Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Лекарства срещу акне – Кои са най-често използваните начини на лечение?

чете се за 3 минути
Виж повече

Съществуват много лечебни средства срещу акне – от локално лечение при леки симптоми до лекарства с различна сила за лечение на по-тежки случаи. Когато се използват по предписание, правилното лекарство срещу акне ще спомогне за намаляване на петната и риска от трайно увреждане на кожата. Тази статия предоставя обща информация за най-често използваните лекарства срещу акне. Можете да откриете повече за всяко от тях в Терапии срещу акне: начин на действие и възможни странични ефекти.

Как да разбера дали медицинското лечение е правилният избор за моята кожа?

Ако имате акне и петната ви притесняват, най-добре е да се консултирате с вашия лекар.

Лечението срещу акне съответства на строги национални и международни указания1 и след щателен преглед на кожата ви вашият лекар или дерматолог (лекар специалист по кожни проблеми) ще може да ви посъветва за това кое лечение е най-подходящо за вас и е най-вероятно да се справи с причините и симптомите на вашето акне. Можете да прочетете повече за това какво причинява акнето в причини и отключващи фактори за акне и да разберете защо се появяват петната в поява на акне.

Лекарят ще започне с преглед на кожата ви

Повечето медицински специалисти са съгласни, че при умерени до тежки случаи на акне своевременната употреба на лекарства може да спомогне за предотвратяване на влошаването на симптомите и намаляване на риска от образуване на белези.

Какви варианти за прилагане на лекарства срещу акне съществуват?

Следният списък предоставя обща информация за най-често използваните лекарства срещу акне. Можете да откриете повече за това как работят и възможните им странични ефекти в Терапии срещу акне: начин на действие и възможни странични ефекти:

Бензоил пероксид

Ако страдате от леко до умерено акне, на първо време вашият лекар вероятно ще ви препоръча употребата на бензоил пероксид. Той се предлага под формата на крем или гел, който нанасяте върху засегнатата кожа, и в много държави той е достъпен без рецепта.

Локални ретиноиди

Като алтернатива на бензоил пероксид вашият лекар може да ви предпише локален ретиноид. Продукт за локално приложение означава крем или гел, който нанасяте върху засегнатата кожа. Ретиноид е производно на ретинола (витамин А).

Азелаинова киселина

Препоръчва се в случаите, когато бензоил пероксидът и локалните ретиноиди не дават резултат или ако съответният човек изпитва отрицателни странични ефекти от употребата им. Препоръчва се също при кожа, която е особено чувствителна към слънчева светлина, тъй като не обостря това състояние.

Локални и перерорални антибиотици

Предписват се за употреба в комбинация с друга медицинска терапия срещу акне, за да се предотврати бактериална резистентност, да се ограничи растежът на бактерията P. acnes и да се предотвратят кожни инфекции. Локалните антибиотици се прилагат външно върху засегната зона, докато пероралните антибиотици се предлагат под формата на таблетки или в течна форма. Можете да научите повече за P. acnes в поява на акне.

Комбинирани перорални противозачатъчни хапчета

Акнето е пряко свързано с колебанията на хормоните и при жени, които страдат от хормонално свързана внезапна поява на акне, дерматолозите може да препоръчат определени перорални противозачатъчни с доказана ефективност срещу акне.

Изотретиноин

При тежко, упорито и нестихващо акне най-често използваното и ефективно лечение е лекарство, наречено изотретиноин. Предписва се само когато останалите лекарства не са помогнали.

Кога мога да очаквам видими резултати?

За съжаление, никое лекарство срещу акне не може да обещае мигновени резултати и терапията трябва да се прилага или приема системно за препоръчания период от време. Повечето хора започват да забелязват резултати четири до осем седмици след началото на лечението, но това понякога може да отнеме до три месеца.

Дерматолозите твърдят, че една от основните причини терапията да не постигне желаните резултати е това, че пациентите не следват правилното предписание или спират приема на лекарството преди края на лечебния курс. Можете да откриете повече за възможните причини за това в Терапии срещу акне: начин на действие и възможни странични ефекти.

„Лечението на акнето, било то медицинско или не, изисква време, за да постигне забележим резултат. Не се отказвайте!“ д.м.н. Маркус Райнхолц, дерматолог

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа