Нежно почистване на тялото - Как да предпазя кожния микробиом?

чете се за 5 минути
Виж повече
98% потвърждават: нежно почистване за защита на микробиома
pH5 цитратен буфер

Как се влияе микробиомаот почистването?

Грубите сърфактанти атакуват взаимоотношението между кожата и микробиома на няколко нива. От една страна резидентните бактерии са частично премахнати, а от друга кожата е изсушена и кожната бариера е атакувана. Тези фактори означават, че защитния киселинен слой не може да бъде поддържан правилно. Могат да се проявят изменения в микробиома, както и да се променят видовете и състава на микроорганизмите. Следователно патогени и алергени могат да проникнат в кожата по-лесно и да я направят по-чувствителна.

pH5 почистващи продукти се грижат за чувствителната кожа като я почистват с нежни сърфактанти, попълвайки активите и естествените олиа в кожата, за да я поддържат хидратирана дори при чести измивания. Всички pH5 продукти имат стойност на pH 5, която отговаря на здрава кожа и е оптималната стойност на pH за микробиома. pH5 почистващи продукти позволяват нежно почистване, което защитава микробиома и поддържа кожната бариера. Защитната киселинна мембрана остава активна, което пречи на патогени и алергени да проникнат в кожата.
Поддържане на баланса на pH на кожата с нежно почистване
Поддържане на баланса на pH на кожата с нежно почистване

Естественото ниво на pH в кожата

pH5 цитратен буфер
pH5 цитратен буфер

Терминът pH означава 'потенциал на водород' и се отнася към активността на водородните йони във воден разтвор. Нивото на pH във всеки разтвор се измерва в числова скала от 0 до 14, като 7 се смята за неутрална стойност. Повърхността и най-горния слой на кожата са естествено киселинни със средно ниво на pH 5.

Балансът на pH в кожата може да варира малко според различни фактори като пол, възраст и място на тялото. pH на кожата също играе важна роля в здравето на кожата и е ключово за защитната бариера на кожата. То неутрализира алкалните агресори (като груби сърфактанти), поддържа съществения процес по отстраняване на мъртви кожни клетки (десквамация) и създава оптимална среда, в която естествената флора на кожата може да вирее.

Когато pH нивото на кожата се промени, , бариерната й функция е възпрепятствана. Увеличава се загубата на вода и кожата се изсушава, което я прави по-податлива на външни дразнители и на чувствителност. Системата на Eucerin за баланс на pH съдъежа pH5 цитратен буфер, който възстановява и поддържа оптималното pH на кожата. Това помага за заздравяване на бариерната й функция, предпазвайки естествената й защита и редуцирайки чувствителността.

Как да се грижа за кожния микробиом?

Балансиран хранителен режим и прием на течности помагат за поддържане на здрава и красива кожа отвътре навън. Избягването на страса, замърсяването на околната среда и вредните навици като пушене или прекалено много алкохол, може също да допринесе за по-здрав микробиом.

Нежното почистване също е полезно за микробиома, когато става дума за сапуни и душ гелове. Нежното почистване поддържа естествения pH баланс на кожата и оптималната среда за здрав микробиом.

Търсете измиващи продукти с изключително нежни сърфактанти и балансирана pH формула, за да предпазите естествените защити на кожата и да запазите нейната устойчивост. Леки и нежни почистващи продукти като pH5 Душ олио или pH5 Душ гел имат уникална система за баланс на pH, която помага за възстановяване на естествената стойност на pH на кожата.

Използването на почистващ продукт с балансирано pH прави кожата по-малко чувствителна и по-устойчива на външни фактори и предпазва кожния микробиом.

Микробиомът е съвкупността от микроби, които живеят в и върху тялото, състои се от бактерии, вируси и гъбички. Микробиомът ни надвишава дори броят на клетките в тялото ни - има значително по-голям брой микробни гени, отколкото човешки гени.
Тези микрооргнаизми не са само пасивни съжители, а са и важен фактор за здравето ни.
Кожният микробиом играе жизненоважна роля за цялостното здраве на кожата ни и допринася значително за защитата от кожни проблеми; следователно е изключително важно да поддържаме здрав микробиом.

Какво е кожният микробиом?

Много от нас са запознати с термина микробиом, свеързан с червата. Думата микробиом обаче се отнася към всички микроорганизми, които живеят в и върху тялото ни, и кожата също има собствен микробиом. Микробиомът се развива веднага след раждането, когато новородените бебета осъществят контакт с външния свят. Разнообразна популация от бактерии, включително стафилококи, коринебактерии и кутибактерии бързо колонизират кожата.

Ранната колонизация е важна за развитието на имунната система на новороденото и за да подготви и укрепи кожата му за живот около много външни влияния - като първата линия на защита.
Тези бактерии живеят върху кожата в симбиоза и се наричат резидентни бактерии. Те остават там като невидим слой и заедно с вируси и гъбички, оформят резидентния микробиом, който, когато е в хармония, добринася за здравословното състояние на кожата и формира защитна бариера.

От друга страна, има и транзитни бактерии, които не са перманентно върху кожата, но могат да се озоват върху нея при контакт с външни фактори. Тези бактерии понякога могат да навредят на кожата или да причинят възпаление. Когато микробиомът е непокътнат,резидентните бактерии предпазват кожата от транзитните бактерии като биологична защитна бариера, която се бори с вредни микроби. За да се поддържа кожния микробиом в добро състояние, употребата на нежни почистващи продукти е жизненоважна. Нежното почистване поддържа собствения pH баланс на кожата и поддържа оптималната среда за здрав микробиом.

Здрав кожен микробиом
Предпазена кожа и здрав микробиом

Какво прави кожния микробиом толкова важен?

Всеки човек има и живее в симбиоза със своя собствен микробиом. Кожата предоставя на бактериите местообитание и хранителни вещества, докато бактерията защитава кожата, следователно и тялото, от навлизане на патогени - микроби, които причиняват болести. 
Микробиомът, заедно със самата кожа, образува киселинната обвивка на кожата, която я предпазва отпроникване на патогени и съхранява местообитанието му. Собствения микробиом на кожата се справя много добре с киселинната среда на pH5, докато патогените не могат да толерират такива условия.
Множество фактори от околната среда, като смяната на кожното pH, UV радиацията или възрастта, могат да засегнат баланса на кожния микробиом. Небалансиран микробиом може да доведе до кожно състояние като сухота, чувствителност или дори възпалително заболяване на кожата като акне или атопичен дерматит.
"В Beiersdorf успяваме успешно да изучим кожните бактерии за повече от 20 години. Винаги сме били заинтересовани от това да разберем положителните ефекти, които бактериите имат върху кожата ни, както и как можем да помогнем на кожата да поддържа микробиома си стабилен," казва д-р. Хендрик Рутер, ръководирел на научните изследвания за микробиом.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа