Какво помага при гъша кожа или кератозис пиларис?

Кератоза пиларис Причини, симптоми и лечение на „гъша кожа“

Какво представлява кератоза пиларис?

Кератоза пиларис (известна още като фоликуларна кератоза и лихен пиларис) е незаразно кожно разстройство.

Свръхпроизводството на кератин блокира космените фоликули и води до образуването на малки подутини. Това причинява удебеляване на кожата, особено на горната част на ръцете и бедрата, но също и по задните части и на лицето. Образуват се ситни пъпчици и кожата е груба и неравна при докосване − затова и кератоза пиларис често е наричана „пилешка кожа“ или „гъша кожа“.

Това е генетично състояние, като най-засегнати са младите хора: обикновено първите симптоми на кератоза пиларис се появяват в детството и се срещат често при юношите. Гъшата кожа може да се изчисти с възрастта или да продължи да се появява.

За съжаление, не е известно по какъв начин можем да се отървем от нея, но симптомите могат да бъдат облекчени чрез редовна грижа за кожата, като се използват подходящи масла, ексфолианти и кремове.

пъпки като кокоша кожа
Появяват се малки червени, кафяви пъпки или такива с цвета на кожата.

Какви са симптомите на кератоза пиларис?

Симптомите на кератоза пиларис са малки пъпки, които обикновено са с цвета на кожата или червени при светла кожа и кафяви при тъмна кожа. Те се появяват по ръцете, бедрата, задните части или лицето и понякога се сравняват с гъша кожа. Ако тези симптоми се проявят по други части на тялото, трябва да се консултирате с лекар или дерматолог.

Издатините с големина на главичката на топлийка (кератози) са безвредни и обикновено не причиняват болка, но могат да предизвикат сърбеж, а редовният, агресивен сърбеж може да доведе до възпаление. Когато симптомите се появяват върху части от тялото, които са ясно видими, кератоза пиларис може да предизвика проблеми със самочувствието и това, което започва като козметичен проблем, може да стане психологически.

Сухата кожа е изключително податлива на „гъша кожа“.
Симптомите на кератоза пиларис се влошават при условия на ниска влажност (например през зимата) и имат тенденцията да се подобряват, когато влажността е по-висока (например през лятото). Кератоза пиларис също съпровожда някои алергии и атопичния дерматит.

Малките пъпки по кожата са типичен признак за нарушение на кератинизацията, известно като кератоза пиларис.
Малките пъпки по кожата са типичен признак за нарушение на кератинизацията, известно като кератоза пиларис.
Кератоза пиларис може да предизвика стрес
Кератоза пиларис може да предизвика стрес

Какво причинява „гъшата кожа“?

Точните причини не са известни, но тъй като голям процент от тези, които страдат от гъша кожа, имат членове на семейството, които също страдат от това състояние (то често се среща при близнаци), е много вероятно то да е генетично и наследено.

Това, което знаем, е, че подутините се образуват в резултат на свръхпроизводството на кератин. Кератинът е протеинът, който придава здравина на тъканите в тялото и е градивен елемент на косата и ноктите. В случаите на кератоза пиларис излишъкът от произведен кератин събира (и блокира) космените фоликули. В резултат на това кожата се удебелява и издатините се превръщат в твърди „тапички“.

Какво можете да направите, за да лекувате кератоза пиларис?

Въпреки че няма лечение за гъша кожа, симптомите могат да бъдат облекчени с подходяща редовна грижа за кожата и други мерки (като диета).

Първата стъпка към справянето с кератинизираната кожа е цялостната лична хигиена. Когато симптомите са слаби, състоянието може значително да бъде подобрено чрез редовно прилагане на овлажнител.

Редовното овлажняване може да помогне за смекчаване на симптомите.

Лосионите с урея (един от естествените овлажняващи фактори на кожата) са особено подходящи за ежедневна грижа. Уреята помага за задържането на водата в кожата и има кератолитичен ефект, така че е идеална за суха и лющеща се кожа. За най-добри резултати използвайте лосиони или кремове, които не съдържат ароматизатори и оцветители и прилагайте продукта няколко пъти на ден върху засегнатата област на тялото.

Eucerin UreaRepair PLUS Лосион 10% Urea е специално формулиран продукт за интензивно лечение на суха или изключително суха кожа и често се използва за лечение на кератозис пиларис. Формулата, която съчетава урея с други естествени овлажняващи фактори и серамид (ценен липид в кожата), незабавно успокоява кожата. Тя помага за ексфолирането на мъртвите клетки и прави кожата гладка и еластична.

Обширни клинични и дерматологични изследвания върху сухата кожа доказаха ефективността на продукта при лечение на суха кожа и кератоза пиларис.

Една редовна грижа за кожата, която може да помогне за облекчаване на симптомите

Почиствайте внимателно засегнатата област веднъж или два пъти на ден с продукт, който не съдържа сапун.

Редовното ексфолиране на горния слой на кожата ще спомогне за отпушването и отстраняването на всички „тапички“, които може да са се образували. Морска сол, продукти, съдържащи плодови киселини и дори мляко могат да ви помогнат.

Ежедневно овлажнява с лосион на основата на урея като Eucerin UreaRepair PLUS Лосион 10% Urea. Втривайте лосиона внимателно в кожата, докато не се абсорбира напълно. За най-добри резултати лосионът трябва да се остави да действа върху кожата една нощ. Опитайте се да покриете засегнатата част на тялото със самозалепващо фолио, за да увеличите ползите от овлажнителя.

За най-тежко засегнатите участъци опитайте да използвате кремове с урея като Eucerin UreaRepair ORIGINAL Ointment 10% Urea.

Освен това кремовете с витамин А (ретиноиди) или масла с витамин Е (например кокосово масло или зехтин) могат да облекчат симптомите.

Какво друго можете да направите, за да лекувате „гъшата кожа“?

Добра идея е да пробвате много различни начини за лечение на кератоза пиларис, за да разберете какво ви действа добре и какво не. Хората с кератоза пиларис са установили, че следното може да помогне:

Посещение в солариум
Тъй като състоянието на гъшата кожа често се подобрява през лятото поради излагането на слънце, редовните посещения на солариум през зимата могат да ви помогнат. Но бъдете внимателни, когато използвате солариуми, тъй като те могат да увеличат риска от преждевременно стареене на кожата и рак.

Ексфолиране на кожата с морска сол
Нежното ексфолиране премахва мъртвите слоеве на кожата и може да спомогне за подобряване на цялостното състояние на кожата. Но ексфолирането на кожата, особено тази на лицето, трябва да се извършва пестеливо и не толкова често, за да не се раздразни чувствителната кожа или да се влоши състоянието.

Хранене
Хората, които страдат от кератоза пиларис, трябва да се хранят здравословно. Може да ви помогне и избягването на храни, които могат да предизвикат алергии, като например глутен, или подлагането на професионален тест за алергии, за да видите дали имате някаква непоносимост.

Трябва също така да пиете най-малко два литра вода на ден и да избягвате нездравословни течности като подсладени и газирани напитки.

Сауните и парните бани омекотяват кожата, което улеснява отстраняването на мъртвите клетки
Една балансирана диета, богата на витамини и хранителни вещества, е важна за поддържането на здрава кожа

Въпреки че не е известно лечение за кератоза пиларис, подходяща редовна грижа за кожата и редовното овлажняване с богат на урея продукт като Eucerin UreaRepair PLUS Лосион 10% Urea ще помогне за облекчаване на симптомите и ще успокои кожата.