Зад завесите на науката – Eucerin Чувствителна кожа

чете се за 5 минути
Виж повече

Чувствителната кожа се нуждае от специална грижа

Ето защо още от 50-те години на ХХ век Eucerin използва експертните си знания, за да създаде ефективни продукти с висока степен на поносимост. Този пионерски дух ни поставяше винаги начело - първо с "pH5 мехлема", а след това, през 70-те години, с пълна серия продукти за грижа за тялото. Въпреки това напредъкът в научните методи доведе до истински пробив, когато за три активни съставки се установи, че едновременно медицински защитават киселинната мантия на кожата и активират естествената ензимна активност отвътре навън.

Предизвикателство пред дерматологичните изследвания

Чувствителната кожа е все по-често срещано състояние, което засяга както мъжете, така и жените, и може да се прояви на всяка възраст и по всяка част от тялото. Тъй като появата на чувствителна кожа е непредсказуемо явление, външните признаци са най-различни: зачервяване и лющене, сухота и сърбеж. Това може да причини сериозен дискомфорт. Въпреки това причините за чувствителност на кожата и ролята на нивото на рН на кожата бяха цялостно разкрити и признати едва наскоро.

Значимостта на рН нивото на кожата

Повърхността на кожата е покрита от защитна киселинна мантия (част от хидролипидиния слой), която е отговорна за леко киселинното рН ниво. Това рН ниво играе важна роля в състоянието на кожата и е от ключово значение за защитната бариера на кожата. То неутрализира алкалните агресори (като повърхностно активни вещества), поддържа жизнено важния процес на отделяне на мъртвите кожни клетки (известен като десквамация), потиска растежа на бактерии и създава оптимална среда, в която може да се развива микрофлората на кожата.

Всички тези системи зависят от ензимната активност. Всяка промяна в рН нивото намалява тази активност и компрометира защитната функция на кожата. Увеличава се загубата на вода и кожата се изсушава, което я прави по-податлива на външни дразнители и чувствителност

обяснява д-р Александър Филбри, ръководител на отдела за разработване на продукти за грижа за тялото в Eucerin

Разработване на рН балансиращата система на Eucerin

Лаборатория на Изследователския център по дерматология "Байерсдорф" в Хамбург.
Нашите специалисти идентифицираха активни съставки, които помагат на кожата да се защитава.

С оглед на това, екипът за изследователска и развойна дейност на Eucerin се заема с идентифициране на активните съставки, които биха помогнали за възстановяване и поддържане на естественото рН ниво на кожата.

Най-ефективната съставка, тествана от тях, е цитратен буфер. „Цитратният буфер е производно на лимонената киселина, която предотвратява движение към алкално рН ниво”, казва Филбри.

Използвахме цитратен буфер за нова рН балансираща система, за която знаехме, че ще повлияе върху рН нивото на кожата

обяснява той. „Но трябваше да разберем и дали рН балансиращата система ще може да благоприятства ензимната активност”. За да постигне това, екипът трябва да разработи нов тест.

Тестов метод, който е носител на награди

Нов екс виво метод за тестване, разработен от Eucerin, бе използван за идентифициране на ензимната активност

Д-р Филбри и екипът изобретяват метода „анализ на трипсин”, който след това е международно признат и печели редица награди.

Тестът „анализ на трипсин” измерва активността на триптичния ензим – основният ензим в роговия слой (най-външния слой на кожата) – и се използва за оценяване на ефекта на различните продукти върху ензимната активност. Това е „екс виво” тест, което означава, че се извършва върху кожни клетки, отглеждани в лаборатория, където условията се контролират така, че да са възможно най-близки до естествените.

Според д-р Филбри, „Нашата новаторска изследователска методология доказа, че триптичният ензим е по-активен след нанасяне на нежни повърхностно активни вещества с киселинни рН нива”. Учените на Eucerin след това използват метода на анализ на трипсин, за да тестват ефективността на формула със съдържание на рН балансираща система. „Резултатите бяха впечатляващи”, казва Филбри. „Те доказаха, че рН балансиращата система на Eucerin създава оптималната среда за ензимната активност, която се свързва с поведението на здравата кожа”.

Добавените ползи от декспантенола

След това лабораторията проучва допълнителни съставки, а Декспантенолът се оказва изключително полезен за сухата чувствителна кожа. Декспантенолът, извлечен от пантотенова киселина (известна още като витамин В5), е изключително ефективна хидратираща съставка. „Той привлича вода в кожата”, обяснява Филбри, „като ѝ осигурява хидратацията, от която се нуждае, за да функционира ефективно като защитна бариера.” Освен това декспантенолът стимулира регенерацията на кожата. 

 „Открихме, че добавянето на декспантенол в продуктите за грижа спомага за запазване на естествените защитни механизми на кожата, като я прави по-устойчива и по-малко чувствителна към фактори на средата”, казва Филбри.

Незащитена и раздразнена чувствителна кожа

Нарушена защитна бариера на кожата

Чувствителна кожа, защитена с Eucerin pH5

По-устойчива защитна бариера на кожата

  1. Декспантенол
  2. pH балансираща система

Серията Eucerin pH5 за суха чувствителна кожа

Серията Eucerin pH5 – която включва лосиони за тяло, кремове и почистващи продукти – е специално разработена за възстановяване на естествените защитни механизми на кожата, правейки я по-издръжлива и по-малко чувствителна.

Както д-р Филбри обяснява, „Уникалната рН балансираща система с цитратен буфер спомага за възстановяване на оптималното рН ниво на кожата. При почистващите продукти, тя се комбинира с изключително нежни повърхностно активни вещества, за да предпази кожата от изсушаване дори при често миене”.

Той е екипът му са не по-малко горди от продуктите за грижа, където рН балансиращата система се комбинира с декспантенол, който има доказани регенериращи свойства, за да възстанови естественото рН ниво на кожата, правейки я по-издръжлива и по-малко чувствителна, като спомага трайната хидратация.

Важно е, както добавя д-р Филбри, че „Всички продукти в серията са клинично и дерматологично тествани и са доказано подходящи за ежедневна употреба върху суха чувствителна и предразположена към алергии кожа”.

„Разбира се, ние се гордеем, че тестовият метод на Eucerin е международно признат”, казва той в заключение. „Но по-важното е, че нашите продукти с рН 5 засилват естествените защитни механизми на кожата и спомагат за успокояване и грижа за сухата чувствителна кожа”.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа