Как да се отървем от сухите устни?

Защо устните ми са толкова сухи? - Често срещани проблеми с кожата на устните и как да се грижим за устните си

чете се за 5 минути
Виж повече

Устните ни са изключително склонни към изсушаване и мнхого от нас страдат от сухи напукани устни в определени моменти. Сухите и напукани устни са некомфортни, понякога болезнени и, понеже устните ни са винаги на показ, могат да понижат и самочувствието ни. 

Настоящата статия описва често срещани оплаквания за кожата на устните, установява причините за тях и обяснява защо устните се нуждаят от специална грижа. Статията също обяснява и как да облекчим и заздравим сухите и напукани устни и как да ги предпазим, ако са склонни към изсъхване и напукване.

Какви са най-често срещаните притеснения за кожата на устните?

Най-честите притеснения за устните са:

 • Сухи и/или напукани устни
 • Хейлит
 • Екзема от облизване на устните

Сухи, напукани устни

Симптомите на сухи и напукани устни са добре познати, тъй като много от нас ги изпитваме все някога. Чувствеаме устните си сухи, обтегнати и изпитваме дискофорт. Когато условията се влошат и устните изсъхнат още повече, могат да се напукат и заболят.

Хейлит

Хейлит е термин използван, за да опише възпаление на едната или двете устни заедно. Възпалението на кожата около устните се нарича перорален дерматит. Устните изглеждат по-червени от обикновено. Има няколко различни вида хейлит като простият хейлит е по-познат като напукани устни. Хора със съществени кожни заболявания като атопичен дерматит са по-склонни да имат хелит. Хейлитът може да бъде причинен и от метеорологични условия или алергични реакции към определени съставки в продукти като червила, пасти за зъби, или храна, или страничен ефект от определени лекарства.

Екзема от облизване на устните

Докато устните ни изсъхват, е изкушаващо да ги облизваме в опит да ги хидратираме. За някои хора това се превръща в навик и може да предизвика възпаление. Екзема от облизване на устните е по-познатото име за вид хейлит, познат като 'контактен хейлит'.

Какво причинява сухи, напукани устни?

Има няколко различни съществени причинители на сухи и напукани устни. Те включват:

 • Тип кожа и кожно състояние
 • Структура на кожата на устните
 • Околната среда
 • Някои лекарства

Тип на кожата и кожно състояние

Тъй като някои хора са по-склонни към сухота на кожата, те са и по-податливи на на изсъхване и напукване на кожата.

Хора със съществено заболяване на сухата кожа като атопичен дерматит е по-вероятно да страдат от сухи и напукани устни. А тези от нас, който по-често облизват устните си, е по-вероятно да си причинят екзема от облизване на устните или да влошат симптомите на сухите си устни. 

Структурата на кожата на устните

Какво кара устните да изсъхват: остаряването
Устните са склонни към сухота, индуцирана от напредваща възраст

Структурата на кожата се различава по различните части на тялото ни. Кожата по устните ни е по-тънка от останалата част на лицето, което я прави по-чувствителна към околната среда.

Кожата на устните ни няма потни или мастни жлези. Тези жлези, които присъстват в по-голямата част от кожата по тялото, са отговорни за производството на защитни олиа, които помагат да се регулират нивата на хидратация в кожата. Липсата на потни и мастни жлези в устните означава, че е по-трудно да се привлече и задържи хидратацията, от която се нуждаят, следователно те са склонни към изсушаване.

Какво кара устните да изсъхват: остаряването
Устните са склонни към сухота, индуцирана от напредваща възраст

С възрастта кожата на устните се променя: става по-тънка и по-неспособна да задържа хидратация, което прави устните още по-склонни към изсушаване.

Кожата на устните ни също съдържа по-малко меланоцити. Меланоцитите са клетките, които произвеждат меланин, дават на устните цвят и ги защитават от слънцето. И двата структурни фактора правят устните по-чувствителни към околната среда.

Околната среда

Защо устните ми са толкова сухи? Заради времето.
Много от нас страдат от сухи, напукани устни през зимата

Устните ни са непрекъснато изложени към околната среда. Промените в климата и времевите условия са значителен фактор за изсъхване и напукване на устните.

През горещите летни месеци, както времето, прекарано под слънцето, както и времето прекарано вътре на сух въздух от климатик, може да причини изсушаване на устните. Симптомите могат да бъдат неприятни и през зимата: студените температури и ледените ветрове навън, както и ниската влажност на въздуха вътре, заради отоплението, и честите смени на топлото време вътре и студеното време навън, забързват загубата на хидратация.

Хората, които прекатват значителен период от време навън - дали за развлечение, или по работа, са склонни да са по-често потрърпевши от останалите.

Определени лекарства

Проблеми с устните, причинени от лекарство за акне
Някои орални лекарства за акне дехирдратират устните

Някои лекарства могат да причинят изсушаване и напукване на кожата по устните. Хората, които нанасят локални ретионоиди като Tretinoin или Adapalene, или взимат орален Isotretinoin като част от медикаментозно лечение на акне, понякога изпитват сухота и напукани устни като страничен ефект.

Как трябва да се грижа за сухи, напукани устни?

Превеницята е винаги по-добра от лечението. Най-добрият начин да поддържате устните си меки и гладки е да:

 • Пиете много вода, за да ги поддържате хидратирани
 • Се храните с добре балансиран режим
 • Избягвате облизване на устните по навик
 • Нанасяте хидратиращ балсам за устни поне два пъти дневно, но препоръчително по-честно
 • Покривате устните си, колкото е възможно повече, в студените зимни условия

Обръщайте внимание на факторите, които изглежда да предизвикват симптоми на сухи устни и се старайте да ги избягвате. Щом устните ви се изсушат и/или напукат, изберете хидратиращ балсам за устни, който дерматологично доказано облекчава и защитава устните и е подходящ за вашия тип кожа и нейните нужди.

Как да се грижим за устните си с Eucerin
Нанасяйте продукт за грижа за устните редовно. Той заздравява, облекчава и ги защитава.

Продукти за грижа за устните от Eucerin

Eucerin предлага серия продукти за грижа за устните, които са пригодени за нуждите на всеки.

Ежедневна грижа за чувствителни устни

Как да се отървем от сухите устни: Lip Active

Eucerin Lip Active е ежедневен стик за устни, който хидратира, разработен е специално, за да поддържа чувствителната кожа гладка и хидратирана. Формулата с декспантенол/пантенол, витамин Е и SPF15 ефективно хидратира и защитава устните от факторите на околната среда като вятър и слънце.

SOS грижа за сухи, напукани устни

Как да се грижим за устните си: Eucerin Aquaphor

Eucerin Aquaphor SOS Защитаващ балсам за усни облекчава сухи, напукани устни за 60 секунди. Обогатен с глицерин, пантенол, бизаболол и витамин C и Е, балсамът създава идеалната среда за регенериране и възстановяване на кожата по устните, защитава и облекчава сухи, напукани устни и ги прави отново меки и нежни. Опаковката му е туба с удобен апликатор за лесно нанасяне.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа