Слънчеви петна по кожата

Хиперпигментация и слънцето Какво причинява тъмните петна и как мога да защитя кожата си?

Слънцето е основен причинител на хиперпигментацията, така че ефективната защита от слънце е най-важната стъпка, която може да предприемете, за да избегнете хиперпигментация. Тази статия представя различните видове хиперпигментация и обяснява как да защитите кожата, за да запазите нейния равномерен и сияен тен.

Какво представлява хиперпигментацията?

Хиперпигментация е терминът, използван за описание на области с неравномерна пигментация по кожата. 

Хиперпигментацията се проявява под формата на тъмни зони или петна по кожата, които придават неравномерен цвят на кожата. Петната са познати като слънчеви петна или старчески петна, а хиперпигментацията е и в основата на състояния като постинфламаторна хиперпигментация. Хиперпигментацията обикновено се появява по зони от кожата, които са редовно изложени на слънце, като лицето и ръцете.

Слънчеви петна по кожата: илюстрация
Хиперпигментация води до образуване на плоски, тъмни зони по кожата с различен размер и цвят.

Какво причинява и/или предизвиква хиперпигментацията?

Хиперпигментацията се причинява от повишаване на меланина. Меланинът е естественият пигмент, който придава цвета на кожата, косата и очите ни. Редица фактори могат да причинят повишаване на производството на меланин, но основните сред тях са излагане на слънце, хормонални влияния, възраст и нараняване или възпаление на кожата.

Излагането на слънце е причина номер едно за хиперпигментацията, тъй като слънчевата светлина е тази, която предизвиква производството на меланин. Меланинът действа като естествена защита на кожата от слънцето, като ви предпазва от вредните лъчи – затова потъмнявате на слънце. Прекомерното излагане на слънце обаче може да наруши този процес, като доведе до хиперпигментация.

Слънчеви петна по кожата, причинени от слънчева светлина
Слънчевата светлина предизвиква производство на меланин и е причина номер едно за състояния на хиперпигментация по кожата, като слънчеви петна

Оксидативният стрес, причинен от UVA и UVB лъчите на слънцето, е основна причина за преждевременно стареене на кожата и проблеми с хиперпигментация, но последните изследвания показват, че високоенергийната видима светлина, светлината, която виждаме около нас, също причинява оксидативен стрес на кожата и може да допринесе за появата на хиперпигментация.

1,2

1 Махмуд БХ, Руволо Е, Хексел СЛ, Лиу Й, Оуен МР, Колиас Н. и колектив. Влияние на UVA с голяма дължина на вълните и видимата светлина върху меланокомпетентна кожа. J Invest Dermatol. 2010;130(8):2092–2097. doi: 10.1038/jid.2010.95.

2 Дутейл Л, Кардо-Леча Н, Куейл-Ръсел К, Мобер Й, Хармелин Й, Букари Ф и колектив. Разлики в причинената от видимата светлина пигментация в зависимост от дължината на вълните: клинично и историческо изследване в сравнение с излагане на UVB лъчение. Pigment Cell Melanoma Res. 2014;27(5):822–826. doi: 10.1111/pcmr.12273.

Слънчеви петна по кожата

Малките, тъмни петна по кожата, известни като слънчеви петна, се причиняват, както показва името им, от излагане на слънце. Те се появяват основно по части от тялото, които са често изложени на слънце, като лицето, шията, деколтето, ръцете и горната част на дланите. След появата на тъмните петна, излагането на слънце може да задълбочи проблема и да ги направи още по-видими.

 
Слънчеви петна по лицето
Слънчевите петна са често срещани по лицето

Друго често срещано наименование на слънчевите петна е старчески петна. С напредване на възрастта броят на произвеждащи меланин клетки (познати като меланоцити) намалява, но оставащите нарастват по размер, а разпределението им става по-фокусирано. Тези физиологични промени обясняват увеличаването на старчески/слънчеви петна над 40-годишна възраст. Може да прочетете повече в Стареене на кожата.

Мелазма и слънцето

Мелазмата, която се проявява под формата на големи участъци с хиперпигментация, основно по лицето, е особено често срещана при жените. Счита се, че се появява, когато женските полови хормони естроген и прогестерон стимулират свръхпроизводство на меланин при излагане на кожата на слънце. Това се случва при 10-15% от бременните жени и при 10-25% от жените, които приемат орални контрацептиви.3

 

Мелазма: тъмни петна по кожата
Мелазмата обикновено се появява над горната устна, по бузите и челото

Макар че основната причина е хормонална, слънчевата светлина може да предизвика процеса и да влоши състоянието. Може да прочетете повече за мелазмата в Какво причинява мелазмата и как мога да намаля тъмните петна по кожата си?

3 Международен дермален институт (The International Dermal Institute), Melasma Unmasked, by Dr Claudia Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). Какво трябва да имаме предвид при третиране на мелазма. (What should be considered in treatment of melasma). Annals of Dermatology, 22(4), 373-378.

Постинфламаторна хиперпигментация и слънцето

Постинфламаторна хиперпигментация се образува, когато дадено нараняване на кожата зарасне и остави след себе си плоска обезцветена повърхност. Често срещана е сред страдащите от акне, атопичен дерматит или псориазис, а може да се причини и от козметични процедури като дермабразио, лазерна терапия и химичен пилинг. Състоянието се влошава от прекомерно излагане на слънце.4

4 Постинфламаторна хиперпигментация и хиперпигментация. Ruiz-Maldonado R, Orozco-Covarrubias ML Semin Cutan Med Surg. 1997 Mar; 16(1):36-43.  

Тъмни петна, причинени от акне
Страдащите от акне често имат постинфламаторна хиперпигментация

Как мога да защитя кожата си от хиперпигментация?

Независимо какъв е естественият цвят на кожата ви, защитата от слънце е най-важната стъпка, която може да предприемете, за да избегнете появата на хиперпигментация. Важно е да помните, че слънчевите лъчи оказват влияние върху кожата дори в облачни дни, така че осигурете на кожата си ежедневната защита, от която тя се нуждае. Нанасяйте продукта навсякъде и нанасяйте повторно, когато е необходимо.

Как да се отървете от слънчевите петна: защита от слънцето
Ежедневната употреба на широкоспектърен слънцезащитен крем помага за предотвратяване на хиперпигментацията.

Ограничаването на излагането на кожата на слънце също ще спомогне за намаляване на появите на хиперпигментация. Опитвайте се да не стоите на слънце в часовете с най-интензивна светлина и носете защитно облекло, включително шапка и очила, когато е възможно. 

Ако вече имате притеснения относно хиперпигментация по кожата си, разумното отношение към излагането на слънце и защитата ще ви помогнат да се предпазите от влошаване на състоянието.

Какво трябва да търся, когато избирам слънцезащитен продукт?

Търсете продукти, които осигуряват висока или много висока защита от UVA и UVB лъчите – това означава продукти, на които ясно е посочена защита от UVB с поне SPF 30 плюс надеждни UVA филтри. Също така препоръчваме да избирате продукти, които предлагат защита от високоенергийната видима светлина и които са съобразени за типа и състоянието на кожата ви. 

 Eucerin слънцезащитен флуид Pigment Control SPF 50+ е специално разработен за предотвратяване на причинената от слънцето хиперпигментация. Advanced Spectral Technology комбинира широколентови и фотостабилни UVA/UVB филтри1 за много висока защита от UV с Ликохалкон А, за да неутрализира свободните радикали, причинени от UV и HEVIS светлината. Формулата съдържа също така Глициритинова киселина, която спомага механизмите на кожата за възстановяване на ДНК, както и уникалната и патентована активна съставка Thiamidol, която действа върху основната причина за поява на хиперпигментация.

Макар че превенцията е най-добрият подход, при вече съществуващи пигментни петна, Thiamidol намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява, което е доказано в клинични и дерматологични проучвания.5 Eucerin слънцезащитен флуид Pigment Control SPF 50+ може да се използва заедно с други продукти от серията Eucerin Anti-Pigment за намаляване на пигментните петна.

5 Използвайте максимум четири нанасяния на продукти със съдържание на Thiamidol на ден