Научете как да изберете точния слънцезащитен крем за лице или друг от наличните на пазара слънцезащитни продукти

Предпазване на кожата със слънцезащитен крем за лице и комплекти от продукти – как въздейства слънцето на лицето

чете се за 9 минути
Виж повече

Знанието как да изберем точния слънцезащитен крем за лице, и въобще правилните слънцезащитни продукти, може буквално да ни спаси кожата през лятото. Всъщност във всеки сезон, в който сме под открито слънчево небе, особено в планината. Лицето, вратът и деколтето са изложени на лъчите в по-голяма степен в сравнение с почти всички останали части от тялото. Те ще се повлияят благоприятно от всекидневна слънцезащита, специално формулирана за типа и състоянието на кожата на вашето лице.

Затова в този текст ще разгледаме начините за предпазване с точния избор на слънцезащитен крем, флуид или спрей. Ще ви покажем и защо трябва да включите слънцезащитни продукти в сутрешната си програма за грижа за кожата. Преди да задълбаем в спецификите на различните слънцезащитни оръжия откъм дермокозметика, нека разберем как въздейства слънцето на кожата.

Как се отразява слънцето на кожата на лицето?

Лъчите на слънцето могат да увредят структурата и външния вид на кожата
Кожата на лицето е по-силно изложена на природните влияния отколкото кожата на останалата част от тялото

Умереното излагане на слънце е полезно за здравето. Прекаленото обаче може да причини както краткосрочно, така и дългосрочно увреждане на кожата. Може да прочетете как UVA и UVB лъчите и високоенергийната видима HEVIS светлина се отразяват на кожата както на повърхността, така и на клетъчно ниво.

Не всички типове кожа реагират еднакво на слънцето. Възрастта, типът и състоянието на кожата могат да увеличат чувствителността към слънчевата радиация. В нашата блог секция може да научите повече по въпроса защо е нужна специална протекция със слънцезащитен крем за бебе / дете. Също и защо не може да се мине без слънцезащита за чувствителна кожа при хората в подобно състояние.

С напредването на възрастта кожата на лицето става по-тънка и по-податлива на увреждане от слънцето
Хиперпигментацията като слънчеви петна (също така известни като възрастови петна) често е признак на увреждане от слънцето

Кожата на някои части на тялото е по-чувствителна към слънцето и по-податлива на увреждане в сравнение с други. Тази на лицето е:

 • По-тънка: имаме дебел около 0,12 mm епидермис на кожата на лицето, докато средната дебелина на кожата на тялото е около 0,60 mm;
 • Изложена в по-голяма степен: тъй като обикновено стои открита, тя всекидневно е изложена на слънце (и други природни влияния).

Не само ваканционното слънце оказва въздействие на кожата.

Ултравиолетовите лъчи (по-конкретно UVA лъчите) и високоенергийната видима светлина (HEVIS) присъстват всеки ден, през целия ден. Това важи както през зимата, така и през лятото; както в облачни, така и в слънчеви дни. Лицето често е първата част от тялото, по която са видими знаци от причинено от слънцето увреждане. Такива са например слънчево изгаряне, фотостареене (предизвикано от слънцето предивременно стареене на кожата) и хиперпигментация. И тъй като лицето и вратът са почти винаги на показ, там признаците за такъв тип увреждане са особено видими.

Как мога да се опазя от слънцето със слънцезащитен крем за лице и други подходи

Вашият слънцезащитен крем за лице трябва да предлага подходящото ниво защита за вашата кожа
Носете защитно облекло и слънцезащитни шапки, за да намалите увреждането на кожата
Слънцезащита на различните типове кожа може да се осигури със съответстващия слънцезащитен крем за лице
Включете слънцезащитен продукт в ежедневната си програма за грижа за кожата

Разумното отношение към слънцето е най-добрият начин да сведем до минимум риска от увреждане на лицето. Ето някои златни правила, които да спазвате:

 • Избягвайте свръхизлагане на слънце и се пазете от директна слънчева светлина през часовете, когато е най-силна.
 • Пазете кожата покрита със защитно облекло, включително слънцезащитна шапка и очила при възможност. Слънцезащитната шапка е особено важна, ако сте с опадала или изтъняваща коса.
 • Със слънцезащита може да си помогнете да избегнете клетъчно увреждане на ДНК, фотостареене и хиперпигментация. Изберете слънцезащитен крем или друг продукт, който предлага подходящо ниво на протекция за кожата ви и външните условия. В най-добрия случай, нека той е специално формулиран за типа и състоянието на вашата кожа.
 • Включете слънцезащитен крем за лице и други продукти в сутрешната си програма за грижа за кожата. Нанасяйте всеки ден, дори и в облачните.
 • Не забравяйте врата и деколтето си, ако ще бъдат изложени и вече не ги предпазвате със слънцезащитни продукти за тяло.
 • Бъдете особено внимателни на слънце и използвайте много висок SPF защитен фактор. Това важи с особена сила, ако приемате определени лекарства (например предписани за акне). Също и ако наскоро сте се подлагали на химически пилинг или лазерна процедура.

Как да избера правилния слънцезащитен крем за лице или друг подобен продукт

Със слънцезащитен крем за лице или друг подобен продукт може да си помогнете срещу хиперпигментация и фотостареене
Изберете слънцезащитен продукт за лице, който е специално формулиран за типа и състоянието на вашата кожа

Когато търсите най-добрия слънцезащитен крем за лице или друг подобен продукт за себе си, изберете такъв, който:

 • защитава кожата не само от UVA и UVB лъчи, а и от високоенергийната видима светлина (HEVIS);
 • предлага подходящото ниво слънцезащита за вашата кожа;
 • формулиран е специално за типа и състоянието на вашата кожа и спомага да адресирате всевъзможни кожни проблеми.

Предпазване от UVA и UVB лъчи и защита от HEVIS светлина за вашето лице

Всички слънцезащитни продукти Eucerin, включително всеки слънцезащитен крем за лице, включват Advanced Spectral Technology

Всички артикули за лице във висококачествената гама слънцезащитни продукти Eucerin включват Advanced Spectral Technology. Тя комбинира широколентови и фотостабилни UVA/UVB филтри1 за надеждна защита от ултравиолетови лъчи с Ликохалкон A. Това е мощен антиоксидант, който работи за неутрализиране на свободните радикали, причинени от ултравиолетовите лъчи и високоенергийната видима светлина (HEVIS). Формулите също така включват глицеритинова киселина, която поддържа собствените механизми на кожата за възстановяване на ДНК.

1 Отговаря на най-високите стандарти за UVA и UVB защита, определени от Cosmetics Europe. Нивата на UVA защита са по-високи от изискванията на ЕС.

Подходящото ниво защита за кожата на лицето

Хората с бледа кожа са особено податливи на увреждане от слънцето
Химическият пилинг може да повиши чувствителността на кожата към слънчевите лъчи

Препоръчваме:

 • винаги да използвате висок или много висок слънцезащитен фактор за кожата на лицето;
 • избягвайте директно излагане на слънце и използвайте висок слънцезащитен фактор. Особено ако приемате лекарство, което повишава чувствителността на кожата (например някои медикаменти за лечение на акне) или наскоро сте били подложени на химически пилинг или лазерна процедура на лицето;
 • избирайте слънцезащитен фактор, който отговаря на нуждите на кожата ви. Примерно бледа кожа или кожа, която е особено чувствителна към слънцето, се повлияват благоприятно от много висок SPF;
 • имайте предвид интензивността на слънцето и времето, което прекарвате под лъчите му. Слънцето е най-силно през летните месеци, на голяма надморска височина и когато сте най-близо до екватора.

Гамата на Eucerin включва цялостна селекция слънцезащитни комплекти и отделни продукти за лице. Те предлагат или високи, или много високи нива на защита от слънцето.

Слънцезащита за лицето, пригодена към типа, състоянието и проблемите на вашата кожа

Кожата се повлиява благоприятно от слънцезащитни продукти, които са специално формулирани да отговарят на специфичните ѝ нужди.

Мазна/или предразположена към акне кожа

Търсете по-леки текстурирани продукти и се уверете, че те са „некомедоногенни“. (Това означава, че не съдържат съставки, които биха могли да блокират порите и да предизвикат появата на петна.) Освен висококачествената слънцезащита, Eucerin Слънцезащитен крем за лице за мазна кожа SPF 50+ или SPF 30 предлага регулираща себума технология против омазняване с L-карнитин. Това спомага за подобряване на състоянието на кожата. Ултралекият гел-крем я оставя със суха матираща текстура и дълготраен (до 8 часа) ефект против лъщене. Повече за това защо предразположена към акне и мазна кожа се нуждае от всекидневна слънцезащита, разберете в нашата блог секция.

Преждевременно стареене

Слънцето причинява 90% от предивременното стареене на кожата2. Всички продукти за лице Eucerin Sun защитават кожата от фотостареене. Ако обаче признаците на стареене са основната ви свързана с кожата тревога, опитайте  Eucerin Слънцезащитен флуид за лице, за контрол на фотостареенето SPF 50. Формулата включва къса и дълга верига хиалуронова киселина за запълване на бръчките и видимо намаляване на признаците на остаряване на кожата.
Ако предпочитате тониран продукт, опитайте Eucerin Оцветен Слънцезащитен крем за лице, за контрол на фотостареенето SPF 50 Light или Medium. Той също съдържа цветни пигменти за незабавно уеднаквяване на тена.

Суха и атопична кожа

Кожата с атопичен дерматит е много чувствителна. Тя се повлиява благоприятно от слънцезащитен продукт, за който е клинично и дерматологично доказано, че е подходящ за нуждите ѝ. Именно такъв е Eucerin Слънцезащитен крем Sensitive Protect SPF 50+. Той осигурява на сухата и атопична кожа успокояващата защита, от която тя се нуждае.

Слънчеви алергии

Въпреки че най-често се среща по други части на тялото, някои хора страдат от слънчева алергия на лицето, оттам и полиморфна светлинна ерупция (PLE). Мехлеми за слънчева алергия, като Eucerin Слънцезащитен крем-гел с SPF 50, съдържат Алфа-глюкозил-рутин. Той спомага за предотвратяване на предизвикани от слънцето алергии и може да се използва и за лице, и за тяло.

За всички продукти за лице Eucerin е клинично и дерматологично доказано, че са подходящи за чувствителна кожа.

Що се отнася до гамата слънцезащитни кремове и други продукти за тяло на Eucerin, може да научите повече в нашата блог секция ТУК.

2 Ramos-e-Silva et al., ‘Anti-aging cosmetics: Facts and controversies’. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8

Висококачествена гама слънцезащитни продукти Eucerin

Как трябва да нанасям слънцезащитен крем за лице или друг подобен продукт

Области като задната част на врата се пропускат лесно

Нанасяйте слънцезащитен крем за лице или друг подобен продукт сутрин след или вместо обичайния дневен артикул за грижа за кожата. Не забравяйте ушите и задната част на врата. Ако пък сте сте с опадала или изтъняла коса, не пропускайте скалпа. На всяка цена обаче избягвайте очите.

Със слънцезащитни продукти Eucerin кожата ви получава незабавна защита. Поради това не е нужно време на изчакване и може да продължите веднага с грима, ако желаете.

Какво е правилното количество продукт за лицето

Тук има едно общо правило. Гъст слой от продукта, започващ от върха на средния пръст и стигащ до основата на китката, обикновено е достатъчен, за да покрие лицето, врата и деколтето. Ако ползвате продукта за лице и за защита на обратната страна на ръцете, може да вземете и малко повече. И, разбира се, ако прекарвате време на слънце, е важно да нанасяте слънцезащитния продукт за лице често и навсякъде. Това важи с особена сила след плуване и подсушаване с кърпа.

Трябва ли да използвам същия слънцезащитен крем или подобен продукт за лице също и за врата и деколтето

Препоръчваме да нанасяте всекидневно слънцезащитен продукт върху врата и деколтето, ако ще ги излагате на слънце. Ако времето е слънчево и ако използвате такъв артикул за тяло, по желание може да го нанесете върху деколтето.

Ръцете също всекидневно са изложени на слънце. Вместо защитен продукт за тяло, може да е по-лесно да нанесете с масажни движения този за лице по обратната страна на ръцете. Това може да се превърне в ритуал от сутрешната програма.

За финал

Слънцезащитен крем за лице или друг подобен продукт може да спомогнат за предпазване от увреждане на ДНК, фотостареене и хиперпигментация. Слънцезащитата за лицето трябва да са смята за част от всекидневната грижа за лицето както почистването, тонизирането и овлажняването.

Разумен подход към времето, прекарвано на слънце, ще спомогне за запазване на здравето и младежкия вид на кожата. Това е особено валидно при съчетаване с висококачествени слънцезащитни продукти като тези от гамата на Eucerin.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа