Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Чувствителна кожа – Защо се нуждае от специална защита от слънце?

чете се за 3 минути
Виж повече

Всяка кожа е чувствителна към слънцето, но някои типове са по-чувствителни от други. Определени състояния на кожата също я правят особено чувствителна и по-предразположена към увреждане от слънцето. В тази статия са посочени типовете и състоянията на кожата, при които се изисква специална грижа за защита от слънцето, разглежда се начинът, по който слънцето въздейства на тези типове кожа и се препоръчва начин, по който да осигурите на чувствителната кожа защитата от слънце, от която се нуждае.

Какво е чувствителна кожа?

Чувствителна кожа е кожата, която лесно се раздразва и е по-вероятно да реагира на вътрешни и външни агресивни въздействия отколкото „нормалната кожа“.

Чувствителната кожа приема много форми: може да бъде недостатъчно развита (при деца), възпалена (в резултат на кожни заболявания като атопичен дерматит, розацея или акне), увредена (в резултат на медикаменти или дерматологични процедури или просто резултат от генетиката на някой (например бледата кожа е по-чувствителна към слънчева светлина от по-тъмната).

Може да прочетете повече за причините и симптомите на чувствителната кожа в Разбиране на езика на чувствителната кожа.

Защо чувствителната кожа е по-предразположена към увреждане от слънцето?

Умереното излагане на слънце е полезно за нас, но прекаленото излагане може да причини както краткосрочно, така и дългосрочно увреждане. Чувствителната кожа е особено предразположена към увреждане от слънцето, тъй като има по-слаба структура и е по-слабо устойчива на външни агресивни въздействия като слънцето.

Можете да прочетете повече за положителните и отрицателните въздействия на слънцето върху кожата в Как се отразяват на кожата UVA и UVB лъчите и високоенергийната видима светлина (HEVIS)?

Кои типове кожа са най-чувствителни към слънцето?

Възрастта оказва влияние върху чувствителността на кожата: по-младите и по-възрастните хора са много по-предразположени към увреждане от слънцето. По-бледата кожа съдържа по-малко меланин от по-тъмната, вследствие на което и по-малко естествена защита срещу лъчите на слънцето. Кожата на определени части на тялото – особено лицето – е изложена на околната среда през цялата година, което я прави особено чувствителна към слънцето. Определени медикаменти, неподходяща грижа за кожата и кожни заболявания като например атопичен дерматит нарушават естествената защитна бариера на кожата, като я правят по-податлива на увреждания на клетъчно ниво.

Цялата кожа трябва да бъде защитена от слънцето, но висококачествената защита е особено важна за следните типове чувствителна кожа:

Детска кожа

Бебетата и децата имат по-тънка кожа от възрастните, което я прави по-слаба. Много от естествените защитни системи на кожата като меланина също така са в процес на развитие, поради което тяхната кожа не може да се защитава толкова добре от слънчевите лъчи. Важно е да не се забравя, че увреждането на кожата се налице дори преди слънчевото изгаряне да е видимо, както и че когато в детството настъпят увреждания на кожата, причинени от слънцето, това поставя човека в много по-голям риск от по-нататъшни увреждания на кожата в по-късен етап от живота. Може да прочетете повече в защо бебетата и децата се нуждаят от специална защита от слънцето?

По-зряла кожа

С напредването на възрастта кожата изсъхва и става по-тънка. Защитната ѝ бариера отслабва и се повлиява благоприятно от допълнителна слънцезащита с висок фактор, дори и в облачни дни. Може да прочетете повече за това как да се грижите за кожата с напредването на възрастта в Как остарява кожата и как трябва да се грижа за нея?

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа