Какво представлява високоенергийната видима светлина – И защо е необходимо да защитаваме кожата си от нея?

чете се за 5 минути
Виж повече

Високоенергийната видима (HEVISIS) светлина е навсякъде около нас. Тя е част от светлината, която можем да видим. Наоколо е толкова отдавна, колкото и UV лъчите, но докато за техният ефект върху кожата е написано много, молекулярното и видимо влияние на HEVISIS светлината върху кожата е по-скорошно откритие. Изследванията доказват, че HEVISIS светлината оказва влияние върху състоянието на кожата и може да причини фотостареене (преждевременно стареене в резултат от излагането на слънце). В тази статия разглеждаме ефекта на HEVISIS светлината върху кожата в контекста на UVA и UVB лъчите и коментираме как най-добре да защитим кожата от фотостареене.

Представяне на високоенергийната видима светлина

Какво представлява високоенергийната видима светлина?

50% от слънчевите лъчи са видими

Спектърът на слънчевата светлина се състои от UV, видима и инфрачервена светлина. Видимата светлина представлява 50% от слънчевия спектър и – както предполага името ѝ – е единствената част, която може да се види с човешко око (UV и инфрачервената светлина са невидими). 

Синият/виолетов сектор от този видим спектър има особено високо енергийно ниво и е познат като високоенергийна видима светлина. Често се съкращава като HEVISIS светлина, HEVIS светлина или HEVISL.

Какво представлява HEVISIS светлината в сравнение с UV лъчите?

Светлината се измерва с дължина на вълната, а мерните единици са нанометри (nm) и милиметри (mm). Видимата светлина има дължина на вълната между 400 и 760 nm, като при HEVIS светлината тя е между 400 и 500 nm. UV светлината има по-малка дължина на вълната (между 290 и 400 nm), макар че UVA имат по-дълги дължини на вълните от UVB.

Повечето увреждания на кожата, причинени от слънцето, се дължат на UV лъчите и защитата от UV трябва да остане приоритет при грижата за кожата при излагане на слънце.

 

Видима светлина от слънчевия спектър
HEVIS светлината попада във виолетовия/син сектор на видимия спектър

Какво влияние оказва високоенергийната видима светлина върху кожата?

Полезна в умерени количества

Слънчевата светлина може да е полезна за нас – тя е важен източник на Витамин Д, който е важен за здравите кости и стимулира нивата ни на серотонин, подобрявайки настроението. Прекаленото много слънце обаче може да увреди кожата.

HEVIS светлината и UV лъчите оказват различно влияние върху кожата

Докато UVB лъчите проникват в най-горните слоеве на кожата (епидермиса), HEVIS светлината, подобно на UVA лъчите, прониква в дълбоките слоеве (дермиса): 

 

слънчев спектър: HEVIS светлина

HEVIS светлина и преждевременно стареене на кожата

Подобно на UVA лъчите, HEVIS светлината генерира свободни радикали (познати още като ROS – реактивни кислородни видове). Тези свободни радикали карат кожните клетки да произвеждат ензими, които разграждат колагена и еластина, придаващи на кожата нейния плътен младежки вид. Този процес често се нарича оксидативен стрес и именно той причинява фотостареене на кожата (преждевременно стареене в резултат от излагането на слънце). Разбира се, стареенето е напълно естествен процес, но когато кожата старее преждевременно, тя може да започне да увисва и да се появяват бръчки много по-рано.

HEVIS светлина и хиперпигментация

UVA, UVB лъчите и HEVISIS светлината допринасят за появата на слънчеви петна

Наред с UVA и UVB, HEVIS светлината може да причини неравномерна пигментация на кожата (често наричана хиперпигментация) и състояния като слънчеви петна (познати и като старчески петна), мелазма и постинфламаторна хиперпигментация.

Как мога да защитя кожата си от оксидативния стрес, причиняван от HEVISIS светлината?

Важно е да помните, че слънчевите лъчи оказват влияние върху кожата ви дори когато времето е облачно. Защитата от слънце не трябва да се ограничава до дните с най-силно слънце – вместо това, тя трябва да е част от ежедневната ви грижа за кожата. 

Когато избирате подходящи продукти за защита от слънцето, приоритет трябва да продължава да бъде най-добрата защита от UVA и UVB лъчите, но се спирайте на продукти, които предпазват и от оксидативния стрес, причиняват от HEVISIS светлината, за да предотвратите фотостареене и да намалите появата на хиперпигментация

Много съвременни слънцезащитни продукти осигуряват ефективна защита от UVA и UVB лъчите, но химикалите и пигментите, използвани за филтриране на UVA и UVB, не филтрират HEVISIS светлината. Поради тази причина препоръчваме да търсите продукти със съдържание на антиоксиданти, който действат срещу оксидативния стрес. Антиоксидантите Ликохалкон А и Глициритинова киселина доказано се комбинират, за да защитават кожните клетки в дълбоките епидермални слоеве от увреждане, причинено от слънцето. 

Продуктите Eucerin Sun осигуряват цялостна защита срещу увреждане на кожата, причинено от слънцето. Иновативната Advanced Spectral Technology комбинира широколентови и фотостабилни UVA/UVB филтри1 за изключителна защита от UV и антиоксиданта Ликохалкон А за предпазване от високоенергийната видима (HEVISIS) светлина. Повечето продукти съдържат и глициритинова киселина за допълнителна защита на ДНК. 

Ако стареенето е основното ви притеснение за кожата, опитайте Eucerin слънцезащитен флуид Photoaging Control SPF 50 и Eucerin Оцветен слънцезащитен крем Photoaging Control SPF 50+ Fair или Medium за лице, както и Eucerin слънцезащитен лосион Extra Light Photoaging Control SPF 50+ за тяло. Тези продукти комбинират Advanced Spectral Technology с Ликохалкон А, глициритинова киселина и Хиалуронова киселина, която видимо намалява признаците на стареене. Тонираните продукти съдържат и цветни пигменти, които моментално изравняват тена на лицето. 

Ако хиперпигментацията по лицето е основното ви притеснение, опитайте Eucerin слънцезащитен флуид Pigment Control SPF 50+. В допълнение към Advanced Spectral Technology на Eucerin, той съдържа глициритинова киселина (която поддържа собствените механизми на кожата за възстановяване на ДНК) и тиамидол. 

Макар че превенцията е най-добрият подход, при вече съществуващи пигментни петна, Thiamidol намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява, което е доказано в клинични и дерматологични проучвания.

  1. Изпълнение на високите стандарти за UVA и UVB защита, определени от Cosmetics Europe. Нивата на UVA защита са по-високи от препоръчаните от ЕС.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.