Признаци на стареене Загуба на обем

След 25-годишна възраст започва общ процес на стареене на кожата, който води до промени във всички нейни слоеве. Това се дължи на комбинация от вътрешни процеси и външни фактори.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

Общият процес на стареене и загубата на обем

The triangle of beauty

Начинът, по който остаряваме, в известна степен се определя от гените. Генетичната предиспозиция се комбинира с фактори от околната среда и начина на живот и предизвиква забавянето на ключови процеси и функции на кожата. Това забавяне води до най-видимите следи на стареенето - загуба на обем, бръчки, загуба на плътност и блясък на кожата.
Една от основните промени, която причинява тези видими признаци, е намаляването на клетките, даващи обем на кожата.
Това, заедно с бръчките, загубата на плътност и блясък, придава на лицето по-състарен вид. Въпреки че понякога е трудна за описване, загубата на обем е много често срещана. Тя променя структурата и формата на цялото лице. Понякога е описвана като увиснала кожа, нарушаване на лицевия контур, пилешка кожа или "лицето се е смъкнало" и често се асоциира с негативно изражение на лицето.

Графично представяне на кожните слоеве и клетките, даващи обем.
С всяка изминала година настъпват структурни изменения във всички слоеве на кожата.
Жена показва загуба на обем, като опъва кожата на лицето.
С течение на времето формата на цялото лице се променя и това може да бъде обяснено със загубата на обем.

Как да разпознаем загубата на обем

Триъгълникът на красотата

Тъй като загубата на обем често е трудна за описване и разпознаване, визуалното онагледяване може да бъде от полза. То ясно показва как този конкретен елемент от стареенето променя формата и структурата на лицето - деликатно, но осезаемо. "Триъгълникът на красотата" демонстрира как загубата на обем може да придаде негативно, тъжно или стресирано изражение на лицето. На свой ред това води до погрешно тълкуване на настроението и отношението на човека.

В младото лице обемът е разпределен така, че то изглежда привлекателно. Основните белези на младото лице могат да се разглеждат като част от "триъгълника на красотата". Те са:


 • Високи скули
 • Пълни бузи
 • Гладка кожа
 • Гладка и стегната линия на челюстта

Комбинацията от тези черти създава форма на лицето, която е по-широка в горната част и се стеснява с придвижването към брадичката. Цялостното изражение е спокойно и позитивно.

Триъгълникът на красотата върху илюстрация на женско лице.
Триъгълникът на красотата се свързва с привлекателното младежко изражение.

С напредване на възрастта загубата на обем в кожата води до "обръщане" на триъгълника. Това се дължи на следните промени:


 • По-широка, отпусната линия на челюстта
 • Увисване на лицето
 • Хлътнали бузи
 • Бръчки по челото и около очите
 • Краищата на устата сочат надолу

Комбинацията от тези белези придава по-стар вид на лицето. Както се вижда, триъгълникът е обърнат и сега по-широката част на лицето е в долната половина. С намаляването на обема и увисването на кожата изражението се променя. Лицето започва да изглежда тъжно и стресирано.

 Обърнат триъгълник на красотата върху илюстрация на женско лице.
С времето триъгълникът на красотата се обръща и придава негативно, тъжно изражение на лицето
ПРИЧИНИ И ПРОВОКИРАЩИ ФАКТОРИ

Защо се случва това?

Освен хронологичното, вътрешно стареене, процесите, които водят до загуба на обем, са повлияни от редица фактори - външни и вътрешни.

Хормонални промени
Важен вътрешен фактор са хормоналните промени. През пубертета нивата на естроген са високи и лицето е пълно. С възрастта нивата на хормона спадат, а с това намаляват и броят и размерът на клетките, придаващи обем на кожата.

Начин на живот
Като част от общия процес на стареене, загубата на обем се повлиява от същите външни фактори, както и появата на бръчки и загубата на плътност и блясък. Някои то тях са:

 • Тютюнопушене: Никотинът и химикалите в цигарите разрушават колагена в кожата.
 • Слънце: Прекомерното излагане на слънце може да доведе до загуба на колаген и нарушаване на структурата на кожата.

Тези фактори от начина на живот се комбинират и предизвикват оксидативен стрес. Тогава се образуват молекули, познати като "свободни радикали", които атакуват клетъчните структури, помагащи на кожата да изглежда гладка и стегната. Когато структурата е отслабена, колагенът и еластинът намаляват, а остаряването на кожата се ускорява. Видимите резултати, като загубата на обем, загубата на плътност, загубата на блясък и появата на бръчки стават видими на повърхността на кожата.


Лице на жена на средна възраст
През менопаузата жените преминават през промяна в хормоналния баланс.
Жена, която предпазва очите си от слънцето.
Количеството слънчева светлина, което може да понесе кожата, е индивидуално при всеки от нас.

Какво води до загуба на обем?

С напредване на възрастта процесите в кожата се забавят, което води до нейното

остаряване. Важно е също така, че "запълващите" вещества, които поддържат кожата стегната и гладка, намаляват и в резултат кожата губи обем и увисва, а лицевият контур се променя.

Това се случва в съответните слоеве на кожата:

Графично представяне на структурата на кожата и нейните слоеве.
1 Епидермис 2 По-дълбоки слоеве на кожата

Епидермисът. В най-горния слой на кожата намалява производството на хиалуронова киселина и липиди. Това води не само до задълбочаване на бръчките, но също така до изтъняване на кожата и промени в нейната текстура, като тя става по-суха и груба.

По-дълбоките слоеве на кожата. Годишно кожата губи 1% колаген, в следствие на което тя изтънява. Нивата на еластин също намаляват. Ролята на еластина е да помага на кожата да бъде еластична и стегната. Намаляването и на двете субстанции (колаген и еластин) води до отпусната, по-малко еластична кожа. Намаляват броят и размерът на клетките, даващи обем, което води до загуба на обем. Резултатът е лице с увиснала кожа, изморено изражение и хлътнали бузи.

С времето се забавя притокът на кръв, осигуряващ хранителни вещества, което води до по-сивкав тен, дехидратация и по-бавни оздравителни процеси. Бръчките се задълбочават. Това също така може да доведе до загуба на плътност и блясък.

РЕШЕНИЯТА

Какво може да бъде направено?

Въпреки че загубата на обем е комплексен и в много случаи неизбежен проблем, видимите белези могат да бъдат третирани по редица начини.

Активни съставки

Използвани в подмладяващи продукти, тези съставки действат срещу увисване на кожата, загуба на обем и променен лицев контур. Ако тези проблеми се третират, лицето може да придобие по-младежки вид.

 • Магнолол
  Тази силноконцентрирана активна съставка е екстракт от кората на Магнолия. Тя увеличава броя и размера на клетките, даващи обем. Това помага на кожата да възстанови естествения си обем и подобрява лицевия контур.
 • Олигопептиди
  Укрепват колагеновата мрежа за по-здрава структура на кожата. Имат стимулиращ ефект върху метаболитната дейност на кожата, възобновявайки взаимодействието между клетките. Наличието на олигопептиди в продукта също така укрепва и стабилизира отслабената съединителна тъкан. Това води до подобряване на микроциркулацията и стимулиране на синтеза на колаген. В резултат дермалната мрежа укрепва. Помага и при загубата на плътност.
 • Хиалуронова киселина
  Хиалуроновата киселина е субстанция, произвеждана в тялото, която е част от съединителната тъкан на кожата. Една от основните ѝ функции е да задържа вода, като има способността да задържа до 30 пъти повече вода от теглото на собствената си молекула. Но с напредване на възрастта естествената способност на кожата да синтезира хиалуронова киселина намалява, а с това намалява и нейната гладкост. Със способността да задържа големи количества вода, хиалуроновата киселина има регенериращ ефект върху кожата. Допълнително предимство е антиоксидантният ѝ ефект, който помага при бръчки и загуба на плътност

Жена на средна възраст се оглежда в огледало, докосвайки лявата си буза.
Някои съставки, ползвани във формулите на подмладяващата грижа за кожата, като Магнолол, Олигопептиди и Хиалуронова киселина помагат за възстановяването на младежкия вид на кожата.
Жена нанася крем на лицето си.
Всекидневното ползване на продукти за грижа за кожата помага за намаляване на видимите белези на загубата на обем.

Инвазивни дерматологични терапии

Трансфер на мазнини
Тази процедура включва трансферирането на мазнини от една част на тялото към друга чрез хирургическа намеса. Най-често се използва за възстановяване на обема на скулите. Ефектът е дълготраен. В резултат на интервенцията не е изключено подуване, затова тази терапия обикновено изисква период на възстановяване.

Филъри
Чрез инжекции временно се възстановява обемът. Резултатите са непосредствени, но краткотрайни. Обикновено тази терапия се прилага под очите, на скулите, слепоочията и устните. 

Времето, необходимо за възстановяване, е минимално, но трябва да се правят повторни процедури, за да се задържи ефектът. 

Инжектирането на хиалуронова киселина също може да повлияе и бръчките.

Импланти на скулите
Тази терапия има най-дълготраен ефект. Тя включва поставянето на пластмасов подкожен имплант, за да се възстанови обема в конкретни зони, обикновено на скулите. Въпреки че по принцип са най-популярни, пациентите вече предпочитат филърите и трансфера на мазнина, тъй като изискват по-малко време за възстановяване.


Ръка с инжекция.
Инвазивните терапии за възстановяване на обема имат краткотрайни резултати и е необходимо да се прилагат регулярно.
Жена се подготвя за пластична хирургия.
Всички рискове и предимства на пластичната хирургия трябва да се обмислят предварително.

Неинвазивни дерматологични терапии

Термовълни
Чрез радиочестотна технология се загряват дълбоките слоеве в кожата, където се намира колагенът. Тази топлина подпомага синтеза на нов колаген и стимулира съществуващия, като по този начин се подобрява лицевият контур.

Ултразвук
При тази терапия се използва ултразвук за повдигане, стягане и тонизиране на кожата.

Жена си прави дерматологична терапия за лице.
Подмладяващите дерматологични процедури могат да дадат много добри резултати. Препоръчително е консултирането с дерматолог.