Научете как да се справяте с всекидневни грижи с предразположена към акне и проблемна кожа без медикаменти

Проблемна кожа и акне – как да се справим без лекарства

чете се за 7 минути
Виж повече

Проблемна кожа или акне имат близо 70-80% от хората на Земята в по-голяма или по-малка степен. При някои леки до средно тежки форми на акне, хората не търсят лекарства или дермокозметика, с които да контролират симптомите. Желателно е обаче да се консултирате с дерматолог дори и при начални или леки симптоми. Причината е, че лекарствената интервенция може да предотврати по-нататъшно влошаване и последствия като например белези.

Нелекарствените продукти се продават свободно от фармацевтите без нужда от рецепта. Такива са примерно почистващи средства, тонери, ексфолианти, хидратиращ крем за проблемна кожа и коректори. Употребата им спомага за облекчаване на редица симптоми, а нерядко съставките им неутрализират напълно появата на редица проблеми. Наред с това всеки може да внесе незначителни промени в начина си на живот. Така би могъл да ограничи възможността от появата на акне.

Признаци и симптоми на проблемна кожа

Справянето с всеки проблем започва с неговото осъзнаване, възприемане и диагностика. За тази цел най-добре е да посетите лекар специалист. Той ще ви даде най-точна и ясна оценка на моментното ви здравословно състояние. Реално погледнато, идеална кожа не съществува. Най-често обаче говорим за проблемна кожа, когато страдаме от прекомерно омазняване. Мазнотата е един от основните признаци за възможни допълнителни проблеми. Обикновено в такива случаи говорим за акне. В нашата блог секция може да научите повече детайли за видовете акне и неговите степени.

Ето какво се случва в проблемна кожа с наличие на акне
Акне: какво се случва в кожата.

Ето и някои от другите важните симптоми на проблемна кожа, за които да следите:

 • увеличено производство на себум, водещо до себорея;
 • увеличаване на броя мъртви клетки и удебеляване на епидермиса, стигащо до хиперкератоза;
 • поява на бактериални инфекции, предизвикани от микробна колонизация;
 • възпаления и поява на пъпки, папули и пустули.

Основни фактори и причинители на акне

Себореята е признак за проблемна и предразположена към акне кожа
Себорея
Микробна колонизация
Микробна колонизация

Първата поява на акне е през пубертета, когато момчетата и момичетата преминават през големи промени. Хормонални вещества на име андрогени (най-често говорим за тестостерон) стимулират себумните жлези да произвеждат повече себум от необходимото. Това води до състояние, известно като себорея. Тя от своя страна може да наруши нормалната скорост на премахване на мъртвите кожни клетки.

Когато кожата произвежда прекомерно количество себум и не премахва достатъчно мъртви кожни клетки, двете могат да се натрупат във фоликула на косъма и да образуват един вид мека запушалка. Тази запушалка може да накара фоликула да се подуе и да произведе гнойна точка или черна точка.

Пъпките, известни още като папули или пустули, са релефни червени места по кожата. Те са с бял център, който се развива, когато блокиран фоликул се възпали или инфектира. Блокиранията и възпаленията, възникващи дълбоко в себумните жлези, създават подутини под повърхността на кожата, наречени кисти.

За проблемна кожа обикновено говорим по лицето, раменете, гърдите и гърба. Причината е, че именно това са местата, които произвеждат най-много себум.

Хормони

Тийнейджърите са по-предразположени към акне и проблемна кожа
Особено тийнейджърите трябва да обърнат внимание на ежедневната грижа за кожата, тъй като са по-предразположени към акне.

Макар че състоянието е най-често срещано сред тийнейджърите, има увеличаващ се брой възрастни с предразположена към акне и проблемна кожа. Тук визираме предимно жени, преживяващи хормонални промени по време на бременност или менструация. Също и такива в резултат от хормонално заболяване като синдром на поликистозните яйчници.

Бактерии

Предразположената към акне кожа обикновено е доста мазна в резултат на прекомерната секреция на себум. Това я прави по-податлива на растеж на бактерии, които обикновено са безобидни и живеят по кожата. Те предизвикват дразнене и възпаление на увеличените себумни жлези.

Генетична предразположеност

Обикновено безобидните бактерии на акнето (Propionibacterium acnes) могат да се увеличат в резултат от прекомерно производство на себум.

Има доказателства, че генетичната предразположеност играе голяма роля в развитието на акне. Ако и двамата родители са страдали от този проблем в пубертета, има голяма вероятност той да се повтори и при децата им. Освен това, децата на родители, които имат акне на зряла възраст, са предразположени към същото състояние.

Митове за предразположена към акне кожа

Прекаленото миене може да влоши симптомите на акнето.

Освен фактите, съществуват редица митове, свързани с причините за предразположената към акне кожа. Тези неверни теории несправедливо обвиняват засегнатите за състоянието им. Например, хората с проблемна кожа често чуват, че я мият по-рядко или че не поддържат добра хигиена. Истината е, че прекаленото миене всъщност носи повече вреди, тъй като кожата може да се раздразни от прекомерното търкане.

За това, че акнето се причинява от стрес, също няма еднозначни научни доказателства. Възможно е обаче стресът да засили себумната секреция на мастните жлези, което може да влоши състоянието на пъпките и комедоните.

Започнете с хранителен режим

Определен тип храни може да се окажат ключови за развитието или задълбочаването на симптомите на проблемна кожа. Знае се, че основните причини за появата на акне обикновено са генетични или хормонални. И все пак онова, което слагаме на масата си, може да облекчи или усложни нашето състояние.

Ако се занимавате активно със спорт, може да получите препоръка да пиете протеини, познати на английски като whey. Те спомагат за по-бързото натрупване на мускулна маса и заместват яденето на 12 яйца на закуска. При проблемна кожа обаче протеините по-скоро могат да ви навредят. В резултат ще имате по-големи мускули, но и повече пъпки.

Прекомерното пиене на мляко може да влоши симптомите на акне.

Същото важи, ако обичате да пиете мляко или да хапвате много млечни продукти. Не ви съветваме напълно да ги избягвате, защото те са част от пълноценната диета, но е добре да ги ограничите. Вариант е и да ги заместите с други продукти. Например вместо да пиете прясно мляко, може да го замените с кисело или растително.

Спрете цигарите и забравете тежкия грим

За тютюнопушенето дори няма смисъл да се задълбочаваме. То е един от отдавна известните и доказани фактори за всевъзможни проблеми и стареене на кожата.

Забравете също за употребата на тежки или комедогенни продукти за грижа за кожата. Също и на грим, който блокира порите.

Ето и кои са полезните всекидневни навици

Пипането на пъпките влошава нещата. Консултирайте се с професионален козметик.

И ако дотук говорихме за хранителния режим, сега е редно да обърнем внимание и на всекидневните навици. Ето няколко съвета, които можете да следвате, за да облекчите своите кожни проблеми.

 • Използвайте хладка вода вместо прекалено гореща или прекалено студена;
 • Заложете на некомедогенен грим;
 • Ползвайте само некомедогенни продукти като козметика за проблемна кожа;
 • Не пипайте пъпките – докосването или стискането им само ще влоши нещата.

Първо идентифицирайте симптомите

Поносимостта на кожата и ефикасността на продуктовата линия Eucerin DERMOPURE са клинично доказани при пациенти с кожа, предразположена към акне.
За предразположената към акне кожа се препоръчва редовно почистване.

Преди да решите какви нелекарствени продукти да използвате, е важно да идентифицирате симптомите, които предизвикват притеснение. Има продукти, предназначени за предразположена към леки и средно тежки форми на акне и проблемна кожа. Те обикновено са насочени към един или повече от четирите основни проблема, които се свързват със състоянието. Могат да действат, като:

 • намаляват производството на себум и по този начин контролират себореята;
 • ускоряват премахването на мъртви клетки, като така спомагат за справянето с хиперкератозата;
 • се борят с бактериалните инфекции, предизвикани от микробна колонизация;
 • дори могат да намаляват възпалението и така да успокояват пъпките, папулите и пустулите.

Третиране на симптомите на предразположена към акне и проблемна кожа без медикаменти

Eucerin DERMOPURE Стик-коректор спомага прикриването на пъпките.
Здравословното хранене и начин на живот допринасят за здрава кожа.

Средно до много тежките случаи на акне понякога се нуждаят от лекарствената интервенция на лекар или дерматолог. (Прочетете повече за видовете медикаментозно акне лечение в нашата блог секция.)

По-лесните случаи на комедонно акне обаче често могат да се третират без медикаменти. Фармацевтите могат да предложат широк набор от продукти от т.нар. медицинска козметика за проблемна кожа. Те може да включват:

 • топични антибактериални продукти като декандиол, който може да убива бактериите;
 • Licohalcone A – ефикасен противовъзпалителен продукт;
 • карнитин, който намалява производството на себум;
 • млечна киселина – като кератоличен агент.

Тези продукти може да се използват върху всяка засегната част от тялото – лицето, раменете, гърдите или гърба. Също и като спомагателна грижа заедно със стандартно медикаментозно лечение. Така може да бъде предотвратена появата на странични ефекти като суха кожа и чувствителност спрямо ултравиолетови лъчи.

Допълнителни средства за помощ

серия за мазна кожа, склонна към акне юсерин
Серията Eucerin DERMOPURE е подходяща за мазна и склонна към акне кожа

В допълнение към кремовете и геловете, използвани за третиране на симптомите на предразположената към акне кожа, има и продукти, които спомагат за прикриване на физическия ефект. Споменахме например колко е нужно да се използва некомедогенен грим за прикриване на пъпки. (Макар че е важно да се отстрани с нежен почистващ продукт в края на деня.) Мъжете може да използват също камуфлажен грим, с който да намалят зачервяванията и да продадат на кожата си равномерен тон. Коректорите може да се използват топично върху малки засегнати кожни участъци.

Противно на митовете, нито пастата за зъби, нито маските с аспирин изсушават пъпките. Няма медицински доказателства за ефекта на тези средства. Всъщност пастата за зъби съдържа вещества, които могат да дразнят и увреждат епидермиса. Затова просто ползвайте подходящ крем за лице за проблемна кожа.

В допълнение, добра идея е да се храните здравословно и да избягвате места, на които кожата е изложена на дим или мръсотия. Предвид психологическия ефект от проблемна кожа, препоръчително е да се занимавате с дейности, които подобряват самочувствието ви.

Може да отнеме няколко седмици, за да подейства всекидневният режим на почистване и грижа за лицето. Затова бъдете търпеливи и упорити.

 

За финал

Надяваме се получената информация и съвети за справяне с предразположена към акне кожа да са ви полезни. За част от терапията без включване на медикаменти използвайте подходящите продукти от серията Eucerin DERMOPURE за проблемна кожа. Те са резултат от дългогодишни научни изследвания и тестове, правени с цел да стигнат до вас максимално ефикасни и безопасни.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа