Photoaging is premature skin aging caused by the sun

Фотостареене Какво го причинява и как да го предотвратим?

Прекаленото излагане на слънце е основната причина за преждевременно стареене на кожата, известно като фотостареене. UVA лъчите на слънцето са основната причина, но високоенергийната видима светлина (HEVIS) също може да причини оксидативен стрес, който уврежда клетъчното ДНК. В резултат кожата започва да образува бръчки, да провисва и да се развиват проблеми с пигментацията преждевременно. Осигуряване на подходяща защита на кожата през цялата година и използване на висококачествени слънцезащитни продукти може да помогне за предотвратяване на фотостареенето.

Какво представлява фотостареенето?

Фотостареенето е преждевременно стареене на кожата, причинено от излагане на слънчевите лъчи.

Когато кожата старее преждевременно, тя развива признаци на стареене по-бързо, отколкото се очаква
. Изследвания показват, че до 90% от преждевременното стареене на кожата е в резултат на вредното въздействие на UV лъчите1.

1 Ramos-e-Silva et al., ‘Anti-aging cosmetics: Facts and controversies’. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8.

Каква е разликата между стареене на кожата и преждевременното стареене на кожата?

С напредване на възрастта кожата се променя:

 •  Колагенът и еластинът, отговорни за пухкавостта на младата кожа намаляват, кожата започва да губи обем и провисва, развиват се фини линии и бръчки.
 •  Кожата е по-малко способна да привлича и задържа влагата, от която се нуждае, а собственото
  производство на естествени овлажняващи фактори намалява. Кожата става по-суха.
 •  Може да се развие неравномерна пигментация (състояние, известно като обезцветяване
  или хиперпигментация) и слънчеви лунички (по-известни като възрастови
  петна
  или слънчеви петна ).

  Може да разберете повече в Как се променя кожата през годините?
  Има два вида стареене на кожата − вътрешно и външно:

Вътрешно стареене
С напредването на възрастта кожата ни също остарява. Този вид стареене е напълно естествен и не можем да направим нищо по въпроса. Известно е като вътрешно (или хронологично) стареене. Вътрешното стареене се предизвиква от вътрешни фактори като генетика и хормонални промени, които се случват през различните етапи от живота.

Външно остаряване

Външното остаряване, от друга страна, може да бъде контролирано. Външното остаряване се предизвиква от външни фактори като околната среда (климатични условия и излагане на слънце), избори относно начина на живот (като например пушене и пиене на алкохол) и приемане на лекарства. Тези фактори могат да предизвикат преждевременно стареене на кожата.

Photoaging is juse one type of skin aging
Скоростта, с която кожата ни остарява, се определя от вътрешни и външни фактори
Photoaging: side-by-side comparison of effects of premature aging
Прекаленото излагане на слънце предизвиква преждевременно стареене.
Photoaging causes skin to age faster than normal
Стареещата кожа губи обем и се развиват бръчки.

 

 

UV камера
Поражения от слънцето, невидими за човешкото око
Какво виждаме ние? UV камера

Камера за ултравиолетови лъчи може да разкрие увреждане на кожата, предизвикано от слънцето, преди то да бъде видимо от човешкото око.

Какво причинява фотостареенето?

Фотостареенето се причинява от прекалено излагане на слънце.

Фотоните в UVB лъчите на слънцето се абсорбират от кожните клетки и увреждат директно клетъчното ДНК. UVB лъчите са тези, които причиняват изгарянето на кожата на слънце, а директното увреждане на ДНК може също така да доведе до кожни заболявания, включително рак на кожата.

Докато директното увреждане на ДНК играе роля във фотостареенето на кожата, UVA лъчите на слънцето са основната причина за преждевременното стареене на кожата. UVA лъчите също така увреждат клетъчното ДНК, но го правят косвено: те предизвикват образуването на свободни радикали, които увреждат ДНК-то в процес известен като оксидативен стрес. Скорошните изследвания също така посочват, че лъчите нависокоенергийната видима светлина (HEVIS) допринасят за преждевременното стареене на кожата, макар и в много по-малка степен от UVA лъчите. Прочете повече в Как се отразяват на кожата UVA и UVB лъчите и високоенергийната видима светлина (HEVIS).

UVA лъчите са по-малко интензивни от UVB лъчите, но са от 30 до 50 пъти в по-голямо количество и присъстват с относително еднаква интензивност през всички часове на деня през цялата година, поради което е важно ежедневно да се използва слънцезащитен продукт през цялата година, за да се предотврати дългосрочно увреждане. Също така препоръчваме да търсите слънцезащитни продукти, който включват защита от HEVIS светлина.

Как мога да защита своята кожа от фотостареене?

Най-добрият начин да предпазите кожата от фотостареене е да ограничите времето, прекарано на слънце, да избягвате престой по време на най-горещите часове, да носите защитно облекло и да използвате слънцезащитен продукт с висок фактор, който предлага нивото на защита, от което кожата ви се нуждае. Също така препоръчваме да използвате продукти за защита от слънцето, които са специално формулирани, за да отговарят на вашия тип кожа. Тъй като лицето, ръцете и деколтето са по-изложени на слънце от останалата част от тялото, тези области се нуждаят от специфична и последователна целогодишна защита, за да помогнат за намаляване видими признаци на стареене.

Всички слънцезащитни продукти за лице и тяло, в слънчевата защита на Eucerin за възрастни, включват Eucerin Advanced Spectral Technology, която съчетава широколентови и фотостабилни UVA / UVB филтри1 за надеждна UV защита с Ликохалкон А, мощен антиоксидант, който спомага за неутрализиране на свободните радикали, причинени от UV и HEVIS светлина. Продуктите Eucerin Kids за слънцезащита за деца също помагат за защита на чувствителна млада кожа от преждевременно стареене на кожата. Научете повече в Защо бебетата и децата се нуждаят от специална защита от слънце?.

Ако основният ви проблем с кожата е преждевременно стареене, опитайте:

В допълнение към Advanced Spectral Technology на Eucerin, продуктите съдържат Глицеритинова киселина, която поддържа собствен механизъм за възстановяване на ДНК на кожата и Хиалуронова киселина, която спомага за видимо намаляване на признаците на стареене. Оцветените продукти съдържат цветни пигменти, които помагат за покриване на неравномерна пигментация и изравняване на тена.

Photoaging on facial skin
Помогнете за предотвратяване на фотостареенето, като използвате слънцезащита дори и в облачни дни
Sun protection that prevents photoaging
Висококачествената защита от слънцето може да помогне за предотвратяване на фотостареенето
Photoaging and Eucerin
Advanced Spectral Technology на Eucerin защитава кожата от фотостареене

Ако вече имате проблеми с пигментацията, причинена от слънцето или възрастови петна, серията на Eucerin Anti-Pigment е дерматологично доказана, че помага за ефективно избледняване и предотвратяване на повторното им повторно появяване.

Можете да прочетете повече за това как да сведете до минимум рисковете от прекомерно излагане на слънце, как да изберете подходящите продукти за предпазване от слънце за кожата си и как най-добре да ги приложите в нашите статии Защо се нуждая от ежедневна слънчева защита за лицето ми? и Как трябва да защитя тялото си от слънцето?.

 1. Отговаря на най-високите стандарти за UVA и UVB защита, определени от Cosmetics Europe. Нивата на UVA защита са по-високи от изискванията на ЕС.