Въздействие на слънцето върху тялото – И как да защитаваме кожата

чете се за 8 минути
Виж повече

Слънцезащитата не е само за хората, които правят слънчеви бани. Важно е да осигурите на всяка част от тялото, изложена на слънце, защитата, от която се нуждае. В тази статия се разглежда как да предпазвате тялото, как да избирате правилните продукти, които отговарят на типа и състоянието на вашата кожа и как да нанасяте продуктите, за да сте сигурни, че ще защитават кожата ви през целия ден

Как се отразява слънцето на кожата на тялото?

Умереното излагане на слънце е полезно за здравето, но прекаленото излагане може да причини както краткосрочно, така и дългосрочно увреждане на кожата. Може да прочетете как слънцето се отразява на кожата както на повърхността, така и на клетъчно ниво в Как се отразяват на кожата UVA и UVB лъчите и високоенергийната видима светлина (HEVIS)? 

Не всички типове кожа реагират еднакво на слънцето. Възрастта, както и типа и състоянието на кожата, могат да увеличат чувствителността към излагането на слънце. Може да научите повече в Чувствителна кожа: защо се нуждае от ежедневна защита от слънцето? и Защо бебетата и децата се нуждаят от специална защита от слънцето? 

Кожата на някои части на тялото е по-чувствителна към слънцето и по-податлива на увреждане в сравнение с други области на тялото. Кожата на лицето и кожата на тялото имат различни нужди, когато става въпрос за защита от слънцето. Кожата на лицето е по-тънка и тъй като е предимно непокрита, е изложена на слънце ежедневно. Нуждае се от специална защита от слънцето и може да научите повече в Защо ми е необходима ежедневна слънцезащита за лицето?

 

Как мога да защитавам тялото си от слънцето?

Възприемането на разумно отношение към слънцето е най-добрият начин да се сведе до минимум рискът от увреждане на кожата от слънцето:

 •  Избягвайте прекалено излагане на слънце и се пазете от директна слънчева светлина, когато слънцето е най-силно
 •  Носете защитно облекло, включително слънцезащитна шапка и очила, когато е възможно. 
 •  Използвайте слънцезащитен продукт, който предлага подходящо ниво на защита за вашата кожа и външните условия и който, в най-добрия случай, е специално формулиран за типа и състоянието на вашата кожа.

 •  Нанасяйте слънцезащитния продукт навсякъде и го правете периодично, за да поддържате нивото на покритие.
 •  Не забравяйте, че не само хората, които правят слънчеви бани, могат да пострадат от увреждане от слънцето. Вредните лъчи въздействат на кожата и в облачни дни, поради което за всяка част от тялото, която редовно е изложена (например ръцете и деколтето), трябва да бъде осигурена подходяща защита. 
 •  Нанасяйте Afer Sun след излагане на слънце, за да спомогнете за грижа за кожата.

  За съвет относно как да се грижите за изложено на слънце лице прочетете Защо ми е необходима ежедневна слънцезащита за лицето? За да разберете кои са най-добрите начини за предпазване на детска кожа, прочетете Защо бебетата и децата се нуждаят от специална защита от слънцето?
 

Как да избера правилния слънцезащитен продукт за тяло?

Търсете продукти, които:

 • не само защитават кожата от UVA и UVB лъчи, но също така предлагат защита от високоенергийната видима светлина (HEVIS)
 • предлагат подходящото ниво защита за вашата кожа
 • формулирани са специално за типа и състоянието на вашата кожа – разполагат с допълнителни предимства, които отговарят на нуждите ви от слънцезащита

Предпазване от UVA и UVB лъчи и защита от HEVIS светлина за вашето тяло

Повечето от продуктите във висококачествената гама слънцезащитни продукти Eucerin включват усъвършенстваната спектрална технология на Eucerin, която комбинира широколентови и фотостабилни UVA/UVB филтри1 за надеждна защита от ултравиолетови лъчи с ликохалкон A, мощен антиоксидант, който работи за неутрализиране на свободните радикали, причинени от ултравиолетовите лъчи и високоенергийната видима светлина (HEVIS). Някои от продуктите също така включват глицеритинова киселина, която поддържа собствените механизми на кожата за възстановяване на ДНК.

1 Отговаря на най-високите стандарти за UVA и UVB защита, определени от Cosmetics Europe. Нивата на UVA защита са по-високи от изискванията на ЕС.

 

Подходящото ниво защита за кожата

Слънцезащитните продукти се предлагат с четири различни степени на защита: ниски (фактор от 6 до 10), средни (от 15 до 25), високи (30 до 50) и много високи (50+). Колкото по-висок е защитният фактор, толкова по-добре е защитена кожата.

Изберете ниво на защита, което:

Слънцезащита за тяло, пригодена за типа и състоянието на вашата кожа

 Кожата се повлиява благоприятно от слънцезащитни продукти, които са специално формулирани да отговарят на специфичните й нужди. 
Мазна/или предразположена към акне кожа
Търсете по-леки текстурирани продукти и се уверете, че те са „некомедоногенни“ (което означава, че не съдържат съставки, които биха могли да блокират порите и да предизвикат появата на петна). Eucerin Sun Spray Transparent Sensitive Protect SPF 50 или SPF 30 и Eucerin Sun Spray Transparent Dry Touch Sensitive Protect SPF 50 или SPF 30 са специално формулирани за мазна/предразположена към акне кожа на тялото. Разберете повече в мазна и предразположена към акне кожа: защо се нуждае от ежедневна слънцезащита?

Преждевременно стареене

Слънцето причинява 90% от преждевременното стареене на кожата(2). Може да научите повече в Какво причинява фотостареенето и как да го предотвратя? Освен че предлага усъвършенствана спектрална технология, която поддържа собствения механизъм на кожата за възстановяване на ДНК, Eucerin Sun Lotion Extra Light Photoaging Control SPF 50+ или SPF 30 къса и дълга верига хиалуронова киселина, която намалява признаците на стареене на тялото.

Слънчеви алергии
Много хора откриват, че тяхната кожа развива сърбящ, червен обрив, когато е изложена на слънце. Може да откриете повече за полиморфната светлинна ерупция (PLE), най-често срещаната слънчева алергия, в как мога да предотвратя PLE и да защитя предразположената си към алергия кожа?  Eucerin Sun Creme-Gel Sun Allergy Protect SPF 50 или SPF 25 съдържа Алфа-глюкозил-рутин, който спомага за намаляване на риска от предизвикани от слънцето алергии. 

Детска кожа

Може да прочетете всичко относно причината, поради която детската кожа се нуждае от специална слънцезащита в  гамата Eucerin Kids Sun и в Защо бебетата и децата се нуждаят от специална защита от слънцето? 
 
Суха и атопична кожа

Слънцето причинява допълнително изсъхване на кожата и може да вложи кожни заболявания като атопичен дерматит. Гамата включва продукти за възрастни и деца, които са идеални за слънцезащита за страдащите от атопичен дерматит. За кожа на възрастни опитайте Eucerin Sun Lotion Extra Light Sensitive Protect SPF 50+ и SPF 30 или Eucerin Sun Spray Sensitive Protect SPF 50+ и SPF30. 
За всички продукти за тяло Eucerin е клинично и дерматологично доказано, че са подходящи за чувствителна кожа. 
Може да научите за слънцезащитните продукти за лице Eucerin в Защо ми е необходима ежедневна слънцезащита за лицето?
2 Ramos-e-Silva et al., ‘Anti-aging cosmetics: Facts and controversies’. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8

 

 

Допълнителни предимства, които отговарят на нуждите ви от слънцезащита

Хората обичат да нанасят слънцезащитните продукти по различни начини, поради което продуктите Eucerin се предлагат в в гама различни формати, от кремообразни лосиони до спрейове, които оставят усещане за сухота. Гамата включва леко ароматизирани продукти и продукти без аромат, които да отговарят на двата типа предпочитания. Всичките ни слънцезащитни продукти за тяло са водоустойчиви.
Няколко от новите ни продукти също така включват новата ни технология „Против запазването на петна след пране“, която спомага за намаляване на интензивността на петната от слънцезащитен крем след пране, за да могат дрехите да запазят добрия си вид по-дълго.

3 Прочетете повече в Петна от слънцезащитен крем: Как мога да предпазя дрехите си от жълти петна?
3 В следните продукти за тяло за възрастни: Eucerin Sun Lotion Extra Light Photoaging Control SPF 50+/30 и Eucerin Sun Lotion Extra Light Sensitive Protect SPF 50+/30. В следните продукти за деца: Eucerin Kids Sun Lotion Extra Light Sensitive Protect SPF 50+, Eucerin Kids Sun Lotion Sensitive Protect SPF 50+, Eucerin Kids Sun Spray Sensitive Protect SPF 50+.

 

Какво е правилното количество продукт за тялото?

Правилното количество очевидно зависи от вашия размер, броя области, които се нуждаят от покритие, както и формата на продукта. Като общо правило препоръчваме следното за възрастни:
Крем, лосион или гел
Ще ви е необходимо количество с размера на топка за голф, за да покриете тялото си. За всяка конкретна област (2-11) в схемата по-долу използвайте дебел слой слънцезащитен крем, който започва от върха на средния пръст и стига до основата на китката. 

Неаерозолен течен спрей

Задръжте помпата близо до тялото и пръскайте приблизително 15 пъти за всяка област (2-11), както е показано на схемата по-долу. 

Аерозолен спрей
Насочваната под различен ъгъл продължителна струя на аерозолния спрей спомага за достигане до онези части на тялото, които лесно се пропускат. Движете го около тялото си, докато не покриете всички области.

За област 1, лицето и врата препоръчваме да използвате слънцезащитни продукти за лице. Обясняваме защо в Защо ми е необходима ежедневна слънцезащита за лицето? 

Attention

Не забравяйте да предпазвате ръцете, дори и в дните, когато сте напълно облечени и не използвате слънцезащитен продукт за друга част от тялото. Когато нанасяте ежедневния слънцезащитен продукт за лице, не забравяйте да го втриете от обратната страна на ръцете.

 

Висококачествен слънцезащитен продукт, нанасян цялостно и често, в комбинация с разумен подход към времето, прекарвано на слънце, ще спомогне за запазване на здравето и младежкия вид на кожата.

Има ли значение как нанасям слънцезащитния продукт върху тялото?

Важно е да използвате достатъчно продукт, да го нанесете навсякъде, след което да нанасяте повторно на равни интервали, за да сте сигурни, че всички изложени области получават необходимата защита.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.