Жена докосва лявата си ръка

Суха и груба кожа на тялото Причини, симптоми и решения

Кожата е не само най-големият орган на тялото, но играе важна роля в регулирането на телесната температура и действа като бариера в защита на организма срещу инфекции. Някои части на тялото ни обаче са склонни към изсушаване и кожата се напуква, в резултат на което тя губи способността си да изпълнява тези функции. Добрият режим на грижа за кожата, включващ продукти с формула, конкретно за груба и напукана кожа, може да помогне за възстановяване на кожата до по-здраво състояние.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

Симптоми на груба кожа на тялото

Сухата кожа може да се появи навсякъде по тялото, но някои области са по-податливи към изсушаване или дори загрубяване и напукване.

Сухата кожа се проявява постепенно и следва прогресивен процес:

 • Сухата кожа се усеща опъната и леко до средно загрубяла. 
 • Често първите признаци на изсушаване не причиняват особен дискомфорт, но ако не им бъде обърнато внимание могат да доведат до утежняване на проблема с изсушаването. 
 • Много сухата кожа може да бъде много опъната, много груба, лющеща се, напукана и причиняваща сърбеж.
 • Кожата се усеща много опъната и може също така да изглежда лющеща се. 
 • Прекомерното изсушаване може да накара кожата да се свие и да стане крехка, което в крайна сметка води до напукване на кожата, особено в области, които се огъват по време на движение - като стъпалата на краката по време на ходене. Кожата може да се възпали.

Симптоми на груба и напукана кожа на тялото

 • изключителна опънатост
 • изключителна загрубялост
 • пукнатини или цепнатини по кожата
 • интензивен сърбеж

Илюстрация на суха кожа
Сухата кожа става груба и напукана, когато изсушаването проникне в по-дълбоките й слоеве.
Стъпало с напукани ходила
Стъпалата на краката са склонни към суха и напукана кожа.

Засегнати области със суха и груба кожа на тялото

 • Кожата на ръцете ни става суха поради честото миене. Пукнатините често се срещат около кокалчетата, защото кожата е опъната и може лесно да се разкъса, когато се разтяга.
 • Кожата на стъпалата, особено в зоната около петата, често става суха в резултат на груба, напукана кожа, която може да причини дискомфорт, а при по-тежки случаи може да бъде болезнена и възпалена. Кожата по петите трябва да е по-дебела, за да издържи на натиска и стреса от движението при ходене и тичане.
 • Устните също са склонни към изсушаване, особено при пациенти, които приемат орално лекарства срещу акне, което е много неприятно и болезнено.

Челото на жена с червена и лющеща се кожа
Сухата кожа на лицето може да стане груба и дори да изглежда лющеща се.
Изглед отблизо на суха кожа на ръцете
Честото измиване на ръцете може да се превърне в проблем за поява на суха кожа, тъй като кожата около пръстите може да се наруши.

Болести и тяхното въздействие върху кожата на тялото

Сухата кожа или ксероза, както е известна в медицината (от гр. "xero", означава "сух", а "osis" означава "болест") е широка класификация, която включва суха кожа, причинена от всякакви фактори, било то вътрешни или външни. Има и други кожни заболявания, които водят до суха, груба и напукана кожа. Състояния като псориазис и атопичен дерматит на лицето или тялото са причинени от възпаление, като кожата изглежда зачервена, лющеща се и причинява сърбеж.

 • Атопичният дерматит често засяга малки деца и се изразява в загрубяла и раздразнителна кожа на свивките на коленете, във вътрешната страна на лактите и около тазобедрената област.
 • Кожата, засегната от псориазис, често има петна от суха, загрубяла и сърбяща кожа, които могат да се появят върху всяка част от тялото.
 • Диабетът, както тип 1, така и тип 2, може също да бъде причина за суха, груба и сърбяща кожа.

Изглед отблизо на червена и суха област на кожата
Някои кожни заболявания, свързани с изсушаване на кожата, водят до симптоми като зачервяване, лющене и сърбеж.

В този уебсайт ще намерите още информация за сухата кожа, както и за кожни заболявания като например атопичен дерматит, псориазис и ксероза.

Ако сте притеснени или несигурни относно вашите симптоми, или те все повече се влошават, препоръчваме Ви да се обърнете към Вашия дерматолог за лична консултация.

Ако имате нужда от допълнителна информация, която да Ви помогне да определите причината за кожния си проблем и какви мерки да предприемете, кожният тест може да бъде полезен инструмент за диагностика.

ПРИЧИНИ И ОТКЛЮЧВАЩИ ЯВЛЕНИЯ

Запознаване с причините за груба кожа на тялото

Причините за груба и напукана суха кожа са различни - от лоша грижа за кожата и екологични фактори до свързани със здравето състояния като атопичен дерматит и псориазис. Тези причини се влияят както от вътрешни, така и от външни фактори.

Външни фактори

Процесът на изсушаване - или дехидратация - на кожата преминава през следните етапи:

 • Кожата става суха, когато започва да губи своите естествени липиди поради нарушаване повърхностната бариера на кожата, която пречи на кожата да задържа влага.
 • Това увеличава скоростта, при която влагата на кожата се губи. Липсата на естествените хидратиращи фактори причинява горните слоеве на кожата да се дехидратират.
 • Сухата кожа става груба и напукана, когато изсушаването проникне в по-дълбоките слоеве на кожата, като уврежда аквапорините в кожата - това са каналчетата за отвеждане на влага в по-дълбоките слоеве на епидермиса, които регулират разпределението на влага отвътре.

Илюстрация на естествените овлажняващи фактори, които се изпаряват през кожата
Недостигът на задържащи вода естествени хидратиращи фактори (NMF) оставя горните слоеве на кожата дехидратирани.

Външните причини, които биха могли да облекчат изсушаването, са климатичните условия, които влияят на способността на кожата да задържа влага, или използването на неподходящи продукти за грижа за кожата.

Свързани с околната среда

 • Сурови климатични условия - горещият, студен и сух въздух нарушава повърхностната бариера на кожата.
 • Сезонни промени - симптомите на суха кожа често се влошават през зимата или лятото.
 • Ултравиолетовата (UV) слънчева светлина може да увеличи скоростта на стареене на кожата и кожата става по-податлива към изсушаване с възрастта.

Грижа за кожата

 • Честото миене или дългите, горещи вани или душове отстраняват липидите, които изграждат бариерата на кожата.
 • Неподходяща рутинна грижа за кожата - важно е да се следва редовна процедура и да се използват продукти, които са подходящи за суха кожа. Особено важно е да не се използват силни сапуни, които отстраняват естествените липиди на кожата.

Медикаменти
Сухата кожа е страничен ефект от вземането на някои лекарства. Често използваните медикаменти, които имат този страничен ефект, са диуретични лекарства срещу кръвно налягане, които действат като забързват отделянето на вода от организма, както и някои антибиотици и перорални медикаменти срещу акне.
Мъж мие тялото си със сапун
Някои сапуни са много агресивни за кожата и я лишават от естествени липиди.
Жена взема хапче
Някои лекарства може да доведат до суха кожа. Консултирайте се с Вашия лекар, ако лекарството, което приемате, би могло да допринася за този страничен ефект.

Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт, ако се притеснявате дали лекарственото средство може да допринесе за суха кожа.

Вътрешни фактори

Генетични влияния
Балансът на влажността на кожата също се влияе от генетиката. Някои хора имат мазна кожа, а други - суха кожа, като тези типове кожа са наследени генетично, въпреки че не е задължително даден човек да има същия тип кожа като своите родители.  Освен това хората с по-светла кожа изглежда са по-склонни към суха кожа, отколкото хората с по-тъмна. Кожни състояния като атопичен дерматит, псориазис и иктиоза често имат генетична предразположеност.

Хормонални влияния
Промените в нивото на някои хормони, особено естроген и тестостерон, могат да повлияят върху влагата на кожата и нивата на липидите. Това е особено забележимо след менопауза или по време на бременност.

Възраст
С остаряването на кожата намалява броят на мастните и потните жлези в кожата, което води до намалена способност да се произвеждат пот и липиди. Съответно съдържанието на вода в кожата и способността й да задържа влага се намалява. Тези фактори водят до изсушаване, което на свой ред допринася за стареене на кожата и развитието на фините линии и бръчки. Общият термин за тези явления е изсушаване, причинено от възрастта.

Хранене
Подобно на всеки друг орган кожата се нуждае от набор от важни хранителни вещества, за да функционира правилно. Те включват растителни масла и витамини, особено витамин С и Е.
Женско лице с тъмна кожа
При по-тъмната кожа признаците на стареене се появяват в по-лека форма и започват на по-късен етап.
Жена докосва бузата си
След 25-годишна възраст кожата става по-суха и по-малко еластична с течение на времето.
Бременна жена, обгърнала с ръка корема си
По време на бременност е възможно да се появят стрии - редовното ежедневно прилагане на подхранващи лосиони или масла за тялото в комбинация с лек масаж на засегнатите зони може да помогне за предотвратяване на развитието на стрии.
ДОПРИНАСЯЩИ ФАКТОРИ

Фактори, които могат да допринесат за груба кожа на тялото

Факторите, които влияят върху естествения баланс на влага на кожата и могат да предизвикат груба и напукана кожа, са следните:

Грижа за кожата

Използването на

агресивни сапуни върху кожата я лишава от нейните естествени липиди и влага, което води до груба и напукана суха кожа.

Затова поддържането на добър режим за грижа за кожата е много важно за предотвратяването и третиране на груба и напукана суха кожа.

Подходящ хидратант трябва да се нанася често върху засегнатата област. Най-подходящото време за хидратация е, когато кожата е чиста и леко влажна, например след баня или душ. Овлажнители със съставки, които възстановяват нормалното функциониране на по-дълбоките слоеве на кожата, се препоръчват за много суха, груба и напукана кожа.

Честото миенe също е фактор, допринасящ за груба и напукана суха кожа. Ваните и душовете не трябва да бъдат прекалено горещи или прекалено продължителни, защото това ще доведе до отмиване на естествените липиди на кожата и естествените овлажняващи фактори, като това намалява способността й да задържа влага.

Жена използва препарат за почистване на лицето си
Важно е почистващите продукти да са достатъчно неагресивни, за да не отмиват собствените липиди на кожата.
Жена нанася крем по тялото си
Помогнете за подхранването на Вашата кожа, за да възстанови баланса на влага, като използвате продукти, предназначени за суха кожа.

Климатични условия, сезони и излагане на слънце
Смяната на сезоните е честа причина за появата на груба и напукана суха кожа. По време на суровите зимни месеци кожата е изложена на по-ниски температури, а използването на парно отопление изсушава кожата. Кожата става груба и напукана през тези периоди, а ако тези пукнатини не се третират, те могат да станат по-дълбоки и да се възпалят.

През горещите летни месеци кожата става суха заради прекомерно излагане на слънце. Изгорената от слънцето кожа не е толкова ефективна, колкото здравата кожа, и е по-податлива към изсушаване. За да не се допусне кожата да стане груба и напукана, трябва да се използват слънцезащитни продукти, съдържащи хидратант, но са без дразнещи парфюми и оцветители.

Професионални рискове
Някои професии са изложени на по-голям риск от суха кожа, която може да стане много груба и напукана. Това са професии, които са свързани с излагането на кожата на определени условия, като например много горещи или студени условия (фермери/рибари), често използване на детергенти (лекари/медицински сестри/фризьори).
Жена защитава лицето си от слънцето
Излагането на слънце позволява на кожата да загуби влага и прави сухата кожа дори още по-суха. Освен това, UV лъчи могат да причинят дългосрочни промени в кожата.
Измиване на ръцете със сапун
Някои професии изискват често миене на ръцете. Това може да се превърне в проблем за сухата кожа.

Дехидратация
Кожата получава вода чрез тялото, следователно е зависима от водния баланс на организма. Когато се обезводни, тялото намалява подаването на влага към кожата, което забавя естествения поток на вода през кожата и така може да допринесе за суха кожа. Възрастните хора са склонни към дехидратация, тъй като усещането за жажда намалява с възрастта.

Тютюнопушене
Цигарите съдържат много токсини, включително никотин, които предизвикват значително намаляване на притока на кръв. Това води до намаляване на скоростта на метаболизма в кожата, което кара поддържащите влакна в съединителната тъкан да губят еластичността си. Това означава, че кожата старее преждевременно и лесно се изсушава.
РЕШЕНИЯ

Грижа за суха и груба кожа на тялото

Избягване на допринасящите фактори

В допълнение към ежедневната процедура за почистване и хидратация, важно е също и избягването на фактори, които допринасят за суха кожа. Това ще помогне да се намали въздействието на изсушаването и необходимостта от лечение:

 • Избягвайте сухия въздух, като прекарвате по-малко време на открито при горещо и студено време, и като използвате хидратант на закрито, когато отоплението е включено.
 • Намалете времето, прекарано в гореща вода , като вземате бърз душ вместо вана.
 • Използването на ръкавици при миене на съдове ще Ви помогне да избегнете горещата вода и силни препарати.
 • Носете дрехи, изработени от естествени материи като памук и коприна, които не дразнят кожата. Вълната също е естествена материя, но може да раздразни кожата и трябва да се избягва.
 • Опитвайте се да използвате перилен препарат без оцветители или парфюми, тъй като те могат да останат върху дрехите при пране и да раздразнят сухата кожа.
 • Уверете се, че пиете достатъчно количество вода.
Жена, облечена със зимни дрехи
Естествените материали за дрехи като памук и коприна са най-подходящи за суха кожа, тъй като те не дразнят допълнително.
Ръце с ръкавици при миене на съдове
Винаги е добре да защитите ръцете си с ръкавици, когато те са в чест контакт с вода или почистващи препарати.

За да разрешите проблема със сухата кожа, следвайте режим на грижа за кожата, който не причинява по-нататъшно влошаване на състоянието на кожната бариера. Освен това заместването на естествените хидратиращи фактори като например уреята също ще помогне за възстановяването на водния баланс на кожата, а в идеалния случай това ще разреши и проблема с недостига на тези жизненоважни вещества, които регулират потока на водата в по-дълбоките слоеве на кожата.

Сухата до много суха кожа, сухата кожа, причинена от диабет или псориазисът изискват подходящи продукти, в зависимост от сериозността на изсушаването, а атопичният дерматит изисква специфични продукти за ежедневна грижа за кожата на бебета и малки деца.  При избора на продукт за грижа за кожата на децата, винаги проверявайте препоръчителната възраст.

Почистване на груба и суха кожа на тялото

Тъй като първоначалната причина за изсушаване и грапавост на кожата е нарушаването на повърхностната бариера на кожата, важно е процесът на почистване да е достатъчно неагресивен, за да не отмива собствените липиди на кожата. Eucerin 5% Урея Измиващ флуид  е много неагресивен продукт, формулиран специално за суха до много суха кожа на тялото. Той нежно почиства, без да изсушава кожата, и съдържа добавени овлажняващи фактори.  Той е подходящ за суха кожа, причинена от диабет и псориазис.

Жена подсушава с потупване кожата си след къпане
Вместо да триете мократа кожа с хавлия, подсушете я с потупване.

Овлажняване на груба и суха кожа на тялото

Първото изискване за хидратантите за суха кожа е да възстановят баланса на влагата в горните слоеве на кожата.

Урея и лактат: Естествените хидратиращи фактори (NMF) привличат и задържат влага в роговия слой (горния слой на кожата). Много сухата кожа, която е станала груба и напукана, изисква по-висока концентрация на тези естествени хидратиращи фактори. Като цяло продуктите за суха и много суха кожа трябва да имат най-малко 5% и 10% урея, респективно.

Серамид-3 помага за възстановяването на липидната бариера, което забавя скоростта на изпарение от кожата чрез регулиране на загубата на влага.

Глюко-глицеролът стимулира аквапорините на кожата и спомага за увеличаване на естествения възходящ поток на влага към горните епидермални слоеве на кожата. Балансът на хидратация в горните слоеве на кожата зависи от доставянето на достатъчно влага от долните слоеве. Затова възстановяването на баланса на хидратацията в по-долните слоеве е предпоставка за цялостната хидратация на кожата.

Жена докосва десния си крак
За облекчаване на симптомите на суха кожа се препоръчва редовно използване на продукти за грижа за кожата.
Жена с хидратирана кожа докосва рамото си
Най-подходящото време за хидратация е, когато кожата е чиста и леко влажна, например след баня или душ.

Защита на сухата кожата на тялото срещу излагане на слънце

Тъй като UV лъчите ускоряват процеса на стареене на кожата, а той може да увеличи риска от изсушаване, препоръчително е да:

 • Намалите излагането на слънце, като носите защитно облекло.
 • Използвате слънцезащитни продукти, когато сте на открито.
 • Използвате слънцезащитни продукти, които блокират UV лъчите и съдържат хидратиращи съставки.
 • Използвате слънцезащитен крем, който не съдържа дразнещи парфюми и оцветители, тъй като сухата кожа е склонна към раздразнение.

Eucerin Слънцезащитни кремове предлагат защита от слънцето с COLIPA-и ЕС-съвместими UV филтри, антиоксиданта ликохалкон A за защита срещу UV-индуцирани свободни радикали, както и срещу преждевременно стареене, и осигуряват хидратация.
Жена нанася слънцезащитен продукт по ръката си
Eucerin Слънцезащитен лосион за суха кожа SPF 30/50+ е специално разработен за нуждите на сухата кожа.