Разбиране на кожата – Как се различава кожата при различните етнически групи?

чете се за 8 минути
Виж повече

Етническият ни произход оказва влияние върху структурата и външния вид на кожата ни. Кожата се използва в контекста на грижите за кожата, терминът „етнически“ обикновено означава различните фактори на околната среда и културата, които оказват влияние върху здравето и външния вид на кожата.

Изследванията в тази област се фокусират върху пигментацията. Макар че са ограничени от категоризацията и непоследователните резултати, те показват, че структурата и проблемите на кожата да свързани с етническата принадлежност. Начинът, по който третираме и се грижим за кожата, както и продуктите, които използваме, трябва да отразяват тези разлики.

Как цветът на кожата и пигментацията се различават при различните етнически групи

Цветът на кожата ни се определя от гъстотата и разпределението на меланин. Меланинът е пигмент, произвеждан от специални клетки в базалния слой на епидермиса, известни като меланоцити. Този меланин тогава се предава на други клетки в базалния слой, което предизвиква пигментация на кожата.

Всички етнически групи имат сходен брой меланоцити в кожата си. Това, което различава различните етноси, е нивото на активност, комбинирано с това как клетките са подредени и групирани. Тези различия водят до разлики в цвета на кожата.

Опитът за промяна на цвета на кожата може да окаже влияние върху нейното състояние:

 • Желанието за тен сред хората с бяла кожа води до увеличена податливост към рак на кожата.
 • Стремежът на някои жени с тъмна кожа да постигнат по-светъл цвят на кожата може да доведе до използването на неправилни, увреждащи кожата продукти.

Влиянието на етноса върху състоянието на кожата

Макар че много кожни заболявания се наблюдават при всички етноси, етническата принадлежност може да окаже влияние на вероятността от проявление и вида им.

Има забележими разлики между по-светлата и по-тъмна кожа по отношение на това как реагират на слънцето, проблемите в пигментацията, дразнения и възпаления.

Излагане на UV лъчите

Излагането на UV лъчите е един от основните фактори, които оказват влияние на кожата при всички хора, а статистиките сочат, че около 10% ще развият рак на кожата през живота си.

Макар че тъмната кожа е по-защитена от UV лъчите от бялата, използването на слънцезащитни продукти е препоръчително.
Старческите петна са по-видими по европейския и азиатски тип кожа, отколкото при по-тъмната.

Етническата група оказва влияние върху това как кожата реагира на слънцето:

 • Бялата кожа е по-изложена на UV лъчите, а хората, които трудно почерняват и лесно изгарят, са най-застрашени от рак на кожата.
 • Тъмната кожа се радва на повече естествена защита от UV лъчите, със среден UVB защитен фактор 13 спрямо 3 при бялата кожа.
 • Ракът на кожата е по-рядко срещан при тъмната кожа. Редица доклади от САЩ обаче показват, че когато се открие, той е в по-напреднала фаза.
 • Старческите петна са по-видими по европейския и азиатски тип кожа, отколкото при по-тъмната.

Всяка кожа се нуждае от специални грижи при излагане на слънце. Прочетете повече за това как слънцето оказва влияние на кожата и как да защитаваме кожата от слънчевите UV лъчи.

Проблеми с пигментацията

По принцип пигментните петна могат да се появят при всички типове кожа.

Макар че всеки цвят кожа може да има проблеми с пигментацията, те са най-често срещани, по-забележими и проблемни за хората с азиатски, латиноамерикански или африкански произход. Често срещаните възпаления като атопичен дерматит и акне, които се проявяват под формата на еритема (зачервяване на кожата, причинено от разширени капиляри) при бялата кожа, могат да предизвикат промени в пигментацията на тъмната кожа.

Хиперпигментация след възпаление

По-тъмната кожа е по-предразположена към хиперпигментация след възпаление, която се предизвиква от свръхпроизводството на меланин и се проявява под формата на тъмни петна по кожата. Тези петна често се появяват при кожа, засегната от акне и/или атопичен дерматит. Прочетете повече за причините и лечението на хиперпигментацията и хиперпигментацията след възпаление.

Старчески петна

Старческите петна са по-видими по бялата кожа и са често срещани при хора над 40-годишна възраст.

Предизвиканите от слънцето старчески петна (слънчево лентиго) са по-видими по кожата на европейците и азиатците, отколкото при по-тъмната кожа. Прочетете за причините и начините за предотвратяване на старчески петна.


Мелазма

Мелазмата, която е вид хиперпигментация, е по-често срещана сред жените – само 10% от засегнатите са мъже.

Мелазмата е вид хиперпигментация, която се появява по лицето, обикновено по бузите, носа, челото и над горната устна, а понякога и по други изложени на слънце места, като предната част на ръцете. На външен вид наподобява старческите петна, но засегнатите тъмни части са по-големи. Най-често се среща при хората с тъмна кожа, с латиноамерикански или азиатски произход: според статистиките, 80% от бременните жени в Мексико развиват мелазма. Прочетете повече за причините и терапията на мелазма.

Дразнене и възпаление

Нивото на дразнене е повлияно от етническия произход, като кожата на азиатците е най-податлива, а тъмната кожа реагира по-малко.

Когато естествената бариера на кожата е нарушена, защитната й функция е компрометирана и тя става особено податлива на дразнене и инфекции. Инфектираната кожа може да се възпали, когато възпалителните имунни клетки се намесват в опит да поправят нарушената бариера и да излекуват инфекцията. Макар че процесът е един и същ при всички типове кожа, изследванията показват, че: 

 • Тъмната кожа реагира най-малко на дразнене.
 • Кожата при латиноамериканците е по-устойчива от тази на европейците.
 • Кожата на азиатците е най-лесно раздразнима.

Атопичен дерматит (екзема)

Между 10-20% от децата по света имат атопичен дерматит – бебета могат да развият симптоми на 2-3-месечна възраст.
Атопичният дерматит е възпалително състояние, което става все по-разпространено, особено в западния свят.

Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните заболявания през детството. Все по-широко разпространен проблем в западните нации, той засяга почти всяко пето дете. Има изследвания, според които децата с тъмна кожа и азиатчетата са по-предразположени към заболяването през първите 6 месеца от живота си от техните връстници от Европа и Латинска Америка. При една трета от децата дерматитът преминава през детството, но при други може да продължи на по-късна възраст.

Счита се, че атопичният дерматит е генетично състояние. Освен това, проучванията показват, че децата от развити страни, които живеят в градски райони с по-голямо замърсяване, както и тези, които живеят в студен климат, са по-предразположени към състоянието.

При наличие на състоянието, има редица причини, които водят до влошаване на симптомите. Засегнатите страдат от недостиг на важни липиди и естествени хидратиращи фактори. В резултат от това бариерната функция на кожата им е отслабена, увеличава се загубата на хидратация и те са податливи на суха и сърбяща кожа. В допълнение към това се засяга имунната функция, което кара кожата да реагира по-остро на околната среда и на възпаления.

Колкото повече се чеше кожата, толкова повече се умножават бактериите, които предизвикват възпалението, което пък води до нов сърбеж, който влошава състоянието.

При европейските деца най-засегнати са гънките на кожата, където се съединяват ставите (известни като флексури), като например лактите, китките, зад коленете и предната част на глезените.

Прочетете повече за това как да третирате и да се грижите за атопичния дерматит.

Розацея

Розацеята е възпалително и хронично състояние, което се появява главно по лицето.

Хроничната зачервеност на кожата, известна като розацея, е често срещана при жените със западноевропейски и келтски произход.

Акне

Акнето е най-често срещаното кожно заболяване в развитите нации. Обикновено започва през пубертета и може да продължи в зряла възраст.

В развитите държави, акнето засяга приблизително 85% от населението на определен етап от живота. Макар че сериозността на заболяването варира при различните етнически групи, разликите са малки:

 • Макар че всички страдащи от акне имат пъпки, някои изследвания показват, че хоара с тъмна кожа са по-засегнати от възпаления и хиперпигментация след възпаление от европейците.
 • Други изследвания показват, че азиатската кожа е най-уязвима на възпаления и образуване на белези.

Прочетете повече за причините за акнето и как да третираме и да се грижим за предразположената към акне кожа.

Влиянието на етническата принадлежност върху стареенето на кожата

Независимо от етническия произход, загубата на обем е основен симптом на стареене по целия свят.
Дълбоките и видими назолабиални бръчки са често срещани при тъмната кожа.

Макар че стареенето на кожата засяга всички типове, симптомите му варират в зависимост от етническата принадлежност на кожата:

 • Признаците на стареене са по-леки и започват на по-късен етап през живота при хората с тъмна кожа. Това се дължи на факта, че тъмната кожа съдържа повече меланин и е по-добре защитена от UV лъчите. Старческите петна са сред първите симптоми на фотостареенето на кожата. 
 • Върху по-светлата кожа стареенето се проявява под формата на линии и бръчки. При тъмната кожа, стареенето е под формата на дълбоки бразди, особено по гънките около носа.
 • С напредване на възрастта кожата проявява по-голяма хиперкератоза. Това е особено често срещано при кожата на източноазиатците.
 • Случаите на дерматозис папулоза нигра (DPN) зачестяват с напредване на възрастта. DPN представлява малки, доброкачествени лезии, които се появяват по цялото лице. Типични са само за тъмната кожа и са изключително често срещани, като засягат до 30% от афро-африканското население в САЩ.

Всички типове кожа преминават през сходни промени с напредване на възрастта, като загубата на обем е един от универсалните признаци на стареенето. Но начинът, по който се чувстваме, когато кожата ни остарява, и начинът, по който изразяваме притесненията си, се различава в различните култури: 

 • Северноевропейските жени свързват бръчките със стареене.
 • Азиатките са по-загрижени относно проблеми, свързани с пигментацията.

Прочетете повече за признаците на стареенекак да предотвратим преждевременното стареене и как да се грижим за кожата на всяка възраст. Кожата на мъжете и жените остарява по различен начин. Прочетете повече за разликите между мъжката и женската кожа.

Грижа за кожата при различните етнически групи

Кожата е от огромно значение за здравето и самочувствието ни. Освен че е наша фронтова линия при защитата от външни влияния като дразнители, бактерии и вируси, здравата кожа поддържа хидрантен баланс в кожата и спомага регулирането на телесната температура. Кожата също така играе важна психологическа роля. Като най-видимия показател за нашето здраве, състоянието на кожата оказва влияние върху увереността ни.

Макар че ракът на кожата по-рядко засяга тъмната кожа, необходимо и препоръчително е да се използва UV защита.

Грижата за кожата трябва да е съобразена с индивидуалния тип и състояние на кожата. Ако се нуждаете от допълнителна информация, за да определите типа си кожа, както и каква терапия да приложите, тестът за кожата може да е полезен диагностичен инструмент.

Основните насоки за поддържане на здравата кожа важат за всички типове и цветове кожа. Прочетете повече как да се грижим за кожата на тялото и за ежедневния режим за грижа за лицето.

Всички типове кожа се нуждаят от внимателна защита от UV лъчите, но необходимото ниво на защита варира в зависимост от цвета на кожата.  Прочетете повече за кожата и слънцето.

Популярните кожни проблеми често могат да доведат до пигментация след възпаление. Важно е да се консултирате с лекар или дерматолог при всякакви притеснения, свързани с кожата. Прочетете повече за третирането и грижата за кожата при проблеми с пигментацията.

Хората с тъмна кожа също така трябва да се консултират с дерматолог преди лазерни терапии или химичен пилинг, тъй като са изложени на по-висок риск от хиперпигментация след възпаление.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.