Суха чувствителна кожа

Чувствителна кожа – Справяне с раздразнена кожа

чете се за 9 минути
Виж повече

Кожата може да стане чувствителна поради много причини и на всеки етап от живота - от най-ранно детство до дълбока старост. Това се случва, когато функцията на кожата като защитна бариера е нарушена, което прави кожата чувствителна към външни дразнители като бактерии, химически вещества, алергени или други. Симптомите могат да се проявят на лицето, тялото и скалпа и включват зачервяване, лющене и подуване. Те причиняват сърбеж и неудобство в ежедневието и могат да доведат до значителен физически дискомфорт. Докато някои хора са предразположени към такива "обостряния" на това състояние, други се изненадват от тези внезапни "настроения на кожата". Чувствителна кожа често реагира непредвидимо и може да се прояви навсякъде по тялото.

Когато разбираме колко важни са естествените защитни сили на кожата, както и факторите, които ги отслабват, можем да  разгадаем тези "послания на кожата". Непредсказуемостта на проявата на чувствителна кожа означава, че в много случаи ефективното решение се намира по-скоро в превенцията, отколкото в лечението. Следователно целта е да се контролират и да се минимизират причините и стимулите за проявата на чувствителна кожа.

Признаци И Симптоми

Какво представлява чувствителната кожа и как да я разпознаем

Роговият слой (stratum corneum) образува най-горния слой на епидермиса и защитава организма от външни влияния.
Суха, раздразнена кожа
Здравата кожа има защитна бариера, която задържа влагата и предпазва долните слоеве от дразнители.

Кожата има естествена защитна бариера, която не допуска навлизането на бактерии и вредни вещества в организма, като същевременно ограничава загубата на вода и предотвратява дехидратацията. Този процес поддържа кожата здрава и хидратирана, запазва нейната еластичност и стегнатост.

Въпреки това външни фактори - например климатичните условия - и вътрешни фактори (напр. стрес) могат да подкопаят този процес, да отслабят естествените защитни сили на кожата и да я направят груба и суха. Допълнително външните дразнители могат допълнително да изострят ситуацията и да доведат до възпаление на кожата.

За да разпознаете чувствителната кожа, проверете за следните симптоми:

 • Видими признаци като еритема (зачервяване или обрив), лющене, подуване или грапавост
 • Сензорни симптоми като сърбеж, стягане, парене или смъдене

Те могат да се видят на лицето, устните, ръцете, тялото и скалпа. Явлението може да бъде предизвикано и от физическа промяна - както временна (например бременност), така и продължителна например стареенето на организма. Чувствителната кожа има някои прилики със сухата кожа, но не винаги е свързана с това състояние, нито пък симптомите непременно се облекчават посредством грижа, предназначена за суха кожа.

Причини И Отключващи Явления

Причини за чувствителна кожа - как естествените защитни сили на кожата отслабват

Как кожата се предпазва сама

Най-горният слой на епидермиса е роговият слой (stratum corneum), който образува "бариерата" на кожата срещу външния свят. Той предотвратява навлизането на микроорганизми и вещества като химикали и алергени. Той също така намалява трансепидермалната загуба на вода (TEWL), защитавайки организма от дехидратация.

Стабилният роговия слой и интактният хидролипиден филм функционират заедно, за да ограничат проникването на вредни вещества и повишената загуба на вода.

Роговият слой прилича на стена, съставена от "тухли" или кожни клетки, които осигуряват стабилност и "хоросан" или епидермални липиди, които създават пропускливост и в същото време здраво скрепване. На повърхността му се намира защитната киселинна мантия - хидролипидният филм. Тази емулсия от вода (хидро-) и мазнини (липо-) има леко кисела рН стойност от 5, която:
 • поддържа здрава кожната флората и процесът на лющене на кожата (или десквамация), който е съществена част от обновяването на кожата
 • и неутрализира алкални вещества като сапуни и сърфактанти.
Ензимите на кожата активират собствената й естествената защита. Те са отговорни за поддържане на жизненоважните бариерни функции, регулиране на водния баланс и стимулиране на обновяването на кожата. Ако активността на ензима се намали или инхибира, защитната функция на кожата отслабва, което води не само до увеличаване на трансепидермална загуба на вода, но също така и до проникване на дразнители.

Дразнители като сапуна могат допълнително да влошат състоянието на кожата чрез своя алкализиращ ефект, което я прави податлива не само на възпаление, но също на инфекции от бактерии, вируси и гъбички.

Вътрешни причини за чувствителна кожа

Тъй като бебешката кожа е по-тънка, тя е по-чувствителна от тази на възрастните.
Стресът може да доведе до хормонален дисбаланс, който да намали ефективността на бариерната функция на кожата.

 • Бебешката кожа е по-тънка и нейната бариерна функция е по-ограничена от тази на възрастните, което прави кожата много по-чувствителни към химични, физични и микробни влияния. Прочетете повече за кожата при различните възрасти.
 • От друга страна с остаряването на кожата, вещества, които са неразделна част от структурата и функционирането на хидролипидния филм и защитната киселинна мантия стават оскъдни, което води до рН дисбаланс и по-голяма загуба на вода. Това може да направи застаряващата кожа по-чувствителни към силно алкални продукти като сапун.
 • Хормонален дисбаланс, предизвикан от стрес или различни събития в живота като бременност, менструален цикъл, пубертет или менопауза. Това може да намали ефективността на бариерната функция на кожата.
 • Някои хора са по-склонни да изпитват раздразнена, чувствителна кожа. Това са хора със суха или увредена кожа, атопичен дерматит, акне и розацея, като всички тези състояния може да реагират на дразнители като парфюми и оцветители.
 • Недиагностицирани или нелекувани непоносимости и алергии към храни като глутен, млечни продукти, добавки и яйца могат да доведат до възпаление на кожата и обриви.
 • Дехидрацията от прекомерно изпотяване или липса на вода също може да изсуши кожата и да я постави в стрес.

Външни причини за чувствителна кожа

Някои сапуни и продукти за грижа за кожата повреждат повърхността на кожата и водят до дисбаланс на нивата на рН.
Някои лекарства могат да направят кожата по-чувствителна, въпреки че това обикновено е временно явление.

 • Сезонни и климатичните промени, както и колебания в температурата могат да увеличат чувствителността на кожата. В студено време кожните жлези намаляват секрецията на вещества, необходими за поддържането на защитната киселинна мантия, което изсушава кожата. Централното парно отопление и климатиците също могат да имат този ефект. В горещо време кожните жлези произвеждат повече пот, която се изпарява, оставяйки сухо усещане на кожата.
 • Увеличеното използване на сапуни и перилни препарати с конвенционални сърфактанти може да увреди значително  повърхността на кожата, като премахне защитаващите кожата липиди и причини дисбаланс в естествените нива на рН на кожата.
 • Някои медицински терапии като лъчетерапия и някои лекарства могат да доведат до временно чувствителна кожа. Състоянието би трябвало да премине след приключване на терапията.


Прочетете повече за фактори, които влияят на кожата.

Допринасящи Фактори

Как действия и събития могат да влошат състоянието

Прекомерното миене може да изсуши кожата и да я направи по-чувствителна.

Засиленото внимание към личната хигиена означава, че хората се къпят по-често в много гореща вода и след това се търкат за подсушаване. Това може да доведе до загуба на естествени овлажняващи фактори и повърхностни липиди. Почистващите средства с конвенционални сърфактанти почистват кожата, но също така я изсушават.

Решения

Какво можете да направите за чувствителната кожа

Промяна на ежедневните навици

Малки промени в навиците за къпане могат да помогнат за възстановяване на защитната бариера на кожата чрез намаляване на температурата на водата, стоене по-кратко под душа или във ваната (особено в райони с твърда вода), използване на меки тензиди или масла за душ и подсушаване на кожата с потупване.

Последните изследвания в храненето показват, че увеличеното количество храни с антиоксиданти и витамин C и с ниско съдържание на въглехидрати и наситени мазнини може да помогне за възстановяването на стресираната кожа и за възвръщането й към по-добро състояние. Освен това има смисъл да се провери дали нямате хранителни алергии или непоносимост. Посетете диетолог или вашия лекар, ако мислите, че е възможно да има такъв проблем. Също така пиенето на достатъчно вода е важно, особено за възрастните хора.

Управлението на стреса също може да изиграе своята роля в намаляването на чувствителността на кожата. Доказани методи включват редовни физически упражнения и практикуването на техники за релаксация.


Често се подвеждаме и вземаме мерки за чувствителна кожа едва когато проблемът стане видим. Ако обаче приложите редовен режим за овлажняване  на място - и го поддържате - тези инциденти може да намалеят и дори да изчезнат. Тази режим може да е различен за чувствителна кожа на лицето и на тялото.
Леко потупвайте кожата с хавлия след къпане, за да предотвратите допълнително увреждане на кожната бариера.
Търсете продукти със съдържание на декспантенол за суха чувствителна кожа
Търсете активни съставки като декспантенол и глицерин, като и двете действат под повърхността на кожата.

 • Избор на средство за ежедневно почистване

Много почистващи средства са толкова ефективни, че премахват не само мръсотията от нашата кожа, но също и хидролипидния филм, който я предпазва. За чувствителна и суха кожа е важно да се избере средство за почистване на тялото, който засилва бариерната функция и предпазва от загуба на влага. Eucerin pH5 Душ олио за чувствителна кожа запазва киселинността на кожата. Чувствителната кожа на лицето се нуждае от нежно средство за почистване, което няма да дразни кожата, като например серията Eucerin DermatoCLEAN .

 • Избор на продукт за ежедневна грижа за кожата

При избора на продукт за грижа при чувствителна кожа не е достатъчно просто да се гарантира, че той не съдържа дразнители. Продуктът трябва да работи активно под повърхността на кожата за стимулиране на собствените регенеративни процеси на кожата и естествената защита.
За да се постигне това, продуктът трябва да включва активни съставки като декспантенол и глицерин, като двата са извлечени от природата и въздействат на кожата, за да се подобри нивото на влагата.
Това средство освен това трябва да възстанови естествения баланс в идеалното рН на кожата чрез включването на съставка като рН5 цитратен буфер.

Научните изследвания на тези три съставки  доказват, че те активират и защитават ензимите на кожата, като помагат да се възстанови функцията й на естествена бариера, а това води до подобряване на хидратацията и укрепване на устойчивостта срещу различни дразнители. Те са комбинирани в серията продукти Eucerin Sensitive Skin, която включва лосиони, кремове, масла и шампоани за лицето, ръцете, тялото и скалпа.

Ръцете са уязвими към изсушаване, тъй като те често са изложени на външни влияния и миене.

 • Полагане на грижи за ръцете, лицето и устните

Ръцете и лицето често са най-изложени на атмосферни влияния и на често миене. Това може да ги направи особено уязвими към изсушаване и дори напукване. Продуктите за грижа могат да се използват толкова често, колкото е необходимо, за да се защити и омекоти стресираната кожа. Серията Eucerin Sensitive предлага изключително нежни почистващи средства, които поддържат функцията на естествена бариера на кожата.
По същия начин чувствителните устни могат да се защитят срещу UV и температурни промени с Eucerin Балсам за устни, който съдържа не само витамини Е и С, но също така SPF 15.

От бременността до новороденото бебе

Хормоналните промени по време на бременност могат да направят кожата неочаквано чувствителна. Нежните натурални масла могат да помогнат за намаляване на сърбежа и появата на стрии. Продуктите за Грижа, съдържащи витамин Е и висококачествени растителни масла, които са богати на линолова киселина, укрепват естествената бариерна функция на кожата и подобряват нейната еластичност като Eucerin Олио против стрии.

Eucerin pH5 Душ олио е подходящ за цялото семейство продукт, като тестовете показват, че той се понася добре. Прочетете повече за кожата в различна възраст.

Attention

В някои случаи чувствителна кожа може да причини дискомфорт и дори да стане болезнена, като се усеща суха, опъната и сърбяща. Когато това се случи, маслената баня може да осигури незабавно облекчение и да помогне за интензивно рехидратиране на стресираната кожа, успокоявайки я и правейки я по-мека.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа