Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Правилна грижа за мазна и склонна към акне кожа

Кой е идеалният режим на грижа за кожата при предразположената към акне кожа – И кои продукти трябва да използвам?

чете се за 7 минути
Виж повече

„Пъпки имат хората, които не се мият.“ Сигурно сте чували това и преди, но нещата не са толкова прости. Акнето се предизвиква преди всичко от хормоните и дори и най-чистият човек може да получи акне. Научете повече в акне и хормони.

И все пак старателният, всекидневен режим на грижа за кожата – с използване на продукти за почистване и грижа за кожата, формулирани специално за нуждите на вашата кожа –ще ви помогнат да намалите пъпките и да държите предразположената си към петна кожа под контрол.

Тази статия разяснява какво трябва да търсите, когато избирате продукти за грижа за кожата, и дава препоръки за подходящ за вас режим на грижа за кожата, който се променя в зависимост от това дали сте подложени на медицинско лечение срещу акне. Ще разгледаме и някои от другите стъпки, които можете да предприемете, за да се погрижите за предразположената към петна кожа.

Защо ми е необходим специален режим на грижа за кожата?

Ако кожата ви е предразположена към петна или акне, ще се повлияете добре от редовен режим на грижа за кожата, използващ продукти, специално формулирани за конкретните нужди на вашата кожа.

Що се отнася до избора на правилните продукти за грижа за кожата, може би ще бъде от полза да научите малко повече за това как се образуват петната.

Съществуват множество взаимносвързани фактори, които участват в развитието им – възпаление, себорея, хиперкератоза и бактериален растеж – и можете да прочетете повече за всеки от тях и как действат заедно в най-важното за акнето/поява на акне, както и да откриете повече за това защо микровъзпалението е основната причина за акнето в науката за микровъзпалението.

Най-подходящите продукти за предразположената към петна и акне кожа ще се справят с всички тези фактори, така че да подпомогнат възстановяването на кожата ви, да намалят петната и да предотвратят повторната им поява.

Поява на петна и акне

Ако кожата ви има петна или е предразположена към акне, ще се повлияете добре от продукти за почистване и грижа за кожата, които са специално формулирани за нуждите на вашата кожа. Проверете дали на опаковката са посочени следните свойства:

Грижата за мазна и склонна към акне кожа е важна стъпка от лечението на акне
Ако кожата ви има петна, използвайте доказано некомедоногенни продукти

Без сапун
Здравата кожа има леко киселинен pH. Предразположената към петна кожа обикновено е по-алкална, а сапунът има алкален pH, затова допълнително разстройва естествения баланс на кожата, правейки я по-податлива на инфекции.

Некомедоногенен
Некомедоногенен е продукт, който не съдържа съставки, които може да запушат порите (запушената пора се нарича още комедон). Запушените пори водят до образуване на черни точки, бели точки и пъпки.

Немазен
Предразположената към петна и акне кожа и без това произвежда прекалено много себум, затова избягвайте мазните продукти.

Комедолитичен
Комедолитичен е този продукт, който премахва комедоните (черните точки и белите точки) и отваря запушените пори.

Кератолитичен
Кератолитичните продукти разтварят твърдите „тапички“ от кожа и стимулират естествения процес, с който кожата отделя мъртвите клетки.

Леко киселинен pH
Предразположената към петна кожа е по-алкална от нормалната кожа, която има леко киселинен pH. Добре е продуктите за кожа с петна да са леко киселинни, тъй като това помага на кожата да възстанови оптималния си pH.

Всички продукти от серията Eucerin DERMOPURE са специално формулирани за кожа, предразположена към петна и акне. Сериите на Eucerin против стареене и за слънцезащита също включват продукти, които са некомедоногенни и немазни и изцяло подходящи за мазна кожа.

Съставки, които могат да спомогнат за намаляване и предотвратяване на петната

Когато избирате продукти за предразположена към петна кожа, търсете следните активни съставки, които, когато са част от ефективна и нежна формула, могат да спомогнат за намаляване и предотвратяване на петната и осигуряват на кожата грижата, от която се нуждае:

Ексфолиращи агенти

Почистването с правилен продукт за мазна и склонна към акне кожа е най-важната стъпка
Добре почистената кожа може да абсорбира по-добре активните съставки в продуктите за грижа за кожата.

Най-често използваните ексфолиращи агенти в продуктите за грижа за кожата са AHA (алфа хидрокси киселините), познати още като плодови киселини. В Eucerin DERMOPURE Обновяваща грижа за лице използваме комбинация от гликолова киселина (алфахидрокси киселина – AHA), салицилова киселина (бетахидрокси киселина или ВНА) и глюконолактон (PHA или полихидрокси киселина). Този иновативен и ефективен 10% хидрокси комплекс отваря порите, стимулира отстраняването на мъртвите кожни клетки и подпомага обновяването на кожата.

Салицилова киселина

Салициловата киселина е особено ефективна при борбата със запушените пори и бактериалния растеж. Тя представлява бета-хидрокси киселина, която действа кератолитично (което означава, че премахва мъртвите клетки на кожата и я омекотява, за да предотврати запушването на порите) и комедолитично (което означава, че тя отпушва порите). Салициловата киселина намалява петната по кожата и предотвратява образуването на нови петна. Тя е ключова съставка в няколко от формулите на Eucerin DERMOPURE.

Съставки за регулиране на себума

Търсете продукти, които могат да регулират количеството себум, което произвежда кожата ви. Съставки като L-карнитина помагат на клетките да абсорбират свободните мастни киселини, където митохондриите ги превръщат в енергия. Това намалява остатъчното количество, от което може да се образува себум, като по този начин се контролира производството му. Когато в тези формули са добавени матиращи частици, те също могат да спомогнат за абсорбиране на излишния себум върху кожата. L-карнитинът и матиращите частици са част от регулиращата себума технология, използвана в няколко от продуктите от серията Eucerin DERMOPURE.

Ликохалкон A

Ликохалкон A е мощно антиоксидантно и противовъзпалително активно вещество, което се извлича от корена на китайско женско биле. Намалява зачервяването, спомага да успокояване на възпалението и е ключова съставка в Eucerin DERMOPURE Обновяваща грижа за лице, Eucerin DERMOPURE Интензивен успокояващ крем и Eucerin DERMOPURE Матиращ флуид.

Нежни повърхностноактивни вещества

Почистването е важна стъпка от грижата за предразположената към петна кожа, но агресивните почистващи средства могат да нарушат естествения баланс на кожата и да задълбочат симптомите.
Търсете нежни почистващи средства без сапун, каквито са амфотерните повърхностноактивни вещества и APG Комплекс, използвани в почистващите продукти от серията Eucerin DERMOPURE.

SymSitive* регулира чувствителността на хиперреактивните сензорни влакна на кожата, като осигурява незабавно и дълготрайно облекчение от изтръпването, щипането и паренето. Освен че успокоява кожата, той повишава поносимостта й към различни фактори и с времето спомага за нейната по-добра устойчивост. Той е ключова активна съставка в Eucerin DERMOPURE Интензивен успокояващ крем.
* регистрирана търговска марка на Symrise AG, Германия

Серамиди

Тези важни липиди укрепват кожната бариера, спомагат за предотвратяване на загубата на влага и предпазват от дразнители, които могат да причинят възпаление и сърбеж. Eucerin използва синтетични серамиди, които са биологично идентични и подобряват естествената бариера на кожата – заключват влагата и предотвратяват появата на сухота и дразнене.

Млечна киселина

Млечната киселина (позната още като лактат) е част от естествения овлажняващ фактор (NMF) на кожата и е ключов компонент на киселинната мантия на кожата, която регулира рН нивата ѝ. Тя абсорбира и задържа влага в най-външния слой на кожата и така играе жизненоважна роля за състоянието ѝ. Освен това е комедолитична.

Идеален режим на грижа за кожата при предразположена към петна кожа

Почистване

Ефективното почистване – употребата на продукти, формулирани специално за предразположена към петна кожа – е ключова стъпка за намаляване и предотвратяване появата на петна. Препоръчваме ви да почиствате кожата два пъти дневно. Сутрин, за да отстраните излишния себум и мъртвите клетки, които са се натрупали през нощта, и вечер, за да гарантирате, че преди да си легнете, натрупалите се през деня замърсявания, както и всички следи от грим и коректор, са напълно отстранени. Това ще позволи на кожата ви да се поднови и възстанови през нощта. Препоръчваме да използвате хладка вода (прекалено горещата вода може да стресира кожата) и да избирате продукти, които са формулирани специално за предразположена към петна кожа като Eucerin DERMOPURE Измиващ гел.

Прочуване1 показва, че кожата, почистена с Eucerin DERMOPURE Измиващ гел, е способна да абсорбира с 9 % повече от определени активни съставки (L-карнитин и деканедиол), което ѝ осигурява значителни допълнителни ползи.

Ако търсите бързо и удобно почистващо решение или допълнителен продукт за отстраняване на грим, тогава можете да опитате мицеларна вода като Eucerin DERMOPURE Мицеларна вода.
Също така може да е ползотворно да използвате ексфолиращ гел веднъж седмично, за да отпушите порите и да придадете изящество на тъканната структура на кожата. Опитайте DERMOPURE Ексфолиращ гел. Не препоръчваме употребата на ексфолиант успоредно с лекарства срещу акне, тъй като изотретиноинът, бензоил пероксидът и антибиотиците могат да направят кожата по-чувствителна.

1 Подходящото почистване на лицето подобрява бионаличността в епидермиса на дермокозметичните активни съставки срещу акне деканедиол и ликохалкон A, презентация на плакат, EADV 2013

Виж повече
Тоник, който е подходящ за мазна кожа и акне

Нанасяне на тоник

Тоник, който е специално формулиран за предразположена към петна кожа, ще спомогне за изчистване и освежаване на кожата и ще я подготви да извлече максимални ползи от продуктите за грижа за кожата. Нанесете тоник като последен етап от вашия режим на почистване – можете да използвате продукт като Eucerin DERMOPURE Тоник. Не е препоръчително да използвате тоник на базата на спирт, ако сте подложени на медицинско лечение срещу акне. Ако харесвате освежаващото усещане на тоник, опитайте Eucerin DERMOPURE Мицеларна вода без съдържание на спирт вместо това.

Виж повече
Грижа за мазна и склонна към акне кожа

Грижа

Предразположената към акне кожа изисква хидратация, която ще спомогне за укрепване на естествената защитна бариера на кожата, но трябва да използвате продукт, който не е мазен. Ако страдате от леко до умерено наличие на петна, но не се подлагате на медицинско лечение за акне, изберете успокояващ и матиращ хидратант като Eucerin DERMOPURE Матиращ флуид. А за да направите кожата си по-чиста и гладка с времето, може да включите към вечерния си режим ексфолиант като Eucerin DERMOPURE Обновяваща грижа за лице.

Ако сте подложени на медицинско лечение, не е препоръчително да използвате ексфолианти. Кожата ви може да получи странични ефекти като интензивна сухота, затова ще се повлияе добре от специална грижа. Опитайте Eucerin DERMOPURE Интензивен успокояващ крем, който, ако прилагате локално лечение, трябва да се нанесе пет минути след него, за да позволите на лечебния продукт да попие напълно.

Виж повече
Използвайте слънцезащита специално предназначена за мазна и склонна към акне кожа

Слънцезащита

Защитата от слънцето е важна стъпка в сутрешната рутина. Петната могат да предизвикат проблемна пигментация, ако се излагат на слънце, а медикаментите за лекуване на акне могат да направят предразположената към петна кожа още по-чувствителна към UV лъчите. Eucerin Слънцезащитен гел-крем за лице за мазна кожа SPF30 и SPF50+ предлага нивата на защита, от които кожата се нуждае, и се нанася преди основата и грима. Ако нанасяте слънцезащитен продукт след локално лечение за акне, изчакайте пет минути, за да попие медикаментът напълно. Научете повече в акне и слънцезащита.

Виж повече
Използвайте некомедогенни продукти за лицето

Основа и грим

Използвайте само продукти, формулирани специално за предразположена към петна кожа, които са доказано некомедоногенни. Правилната основа като Eucerin DERMOPURE Стик-коректор също трябва да притежава свойства, които лекуват и премахват петната. Също така не забравяйте да отстраните всички следи от грим, преди да си легнете. Научете повече в грим за кожа, предразположена към петна.

Виж повече

Какво друго мога да направя, за да помогна на кожата си, която е предразположена към петна?

Ето някои от другите стъпки, които можете да опитате, за да се погрижите за предразположената си към петна кожа:

Оставете пъпките на мира
Опитайте се да държите ръцете далеч от лицето си, тъй като разчоплянето на петната разпространява бактерии и само може да влоши нещата.

Бръснете се внимателно
Бъдете внимателни при мокро или сухо бръснене, така че да не сте прекалено груби с предразположената към акне кожа.

Пара
Парната баня за лице и сауната също може да спомогнат за отваряне и отпушване на порите.

Сведете бактериите до минимум
Почиствайте мобилния си телефон, калъфките на възглавниците и кърпите редовно, за да спомогнете за ограничаване на бактериите. Разберете повече в съвети за дома.

Грижете се за себе си

Упражненията, добрият сън и здравословната, балансирана диета ще ви помогнат да бъдете здрави и позитивни като цяло, ще понижат стреса (който може да стимулира производството на хормони и да обостри акнето) и ще подобрят естествената устойчивост на кожата ви. Опитайте също да спрете тютюнопушенето. Разберете повече в акне и хранене: как да променя диетата си, за да помогна на кожата си, която е предразположена към петна, акне и спорт и акне и стрес.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа