Атопичен дерматит върху кожата на тялото Как да облекчим дискомфорта от симптомите

Атопичният дерматит е хронично кожно заболяване, от което страдат около 2-5% от възрастните и 10-20% от децата в глобален мащаб. Характеризира се със суха, раздразнена кожа на люспи, която има периоди на възпаление с още по-тежки симптоми. Въпреки че за момента няма лечение за атопичния дерматит, редовната и последователна грижа за кожата, може да я предпази.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

Какво е атопичен дерматит?

Атопичният дерматит - познат още като атопична екзема - е хронично кожно заболяване, което се появява върху кожата на лицето и тялото на бебета, деца и възрастни.

Случаите на хора с атопичен дерматит, особено в Западните страни, са се увеличили два-три пъти за последните 30 години. Няма установена една-единствена причина, която предизвиква атопичния дерматит, но има доказателства за връзката му с астмата и сенната хрема.

Заболяването засяга преди всичко деца - 10-20% от децата в глобален мащаб страдат от атопичен дерматит, докато 2-5% от възрастните имат този проблем.

При възрастните обривите обикновено се появяват по врата и деколтето, вътрешната страна на лактите, задната част на колената, ръцете и краката, както и по лицето. Симптомите и засегнатите места при бебетата и децата са различни.

Хората с атопичен дерматит често изпитват допълнителни проблеми - като липса на сън, стрес, дискриминация и липса на самочувствие. Освен ежедневната грижа за кожата, има няколко промени в начина на живот, които също могат да облекчат симптомите - носенето на памучни дрехи, поддържането на по-ниски температури, за да се избегне потенето и отказът от храни, които могат да провокират възпаление.

Графична илюстрация на кожа
1. Нарушената бариерна функция на кожата улеснява проникването на микроорганизми 2. Активиране на имунните клетки, възпаление 3. Сърбеж
Жена си разчесва крака.
Засегнатите зони са индивидуални. Типичните симптоми са суха, лющеща се, раздразнена кожа.

Ако не сте сигурни относно симптомите, потърсете мнението на дерматолог.

ПРИЧИНИ И ПРОВОКИРАЩИ ФАКТОРИ

Възможни причини и фактори, отключващи атопичния дерматит

Дерматолозите все още не са открили причината за появата на атопичен дерматит, както и лечение за него. Има фактори, които увеличават риска от атопичен дерматит. Например:

 • Генетични фактори. Има доказана връзка между атопичния дерматит, астмата и сенната хрема. Ако единият или двамата родители страдат от някое от изброените, има риск детето им да развие атопичен дерматит. Рискът нараства пропорционално, ако и двамата родители страдат и от трите.
 • Климат/местоживеене. Студеният климат и замърсяването увеличават риска от атопичен дерматит. Доказано е, че деца от Ямайка, преместени да живеят в Лондон, са два пъти по-застрашени от развитието на атопичен дерматит, отколкото техните връстници в Ямайка.
 • Пол. Жените са малко по-предразположени към атопичен дерматит, отколкото са мъжете.
 • Възрастта на майката. Ако майката роди в по-напреднала възраст, детето е по-застрашено, отколкото ако майката роди, докато е по-млада.

Майка и детето й се прегръщат.
Атопичният дерматит може да бъде генетично наследен. Родители, страдащи от астма или сенна хрема, могат да ги предадат на детето си.
Женски гръб с инфектирана кожа.
Жените като цяло са по-предразположени към атопичен дерматит и дори възрастта, на която раждат, може да е от първостепенно значение.

Атопичната кожа има недостиг на естествени овлажняващи фактори, като амино киселини, и има нарушена липидна бариера. Поради това кожната бариера е отслабена и е застрашена от инфекции в следствие на разчесване.


Симптомите на атопичния дерматит са също така и провокиращи фактори. Тъй като кожата е суха и сърби, следва почесване. Чесането нарушава бариерната функция на кожата, като така я прави податлива към проникване на бактерии и инфекции. Бактериите причиняват раздразнение, което от своя страна предизвиква сърбеж. Този процес е познат като кръг на атопичния дерматит.

Порочният кръг на сърбеж и чесане
Допринасящи фактори

Допълнителни фактори

Има редица фактори, които могат да влошат съществуващите симптоми. Те са индивидуални. Например:

 • алергии към храни – например мляко, сирене, ядки, миди 
 • алергии към алкохол
 • алергии към домашни кърлежи, полени и/или прах
 • груби или не-дишащи материи - примерно вълна или найлон
 • никел – метал, често използван за бижута и часовници
 • формалдехид
 • определени почистващи препарати - често на етикета им пише, че са "биологични"
 • стрес
 • липса на сън
 • потене
 • пушене

Прочетете повече за факторите, които оказват влияние върху кожата.

Жена с памучен пуловер.
Препоръчително е носенето на памучни дрехи, тъй като са меки и удобни. Например носенето на памучни ръкавици през нощта предпазва от разчесване насън.
РЕШЕНИЯТА

Контролиране на симптомите на атопичния дерматит по кожата на тялото

Въпреки че няма лек за атопичния дерматит, има различни начини, по които страдащите от него могат да се грижат за кожата си и дори да удължат спокойните фази без симптоми. Най-важно е кожата редовно да се хидратира с емолиенти.

Емолиенти

Емолиентите (познати още като овлажнители) трябва да се нанасят ежедневно, независимо от симптомите. Тези лосиони, кремове, измиващи олия и др. поддържат кожата гладка и хидратирана, което намалява възможността за поява на сърбеж и раздразнения. Редовното използване на емолиенти помага да се намали сърбежът.

Основни съставки на емолиентите:

 • Омега 6 мастни киселини от масло от вечерна иглика и масло от гроздови семки. Те успокояват и подхранват кожата, като възстановяват естествена бариерна функция на кожата.
 • Ликохалкон А (екстракт от корен на женско биле). Това е естествен противовъзпалителен антиоксидант, който намалява зачервяванията и успокоява възпалението.

Дерматологично третиране

През острите фази с възпаление, освен от ежедневно хидратиране, кожата се нуждае от по-интензивна грижа, като прилагането на локално лечение. Локалните кремове често съдържат хидрокортизон.

Кортикостероидите (като хидрокортизона) са много ефикасни и бързодействащи, като облекчават сърбежа в случаите на силно възпаление. Но те имат и странични ефекти. Например, при продължително нанасяне могат да изтънят кожата. 

Затова те не са подходящи за по-дълготрайна употреба, нито са най-доброто решение за бебета и малки деца.


Клинично доказано е, че Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем значително подобрява състоянието на кожата по време на острите фази. Тази грижа за кожата помага да се намали употребата на хидрокортизон при възпаления. Клинично проучване показва, че  AtopiControl Интензивен успокояващ крем има ефект върху атопичната кожа, който е сравним с действието на 1% хидрокортизон крем. AtopiControl Интензивен успокояващ крем не е лекарство и не може да се използва като негов заместител.

Жена нанася крем на левия си крак.
При острите фази често се налага нанасянето на кремовете за локално приложение. Но тъй като тези кремове могат да съдържат хидрокортизон, продължителното им използване не е препоръчително.
Жена нанася AtopiControl Интензивен успокояващ крем на сгъвката на ръката си.
Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем подобрява състоянието на кожата по време на острите фази с възпаление.

Ежедневна грижа при атопичен дерматит върху кожата на тялото

Въпреки че провокиращите фактори са индивидуални, има няколко правила, които страдащите от атопичен дерматит могат да спазват:

 • Носете памучни ръкавици през нощта, за да се предпазите от разчесване по време на сън. 
 • Поддържайте по-хладни температури и по-ниска влажност в стаята, за да избегнете изпотяване.
 • Оставете продуктите за грижа за кожата в хладилника, тъй като по-студените кремове успокояват сърбежа.
 • Водете си дневник, като си отбелязвате всички възможни причинители на възпаление.
 • Организирайте почивките си на места с умерен климат - нито прекалено горещ, нито прекалено студен.
 • Изпирайте новите дрехи преди обличане.
 • Носенето на памучни ръкавици пред нощта може да преотврати чесането по време на сън.
 • Терапията с "мокра кърпа" може да намали сърбежа и желанието за чесане (за повече информация се обърнете към дерматолог).
 • Вземете душ вместо вана и използвайте вода, която не е прекалено гореща (<32°). Прекалено честото или продължително къпане не е препоръчително.
 • Ограничете времето за взимане на душ до 5-10 минути.
 • Използвайте душ олио, което съдържа липиди.
 • Не използвайте груби гъби за къпане или четки за масаж.
 • Практукувайте йога и медитирайте за справяне със стреса.

Жена в релаксираща поза със сгънат крак.
Препоръчително е носенето на памучни дрехи, тъй като са меки и удобни. Например носенето на памучни ръкавици през нощта предпазва от разчесване насън.
Жена след душ.
Взимането на душ е по-препоръчително от ваната, като не трябва да е много продължително и водата не трябва да е по-топла от 32°.

Ако не сте сигурни какви грижи да полагате, потърсете мнението на дерматолог.