Въздействието на слънцето върху бебета и деца – И как да защитим кожата им

чете се за 8 минути
Виж повече

Игрите навън, на слънце, са едно от най-големите удоволствия в детството. Все пак ние сме по-осведомени от всякога за опасностите от слънчевите лъчи и нарастващата им интензивност означава, че деликатната детска кожа се нуждае от специална защита.

Как се отразява слънцето на детска кожа?

Умереното излагане на слънце е полезно за здравето, но прекаленото излагане може да причини както краткосрочно, така и дългосрочно увреждане на кожата. Може да прочетете как слънцето се отразява на кожата както на повърхността, така и на клетъчно ниво в Как се отразяват на кожата UVA и UVB лъчите и високоенергийната видима светлина (HEVIS)? 
Детската кожа е особено чувствителна на слънчева светлина. Това е така, защото все още се развива:

Кожата на децата е по-тънка от кожата на възрастните

Въпреки че има същия брой слоеве, кожата на децата е само една пета от дебелината на кожата на възрастните. Роговият слой на кожата (най-външният слой на епидермиса) е по-тънък и неговите клетки са не са толкова плътно разположени. В резултат на това бариерната му функция не е толкова ефективна и лъчите на слънцето се абсорбират по-бързо в по-дълбоките слоеве. Може да научите повече в разбиране на структурата и функцията на кожата и разбиране на кожата при различни възрасти.

Пигментът на кожата е по-слабо развит при бебета и деца

Меланинът е веществото, което придава на кожата естествения й цвят или пигментация. Когато излезем на слънце, клетките ни произвеждат допълнително меланин, който ни предпазва от изгаряне – това, което наричаме „добиване на тен“.  Децата имат меланоцити (клетки, които произвеждат меланин), но не са напълно развити, поради което естествената защита на кожата им от слънцето е по-слаба. Децата със светла кожа, червена коса или лунички са по-предразположени към слънчево изгаряне, тъй като кожата им произвежда по-малко меланин.

Определени кожни заболявания като атопичен дерматит също могат да направят кожата на децата по-чувствителна към слънцето. Може да научите повече в Чувствителна кожа: защо се нуждае от ежедневна защита от слънцето?
Голяма част от видимите увреждания от слънцето, които виждаме по кожата в по-напреднала възраст, като например фотостареене (преждевременно стареене на кожата, причинено от слънцето) и проблеми с хиперпигментация, са резултат от прекалено излагане на слънцето през младежките години. И, разбира се, прекаленото излагане на слънцето може да доведе до заболявания на кожата като рак. Проучванията посочват, че слънчево изгаряне през детството може да удвои риска от рак на кожата.1
Разумното отношение към количеството слънчева енергия, на която излагате детето си, както и употребата на слънцезащитни продукти, които подпомагат и усилват собствените защитни механизми на кожата, ще спомогнат за запазване на здравето на кожата.
1 JID 2003, Jun 120(6):1087-1093

Как да защита кожата на моето бебе/дете от слънчето?

Разумното отношение към слънцето ще спомогне за свеждане до минимум на риска от увреждане на детската кожа от слънцето:

 • Пазете бебетата и малките деца извън обсега на пряка слънчева светлина.
 • Всички деца не трябва да се излагат на слънце през най-интензивните часове между 11 и 15 часа. Това е, когато UVA и UVB лъчите се придвижват по много по-кратка траектория през земната атмосфера, поради което са значително по-интензивни. Дори слънцезащитни кремове с високи слънцезащитни фактори не филтрират 100% от слънчевите лъчи.
 • Покривайте кожата на детето със защитно облекло и/или правете сянка, където няма такава, като използвате слънцезащитна палатка. 
 • Използвайте слънцезащитен продукт с много висок фактор, за да защитите деликатната им кожа. Търсете продукти, които предлагат защита от UVA и UVB лъчи и HEVIS светлина.
 • Нанасяйте слънцезащитния продукт навсякъде и го правете често, за да поддържате нивото на покритие.
 • Имайте предвид факта, че може да възникне увреждане на кожата, причинено от слънцето, дори преди слънчевото изгаряне да е видимо.
 • Не забравяйте, че дори в облачни дни нивата на ултравиолетовите лъчи могат да бъдат високи и че може също да има HEVIS светлина.
 • Нанасяйте Afer Sun след излагане на слънце, за да спомогнете за грижа за кожата на вашите деца.

За съвет относно как да се грижите за зряла кожа, изложена на слънце, прочетете Защо ми е необходима ежедневна слънцезащита за лицето? и Как да защитавам тялото си от слънцето?

Attention

Ако бебето или детето ви изгори кожата си на слънцето или ако по-някакъв начин се безпокоите за бенки по кожата, се консултирайте с вашия лекар.

Как да избера правилния слънцезащитен продукт за деца?

Търсете продукти, които:

 • са специално формулирани за млада, чувствителна кожа 
 • не само защитават кожата от UVA и UVB лъчи, но също така предлагат защита от HEVIS светлина
 • предлагат подходящото ниво защита за кожата на вашето дете 
 • подходящи са за състоянието на кожата на вашето дете
 • съответстват на активния начин на живот на вашето дете 

 

Слънцезащита, специално формулирана за бебета и деца

Всички слънцезащитни продукти Eucerin Kids са специално формулирани за защита на чувствителна детска кожа от слънчево изгаряне и увреждане, предизвикано от слънцето. Те са без аромат, за да намалят риска от дразнене на кожата и могат да се използват за лице и тяло. За продуктите Eucerin Kids е клинично и дерматологично доказано, че са ефективни за и се понасят добре от чувствителна кожа.
Eucerin Kids Sun Лосион Sensitive Protect SPF 50+ и Eucerin Kids Лосион с микопигменти Sensitive Protect SPF 30 са подходящи за бебета на три месеца и по-големи. Eucerin Kids Sun Спрей Sensitive Protect SPF 50+ и Eucerin Kids Sun Флуид Sensitive Protect SPF 50+ са подходящи за деца на три години и по-големи.

Предпазване от UVA и UVB лъчи и защита от HEVIS светлина за вашето бебе или дете

Три от продуктите Eucerin Kids Sun включват иновативната усъвършенствана спектрална технология на Eucerin, която комбинира широколентови и фотостабилни UVA/UVB филтри1 за изключителна защита от ултравиолетови лъчи с Ликохалкон A, мощен антиоксидант, който работи за неутрализиране на свободните радикали, причинени от ултравиолетовите лъчи и високоенергийната видима светлина (HEVIS). Eucerin Kids Лосион с микропигменти Sensitive Protect SPF 30 е без химически филтри и вместо това използва широколентова и фотостабилна2 минерална филтърна система.
Трите формули включват Глицеритинова киселина, която поддържа собствените механизми на кожата за възстановяване на ДНК.

1 Отговаря на най-високите стандарти за UVA и UVB защита, определени от Cosmetics Europe. Нивата на UVA защита са по-високи от изискванията на ЕС.
2 Съответства на ЕС

Подходящото ниво защита на кожата за вашето бебе/дете

Слънцезащитните продукти се предлагат с четири различни степени на защита: ниски (фактор от 6 до 10), средни (от 15 до 25), високи (30 до 50) и много високи (50+). Колкото по-висок е слънцезащитният фактор, толкова по-добре е защитена кожата и ние ви препоръчваме винаги да нанасяте слънцезащитни кремове с висок и много висок фактор върху млада и деликатна кожа. Поради тази причина всички продукти Eucerin Kids Sun предлагат висока или много висока защита.

Слънцезащита, подходяща за състоянието на кожата на вашето дете

Атопичният дерматит е най-често срещаното кожно заболяване в детството3 и детската кожа се повлиява добре от слънцезащитен продукт, подходящ за атопична кожа като Eucerin Kids Sun Флуид Sensitive Protect SPF 50+.

Може да научите повече как да се грижите за атопичната кожа на вашето дете в Атопичен дерматит при бебета и деца: Как да успокоим детската кожа и да се грижим за нея.

3 New insights into the epidemiology of childhood atopic dermatitis. Flohr C, Mann J. Allergy. 2014 Jan; 69(1):3-16. Epub 2013 Nov 21

Слънцезащита, която съответства на активния начин на живот на вашето дете

Слънцезащитните продукти Eucerin Kids се предлагат в гама различни формати и размери, което ги прави лесни за нанасяне и удобни за носене навсякъде, така че винаги да са под ръка. И понеже знаем колко непослушни са децата, докато нанасяте слънцезащитен крем, продуктите включват технологията ‘Anti-Stain After Wash`, която спомага за намаляване на интензивността на петната от слънцезащитен крем след пране.4 Може да научите повече за това в Петна от слънцезащитен крем: Как мога да предпазя дрехите си от жълти петна?
Всичките ни слънцезащитни продукти за деца са с допълнителна водоустойчивост, за да поддържат активния начин на живот на детето ви. 
4 В следните продукти за деца: Eucerin Kids Sun Лосион Sensitive Protect SPF 50+, Eucerin Kids Sun Спрей Sensitive Protect SPF 50+.

Как трябва да нанасям слънцезащитен продукт за деца?

Използването на достатъчно количество продукт, нанасянето му навсякъде и честото повторно нанасяне са ключови за защита на детето под слънчевите лъчи:

Какво е правилното количество продукт за дете?

Важно е да нанасяте слънцезащитния продукт обилно. Правилното количество очевидно зависи от размера на детето, броя области, които се нуждаят от покритие, както и формата на продукта:

Лосион или течност
Използвайте дланта си, за да измерите колко лосион да нанесете: дебел слой от продукта с дължината на средния ви пръст може да се смята за една доза. Като цяло препоръчваме:

 • За деца от 3-5 години: Използвайте доза-доза и половина от продукта за всяка от зоните (2-11), както е посочено на схемата по-долу. Използвайте двойно количество за лицето и врата (зона 1).
 • За деца на 6+::  Използвайте две дози от продукта за всяка от зоните (1-11), както е посочено на схемата по-долу. 

Втрийте продукта, за да се уверите, че всички области са покрити.

Спрей
Задръжте помпата близо до кожата и променяйте количеството, което пръскате върху всяка област, както е посочено на схемата по-долу в зависимост от възрастта: 

 • За деца от 3-5 години: Приблизително 5 напръсквания на зона
 • Възраст от 6-10 години: Между 7 и 10 напръсквания на зона
 • Възраст 10+: Между 10 и 15 напръсквания на зона

Защо е важно да нанасяте повторно слънцезащитния продукт навсякъде и на равни интервали?

Някои части от тялото се пропускат лесно и след това изгарят бързо. Не забравяйте областта зад ушите, тила, гърба и раменете, както и ръцете и краката, вътрешната страна на ръцете и участъците по краищата на банския костюм на детето. Въпреки че слънцезащитните продукти Eucerin Kids имат допълнителна водоустойчивост, препоръчваме да ги нанасяте повторно поне на всеки два часа (и повече, ако се влиза и излиза от вода), за да се поддържат първоначалните нива на защита.

Слънцезащитен продукт с висока защита, нанасян цялостно и често, в комбинация с разумен подход към времето, прекарвано на слънце, ще спомогне за запазване на доброто им настроение и ще гарантира здравето на кожата в момента и в бъдеще.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.