Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Научете как да се предпазите от хиперпигментацията и слънчеви петна по кожата

Хиперпигментацията и слънцето – Какво причинява слънчеви петна по кожата и как мога да я защитя

чете се за 5 минути
Виж повече

Слънцето е основен причинител на хиперпигментацията, така че ефикасната слънцезащита е най-важната стъпка за избягване на слънчеви петна по кожата. В този текст ще ви представим различните видове хиперпигментация, както и причините и факторите за тяхната поява. Ще ви обясним и как да защитите кожата, за да запазите нейния равномерен и сияен тен. Накрая ще ви покажем и онези продукти на Eucerin, които да ви помогнат за целта.

Какво представлява хиперпигментацията

Ето какво се случва с кожата ви при хиперпигментацията
Хиперпигментация води до образуване на плоски, тъмни зони по кожата с различен размер и цвят.

Хиперпигментацията се проявява под формата на тъмни зони или петна по кожата, които ѝ придават неравномерен цвят. Те са познати като старчески или слънчеви петна по кожата и са в основата и на състояния като постинфламаторна хиперпигментация. Хиперпигментацията обикновено се появява по зони от кожата, които са редовно изложени на слънце. Такива са най-вече лицето и ръцете, но рамената, гърбът и краката също не са застраховани.

Какво причинява и/или предизвиква хиперпигментацията

Постоянното излагане на слънце е предпоставка за поява на слънчеви петна по кожата
Слънчевата светлина предизвиква производство на меланин и е причина номер едно за състояния на хиперпигментация по кожата, като слънчеви петна

Хиперпигментацията се причинява от повишаване на меланина, който е естественият пигмент, придаващ цвета на кожата, косата и очите ни. Редица фактори могат да причинят повишаване на производството му. Водещите сред тях са:
  • излагане на слънце;
  • хормонални влияния;
  • възраст;
  • нараняване или възпаление на кожата.
Излагането на слънце е най-главната причина за хиперпигментацията, тъй като слънчевата светлина е тази, която предизвиква производството на меланин. Меланинът действа като естествена защита на кожата от слънцето, като ви предпазва от вредните лъчи. Именно затова и потъмнявате при продължително и постоянно излагане на слънчева светлина. Прекаляването с престоя под слънцето обаче може да наруши процеса на потъмняване и да доведе до хиперпигментация.

Оксидативният стрес, причинен от UVA и UVB лъчите, е основна причина за предивременно стареене на кожата и проблеми с хиперпигментация. Последните изследвания обаче показват и друг причинител на оксидативен стрес. Това е заобикалящата ни високоенергийна видима светлина, която също може да допринесе за появата на хиперпигментация.1,2

1 Махмуд БХ, Руволо Е, Хексел СЛ, Лиу Й, Оуен МР, Колиас Н. и колектив. Влияние на UVA с голяма дължина на вълните и видимата светлина върху меланокомпетентна кожа. J Invest Dermatol. 2010;130(8):2092–2097. doi: 10.1038/jid.2010.95.

2 Дутейл Л, Кардо-Леча Н, Куейл-Ръсел К, Мобер Й, Хармелин Й, Букари Ф и колектив. Разлики в причинената от видимата светлина пигментация в зависимост от дължината на вълните: клинично и историческо изследване в сравнение с излагане на UVB лъчение. Pigment Cell Melanoma Res. 2014;27(5):822–826. doi: 10.1111/pcmr.12273.

Слънчеви петна по кожата

Слънчеви петна често се получават на лицето
Слънчевите петна са често срещани по лицето

Както подсказва името им, малките тъмни петна по кожата, известни като слънчеви петна, се причиняват от излагане на слънце. Те се появяват основно по части от тялото, които са често изложени на слънчева светлина. Такива са лицето, шията, деколтето, ръцете и горната част на дланите. След появата на тъмните петна, излагането на слънце може да задълбочи проблема и да ги направи още по-видими.

Друго често срещано наименование на слънчевите петна е старчески петна. С напредване на възрастта броят на произвеждащи меланин клетки (познати като меланоцити) намалява. Оставащите обаче нарастват по размер, а разпределението им става по-фокусирано. Тези физиологични промени обясняват увеличаването на старчески/слънчеви петна по кожата над 40-годишна възраст. Може да прочетете повече за процеса на стареене на кожата и неговото възможно забавяне в нашата блог секция.

Мелазмата и слънцето

Мелазмата е често срещана при жените наред със слънчеви петна по кожата
Мелазмата обикновено се появява над горната устна, по бузите и челото

Мелазмата, която се проявява под формата на големи участъци с хиперпигментация, основно по лицето, е особено често срещана при жените. Смята се, че се появява, когато женските полови хормони естроген и прогестерон стимулират свръхпроизводство на меланин при излагане на кожата на слънце. Това се случва при 10-15% от бременните жени и при 10-25% от жените, които приемат орални контрацептиви.3

Макар че основната причина за появата на мелазма е хормонална, слънчевата светлина може да предизвика процеса и да влоши състоянието.

Международендермаленинститут (The International Dermal Institute), Melasma Unmasked, by Dr Claudia Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). Каквотрябвадаимамепредвидпритретираненамелазма. (What should be considered in treatment of melasma). Annals of Dermatology, 22(4), 373-378. 

Постинфламаторна хиперпигментация и слънцето

Страдащите от акне често имат постинфламаторна хиперпигментация

Постинфламаторна хиперпигментация се образува, когато дадено нараняване на кожата зарасне и остави след себе си плоска обезцветена повърхност. Често срещана е сред страдащите от акне, атопичен дерматит или псориазис. Може да се причини и от козметични процедури като дермабразио, лазерна терапия и химичен пилинг. Състоянието се влошава от прекомерно излагане на слънце.4

 

4 Постинфламаторна хиперпигментация и хиперпигментация. Ruiz-Maldonado R, Orozco-Covarrubias ML Semin Cutan Med Surg. 1997 Mar; 16(1):36-43.

Как мога да защитя кожата си от хиперпигментация

Ежедневната употреба на широкоспектърен слънцезащитен крем помага за предотвратяване на хиперпигментацията.

Независимо какъв е естественият цвят на кожата ви, защитата от слънце е най-важната стъпка за избягването на появата на хиперпигментация. Важно е да помните, че слънчевите лъчи оказват влияние върху кожата дори в облачни дни. Ето защо е изключително важно да ѝ осигурите всекидневната защита, от която тя се нуждае. Нанасяйте продукта навсякъде и го правете повторно след около два часа, ако още сте на открито. В случай че се потите или плувате, дори още по-начесто.

Ограничаването на излагането на кожата на слънце също ще спомогне за намаляване на появите на хиперпигментация. Опитвайте се да не стоите навън в часовете с най-интензивна светлина, т.е. между 11:00-16:00. Когато е възможно, носете защитно облекло, включително шапка и очила. В Латинска Америка, Индия и Австралия често ще видите хора да се предпазват и с чадъра си за дъжд. Нищо няма да ви струва да последвате примера.

Ако вече имате притеснения относно хиперпигментация по кожата си, разумното отношение към излагането на слънце и защитата ще ви помогнат да се предпазите от влошаване на състоянието.

Какво трябва да търся при избирането на слънцезащитен продукт

избор на подходяща слънцезащита
Търсете подходящи за кожата ви продукти, които да осигуряват защита и от HEVIS светлината

Търсете продукти, които осигуряват висока или много висока защита от UVA и UVB лъчите. Това означава, че на тях ясно е посочена защита от UVB с поне SPF 30 плюс надеждни UVA филтри. Препоръчваме и да избирате продукти, които предлагат защита от високоенергийната видима светлина. Разбира се, и да са съобразени с типа и състоянието на кожата ви.

Слънчева защита срещу пигментни петна от юсерин
Eucerin Pigment Control SPF 50+ е специално разработен за предотвратяване на причинената от слънцето хиперпигментация

Слънцезащитен флуид Eucerin Pigment Control SPF 50+ е специално разработен за предотвратяване на причинената от слънцето хиперпигментация. Advanced Spectral Technology комбинира широколентови и фотостабилни UVA/UVB филтри5 за много висока защита от UV с Licohalcone A. Така неутрализира свободните радикали, причинени от UV и HEVIS светлина. Формулата съдържа също така глициритинова киселина, която подпомага механизмите на кожата за възстановяване на ДНК, както и уникалната и патентована активна съставка Thiamidol, действаща върху основната причина за поява на хиперпигментация.

Серия пторив тъмни петна
Серията Eucerin Anti-pigment ефективно се противопоставя на тъмните петна

Знае се, че превенцията е най-добрият подход. При вече съществуващи пигментни петна обаче Thiamidol намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява. Това е доказано в клинични и дерматологични проучвания.6 Слънцезащитен флуид Eucerin Pigment Control SPF 50+ може да се използва заедно с други продукти от серията Eucerin Anti-Pigment за намаляване на пигментните петна.

 

5 Отговарят на най-високите стандарти за UVA и UVB защита, определени от Cosmetics Europe. Нивата на UVA защита са по-високи от изискванията на ЕС

6 Използвайте максимум четири нанасяния на продукти със съдържание на Thiamidol на ден

За финал

Надяваме се да сте разбрали кое причинява хиперпигментацията и най-вече как да се предпазите от слънчеви петна по кожата. На първо място избягвайте излагането на пряка слънчева светлина в опасните часове на деня. След това разчитайте на доказани слънцезащитни продукти, които гарантирано ще ви защитят.

Точната дермокозметика може да ви донесе значителен успех в тази битка. Подходящият крем против слънчеви петна например е едно отлично начало. Слънцезащитен флуид Eucerin Pigment Control SPF 50+ и други продукти от серията Eucerin Anti-Pigment са доказан защитник на кожата срещу слънцето.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа