Кортизонов крем за екзема

Какво представлява кортизонът и как действа?

Кортизонът се използва за лечение на атопичен дерматит в продължение на десетилетия и неговото действие и странични ефекти са задълбочено проучени. Много от страдащите от атопичен дерматит са открили, че той осигурява ефективно облекчение на техните симптоми.

Какво представлява кортизонът?

Нашите надбъбречни жлези отделят различни хормони, включително кортизол (известен също като хидрокортизон) и кортикостерон. Те принадлежат към група от собствени стероидни хормони, известни като глюкокортикоиди и участват в широк спектър от физиологични процеси, като регулиране на възпаленията. Фармацевтичните производни на тези естествени глюкокортикоиди включват дексаметазон, флудрокортизон, преднизон, преднизолон и триамцинолон, които се различават по потенция. Тъй като всички глюкокортикоиди имат подобен ефект, те се назовават с общото разговорно понятие „кортизон“.

Собствените глюкокортикоиди на организма представляват важна част от човешкия метаболизъм и засягат – освен всичко останало – костите и мускулите, минералния и воден баланс и нашата имунна система.

Фармацевтично произведените глюкокортикоиди се използват при лекарствени продукти, отпускани с рецепта и без рецепта, за лечение на атопичен дерматит, както и на редица други кожни заболявания като екзема и псориазис.

Кортизон при екзема: успокоява атопична кожа
Кортизонът се използва често за успокояване на атопичната кожа по време на пристъп

Как кортизонът помага на атопичната кожа?

Кортизонът се използва като противовъзпалително средство и е активна съставка на лекарства във формата на гел, крем и мехлем, които се различават по сила и продължителност на действието. Предлага се и под формата на течност и таблетки, които могат да се приемат перорално.
Използвани за необходимия период от време, формулите, включително кортизонът, могат да бъдат много ефективно средство за лечение на симптомите на атопичен дерматит. Кортизонът потиска свръх реакцията на имунната система и облекчава възпалението на кожата. В резултат на това сърбежът намалява. Въпреки това кортизонът не е подходящ като дългосрочно решение при атопичен дерматит.

Какви са възможните странични ефекти на кортизона?

Когато се използва за по-дълъг период, кортизонът може да предизвика изтъняване на кожата (известно като атрофия), което я прави все по-чувствителна. Рискът от атрофия е по-висок, когато кортизонът се приема във високи дози (както често се случва, когато кортизонът се приема перорално). Поради тази причина е важно да приемате кортизон с повишено внимание и винаги да следвате съветите на вашия лекар.

Забележка: Ако възнамерявате да приемате лекарства с кортизон, първо се консултирайте с вашия лекар.