Слънчеви алергии – Как мога да предотвратя PLE и да защитя предразположената си към алергии кожа?

чете се за 3 минути
Виж повече

Слънчевите алергии са много разпространени, особено сред младите жени и хората със светла кожа. Най-често срещаният вид слънчева алергия е полиморфната светлинна ерупция (често наричана за кратко PLE). В тази статия се разглеждат причините и симптомите на PLE и други реакции към слънцето и се обяснява как да се предотвратят слънчеви алергии и да се защити от слънцето кожа, предразположена към алергии.

Какво е слънчева алергия?

Слънчевата алергия, известна още като фотодерматит, е реакция на имунната система на слънчевата светлина, най-често под формата на сърбящ червен обрив. Най-често срещания вид слънчева алергия е полиморфната светлинна ерупция (PLE).

Какво е полиморфна светлинна ерупция?

'PLE причинява обрив и зачервяване на кожата
PLE засяга предимно младите жени и хората със светла кожа

Симптомите на полиморфна светлинна ерупция (често съкращавана като PLE) варират от лек, неравен обрив до зачервяване на кожата, пустули и мехури. Независимо какви са визуалните симптоми кожата почти винаги сърби. Обикновено симптомите се проявяват ден или два след излагане на слънце и са най-често по вътрешната страна на ръцете и гърдите. Кожата по лицето също може да бъде засегната, но това става по-рядко.

Най-вероятно е PLE да засегне младите жени и хората със светла кожа. Обикновено се появява всяка година, когато кожата за пръв път се изложи на силно слънце, но причините не се ограничават до пряко излагане: светлината, преминаваща през прозорци, може също така да предизвика състоянието. Обривът обикновено се изчиства в рамките на една седмица, ако не стоите на слънце, но ако излагането продължи, симптомите могат да се влошат.

Какво причинява PLE?

UVA лъчите предизвикват 80% от случаите на PLE

Причините за PLE не са напълно известни, но изследванията предполагат, че може да се наследи. Когато хората имат съпътстващото заболяване, имунната им система идентифицира и реагира срещу изменените от слънцето области, образувайки обрив:

 1. Ултравиолетови лъчи – особено UVA лъчи с дълга дължина на вълната (които активизират PLE при 80% от
  засегнатите хора) – проникват дълбоко в кожата, където могат да увредят клетките.
 2. Предизвиканите от ултравиолетовите лъчи свободни радикали образуват силно реактивни химични съединения, които причиняват оксидативен стрес, което води до увреждане на клетките.
 3. Хората с PLE са с нарушена клетъчна защита, което намалява способността на кожата им да се справи с тези свободни радикали.
 4. При излагане на слънце кожата им отговаря, като активира прекалено силно имунната си
  функция, което води до зачервена и възпалена кожа.

Може да откриете повече относно начина, по който слънцето въздейства на кожата като цяло в Как се отразяват на кожата UVA и UVB лъчите и високоенергийната видима светлина (HEVIS).

Как мога да предотвратя PLE?

Слънчевите алергии могат да бъдат предотвратени или симптомите да бъдат намалени чрез внимателна защита от слънцето: ограничете излагането на слънце, избягвайте часовете, когато слънцето е най-силно, носете защитно облекло и използвайте слънцезащитен продукт, който предлага високо или средно ниво на защита и който е специално формулиран за типа и състоянието на вашата кожа.
Може да прочетете повече относно начина, по който да сведете до минимум рисковете от излагане, как да изберете правилните слънцезащитни продукти за вашата кожа и как най-добре да ги използвате в Как да защитавам тялото си от слънцето?

Слънцезащитните шапки и дрехи помагат да се предпази от слънцето предразположена към алергии кожа
Предотвратяване на слънчева алергия с Eucerin Слънцезащитен крем-гел против слънчеви алергии

Слънцезащитен крем-гел против слънчеви алергии SPF 50 и SPF 25 на Eucerin е лек, незалепващ слънцезащитен крем-гел, който е специално формулиран за кожа, предразположена към предизвиквани от слънцето алергии като например PLE. Advanced Spectral Technology на Eucerin комбинира широколентови и фотостабилни UVA/UVB филтри1 с Ликохалкон A, за да неутрализира свободните радикали, причинени от ултравиолетовите лъчи и високоенергийната видима светлина (HEVIS). Формулата също така съдържа Алфа-глюкозил-рутин, който помага за предотвратяване на предизвиквани от слънцето алергии и е без аромат, за да се сведе до минимум рискът от дразнене на кожата. Може да се използва за лице и тяло.

За страдащите от остра форма на PLE дерматолог може да препоръча локален стероиден крем или курс профилактична светлинна терапия (известен също като „фотовтвърдяване“ или „десенсибилизация“). При тази процедура кожата постепенно се излага на ултравиолетови лъчи, за да се изгради поносимост към слънчевата светлина.

Страдащите от по-умерена форма на PLE често откриват, че състоянието им постепенно се подобрява с течение на времето. Дори може да изчезне напълно.

 1. Отговаря на най-високите стандарти за UVA и UVB защита, определени от Cosmetics Europe. Нивата на UVA защита са по-високи от препоръките на
  ЕС.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.