Жена гледа над рамото си

Чувствителна кожа Защо се нуждае от специална защита от слънце?

Всяка кожа е чувствителна към слънцето, но някои типове са по-чувствителни от други. Определени състояния на кожата също я правят особено чувствителна и по-предразположена към увреждане от слънцето. В тази статия са посочени типовете и състоянията на кожата, при които се изисква специална грижа за защита от слънцето, разглежда се начинът, по който слънцето въздейства на тези типове кожа и се препоръчва начин, по който да осигурите на чувствителната кожа защитата от слънце, от която се нуждае.

Какво е чувствителна кожа?

Чувствителна кожа е кожата, която лесно се раздразва и е по-вероятно да реагира на вътрешни и външни агресивни въздействия отколкото „нормалната кожа“.

Чувствителната кожа приема много форми: може да бъде недостатъчно развита (при деца), възпалена (в резултат на кожни заболявания като атопичен дерматит, розацея или акне), увредена (в резултат на медикаменти или дерматологични процедури или просто резултат от генетиката на някой (например бледата кожа е по-чувствителна към слънчева светлина от по-тъмната).

Може да прочетете повече за причините и симптомите на чувствителната кожа в Разбиране на езика на чувствителната кожа.

Чувствителната кожа реагира бързо на външни агресивни въздействия като например слънцето

Защо чувствителната кожа е по-предразположена към увреждане от слънцето?

Умереното излагане на слънце е полезно за нас, но прекаленото излагане може да причини както краткосрочно, така и дългосрочно увреждане. Чувствителната кожа е особено предразположена към увреждане от слънцето, тъй като има по-слаба структура и е по-слабо устойчива на външни агресивни въздействия като слънцето.

Можете да прочетете повече за положителните и отрицателните въздействия на слънцето върху кожата в Как се отразяват на кожата UVA и UVB лъчите и високоенергийната видима светлина (HEVIS)?

Чувствителната кожа има нарушена бариерна функция

Кои типове кожа са най-чувствителни към слънцето?

Възрастта оказва влияние върху чувствителността на кожата: по-младите и по-възрастните хора са много по-предразположени към увреждане от слънцето. По-бледата кожа съдържа по-малко меланин от по-тъмната, вследствие на което и по-малко естествена защита срещу лъчите на слънцето. Кожата на определени части на тялото – особено лицето – е изложена на околната среда през цялата година, което я прави особено чувствителна към слънцето. Определени медикаменти, неподходяща грижа за кожата и кожни заболявания като например атопичен дерматит нарушават естествената защитна бариера на кожата, като я правят по-податлива на увреждания на клетъчно ниво.

Цялата кожа трябва да бъде защитена от слънцето, но висококачествената защита е особено важна за следните типове чувствителна кожа:

Детска кожа

Бебетата и децата имат по-тънка кожа от възрастните, което я прави по-слаба. Много от естествените защитни системи на кожата като меланина също така са в процес на развитие, поради което тяхната кожа не може да се защитава толкова добре от слънчевите лъчи. Важно е да не се забравя, че увреждането на кожата се налице дори преди слънчевото изгаряне да е видимо, както и че когато в детството настъпят увреждания на кожата, причинени от слънцето, това поставя човека в много по-голям риск от по-нататъшни увреждания на кожата в по-късен етап от живота. Може да прочетете повече в защо бебетата и децата се нуждаят от специална защита от слънцето?

Кожата на децата е особено чувствителна към слънцето

По-зряла кожа

С напредването на възрастта кожата изсъхва и става по-тънка. Защитната ѝ бариера отслабва и се повлиява благоприятно от допълнителна слънцезащита с висок фактор, дори и в облачни дни. Може да прочетете повече за това как да се грижите за кожата с напредването на възрастта в Как остарява кожата и как трябва да се грижа за нея?

Зрялата кожа е по-тънка и по-чувствителна към слънцето

Бледа кожа

Бледата кожа съдържа по-малко меланин от по-тъмните типове кожа, поради което е по-податлива на увреждане от слънцето.

Кожа на лицето

Кожата на лицето е по-тънка от кожата на по-голямата част от тялото, което я прави по-чувствителна към околната среда. Също така е по-малко вероятно да бъде защитена от дрехите, поради което е изложена на слънчевите лъчи през цялата година. Повлиява се благоприятно от ежедневна защита дори в облачни дни, поради което гамата слънцезащитни продукти Eucerin включва продукти, които лесно могат да бъдат интегрирани в ежедневната грижа за кожата – независимо от типа или състоянието на кожата. Прочетете повече в Защо ми е необходима ежедневна слънцезащита за лицето?

Кожа, предразположена към слънчеви алергии

Някои типове кожа са особено предразположени към слънчеви алергии, най-често срещаната от които е полиморфната светлинна ерупция (или PLE). Може да разберете какво причинява слънчеви алергии, как да предотвратите реакция и как да защитите кожа, предразположена към слънчеви алергии, в Защо кожата, предразположена към слънчеви алергии, се нуждае от специална защита от слънцето?

Атопична кожа

За някои хора с атопичен дерматит се оказва, че малко слънчева светлина може да помогне, но атопичната кожа е състояние на суха кожа и прекалено много слънчева светлина води до допълнителното ѝ изсъхване. Може да прочетете повече за причините и отключващите фактори за атопичен дерматит, както и как да осигурите ежедневната грижа, от която се нуждае такава кожа в Разбиране на атопичния дерматит , Как да се грижим за детска атопична кожа и Как да се грижим за атопична кожа при възрастни.

Гамата слънцезащитни продукти Eucerin включва продукти, за които е клинично и дерматологично доказано, че са подходящи за атопична кожа, предоставяйки ѝ успокояващата защита, от която се нуждае.

Кожа с атопичен дерматит се нуждае от внимателна защита от слънцето

Кожа, предразположена към акне

Прекаленото излагане на слънце и неподходящата защита на кожата могат да влошат, а не да излекуват петна и акне. Кожа, подложена на медицинско лечение за акне, е особено чувствителна към слънчева светлина и се нуждае от много висока защита от слънцето. Може да разберете повече в Защо мазната и предразположена към акне кожа се нуждае от специална защита от слънцето?

Прекаленото излагане на слънце може да изостри акнето

Кожа с повишена чувствителност вследствие на дерматологични процедури

Химически пилинг (продуктите, които използвате у дома и по-интензивните процедури, използвани от дерматолозите) изглаждат кожата и я правят по-чувствителна към слънчева светлина и потенциално увреждане от слънцето. Можете да откриете повече в Химически пилинг: Как работи и как трябва да се грижа за кожата след процедура?

Както аблативната, така и неаблативната лазерна терапия повишават чувствителността на кожата и я правят по-податлива на увреждане от слънцето. Научете повече в Лазерна терапия: Как трябва да се грижа за кожата след процедура?
Дерматолозите препоръчват след процедура да се избягва пряка слънчева светлина и да се носи облекло, което защитава възможно най-много, дори и на сянка.

Дерматологичните процедури могат да направят кожата по-чувствителна към слънцето

Лечение и чувствителност към слънцето

Не само медикаментите за акне повишават чувствителността на кожата към слънцето. Много често използвани медикаменти – както локални, така и системни (орални) – могат да причинят фоточувствителност.

Проблемите с фоточувствителността най-често се свързват със следните медикаменти:

  • Нестероидни противовъзпалителни обезболяващи средства (например ибупрофен)
  • Антибиотици
  • Антиконвулсанти (антиепилептични лекарства)
  • Противогъбични средства
  • Диуретици
  • Ретиноиди
  • Статини
Някои медикаменти повишават чувствителността на кожата към слънцето

Ако приемате някои от тези медикаменти, е важно да ограничите излагането на слънце и да използвате висококачествен слънцезащитен продукт с висок фактор като тези в гамата слънцезащитни продукти Eucerin. Ако имате съмнения относно начина, по който медицинското лечение, на което сте подложени, може да въздейства върху кожата ви, се консултирайте с лекаря си.

Какво трябва да търся в слънцезащитен продукт за чувствителна кожа?

Най-добрият начин да защитите кожата е да ограничите времето, което прекарвате на слънце, да го избягвате, когато е най-силно, да носите защитно облекло и да използвате висококачествен слънцезащитен продукт, който предлага нивото защита, от което се нуждае кожата. В най-добрия случай, освен UV защита, продуктът, който използвате, трябва също така да предлага защита от високоенергийната видима светлина (HEVIS). Също така препоръчваме употреба на слънцезащитни продукти, които са специално формулирани за типа и състоянието на вашата кожа.

Може да прочетете повече относно начина, по който да сведете до минимум рисковете от излагане, как да изберете правилните слънцезащитни продукти за вашата кожа и как най-добре да ги използвате в Защо ми е необходима ежедневна слънцезащита за лицето? и Как да защитавам тялото си от слънцето?

Иновативната Advanced Spectral Technology на Eucerin комбинира широколентови и фотостабилни UVA/UVB филтри1 за висококачествена UV защита с антиоксиданта Ликохалкон A за защита от високоенергийна видима светлина (HEVIS). Много от продуктите в гамата също така съдържат глицеритинова киселина, която осигурява допълнителна защита на ДНК.

Гамата слънцезащитни продукти Eucerin включва продукти, които са специално формулирани за различни типове кожа и състояния с гама текстури и активни съставки, които доказано адресират специфични кожни проблеми.

Използвайте продукти, за които е клинично и дерматологично доказано, че са подходящи за чувствителна кожа

  1. Отговарят на най-високите стандарти за UVA и UVB защита, определени от Cosmetics Europe. Нивата на UVA защита са по-високи от изискванията на ЕС.