Признаци на стареене – Признаци на стареене

чете се за 5 минути
Виж повече

След 25-годишна възраст общият процес на стареене започва да влияе на начина, по който кожата изглежда и се усеща. От този момент нататък процесите, които я поддържат в оптимално здраве, забавят действието си, а субстанциите, които дават на кожата младежкия ѝ вид, започват да се произвеждат в по-малки количества. Това води до появата на видими признаци за стареене. Загубата на плътност е един от тях, заедно със загубата на обем и бръчките. Факторите, които влияят на процеса на стареене, са двустранни. Вътрешните фактори са предопределени от нашите гени и хронологичната ни възраст и влиянието им не може да бъде преустановено. Външните фактори обаче са свързани с начина ни на живот и могат да бъдат повлияни положително чрез холистичен подход на превенция.

Признаци И Симптоми

Процесът на стареене се проявява в определени слоеве на кожата:

Кожата се състои от слоеве, най-горният от които е епидермисът. Процесът на стареене се отразява различно на всеки слой.

Епидермис 
 • Промени: По-бавно обновление на клетките, намалено производството на липиди.
 • Външни признаци: По-груба и суха текстура с фини линии и бръчки. По-голяма чувствителност към UV светлина, по-неефикасно заздравяване и по-голяма склонност към инфекции.

Дерма

 • Промени: 1% годишен спад в производството на колаген и спад в нивата на еластин. Намален приток на кръв.
 • Външни признаци: Намалена еластичност на кожата, което предразполага към увреждания и образуване на бръчки. Загуба на плътност. Намаляване на нежната розовина, свързана с младежкия вид кожа.

Подкожие

 • Промени: намаляване на размера и броя на мастните клетки.
 • Външни признаци: загуба на обем, по-дълбоки бръчки и хлътнали бузи. Влошено заздравяване при наранявания.

Как да идентифицираме загубата на плътност

Загубата на плътност намалява еластичността на кожата.

Загубата на плътност обикновено засяга жените на възраст около и след менопаузата. Кожата се променя и има нужда от повече грижи в този стадий. Често се забелязва загуба на еластичността в съчетание с по-дълбоки бръчки и блед тен.  

Загубата на плътност се отразява на повърхността на кожата по три основни начина:

 • По-тънка кожа. Кожата на лицето изглежда по-малко еластична и може да започне да увисва.
 • По-дълбоки бръчки. Тъй като кожата губи способността да задържа формата си, бръчките стават по-дълбоки.
 • Кожата изглежда по-бледа и уморена.

Причини И Фактори

Защо се случва това с нашата кожа?

До известна степен загубата на плътност е неизбежна и е част от общия процес на стареене на кожата. Това конкретно състояние е резултат от вътрешни хормонални промени, хронологичното стареене на кожата и ефекта му върху нейната структура.

При младата кожа плътно разположените папили с голяма дебелина осигуряват ефективно хранителни вещества, кислород и вода на горния слой на кожата.
При по-зрялата кожа плътността и броят на папилите намаляват, което води до загуба на еластичността и блясъка на кожата.

В тази зона са разположени дермалните папили. Капилярите в сърцевината на папилите снабдяват епидермиса с нужните му хранителни вещества, вода и кислород. При по-младата кожа папилите имат по-голма дебелина и са по-близо разположени. Това осигурява нейната плътност и гладка текстура.

С напредването на възрастта дермалните папили стават по-тънки и броят им намалява. Резултатът е структура на кожата с намалена еластичност и повече бръчки.
Производството на колаген и еластин също се забавя с течение на времето и това води до спад в субстанциите, които правят кожата еластична. 
По тези причини тя е предразположена към образуването на бръчки. Накрая, ефективното снабдяване с хранителни вещества и кислород на горния слой на кожата се забавя с възрастта, което води до по-уморен и блед вид, както и неравномерен тен.


Има и някои други фактори, както вътрешни, така и външни, които влияят на загубата на плътност и блясък:

Пониженият брой естрогени може да доведе до влошаване при възпаления и да обостри кожни състояния от типа на розацеята.
Слънцето драстично ускорява процеса на стареене.

Хормонални промени
Със забавянето на хормоналната активност се забавят и някои процеси в кожата. Един от тях е производството на съединителна тъкан. Поради това след менопаузата се произвеждат по-малко субстанции, които придават плътна и гладка текстура на кожата. Тези субстанции включват хиалуронова киселина, колаген и еластин. Като резултат кожата изглежда и се усеща по-отпусната.

Въздействие на слънцето
Основната причина за оксидативния стрес - въздействието на слънчевите лъчи, отслабва структурата на кожата. Така загубата на плътност и блясък стават по-забележими, като често са в съчетание с неравномерен тен, "старчески петна" и изсушаване на кожата. Всекидневната защита срещу тези UV увреждания с подходящ SPF продукт забавя този процес и помага да се предотврати образуването на бръчки и загубата на обем.

Пушене
Химикалите в състава на цигарите имат разрушаващ ефект върху колагена и еластина посредством процеса на оксидативен стрес. Пушенето ускорява всички признаци на стареене на кожата, включително образуването на бръчки и загубата на обем.

Решенията

Как да възстановим плътността и здравословния тен на кожата

На загубата на плътност може да се повлияе с помощта на козметични продукти, ползвани самостоятелно или в комбинация с по-инвазивни терапии.

Продуктите за грижа за кожата, които помагат за възстановяване на плътността и здравословния тен, могат да съдържат следните активни съставки.

Активни съставки

Прилагането на формули с активни съставки като антиоксиданти, Arctiin и Apiaceae - Peptides помага на кожата да се защити и забавя процеса на стареене.
За най-добри и видими резултати се препоръчва ползването на пълната серия Eucerin DermoDENSIFYER.

 • Антиоксиданти
  Предвид че общият процес на стареене на кожата отчасти се дължи на оксидативния стрес, локалното прилагане на антиоксиданти може да помогне за нейната защита. То може да забави процесите, които водят до загуба на плътност и здравословен тен, както и други признаци на стареене като загуба на обем и бръчки.
 • Arctiin
  е растителен екстракт от плодовете на репей, който стимулира възстановяването на клетките и помага за възвръщането на плътността при зряла кожа, станала по-тънка в следствие на хормонални промени и естествения процес на стареене. Arctiin е основна съставка в серията Eucerin DermoDENSIFYER.
 • Apiaceae - Peptides
  помагат за регенерирането на зрялата кожа, като ускоряват процесите, които укрепват структурата на кожата, подобряват нейната еластичност и жизнен вид. Apiaceae - Peptides са част от формулата на серията Eucerin DermoDENSIFYER.

Инвазивни терапии

Тези процедури трябва да се извършват само от квалифициран специалист в клинична среда.

Целта на химическия пилинг е да се подобри структурата на кожата чрез премахване на увредени слоеве.
Лазерният пилинг премахва увредените слоеве, като същевременно стимулира синтеза на колаген.

Химически пилинг
Гликоловите пилинги и пилингите с млечна киселина имат за цел да подобрят и изгладят текстурата на кожата чрез премахване на увредени външни слоеве. Пилингът може да помогне и за увеличаване на плътността и дебелината на кожата чрез стимулиране на синтеза на колаген. Тъй като дерматологичният пилинг прави кожата уязвима за увреждания, силно препоръчително е ползването на продукт за слънчева защита като Eucerin Слънцезащитен флуид 50 +.

Лазерен пилинг
Лазерът се използва за премахване на външни слоеве на кожата на лицето и стимулиране на растежа на нови колагенови влакна. В процеса на заздравяване на третирания участък кожата се удебелява и се подобрява плътността ѝ. Въпреки това тя остава изложена на въздействието на околната среда и ползването на продукт за слънчева защита като Eucerin Слънцезащитен флиуд 50 + е от съществено значение.

Процесът на загубата на плътност и здравословен тен може да бъде забавен с холистичен подход на превенция.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.