Облекчение за атопичната кожа – Съществува ли всекидневна грижа за кожата, която да помогне на моя атопичен дерматит?

Виж повече

Приблизително 1 на всеки 12 възрастни страда от атопичен дерматит1 и тази статия обяснява как да се грижим за атопичната кожа при възрастните. Ако се интересувате от това как да се грижите за кожата на вашето бебе или дете, прочетете Как да се грижим за детска атопична кожа. Ние разглеждаме въпроса как подходящата всекидневна грижа помага кожата да се поддържа овлажнена, като се удължат периодите между пристъпите. И обясняваме как да промените режима на грижа, за да успокоите кожата по време на пристъп. За да научите повече за симптомите, причините и отключващите фактори на заболяването, прочетете Атопичен дерматит при възрастните.

Как трябва да се грижа за кожа с атопичен дерматит?

Атопичният дерматит (известен още като атопична екзема) се характеризира с две фази:

 • Акутна фаза, когато кожата е възпалена и е най-силно раздразнима
 • Неакутна фаза между пристъпите, когато кожата се чувства по-спокойна

Можете да прочетете повече за тези две фази в Разбиране на природата на атопичния дерматит и Идентифициране и справяне с пристъпите.

Гамата Eucerin AtopiControl: всекидневна грижа и облекчение за атопичен дерматит

Кожата ви има малко по-различни нужди на всеки един от тези етапи, затова ви препоръчваме да промените режима си по подходящ начин:

 • Всекидневна грижа: Нежното почистване и редовното, ефективно и обилно овлажняване за укрепване на защитната бариера на кожата и удължаване периодите между пристъпите.
 • Грижа в акутната фаза: Използване на противовъзпалителни медикаменти (или други лечения, предписани от вашия лекар като овлажняващи компреси) и лосиони и кремове за грижа за тялото и лицето, за успокояване на кожата по време на пристъп.

Въпреки че няма известно лечение за атопичен дерматит, изследванията показват, че медицинската намеса може да подобри качеството на живот2 и че редовната и подходяща грижа за кожата може да подобри състоянието й, да поддържа съня и да подобри качеството на живот3.

Каква всекидневна грижа ще помогне на атопичната ми кожа?

Фокусът на всекидневната грижа за кожата трябва да бъде върху поддържането на защитната ѝ бариера. Осигуряването на кожата на влагата и липидите, от които се нуждае, предотвратява по-нататъшното ѝ изсушаване и удължава периода между пристъпите.

Нежно почистване

Дори чистата вода може да увеличи загубата на влага4, така че за предпочитане са кратките душове пред дългото стоене във ваната и ако обичате къпането, ограничавайте го до десет минути максимум. Топлата вода води до по-нататъшна загуба на влага, затова ви препоръчваме да поддържате температурата на водата под 32 °C (90 °F).

Нежното почистване е първата стъпка при грижата на атопична кожа

Агресивните почистващи препарати могат да лишат кожата от крайно необходимите ѝ липиди и да увредят деликатната защитна бариера и баланса на влагата в кожата ви. Избягвайте грубите гъби за баня и масажни четки, вана с балончета, соли за вана, ексфолианти, алкални сапуни и агресивни повърхностноактивни вещества като натриев лаурил сулфат. Изберете меки почистващи препарати без сапун като Eucerin AtopiControl Измиващо олио.

Подсушавайте сухата кожа с потупване вместо с търкане с чиста и мека хавлиена кърпа. Нанесете овлажняващ препарат веднага след измиването, за да избегнете по-нататъшно изпаряване на водата4 и да улесните кожата ви да абсорбира активните съставки.

Редовно овлажняване

Ефективното управление на атопичната кожа се основава на редовното и продължително използване на овлажнители (известни също като емолиенти)5. Важно е да се нанасят овлажнители по лицето и тялото най-малко два пъти дневно, дори в периодите, когато болестта изглежда под контрол5,за да се избегне или забави повторната поява на заболяването. Препоръчваме да използвате крем за ръце по-често – поне всеки път, когато измивате ръцете си.

Редовното овлажняване може да помогне да се предотврати изсушаването на кожата
Eucerin AtopiControl Lotion е лесен за нанасяне по цялото тяло

Потърсете продукти, които нямат аромат и съдържат доказани, но нежни активни вещества като:

 • Ликохалкон A: екстракт от корен от женско биле, който успокоява кожата
 • Серамиди: които укрепват естествената защитна бариера на кожата
 • Натурални масла, богати на Омега мастни киселини, които успокояват, подхранват и предпазват деликатната и суха кожа

Тези съставки са основни за гамата Eucerin AtopiControl, която включва продукти и текстури, подходящи за различни части на тялото:

Можете да научите повече за това как болестта засяга кожата по тялото по различен начин в Атопичен дерматит по лицето, Атопичен дерматит по клепачите, Атопичен дерматит по главата и скалпа и Атопичен дерматит по ръцете и Атопичен дерматит по различни части от тялото.

Защита от слънцето

Използвайте слънцезащитен продукт, клинично доказано подходящ за атопична кожа

Атопичната кожа по начало е суха, а слънцето я изсушава още повече. Ограничете излагането на слънце, избягвайте часовете, когато слънцето е най-силно, използвайте защитно облекло и нанасяйте продукт с подходящ слънцезащитен фактор. Опитайте Eucerin Слънцезащитен крем Sensitive Protect SPF 50+ за лице и Eucerin Слънцезащитен спрей за деца Sensitive Protect SPF 50+ за тяло. Тези продукти предлагат надеждна, висококачествена защита и са клинично и дерматологично доказано подходящи за атопична кожа.

Прочетете повече за въздействието на UVA и UVB светлината върху чувствителната кожа.

Attention

Грим

Само защото кожата ви е атопична не означава, че не можете да използвате грим, но не забравяйте да избирате основни продукти, които са специално формулирани за суха, раздразнена кожа.5 И не забравяйте да отстранявате грима си преди лягане.

Как мога да успокоя кожата ми по време на пристъп?

Фокусът на грижата за кожата по време на акутната фаза на атопичния дерматит е върху това кожата да се успокои, да се облекчи дразненето и сърбежа и да се намали дискомфортът. За щастие, има редица мерки, които могат да помогнат:

Фармацевтични продукти и процедури

Мазила и кремове като кортикостероиди (например 1% хидрокортизон крем) предлагат бързодействащо и ефективно облекчение по време на пристъп. Въпреки това кортизонът не е подходящ като дългосрочно решение. Можете да научите повече в Какво представлява кортизонът и как действа?

Кортизоновият крем може да се използва за успокояване на атопичната кожа по време на пристъп

При тежки симптоми, вашият лекар може да ви предпише или препоръча:

 • По-силен крем или мехлем
 • Фототерапия (лечение с ултравиолетова светлина за намаляване на възпалението)
 • Овлажняващи компреси
 • Перорални кортикостероиди и понякога антибиотици, за да се предпази кожата от инфекция
 • Антихистамини, за да се намали силния сърбеж

Продукти за грижа за кожата с успокояващи съставки

Eucerin Интензивен успокояващ крем ще помогне на кожата да се успокои по време на пристъп

Съществуват редица активни съставки, за които е доказано, че успокояват кожата по време на пристъп:

 • Ликохалкон A: екстракт от корен от женско биле, който намалява възпалението и успокоява дразненето
 • Деканедиол: мощен антиоксидант, който действа срещу бактериите, за да предотврати инфекциите
 • Ментоксипропандиол: производен на ментола, който охлажда кожата и намалява сърбежа на сетивно ниво. Детето ви няма да чувства необходимост да се чеше толкова много и няма да продължава да уврежда кожата си.

Ликохалкон A, Деканедиол и Ментоксипропандиол са съставки на формулата Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем, създадена, за да осигури на кожата интензивната грижа, от която се нуждае по време на пристъп. Нанесете първо медицинския продукт и го изчакайте да попие напълно, преди да нанесете Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем. После нанесете Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион.
Въпреки че Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем не е лекарствен продукт, нито е предназначен да го замести, клиничните и дерматологични изследвания показват, че подобрява състоянието на кожата, облекчава сърбежа, поддържа добрия сън и цялостно подобрява качеството на живота.6

Attention

Съвети по време на пристъп:

 • Дръжте овлажнителите за лице и тяло в хладилника, за да подобрите охлаждащия ефект
 • Потупвайте, вместо да чешете сърбящата кожа: това може донякъде да облекчи сърбежа, без да уврежда кожата
 • Уверете се, че има крем за ръце до всяка мивка във вашия дом и/или на работното ви място, за да ви напомня да го използвате след измиване на ръцете

Какво друго мога да направя, за да облекча симптомите на атопичен дерматит при възрастните?

Наблюдавайте как реагира кожата ви, идентифицирайте потенциалните отключващи фактори и след това се опитайте да ги избягвате/разредите, за да удължите периодите между пристъпите и намалите интензивността им, когато възникват. Можете да научите повече за потенциалните отключващи фактори в Какво причинява пристъп на атопичната кожа и как да избягваме пристъпите в Атопична кожа в зряла възраст.

Източници

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по -добре всеки ден.

За цялостна грижа