Сърбяща кожа – Какво причинява състоянието и какъв е най-добрият начин да се лекува?

Виж повече

Какво представлява сърбежът и как възниква?

Сърбежът е усещане за изтръпване, което ви кара да се почешете. Това усещане обикновено е локализирано (т.е. появява се на определена част от нашето тяло, като например прасците), но може и да е генерализирано (т.е. по цялото тяло).

Когато нещо раздразни кожата ни, това нарушава защитната ѝ бариера. Нашите кожни клетки отделят хистамин, а кожните рецептори изпращат сигнал към нашия мозък, който ни подтиква да се чешем.

Честото чесане може допълнително да влоши сърбежа

Когато кожата е суха, нейната защитна бариера няма влагата и липидите, от които се нуждае, за да работи ефективно, и е по-податлива на външни дразнители, а това може да доведе до сърбеж.

Чесането е естествена реакция и може да доведе до временно облекчение, но честото чесане може допълнително да задълбочи сърбежа. Чесането може да увреди кожата, да я удебели и да изпраща допълнителни сигнали за сърбеж до мозъка – и така цикълът на сърбежа започва отново.

Прекаленото чесане също може да увреди кожата, а когато кожата е увредена, тя е по-малко способна да изпълнява ролята си на ефективна бариера, което я прави, както и тялото ви като цяло, по-податлива на инфекция. Като имате предвид това, важно е да се отнесете сериозно към проблема със сърбежа и да се погрижите за него на ранен етап.

Какво причинява сърбяща кожа?

Сърбежът може да бъде предизвикан от различни стимули − химически, физически и психологически.
Сухата кожа често причинява сърбеж и съществуват редица фактори – и вътрешни, и външни – които могат да причинят сухота на кожата и следователно сърбеж:

Сухата кожа често сърби
Централното отопление изсушава кожата и може да доведе до сърбеж.

Вътрешни фактори

Външни фактори

 • Климат и околна среда: сухото време, централното отопление и климатиците могат да влошат сухотата
 • Слънчеви изгаряния
 • Някои лекарства
 • Често миене на ръцете с твърде гореща вода
 • Агресивни почистващи и перилни препарати
 • Диета
 • Стрес

Какво друго отключва сърбяща кожа?

Има, разбира се, няколко фактора, които могат да предизвикат сърбеж, които не са свързани със сухота или кожни заболявания, но също нарушават защитната бариера на кожата. Те включват:

Бръсненето може да раздразни кожата и да предизвика сърбеж.

 • Алергични реакции
 • Ухапвания и ужилвания от насекоми
 • Отровни растения (като отровен бръшлян)
 • Бръснене

В някои случаи постоянният сърбеж може да бъде симптом на по-сериозни заболявания като рак (най-вече лимфом и левкемия). Ако изпитвате постоянен сърбеж и дискомфорт, важно е да се консултирате с вашия лекар възможно най-скоро, за да ви бъде поставена професионална диагноза.

 

 

Как да се грижа за сърбяща кожа?

Нежно почистване за суха, чувствителна кожа: Eucerin UreaRepair PLUS Измиващ флуид 5% Urea
Интензивен овлажнител за суха, сърбяща кожа: Eucerin UreaRepair PLUS Лосион 10% Urea
Облекчава атопичния сърбеж: Eucerin AtopiControl Измиващо олио
Облекчава атопичния сърбеж: Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион

Сърбящата кожа се повлиява благоприятно от редовната и последователна грижа за кожата, при използването на продукти, специално формулирани, за да се справят с причините за сърбежа и да осигурят незабавно и дълготрайно облекчаване на симптомите.

Гамата Eucerin UreaRepair PLUS е специално формулирана за суха, сърбяща кожа. Тя съдържа:

 • Урея и други Естествени овлажняващи фактори (NMF), които подобряват способността за свързване на водата с кожата и увеличават съдържанието на влага в нея
 • Серамид и други липиди, които помагат да се укрепи бариерата на кожата и да се предпази от по-нататъшна загуба на влага.

Клинично и дерматологично доказано е, че гамата от почистващи препарати и кремове предлага незабавно облекчение на симптомите на сухота и сърбеж, както и 48-часово забавяне на симптомите на сухата кожа.

Следните продукти ще бъдат особено ефективни за облекчаване на сухата, сърбяща кожа по тялото ви:

Всички продукти от гамата са подходящи за прилагане върху суха сърбяща кожа по цялото тяло, но не трябва да се нанасят върху открити рани или върху кожа, страдаща от атопичен дерматит.

За кожа с атопичен дерматит препоръчваме гамата Eucerin AtopiControl, която успокоява сърбящата атопична кожа дори в моменти на обостряне на симптомите. Тя съдържа:

Серията е подходяща за употреба при бебета (на възраст над три месеца) и деца. Следните продукти ще бъдат особено ефективни за облекчаване на атопична кожа при възрастни по цялото тяло:

Какво мога да направя, за да намаля сърбежа по кожата или да го премахна?

Пийте много вода, за да помогнете за предотвратяване изсушаването на кожата
Овлажнител може да помогне да се предотврати изсушаването на въздуха и да се облекчи сърбежа

Локалните лечения и специално формулираните продукти за грижа за кожата ще ви помогнат, но има и други неща, които можете да направите, както и неща, които можете да избегнете – за да намалите и в някои случаи да предотвратите сърбящата кожа.

Първото може да звучи твърде очевидно, но е много важно – не се чешете! Чесането само усилва сърбежа и е с обратен резултат. Прекомерното чесане може да причини увреждане на кожата и да предизвика появата на малки рани, които могат да се инфектират. Когато сърбежът е непоносим, опитайте се да охладите раздразнените области с влажен компрес и/или внимателно да масажирате сърбящите участъци по кожата.

Други мерки, които могат да предотвратят или намалят сърбежа по кожата, включват:

През зимата: използвайте овлажнител в закритите помещения, за да предотвратите изсушаването на въздуха, и защитете кожата си от изсушаващия и жулещ вятър, когато сте навън

 • През лятото: избягвайте продължително излагане на горещина и влага
 • Носете удобни дрехи от дишащи материи. Избягвайте синтетика и бодлива вълна.
 • Изпирайте новите дрехи и хавлии преди употреба
 • Използвайте меки перилни препарати без аромати и избягвайте омекотители и избелващи продукти
 • Използвайте почистващи средства, които не съдържат сапун, а при гримиране – хипоалергични продукти
 • Подрязвайте ноктите си и носете памучни ръкавици през нощта, за да предпазите кожата си от разчесване
 • Практикувайте релаксиращи техники за намаляване на гнева и стреса
 • Пийте много вода, за да предотвратите изсушаване на кожата

За цялостна грижа