Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Мазна и предразположена към акне кожа – Защо се нуждае от специална защита от слънце?

чете се за 7 минути
Виж повече

Всички типове кожа се нуждаят от защита от слънцето, но в тази статия се обяснява защо мазната и предразположена към акне кожа се нуждае от специална грижа. В нея се разглежда начинът, по който слънцето въздейства на предразположената към акне кожа и се препоръчват начини за осигуряване на слънцезащитата и грижата, от които кожата се нуждае.

Какво представлява мазната и предразположена към акне кожа?

Думата „мазна“ се използва, за да се опише тип кожа с повишено производство на себум. Себумът се произвежда в мастните жлези на кожата и се пренася до повърхността на кожата, където играе роля за нейната защита. Мазната кожа се характеризира с лъскав блясък и увеличени и видими пори. Може да научите повече за мазната кожа в типове и състояния на кожата.

Мазната кожа е предразположена към комедони (черни точки и бели точки), които могат да доведат до акне. Акнето е незаразно заболяване на кожата, при което се появяват пъпки по лицето и често по врата, раменете, гърба и гърдите.  Може да научите повече за причините за акнето и как се развива заболяването в Какво причинява петната по кожата и как те се превръщат в акне?   Акнето се среща най-често при юношите, но симптомите могат да останат или да се появят за първи път в зряла възраст. Прочетете повече в различни типове акне.

Защо предразположената към акне кожа е особено податлива на увреждане от слънцето?

Умереното излагане на слънце е полезно за нас, но прекаленото излагане може да причини както краткосрочно, така и дългосрочно увреждане на всички типове кожа, включително мазна кожа. Можете да прочетете повече за положителните и отрицателните въздействия на слънцето върху кожата в Как се отразяват на кожата UVA и UVB лъчите и високоенергийната видима светлина (HEVIS)?                                                                             

Прекомерното и/или незащитено излагане на слънце може да задълбочи причините и отключващите фактори за акнето, като влоши, вместо да подобри нещата:

  •  Слънцето причинява изсъхване на кожата и дори мазната кожа се нуждае от овлажняване. Когато кожата изсъхне, мастните жлези започват много усилена работа и прекомерното производство на себум е един от ключовите етапи в образуването на петна.
  • При изсъхване на кожата повърхността й се втвърдява. Това пречи на естествения процес, при който мъртвите кожни клетки се излющват, поради което порите се блокират и се развиват петна. 
  • Слънцето също така води до повишено генериране на пот и ускорява скоростта, при която потта се разгражда върху повърхността на кожата. Това създава перфектната среда за разпространяване на бактериите, свързани с акнето.  

Слънчевата светлина също може да предизвика определен вид акне, известен като акне естивалис (по известен като акне Майорка). Акне естивалис се появява, когато UVA лъчите се съчетаят с химикалите в определени продукти за грижа и слънцезащита и предизвикат алергична реакция. Обикновено засяга жени между 25 и 40 години, които са страдали от акне по време на пубертета; може да прочетете повече за това в различни типове акне.

Хората с белези от акне (проблеми с пигментацията, причинени от постинфламаторна хиперпигментация (PIH)) са особено предразположени към по-нататъшни проблеми, свързани с хиперпигментация. Прекомерното излагане на слънце и/или неподходящата защита от слънце могат да влошат свързаната с акне хиперпигментация.

Някои видове лечения и лекарства за акне – например бензоил пероксид, третиноин, адапален и азелаинова киселина – също правят кожата по-податлива на увреждане от слънцето и повишават нуждата от подходяща слънцезащита. Можете да откриете повече в акне и лекарства.

Може да прочетете повече по тази тема в Помага ли слънцето при акне или влошава състоянието му?

Как мога да защитя от слънцето мазна/предразположена към акне кожа?

Най-добрият начин да защитите кожата е да ограничите времето, което прекарвате на слънце, да го избягвате, когато е най-силно, да носите защитно облекло и да използвате висококачествен слънцезащитен продукт, който предлага нивото защита, от което се нуждае кожата. Също така препоръчваме употреба на слънцезащитни продукти, които са специално формулирани за мазна и предразположена към акне кожа.

 Изберете продукти:                                                                                                             

  • с по-лека текстура:  това не означава, че трябва да правите компромис с добрата защита)                                                                                                                         
  • с обозначението „некомедоногенен“: това означава, че не съдържат съставки, които може да запушат порите и да предизвикат петна                                                   
  • които активно спомагат да адресирате кожните проблеми, както и предлагат защита от слънцето                                                                                                               
  • които са специално формулирани за мазна и предразположена към акне кожа и за които е клинично и дерматологично доказано, че са подходящи за вашия тип кожа                                     

Гамата Eucerin Sun включва няколко продукта, които осигуряват на мазната и предразположена към акне кожа специалната защита от слънце, от която се нуждае, като същевременно предлагат регулираща себума технология против омазняване с L-карнитин за:

За мазна/предразположена към акне кожа

Eucerin Слънцезащитен гел-крем за лице за мазна кожа SPF 50+/30: Advanced Spectral Technology на Eucerin предоставя на предразположената към акне кожа висока и много висока защита от UVA/UVB лъчите и от високоенергийната видима светлина (HEVIS). Ултра леката и некомедоногенна формула има сух матиращ завършек, който придава на кожата дълготраен (до 8 часа) ефект против лъщене.           

За мазна/предразположена към акне кожа на тялото 

Eucerin Sun Прозрачен слънцезащитен спрей за тяло Sensitive Protect SPF 50/30 и Eucerin Прозрачен охлаждащ слънцезащитен спрей за тяло Sensitive Protect SPF 50: Advanced Spectral Technology на Eucerin предоставя много висока и висока UVA/UVB защита и защита1 от HEVIS светлина. Формулата, която оставя незабавно усещане за сухота, също така поддържа собствените механизми за възстановяване на ДНК на кожата. Двата продукта се абсорбират бързо и не са мазни.

Може да прочетете повече относно начина, по който да сведете до минимум рисковете от излагане, как да изберете правилните слънцезащитни продукти за вашата кожа и как най-добре да ги използвате в Защо ми е необходима ежедневна слънцезащита за лицето? и Как да защитавам тялото си от слънцето?

Ако използвате пилинг или обновяваща кожата терапия на основата на киселина като високоефективния продукт Eucerin DERMOPURE Обновяваща грижа, е важно да не забравяте, че кожата ви ще бъде още по-чувствителна към слънцето. Препоръчваме да използвате продукта вечер и да не забравяте да нанасяте висок или много висок защитен фактор на следващата сутрин.

Ако сте подложени на медицинско лечение, задължително се излагайте на слънце по безопасен начин: ограничете времето, което прекарвате навън, избягвайте часовете, когато слънцето е най-силно, носете защитно облекло и използвайте продукт с много висок слънцезащитен фактор дори и в облачни дни.

  1. Отговарят на най-високите стандарти за UVA и UVB защита, определени от Cosmetics Europe. Нивата на UVA защита са по-високи от изискванията на ЕС.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа