червени точки по кожата

„Гъша кожа“ или червени точки по кожата - причини, симптоми и лечение на кератоза пиларис

чете се за 6 минути
Виж повече

Какво представлява кератоза пиларис

Кератоза пиларис е незаразно кожно разстройство, което е познато в разговорната реч като „гъша кожа“ или още „пилешка кожа“.

Това е състояние, при което, на различни части от тялото, наблюдаваме малки червени точки по кожата. Мнозина могат да сбъркат тези симптоми с възпаление, алергия или атопичен дерматит. Ситните пъпки по тялото обаче имат друг произход.

Става дума за свръхпроизводството на кератин в организма. То блокира космените фоликули и води до образуването на въпросните червени точки по кожата. То води до удебеляване епидермиса, особено на горната част на ръцете и бедрата, но също и по задните части и на лицето. Образуват се ситни пъпчици и кожата е груба и неравна при докосване − затова и кератоза пиларис. Оттам идва и сравнението с „пилешка кожа“ или „гъша кожа“.

Появяват се малки червени, кафяви пъпки по тялото или такива с цвета на кожата. Едно от най-честите състояния е гъша кожа на ръцете.
Появяват се малки червени, кафяви пъпки по тялото или такива с цвета на кожата. Едно от най-честите състояния е гъша кожа на ръцете.

Това е генетично състояние, като най-засегнати са младите хора: обикновено първите симптоми на „гъша кожа“ на ръцете се появяват в детството и се срещат често при юношите. Гъшата кожа може да се изчисти с възрастта или да продължи да се появява.

За съжаление, не е известно по какъв начин можем да се отървем от нея, но симптомите могат да бъдат облекчени чрез редовна грижа за кожата, като се използват подходящи масла, ексфолианти и кремове.

Какви са симптомите на „гъша кожа“

Симптомите на кератоза пиларис са малки пъпки по тялото. Те обикновено са с цвета на кожата или червени при светла кожа и кафяви при тъмна кожа. Те се появяват по ръцете, бедрата, задните части или лицето и понякога се сравняват с гъша кожа. Ако тези симптоми се проявят по други части на тялото, трябва да се консултирате с лекар или дерматолог.

Малките пъпки по тялото са типичен признак за нарушение на кератинизацията, известно като кератоза пиларис.
Малките пъпки по тялото са типичен признак за нарушение на кератинизацията, известно като кератоза пиларис.
Състоянието на „гъша кожа“ може да предизвика стрес, особено ако имаме червени точки по кожата на открити места.
Състоянието на „гъша кожа“ може да предизвика стрес, особено ако имаме червени точки по кожата на открити места.

Издатините с големина на главичката на топлийка (кератози) са безвредни и обикновено не причиняват болка. Те обаче могат да предизвикат сърбеж, а редовният, агресивен сърбеж може да доведе до възпаление. Когато симптомите се появяват върху части от тялото, които са ясно видими, кератоза пиларис може да предизвика проблеми със самочувствието и това, което започва като козметичен проблем, може да стане психологически.

Сухата кожа е изключително податлива на „гъша кожа“. Симптомите на кератоза се влошават при условия на ниска влажност (например през зимата) и имат тенденцията да се подобряват, когато влажността е по-висока (например през лятото). Кератоза също съпровожда някои алергии и атопичния дерматит.

Мнозина са склонни да сбъркат да възприемат симптомите на кератоза пиларис като вид акне или постинфламаторна пигментация. Човек трябва да е добре запознат с процесите в организма, за да разбере, че червените точки по кожата са резултат от прекомерното производство на кератин.

Какво причинява „гъша кожа“

Точните причини за появата на червени точки по кожата не са известни. Голям процент от хората, които страдат от гъша кожа, имат роднини с подобни оплаквания. Това кара специалистите да смятат, че появата на червени точки по кожата е генетично заложено. Учените са установили, че симптомите на гъша кожа са особено характерни при близнаците.

Това, което знаем, е, че подутините се образуват в резултат на свръхпроизводството на кератин. Той е протеинът, който придава здравина на тъканите в тялото и е градивен елемент на косата и ноктите.

В случаите на кератоза пиларис излишъкът от произведен кератин събира (и блокира) космените фоликули. В резултат на това кожата се удебелява и издатините се превръщат в твърди „тапички“.

На практика резултатът е специфично вроговяване или иначе казано втвърдяване на връхните слоеве на кожата. Хората с подобни пъпки по тялото са склонни да ги подценяват.

Причината е, че твърде често човек има червени точки по кожата на ръцете при трицепса, по бедрата или по задните части. Всички те обикновено са прикрити от дрехи, през по-голямата част от годината. С идването на топлите месеци и покачването на температурите, хората се втурват да търсят варианти за лечение на гъша кожа.

Възможно ли е лечение на „гъша кожа“

Редовното овлажняване може да помогне за смекчаване на симптомите.
Редовното овлажняване може да помогне за смекчаване на симптомите.

Въпреки че няма конкретно лечение на кератоза, симптомите на червени точки по кожата могат да бъдат облекчени с подходяща редовна грижа и други мерки (като диета).

Първата стъпка към справянето с причинените от кератоза пъпки по тялото е цялостната лична хигиена. Когато симптомите са слаби, състоянието може значително да бъде подобрено чрез редовно прилагане на овлажнител върху засегнатите от червени точки по кожата области.

гъша кожа

Лосионите с урея (един от естествените овлажняващи фактори на кожата)  са особено подходящи за ежедневна грижа. Уреята помага за задържането на водата в кожата и има кератолитичен ефект, така че е идеална за суха и лющеща се кожа. За най-добри резултати против пъпки по тялото използвайте лосиони или кремове, които не съдържат ароматизатори и оцветители и прилагайте продукта няколко пъти на ден върху засегнатата област на тялото.

Eucerin UreaRepair PLUS Лосион 10% Urea е специално формулиран продукт за интензивно лечение на суха или изключително суха кожа и често се използва за лечение на кератозис пиларис. Формулата, която съчетава урея с други естествени овлажняващи фактори и серамид (ценен липид в кожата), незабавно успокоява кожата. Тя помага за ексфолирането на мъртвите клетки и прави кожата гладка и еластична.
Обширни клинични и дерматологични изследвания върху сухата кожа доказаха ефективността на продукта при лечение на суха кожа и кератоза пиларис.

Една редовна грижа за кожата, която може да помогне за облекчаване на симптомите

Стъпка 1: Почистване

Почиствайте внимателно засегнатите от червени точки по кожата области веднъж или два пъти на ден с продукт, който не съдържа сапун.

Виж повече

Стъпка 2: Ексфолиране

Редовното ексфолиране на горния слой на кожата ще спомогне за отпушването и отстраняването на всички „тапички“, които може да са се образували. Морска сол, продукти, съдържащи плодови киселини и дори мляко могат да ви помогнат при състояния на кератоза.

Виж повече

Стъпка 3: Грижа

Ежедневно овлажняване с лосион на основата на урея например - Eucerin UreaRepair PLUS Лосион 10% Урея. Втривайте лосиона внимателно, докато не се абсорбира напълно. За най-добри резултати против червени точки по кожата, лосионът трябва да се остави да действа една нощ. Опитайте се да покриете засегнатата част на тялото със самозалепващо фолио, за да увеличите ползите от овлажнителя.

Виж повече

Стъпка 4: Специална грижа

За най-тежко засегнатите участъци опитайте продукти като Eucerin UreaRepair PLUS крем за локално третиране с 30% урея.

Освен това кремовете с витамин А (ретиноиди) или масла с витамин Е (например кокосово масло или зехтин) могат да облекчат симптомите на червени точки по кожата.

Виж повече

Какво друго можете да направите, за да лекувате „гъша кожа“

Добра идея е да пробвате много различни начини за лечение на кератоза пиларис, за да разберете какво ви действа добре и какво не. Хората с кератоза са установили, че следното може да помогне:

Посещение в солариум 
Състоянието на „гъша кожа“ на ръцете и останалите части на тялото често се подобрява през лятото поради излагането на слънце. Затова редовните посещения на солариум през зимата могат да ви помогнат. Но бъдете внимателни, когато използвате солариуми. Те могат да увеличат риска от преждевременно стареене на кожата и рак. 

Ексфолиране на кожата с морска сол 
Нежното ексфолиране премахва мъртвите слоеве на кожата може да спомогне за подобряване на цялостното състояние на кожата. Но ексфолирането на кожата, особено тази на лицето, трябва да се извършва пестеливо и не толкова често, за да не се раздразни чувствителната кожа или да се влоши състоянието. 

Хранене 
Хората, които страдат от кератоза пиларис, трябва да се хранят здравословно. Може да ви помогне и избягването на храни, които могат да предизвикат алергии, като например глутен, или подлагането на професионален тест за алергии, за да видите дали имате някаква непоносимост. 

Трябва също така да пиете най-малко два литра вода на ден и да избягвате нездравословни течности като подсладени и газирани напитки.

За финал

Състоянието на „гъша кожа“ е сравнително често срещано. То е подценявано като чисто козметичен недостатък, защото не е съпроводено от неприятни симптоми като болка, силен сърбеж или възпаление.

Със сигурност появата на червени точки по кожата не са обичайно състояние на вашето тяло. Те са сигнал, че кожата ви се нуждае от редовна грижа и овлажняване с богат на урея продукт като Eucerin UreaRepair PLUS Лосион 10% Urea. Той ще помогне за облекчаване на симптомите и ще успокои кожата. Доверете се на доказаните и дерматологично тествани продукти на Eucerin.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа