Жена докосва дясната си буза с ръка

Какво можете да направите за проблемната и предразположена към акне кожа?

Около 70-80% от хората страдат от различни форми на проблемна и предразположена към акне кожа. При някои леки до средно тежки форми на акне, хората не търсят лекарства, с които да контролират симптомите си. Желателно е обаче да се консултирате с дерматолог, дори и при начални или леки симптоми, тъй като лекарствената интервенция може да предотврати по-нататъшно влошаване и последствия като например белези. 

Нелекарствените продукти като например почистващи средства, тонери, ексфолианти, хидратиращи кремове и коректори се продават свободно от фармацевтите без нужда от рецепта. Те почистват и се грижат за проблемната и предразположена към акне кожа. Има няколко промени в начина на живот, които засегнатите от състоянието могат да направят, за да контролират проявленията и да минимизират симптомите.

ПРИЗНАЦИ & СИМПТОМИ

Признаци и симптоми на проблемната и предразположена към акне кожа

Преди да решите какви нелекарствени продукти да използвате е важно да идентифицирате симптомите, които предизвикват притеснение. Продуктите, предназначени за проблемна и предразположена към акне кожа и леки и средно тежки форми на акне, обикновено са насочени към един или повече от четирите основни проблема, които се свързват със състоянието.

Могат да действат, като:

 • намаляват производството на себум, като по този начин контролират себореята. 
 • ускоряват премахването на мъртви клетки, като по този начин спомагат справянето с хиперкератозата. 
 • се борят с бактериалните инфекции, предизвикани от микробна колонизация. 
 • и дори могат да намаляват възпалението и по този начин да успокояват пъпките, папулите и пустулите. 

Графична илюстрация на акне
Акне: какво се случва в кожата.
ПРИЧИНИ

Основните причини и фактори, които предизвикват проблемната и предразположена към акне кожа

Проблемната и предразположена към акне кожа е много често срещано състояние, което обикновено започва през пубертета, когато момчетата и момичетата преминават през сериозни хормонални промени. Хормонални вещества на име андрогени стимулират себумните жлези са произвеждат повече себум от необходимото (себорея). Тази себорея от своя страна може да наруши нормалната скорост на премахване на мъртвите кожни клетки. 

Когато кожата произвежда прекомерно количество себум и не премахва достатъчно мъртви кожни клетки, двете могат да се натрупат във фоликула на косъма и да образуват един вид мека запушалка. Тази запушалка може да накара фоликула да се подуе и да произведе гнойна точка или черна точка. 

Пъпките (известни още като папули или пустули) са релефни червени места по кожата с бял център, който се развива когато блокиран фоликул се възпали или инфектира. Блокиранията и възпаленията, които възникват дълбоко в себумните жлези, създават подутини под повърхността на кожата, наречени кисти. 

Проблемната кожа обикновено е по лицето, раменете, гърдите и гърба, тъй като това са местата, които произвеждат най-много себум.

 

 

Графична илюстрация на себорея
Себорея
Графична илюстрация на микробна колонизация
Микробна колонизация

Хормони. Макар че състоянието е най-често срещано сред тийнейджърите, има увеличаващ се брой възрастни с проблемна и предразположена към акне кожа, особено жени, които преживяват хормонални промени по време на бременност, менструация или в резултат от хормонално заболяване като синдром на поликистозните яйчници. 

Бактерии. Предразположената към акне кожа обикновено е доста мазна в резултат от прекомерната секреция на себум. Това я прави по-податлива на растеж на бактерии, които обикновено са безобидни и живеят по кожата. Те предизвикват дразнене и възпаление на увеличените себумни жлези. 

Млада жена, която потупва мокрото си лице с кърпа
Особено тийнейджърите трябва да обърнат внимание на ежедневната грижа за кожата, тъй като са по-предразположени към акне.

Генетична предразположеност. Има доказателства, че генетичната предразположеност играе голяма роля в развитието на акне. Ако и двамата родители са страдали от акне по време на пубертета, има голяма вероятност и децата им да имат акне. Също така, децата на родители, които имат акне на зряла възраст, са предразположени към същото състояние

Бактерии на акнето
Обикновено безобидните бактерии на акнето (Propionibacterium acnes) могат да се увеличат в резултат от прекомерно производство на себум.

Митове за предразположената към акне кожа

Освен фактите, съществуват редица митове, свързани с причините за предразположената към акне кожа. Тези неверни теории несправедливо обвиняват засегнатите за състоянието им. Например, хората с предразположена към акне кожа често чуват, че не поддържат добра хигиена или не мият кожата си достатъчно често. Истината е, че прекаленото миене всъщност носи повече вреди, тъй като кожата може да се раздразни от прекомерното търкане. Страдащите от състоянието също така биват обвинявани, че имат лош хранителен режим. 
Макар че здравословното хранене винаги е за предпочитане, няма доказателства, които да подкрепят тезата, че мазните храни или шоколадът влошават симптомите.
Прочетете повече за медикаментозни терапии за акне.

Жена, която мие лицето си
Прекаленото миене може да влоши симптомите на акнето.
Жена, която яде шоколад
Яденето на сладки продукти с високо съдържание на захар може да влоши симптомите на акне.
ФАКТОРИ

Основните фактори, допринасящи за развитието на предразположена към акне кожа

Макар че основните причини за предразположената към акне кожа обикновено са хормонални или генетични, има няколко други фактори, които доказано влошават симптомите. Например:

 • хранителен режим, богат на определени въглехидрати
 • прекален прием на мляко и други млечни продукти 
 • пушене
 • тежки или комедонни продукти за грижа за кожата или грим, който блокира порите

Жена, която пие мляко
Прекомерното пиене на мляко може да влоши симптомите на акне.

Макар че винаги е добра идея да се консултирате с дерматолог дори при леки и ранни симптоми (за да предотвратите усложнения), има определени правила, които е логично да се използват:

 • Използвайте хладка вода вместо прекалено гореща или прекалено студена.
 • Използвайте некомедонен грим.
 • Използвайте само некомедонни продукти за грижа за кожата.
 • Не пипайте пъпките – докосването или стискането им само ще влоши нещата.
Прочетете повече за медикаментозни терапии за акне.

Жена, която докосва лицето си
Пипането на пъпките влошава нещата. Консултирайте се с професионален козметик.
РЕШЕНИЯ

Третирането на симптомите на проблемната и предразположена към акне кожа без медикаменти

Средно до много тежките случаи на акне понякога се нуждаят от лекарствената интервенция на лекар или дерматолог, но по-леските случаи на комедонно акне често могат да се третират без медикаменти. 

Фармацевтите могат да предложат широк набор от продукти от медицинската козметика козметика. Те могат да включват: 


Тези продукти могат да се използват върху всяка засегната част от тялото – лицето, раменете, гърдите или гърба. Могат да се използват и като спомагателна грижа заедно със стандартно медикаментозно лечение, за да предотвратяват странични ефекти като сухота на кожата и чувствителност на слънце

Мъж, който нанася крем на лицето си
Поносимостта на кожата и ефикасността на продуктовата линия Eucerin DermoPURIFYER са клинично доказани при пациенти с кожа, предразположена към акне.
Жена почиства лицето си с памучен тампон.
За предразположената към акне кожа се препоръчва редовно почистване.

В допълнение към кремовете и геловете, използвани за третиране на симптомите на предразположената към акне кожа, има и продукти, които спомагат прикриване на физическия ефект. Например, може да се използва некомедонен грим за прикриване на пъпки, макар че е важно да се отстрани с нежен почистващ продукт в края на деня. Мъжете също могат да използват камуфлажен грим, с който да намалят зачервяванията и да продадат на кожата си равномерен тон. Коректорите могат да се използват топично върху малки засегнати участъци от кожата. 

Противно на митовете, нито пастата за зъби, нито маските с аспирин изсушават пъпките. Няма медицински доказателства за ефекта на тези средства. Всъщност пастата за зъби съдържа вещества, които могат да дразнят и увреждат кожата. 

В допълнение, добра идея е да се храните здравословно, да избягвате места, на които кожата е изложена на дим или мръсотия и, предвид психологическия ефект на проблемната кожа, да се занимавате с дейности, които подобряват самочувствието Ви.  

Могат да са необходими няколко седмици, за да подейства ежедневният режим на почистване и грижа, така че бъдете търпеливи и упорити.


Жена, която използва Eucerin DermoPURIFYER Cover Stick
Eucerin DermoPURIFYER Cover Stick спомага прикриването на пъпките.
Усмихваща се жена със зелена ябълка в ръка
Здравословното хранене и начин на живот допринасят за здрава кожа.