Атопичен дерматит върху кожата на тялото – Как да разпознаем и да се справим с острите фази

Виж повече

Атопичният дерматит е хронично заболяване на кожата, което става все по-разпространено, особено в Западните страни. То засяга преди всичко бебетата и децата - около 10-20% в глобален мащаб - и около 2-5% от възрастните. Страдащите от атопичен дерматит имат суха, раздразнена кожа, която е склонна към инфекции и възпаления. Въпреки че няма лечение, редовната грижа - самостоятелно или в комбинация с медицинско лечение - може да облекчи до голяма степен дискомфорта.

Признаци И Симптоми

Какво е атопичен дерматит?

Атопичният дерматит, познат още като атопична екзема, е незаразно хронично заболяване на кожата, което засяга кожата на лицето и тялото на бебета, деца и възрастни. Случаите на атопичен дерматит се увеличават, като през последните 30 години са нарастнали двойно, дори тройно. Въпреки че не е известна една-единствена причина за появата на атопичен дерматит, има доказана връзка с астмата и сенната хрема.

1. Нарушената бариерна функция на кожата улеснява проникването на микроорганизми 2. Активиране на имунните клетки, възпаление 3. Сърбеж

Страдащите от атопичен дерматит имат нарушена бариерна функция на кожата и отслабена имунна система. Обикновено заболяването протича в две фази. В спокойната фаза (без симптоми) кожата е суха, раздразнена и може да се появят люспи. Това състояние на кожата (от суха до много суха) е познато като Ксерозис. В острите фази кожата се възпалява и се появява сърбеж. Въпреки че няма открито лечение за атопичния дерматит, страдащите от него могат да удължат спокойните периоди без симптоми и да намалят възпаленията с редовна грижа за кожата.

По време на острите фази най-често се появява обрив по лицето, скалпа, врата, деколтето, вътрешната част на колената и лактите, ръцете, китките и краката. Засегнатите зони са различни при децата и бебетата.

Симптомите на атопичния дерматит се проявяват индивидуално - някои страдат от силно сърбяща и възпалена кожа.
През острите фази кожата се възпалява болезнено.

Тези обриви се възпаляват и започват да сърбят и порочният кръг на сърбеж и чесане води до допълнителни инфекции. Тъй като атопичната кожа е суха и сърбяща, страдащите от заболяването се разчесват. Това води до нарушаване на кожната бариера и благоприятства проникването на микроорганизми и замърсители.

През острите периоди е необходимо да се прилага дерматологична терапия, която да успокои сърбежа и възпалението.


Атопичният дерматит по тялото може да се обостри от температурите и страдащите от това заболяване често трябва да съобразяват материите, които носят, като препоръчителен е мекият памук в сравнение с вълната и найлона. Те могат да имат затруднения със съня в следствие на потенето и чесането.

Attention

Ако не сте сигурни относно симптомите, консултирайте се с дерматолог.

Причини И Провокиращи Фактори

Възможни причини и фактори, провокиращи атопичен дерматит

Дерматолозите са установили редица фактори, които провокират или допринасят за развитието на атопичен дерматит.

Ако родителите страдат от сенна хрема или астма, децата им могат да развият атопичен дерматит.
Има връзка между околната среда и развитието на атопичен дерматит. В градовете, в които замърсяването е високо, има повече случаи на атопичен дерматит.

Например:

 • Има генетична връзка между атопичния дерматит, астмата и сенната хрема. Ако единият или двамата родители имат едно или повече от посочените, рискът тяхното дете да развие атопичен дерматит нараства. Ако и двамата родители имат атопичен дерматит, вероятността тяхното дете да наследи заболяването е 60-80%.
 • Съществува връзка между местоживеенето и риска от атопичен дерматит. Развитите градове, в които замърсяването е високо, както и студеният климат увеличават риска. Изследване сочи, че деца от Ямайка, живеещи в Лондон, са два пъти по-застрашени от развитието на атопичен дерматит, в сравнение с децата, които са в Ямайка.
 • За децата на майки, които раждат в по-напреднала възраст, има по-голям по-риск от атопичен дерматит, в сравнение от децата на по-млади майки.

Наследственият атопичен дерматит се характеризира с недостиг на естествени овлажняващи фактори (NMF), като амино киселини и нарушена липидна бариера.

Възпаленията могат да бъдат провокирани от кръга на атопичната кожа, в който чесането предизвиква порочен кръг от симптоми и реакции.

Допринасящи фактори

Допълнителни фактори

Някои храни, като ядките, могат да провокират симптомите на атопичен дерматит.
Опитайте се да избягвате недишащи и вълнени материи - те могат да провокират симптомите на атопичен дерматит. Препоръчително е да носите памучни дрехи.

Важно е атопичната кожа да се предпазва от възпаления. Те могат да бъдат причинени от:

 • Дрехи, които предизвикват потене, като недишащите материи
 • Дрехи, които са груби, като вълната например
 • Определени храни. Те са индивидуални, но обикновено са млечни продукти, ядки и миди 
 • Алкохол
 • Домашни кърлежи, прах, полени или други алергени
 • Агресивни почистващи препарати
 • Формалдехид
 • Цигари и цигарен дим
 • Замърсяване

Стресът и липсата на сън могат също да влошат симптомите.

Прочетете повече за факторите, които влияят върху кожата.

Решения

Как да облекчим симптомите на атопичния дерматит по време на острите фази с възпаление

Все още няма лечение на атопичния дерматит, но симптомите и на острата, и на спокойната фаза могат да бъдат облекчени  с редовна и ефикасна грижа за кожата, както и с подходящо лечение. Но дори и при спазване на строг режим на грижа за кожата, тя се възпалява и страдащите от атопичен дерматит трябва да намерят начини да се справят с дискомфорта.

Емолиенти

Емолиентите (познати още като овлажнители) поддържат кожата гладка и хидратирана и намаляват сърбежа, който може да доведе до възпаление. Тези лосиони, кремове, олия и добавки за вана поддържат кожата хидратирана, което намалява възможността за поява на сърбеж и раздразнения, причинени от разчесване.

Основни съставки на емолиентите:

 • Омега 6 мастни киселини от масло от вечерна иглика и масло от гроздови семки успокояват и подхранват кожата, като възстановяват естествена бариерна функция на кожата..
 • Ликохалкон А  (екстракт от корен на женско биле). Това е естествен противовъзпалителен антиоксидант, който намалява зачервяванията и успокоява възпалението.

Дерматологично третиране

При възпаление на атопичната кожа е препоръчително в допълнение към емолиентите да се използва и по-интензивна грижа. Продуктите за острите фази на атопичен дерматит обикновено съдържат кортикостероиди. Те имат бързо действие, облекчават възпалението и сърбежа. Все пак те не трябва да се нанасят върху по-големи участъци или за по-продължителен период, тъй като ефикасността им може да намалее с времето.

Кортекостероидите имат бързо и ефикасно действие, като облекчават възпалението и сърбежа. Въпреки това те не се препоръчват за дълготрайна употреба, тъй като могат да изтънят кожата.
Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем значително подобрява състоянието на кожата по време на острите фази с възпаление.

Клинично доказано е, че Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем значително подобрява състоянието на кожата по време на острите фази. Той помага да се намали употребата на хидрокортизон при възпаления. Клинично проучване показва, че  AtopiControl Интензивен успокояващ крем има ефект върху атопичната кожа, който е сравним с действието на 1% хидрокортизон крем. AtopiControl Интензивен успокояващ крем не е лекарство и не може да се използва като негов заместител.

Ежедневна грижа при атопичен дерматит върху кожата на тялото

Въпреки че провокиращите фактори за индивидуални, има няколко правила, които страдащите от атопичен дерматит могат да спазват:

Опитвайте се да избягвате стреса, например чрез йога или медитация - той може да провокира симптомите на атопичен дерматит.
Опитайте се да подсушите кожата си чрез потупване, тъй като търкането с кърпа може да предизвика раздразнения - нанесете крем или лосион незабавно след това.

Например:

 • Поддържайте хладна (но не студена) температура, тъй като изпотяването може да предизвика раздразнение и сърбеж.
 • Най-добре продуктите за поддържаща грижа да се държат в хладилника, тъй като нанасянето на охладен крем и лосион допълнително облекчава сърбежа.
 • Полезно е да се следи храненето и реакцията към промените в климата - за да се идентифицират отключващи фактори.
 • Някои дестинации за почивка се считат за по-добри в терапевтично отношение, отколкото други. Добри примери са Северно море, Атлантическият океан, Мъртво море, Средиземно море и високопланински местности - въпреки че прекаленият студ трябва да се избягва.
 • Йогата и медитацията помагат за намаляване на стреса - един от факторите, провокиращи възпаление. 
 • При сърбеж е по-добре да потупате кожата, отколкото да я разчесвате. И двете облекчават кожата, но потупването не разрушава кожната бариера.  
 • Ако страдащият от атопичен дерматит е дете, поддържайте ноктите къси и гладки, за да се минимизират последиците от разчесването. 
 • Опитайте да носите памучни ръкавици през нощта, за да предотвратите чесането насън.
 • Препоръчително е да вземете душ вместо вана, като поддържате водата под 32°. Може да дехидратирате кожата си, ако се къпете прекалено често. 
 • Подсушете мократа си кожа, като я потупвате с кърпата и веднага след това нанесете крем или лосион.
 • Избягвайте грубите гъби за къпане и ексфолиращите ръкавици.

Attention

Ако не сте сигурни какви мерки да предприемете, потърсете мнението на дерматолог.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по -добре всеки ден.