Sun protection: high energy visible light

Какво представлява високоенергийната видима светлина и защо е необходимо да защитаваме кожата си от нея?

Високоенергийната видима (HEVISIS) светлина е навсякъде около нас. Тя е част от светлината, която можем да видим. Наоколо е толкова отдавна, колкото и UV лъчите, но докато за техният ефект върху кожата е написано много, молекулярното и видимо влияние на HEVISIS светлината върху кожата е по-скорошно откритие. Изследванията доказват, че HEVISIS светлината оказва влияние върху състоянието на кожата и може да причини фотостареене (преждевременно стареене в резултат от излагането на слънце). В тази статия разглеждаме ефекта на HEVISIS светлината върху кожата в контекста на UVA и UVB лъчите и коментираме как най-добре да защитим кожата от фотостареене.  

 

 

Представяне на високоенергийната видима светлина

Какво представлява високоенергийната видима светлина?

What is HEV Light?

Спектърът на слънчевата светлина се състои от UV, видима и инфрачервена светлина. Видимата светлина представлява 50% от слънчевия спектър и – както предполага името ѝ – е единствената част, която може да се види с човешко око (UV и инфрачервената светлина са невидими). 

Синият/виолетов сектор от този видим спектър има особено високо енергийно ниво и е познат като високоенергийна видима светлина. Често се съкращава като HEVISIS светлина, HEVIS светлина или HEVISL.

 
50% от слънчевите лъчи са видими

Какво представлява HEVISIS светлината в сравнение с UV лъчите?

Светлината се измерва с дължина на вълната, а мерните единици са нанометри (nm) и милиметри (mm). Видимата светлина има дължина на вълната между 400 и 760 nm, като при HEVIS светлината тя е между 400 и 500 nm. UV светлината има по-малка дължина на вълната (между 290 и 400 nm), макар че UVA имат по-дълги дължини на вълните от UVB.

Повечето увреждания на кожата, причинени от слънцето, се дължат на UV лъчите и защитата от UV трябва да остане приоритет при грижата за кожата при излагане на слънце. 

 

UVB, UVA 5%
Високоенергийна видима светлина 400-500mm
Видима светлина 50%
Инфрачервена светлина 45%

Слънчевият спектър

Какво влияние оказва високоенергийната видима светлина върху кожата?

Полезна в умерени количества

Слънчевата светлина може да е полезна за нас – тя е важен източник на Витамин D, който е важен за здравите кости и стимулира нивата ни на серотонин, подобрявайки настроението. Прекаленото много слънце обаче може да увреди кожата. 

HEVISIS светлината и UV лъчите оказват различно влияние върху кожата

Докато UVB лъчите проникват в най-горните слоеве на кожата (епидермиса), HEVISIS светлината, подобно на UVA лъчите, прониква в дълбоките слоеве (дермиса): 

  •  UVB лъчите са отговорни за изгарянето. Изследванията не показват връзка между HEVISIS светлината и слънчевите изгаряния. 
  •  UVB лъчите се свързват с увреждане на ДНК, което може да причини рак на кожата. 
  •  Както UVA лъчите, така и HEVISIS светлината могат да предизвикат преждевременно стареене на кожата (фотостареене). 
  •  UVA лъчите са основната причина за появата на слънчеви алергии. UVB лъчите също могат да причинят слънчеви алергии, но в по-малка степен. 
  •  UVA, UVB и HEVISIS светлината могат да причинят хиперпигментация и да допринесат за появата на състояния като слънчеви петна (познати още като старчески петна), мелазма и постинфламаторна хиперпигментация. 
    Може да прочетете повече за разликата между UVA и UVB лъчите в „Как UVA, UVB и HEVISIS светлината влияят върху кожата?’ 
 

Енергия ….. Дължина на вълната

Молекулярни ефекти
Увреждане на ДНК
Клетъчен оксидативен стрес (свободни радикали) 

Видими ефекти
Изгаряне
Хиперпигментация, фотостареене

Епидермис, Дермис, Субкутис

Слънчевият спектър

HEVISIS светлина и преждевременно стареене на кожата

Подобно на UVA лъчите, HEVISIS светлината генерира свободни радикали (познати още като ROS – реактивни кислородни видове). Тези свободни радикали карат кожните клетки да произвеждат ензими, които разграждат колагена и еластина, придаващи на кожата нейния плътен младежки вид. Този процес често се нарича оксидативен стрес и именно той причинява фотостареене на кожата (преждевременно стареене в резултат от излагането на слънце). Разбира се, стареенето е напълно естествен процес, но когато кожата старее преждевременно, тя може да започне да увисва и да се появяват бръчки много по-рано. 

HEVISIS светлина и хиперпигментация

Наред с UVA и UVB, HEVISIS светлината може да причини неравномерна пигментация на кожата (често наричана хиперпигментация) и състояния като слънчеви петна (познати и като старчески петна), мелазма и постинфламаторна хиперпигментация

UVA, UVB лъчите и HEVISIS светлината допринасят за появата на слънчеви петна

Как мога да защитя кожата си от оксидативния стрес, причиняван от HEVISIS светлината?

Важно е да помните, че слънчевите лъчи оказват влияние върху кожата ви дори когато времето е облачно. Защитата от слънце не трябва да се ограничава до дните с най-силно слънце – вместо това, тя трябва да е част от ежедневната ви грижа за кожата. 

Когато избирате подходящи продукти за защита от слънцето, приоритет трябва да продължава да бъде най-добрата защита от UVA и UVB лъчите, но се спирайте на продукти, които предпазват и от оксидативния стрес, причиняват от HEVISIS светлината, за да предотвратите фотостареене и да намалите появата на хиперпигментация

Много съвременни слънцезащитни продукти осигуряват ефективна защита от UVA и UVB лъчите, но химикалите и пигментите, използвани за филтриране на UVA и UVB, не филтрират HEVISIS светлината. Поради тази причина препоръчваме да търсите продукти със съдържание на антиоксиданти, който действат срещу оксидативния стрес. Антиоксидантите Ликохалкон А и глициритинова киселина доказано се комбинират, за да защитават кожните клетки в дълбоките епидермални слоеве от увреждане, причинено от слънцето. 

Продуктите Eucerin Sun осигуряват цялостна защита срещу увреждане на кожата, причинено от слънцето. Иновативната Advanced Spectral Technology комбинира широколентови и фотостабилни UVA/UVB филтри1 за изключителна защита от UV и антиоксиданта Ликохалкон А за предпазване от високоенергийната видима (HEVISIS) светлина. Повечето продукти съдържат и глициритинова киселина за допълнителна защита на ДНК. 

Ако стареенето е основното ви притеснение за кожата, опитайте Eucerin слънцезащитен флуид Photoaging Control SPF 50 или SPF 30 and Eucerin тониран слънцезащитен крем Photoaging Control SPF 50+ Fair или Medium за лице, както и Eucerin слънцезащитен лосион Extra Light Photoaging Control SPF 50+ или SPF 30 за тяло. Тези продукти комбинират Advanced Spectral Technology с Ликохалкон А, глициритинова киселина и хиалуронова киселина, която видимо намалява признаците на стареене. Тонираните продукти съдържат и цветни пигменти, които моментално изравняват тена на лицето. 

Ако хиперпигментацията по лицето е основното ви притеснение, опитайте Eucerin слънцезащитен флуид Pigment Control SPF 50+. В допълнение към Advanced Spectral Technology на Eucerin, той съдържа глициритинова киселина (която поддържа собствените механизми на кожата за възстановяване на ДНК) и тиамидол. 

Макар че превенцията е най-добрият подход, при вече съществуващи пигментни петна, тиамодол намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява, което е доказано в клинични и дерматологични проучвания.

1 Изпълнение на високите стандарти за UVA и UVB защита, определени от Cosmetics Europe. Нивата на UVA защита са по-високи от препоръчаните от ЕС.