Въздействие на слънцето върху лицето – И как да предпазваме кожата

Виж повече

Лицето, врата и деколтето са изложени на слънцето в по-голяма степен в сравнение с почни всички останали части от тялото. Те ще се повлияят благоприятно от ежедневна слънцезащита, специално формулирана за кожа на лицето, която отговаря на типа и състоянието на вашата кожа. В тази статия се разглеждат начините за предпазване на лицето, как да избирате правилните продукти за вашата кожа и защо трябва да включите слънцезащитен продукт в сутрешната си програма за грижа за кожата.

Как се отразява слънцето на кожата на лицето?

Умереното излагане на слънце е полезно за здравето, но прекаленото излагане може да причини както краткосрочно, така и дългосрочно увреждане на кожата. Може да прочетете как слънцето се отразява на кожата както на повърхността, така и на клетъчно ниво в Как се отразяват на кожата UVA и UVB лъчите и високоенергийната видима светлина (HEVIS)? 
Не всички типове кожа реагират еднакво на слънцето. Възрастта, както и типа и състоянието на кожата, могат да увеличат чувствителността към излагането на слънце. Може да научите повече в Защо бебетата и децата се нуждаят от специална защита от слънцето? и Чувствителна кожа: защо се нуждае от ежедневна защита от слънцето?

Кожата на някои части на тялото е по-чувствителна към слънцето и по-податлива на увреждане в сравнение с други области на тялото. Кожата на лицето е:

 • По-тънка: дебелината на епидермиса на кожата на лицето е около 0,12 mm, докато средната дебелина на кожата на тялото е около 0,60 mm)
 • Изложена в по-голяма степен: тъй като обикновено е открита, тя е изложена на слънце (и други природни влияния) ежедневно

Не само ваканционното слънце оказва въздействие на кожата. Ултравиолетовите лъчи (по-конкретно UVA лъчите) и високоенергийната видима светлина (HEVIS) присъстват всеки ден, през целия ден – през зимата и лятото и в облачни и слънчеви дни. Лицето често е първата част от тялото, по която са видими знаци от причинено от слънцето увреждане като слънчево изгаряне, фотостареене (преждевременно стареене на кожата, предизвикано от слънцето) и хиперпигментация. И тъй като винаги е на показ, признаците за увреждане от слънцето са особено видими по лицето и врата.

Как мога да защитя лицето си от слънцето?

Разумното отношение към слънцето е най-добрият начин да се сведе до минимум рискът от увреждане на лицето от слънцето:

 •  Избягвайте свръхизлагане на слънце и се пазете от директна слънчева светлина през часовете, когато е най-силна. 
 •  Пазете кожата покрита със защитно облекло, включително слънцезащитна шапка и очила, когато е възможно. Слънцезащитната шапка е особено важна, ако сте плешиви или имате изтъняваща коса. 
 •  Слънцезащитата може да ви помогне да избегнете клетъчно увреждане на ДНК, фотостареене (преждевременното стареене, причинено от слънцето) и хиперпигментация. Изберете слънцезащитен продукт, който предлага подходящо ниво на защита за вашата кожа и външните условия и който, в най-добрия случай, е специално формулиран за типа и състоянието на вашата кожа.
 •  Включете слънцезащитен продукт в сутрешната си програма за грижа за кожата и го нанасяйте всеки ден, дори и в облачни дни. 
 •  Не забравяйте врата и, ако ще бъде изложен и вече не го предпазвате със слънцезащитен крем за тяло, вашето деколте 
 •  Бъдете особено внимателни на слънце и използвайте много висок защитен фактор. Ако приемате определени лекарства (като например такива, предписани за акне) или ако наскоро сте били подложени на химически пилинг или лазерна процедура

За съвет как да се грижите за кожата на други части на тялото прочетете Как да защитавам тялото си от слънцето?. За да разберете кои са най-добрите начини за предпазване на детска кожа, прочетете Защо бебетата и децата се нуждаят от специална защита от слънцето?

Как да избера правилния слънцезащитен продукт за лице?

Търсете продукти, които: 

 • не само защитават кожата от UVA и UVB лъчи, но също така предлагат защита от високоенергийната видима светлина (HEVIS)
 • предлагат подходящото ниво защита за вашата кожа
 • формулирани са специално за типа и състоянието на вашата кожа и спомагат да адресирате всякакви кожни проблеми, които може да имате

Предпазване от UVA и UVB лъчи и защита от HEVIS светлина за вашето лице

Всички продукти за лице във висококачествената гама слънцезащитни продукти Eucerin включват Advanced Spectral Technology на Eucerin, която комбинира широколентови и фотостабилни UVA/UVB филтри1 за надеждна защита от ултравиолетови лъчи с Ликохалкон A, мощен антиоксидант, който работи за неутрализиране на свободните радикали, причинени от ултравиолетовите лъчи и високоенергийната видима светлина (HEVIS). Формулите също така включват и Глицеритинова киселина, която поддържа собствените механизми на кожата за възстановяване на ДНК.

 1. Отговаря на най-високите стандарти за UVA и UVB защита, определени от Cosmetics Europe. Нивата на UVA защита са по-високи от изискванията на ЕС.

Подходящото ниво защита за кожата на лицето

Препоръчваме: 

 • винаги да използвате висок или много висок слънцезащитен фактор за кожата на лицето
 • ако приемате лекарство, което повишава чувствителността на кожата (като например някои  лекарства за акне) или наскоро сте били подложени на химически пилинг или лазерна процедура на лицето, избягвайте директно излагане на слънце и използвайте висок слънцезащитен фактор
 • да избирате слънцезащитен фактор, който отговаря на нуждите на кожата ви: например бледа кожа или кожа, която е особено чувствителна към слънцето  се повлиява благоприятно от много висок слънцезащитен фактор
 • имайте предвид интензивността на слънцето и времето, което прекарвате под лъчите му: слънцето е най-силно през летните месеци, на голяма надморска височина и когато сте най-близо до екватора.

Гамата слънцезащитни продукти Eucerin включва цялостна селекция продукти за лице, които предлагат високи или много високи нива на защита от слънцето.

Слънцезащита за лицето, пригодена към типа, състоянието и проблемите на вашата кожа

Кожата се повлиява благоприятно от слънцезащитни продукти, които са специално формулирани да отговарят на специфичните ѝ нужди. 

Мазна/или предразположена към акне кожа
Търсете по-леки текстурирани продукти и се уверете, че те са „некомедоногенни“ (което означава, че не съдържат съставки, които биха могли да блокират порите и да предизвикат появата на петна). Освен висококачествената слънцезащита Eucerin Слънцезащитен гел-крем за лице за мазна кожа SPF 50+ или SPF 30 предлага регулираща себума технология против омазняване с L-карнитин, за да спомогне за подобряване на състоянието на кожата. Ултра лекият гел-крем оставя кожата със суха матираща текстура и дълготраен (до 8 часа) ефект против лъщене. Разберете повече в мазна и предразположена към акне кожа: защо се нуждае от ежедневна слънцезащита?  

Преждевременно стареене
Слънцето причинява 90% от преждевременното стареене на кожата2. Може да научите повече в Какво причинява фотостареенето и как да го предотвратя? Всички продукти за лице Eucerin Sun защитават кожата от фотостареене, но ако признаците на стареене са основната ви тревога, свързана с кожата, опитайте  Eucerin Слънцезащитен флуид за лице, за контрол на фотостареенето SPF 50. Формулата включва къса и дълга верига Хиалуронова киселина за запълване на бръчките и видимо намаляване на признаците на остаряване на кожата. Ако предпочитате тониран продукт, опитайте Eucerin Оцветен Слънцезащитен крем за лице, за контрол на фотостареенето SPF 50 Light или Medium, който също съдържа цветни пигменти за незабавно уеднаквяване на тена.

Суха и атопична кожа
Кожата с атопичен дерматит е много чувствителна и се повлиява благоприятно от слънцезащитен продукт, за който е клинично и дерматологично доказано, че е подходящ за нуждите ѝ. Eucerin Слънцезащитен крем Sensitive Protect SPF 50+ осигурява на сухата и атопична кожа успокояващата защита, от която се нуждае.

Слънчеви алергии
 
Въпреки че най-често се среща по други части на тялото, някои хора страдат от полиморфна светлинна ерупция (PLE) на лицето. Eucerin Слънцезащитен крем-гел против слънчеви алергии SPF 50 или SPF 25 съдържа Алфа-глюкозил-рутин, който спомага за предотвратяване на предизвикани от слънцето алергии и може да се използва лице и тяло. Може да научите повече как да се грижите за предразположена към алергии кожа в Слънчеви алергии: как мога да предотвратя PLE и да защитя предразположената си към алергия кожа?

За всички продукти за лице Eucerin е клинично и дерматологично доказано, че са подходящи за чувствителна кожа. 
Научете повече за гамата слънцезащитни продукти за тяло на Eucerin в Как да защитавам тялото си от слънцето?

2. Ramos-e-Silva et al., ‘Anti-aging cosmetics: Facts and controversies’. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8 

Как трябва да нанасям слънцезащитен продукт за лице?

Нанасяйте слънцезащитния продукт сутрин след или вместо обичайния дневен продукт за грижа за кожата.  Не забравяйте ушите и задната част на врата, а ако сте плешиви или косата ви изтънява, не забравяйте скалпа. Избягвайте очите.
Със слънцезащитните продукти Eucerin кожата ви получава незабавна защита, поради което не е нужно време на изчакване и може да продължите веднага с грима, ако желаете.

Какво е правилното количество продукт за лицето?

Като общо правило гъст слой от продукта, който започва от върха на средния пръст и стига до основата на китката, обикновено е достатъчен, за да покрие лицето, врата и деколтето. Ако също така използвате продукта за лице за защита на обратната страна на ръцете, може да използвате малко повече. И, разбира се, ако прекарвате време на слънце, е важно да нанасяте слънцезащитния продукт за лице често и навсякъде, особено след плуване и подсушаване с кърпа.

Може да научите повече от какво количество продукт се нуждаете за различните части на тялото в Как да защитавам тялото си от слънцето?

Трябва ли да използвам същия продукт за врата и деколтето?

Препоръчваме да нанасяте ежедневно слънцезащитен продукт върху врата и деколтето (ако ще го излагате на слънце). Ако времето е слънчево и ако използвате слънцезащитен продукт за тяло, може да го нанесете върху деколтето, ако желаете.

Ръцете също ежедневно са изложени на слънце. Вместо да нанасяте продукт за тяло, може да е по-лесно да нанесете с масажни движения защитния продукт за лице по обратната страна на ръцете като част от сутрешната програма.

Слънцезащитата за лице може да спомогне за предпазване срещу увреждане на ДНК, фотостареене (преждевременно стареене, причинено от слънцето) и хиперпигментация, а слънцезащитата за лицето трябва да са счита за част от ежедневната грижа за кожата  както почистването, тонизирането и овлажняването.  Висококачествен слънцезащитен продукт в комбинация с разумен подход към времето, прекарвано на слънце, ще спомогне за запазване на здравето и младежкия вид на кожата.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по -добре всеки ден.

За цялостна грижа