерматит имат значително по-ниско качество на живот и по-висок стрес, отколкото тези, които не страдат от заболяването3.

Самото заглавие на изследване от 2006 г. – „Качество на живот и детски атопичен дерматит: страданието в живота с детска екзема“4 − говори достатъчно красноречиво за стреса, който болестта може да причини на младите хора.

Да наблюдаваш как другите страдат, също може да бъде трудно. Родителите на бебета и деца с атопичен дерматит могат да се почувстват неспокойни, виновни, безпомощни и депресирани. Друг доклад заключава, че влошаването на качеството на живот, причинено от детска екзема, се оказва по-голямо или равно на други често срещани детски болести като астма и диабет, и подчертава важността на екземата като значимо хронично детско заболяване ".1

Атопичният дерматит може да предизвика значителен психологически стрес

Има ли други последствия от атопичния дерматит?

Заболяването може да има и значителни финансови последици за отделните семейства и за обществото като цяло1.

 Лечението може да се окаже скъпо за семействата с ниски доходи и тъй-като болестта продължава да се разраства в развиващите се страни, по-вероятно е проблемът да се задълбочи. Данните показват, че болестта е отговорна за значителен брой дни отсъствие по болест (отсъствие от училище или от работа). По отношение на времето това оказва значителен натиск върху доставчиците на здравни услуги.

Как мога да намаля въздействието на атопичния дерматит върху живота ми?

За съжаление, няма лечение за атопичен дерматит, но има много неща, които можете да направите, за да се грижите за вашата кожа и кожата на вашето дете и да спомогнете за намаляване и успокояване на симптомите:

Ефективно медицинско лечение и добра грижа за кожата

Изследванията показват, че медицинската намеса може да осигури мерките, свързани с качеството на живота4, а редовната и подходяща грижа за кожата може да подобри състоянието ѝ, да поддържа съня и да подобри качеството на живот.5

Немедицински продукт като Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем може да се използва заедно с медицински продукт, за да успокои кожата по време на пристъп. Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем е клинично и дерматологично доказано, че значително подобрява съня и качеството на живот, ако след него се нанесе Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион.5  Можете да научите повече в Как да се грижим за детска атопична кожа и Как да се грижим за атопична кожа при възрастните.

Eucerin AtopiControl Acute Care Cream подобрява съня и качеството на живота5

Избягвайте потенциалните отключващи фактори

Идентифицирането и избягването на потенциални отключващи фактори е друга важна стъпка за забавяне и намаляване на симптомите. Можете да прочетете за потенциалните отключващи фактори на атопичния дерматит и как да ги избягвате в Разбиране на природата на атопичния дерматит. Ако вашето бебе или дете страда от заболяването, Атопичен дерматит при бебета и деца ще ви даде съвети относно отключващите фактори, най-често свързвани с бебета, и как да ги избягвате.

Източници