Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

хормонално акне

Хормонално акне – влияние на хормоните върху кожата

чете се за 7 минути
Виж повече

Хормонално акне – това понятие звучи малко абстрактно и отнесено за мнозина. Случвало ли ви се е малко преди или по време на месечния ви цикъл изведнъж ви се появяват пъпки по лицето. Възможно е дори кожата ви обикновено да няма петна и да използвате подходящата дермокозметика. Ето в такива случаи говорим за хормонално акне.

Бушуващите хормони в тялото ни са една от главните причини за появата на акне – както при тийнейджърите, така и при възрастните. Тази статия разглежда връзката между акне и хормони и обяснява защо тя засяга в особена степен дамите. Статията разглежда също как колебанията в хормоналните нива по време на менструалния цикъл, бременност и менопауза могат да предизвикат акне. Така най-общо ще се опитаме да дадем отговор на въпроса кой хормон предизвиква акне.

Каква е връзката между акне и хормони

Хормоните стимулират прекомерно производство на себум, което може да причини акне
Хормоните стимулират производството на себум в мастните жлези

Науката не е в състояние да обясни как точно хормоните влияят на появата на акне, но знаем, че са тясно свързани.

С акне се свързват много и различни предпоставки, но то е предимно хормонално заболяване. Хормоните отговарят за развитието на мастните ни жлези и едва когато те се развият напълно, а именно през пубертета, се появява акне.

По време на пубертета телата ни произвеждат излишък от мъжки хормони (андрогени), които стимулират производството на себум в мастните жлези.

Свръхпроизводството на себум е един от симптомите, които могат да доведат до хормонално акне.

Хормонално акне засяга половете по различен начин

Хормоните причиняват акне по време на пубертета
По време на пубертета тестостеронът се повишава както при мъжете, така и при жените

По време на пубертета нивата на тестостерон (мъжки полов хормон) се повишават както при мъжете, така и при жените.

При мъжете това води до нарастване на пениса и тестисите. При жените това повишава здравината на мускулите и костите. Тестостеронът също причинява хормонално акне, поради което то е така разпространено през юношеството. На практика до 70 % от всички млади хора по време на пубертета се налага да се справят с проблемна кожа, предразположена към акне.1

В повечето случаи след пубертета акнето изчезва в значителна степен. Независимо от това до 40 % от възрастните над 25-годишна възраст са засегнати от акне поне от време на време1. Особеното в случая е, че 75 – 85 % от тях са жени2.

Докато при мъжете хормоните се стабилизират с годините, при жените те продължават да варират. По-конкретно между 20 и 40-годишна възраст, а след това отново по време на менопаузата, дамите са особено предразположени към хормонално акне. Зад това се крият три фактора:

  • Менструален цикъл
  • Бременност
  • Менопауза
*1 – Zouboulis, Hautarzt 2014 65:733–750. *2 – Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 and Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

Хормонално акне и менструалният цикъл

Според дерматологично проучване над 60% от всички жени, засегнати от хормонално акне, изпитват предменструално влошаване на симптомите3.

Причината е, че женският менструален цикъл кара нивата на хормоните да нарастват и спадат и ефектът върху кожата е различен през различните дни от месеца.

Хормонални колебания по време на менструалния цикъл
Жените често изпитват внезапна поява на акне на или около ден 20 от техния менструален цикъл

Менструалният цикъл обикновено трае 28 дни (започва през първия ден от месечния цикъл и приключва един ден преди отново да се появи кървене) и всеки ден е различен в хормонално отношение. Отговорът на въпроса – кой хормон предизвиква акне не е толкова прост, защото има едновременно влияние на различни хормони. Ето как се случва това.

  • Ден 1 до 14

Два хормона, отделяни от хипофизата – фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH) – контролират функцията на яйчниците и произвежданите от тях хормони. В този момент естрогенът (хормон, стимулиращ отличителните женски характеристики) доминира над прогестерона (хормон, способстващ подготовката на женското тяло за зачеване и бременност).

  • Ден 14 до 28

Нивата на прогестерона се повишават и той става доминиращият хормон. Не без значение за кожата, това повишение стимулира производството на себум. Нивата на естроген спадат.

Малко преди началото на кървенето както естрогенът, така и прогестеронът, са в най-ниските си нива. В този момент тестостеронът (който винаги присъства у жените, макар и в по-малки количества, отколкото при мъжете) всъщност има по-високи нива от женските хормони, което води до дори по-високо производство на себум.

Предменструалното хормонално акне обикновено се появява внезапно между седем и десет дни преди месечния цикъл, т.е. около дни 18 до 21. По време на самия цикъл състоянието на кожата обикновено се подобрява.

*3 - http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/period#1

Акне и хормони по време на бременност

Хормоните причиняват акне по време на бременността
Хормоналните колебания могат да предизвикат акне по време на бременност

Бременността е друг период, през който нивата на хормоните варират и жените имат по-високи нива на андрогени (мъжки хормони), което може да причини акне.

Над половината от бременните жени страдат от хормонално акне по време на бременността – поне за кратко.4 Тези от тях, които вече имат предразположеност към акне, са най-склонни да изпитат такива проблеми по време на бременността, макар че при някои жени, които никога преди това не са имали акнето се появява за пръв път4.

Хормоналните нива са най-високи по време на първия триместър (първите три месеца от бременността) и някои източници твърдят, че ако не изпитате необичайни проблеми на хормонално акне през първите три месеца, вероятно няма да имате такива и през останалото време от бременността (макар че няма окончателни доказателства в полза на това твърдение). В действителност акнето по време бременност може да се появи за първи път на всеки етап от бременността и/или след раждането.

От друга страна някои жени с предразположена към петна кожа също така съобщават, че кожата им се „изчиства“ по време на бременност.

*4 – http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-during-pregnancy-treatments-causes#3

Говорете с вашия лекар, ако имате въпроси

Гинекологът, който се грижи за вас по време на бременността, ще може да ви посъветва относно проблемите с кожата, които може да изпитвате, или да ви препоръча дерматолог. Важно е да се консултирате с вашия лекар, преди да приемете каквито и да е лекарства или да промените диетата си. Развиващият се ембрион се нуждае от здравословна, балансирана диета, а някои лекарства срещу акне като изотретиноин (лекарство, използвано за лечение на тежки форми на акне) не трябва да се приемат по време на бременност, тъй като могат да навредят на нероденото дете.

Акне и хормони в менопаузата

Редица жени съобщават за проблеми с кожата при навлизане в менопаузата – сухота, обриви, повишена чувствителност и дори хормонално акне. Както при менструалния цикъл и бременността някои от тези проблеми могат да се дължат и на хормонални колебания.

Когато менопаузата започне, женското тяло претърпява дълбоки промени. Тук отново трябва да имаме предвид кой хормон предизвиква акне.

Хормоните естроген и прогестерон се произвеждат във все по-малки количества, а това може да доведе до множество симптоми, включително горещи вълни, нередовен менструален цикъл и проблеми с кожата.

С времето кожните клетки губят способността си да съхраняват влагата, а кожата се нуждае от повече време, за да се възстанови и заздравее. Тя става по-тънка и по-малко еластична, а в резултат на това и по-чувствителна, суха и податлива на петна.

Какво мога да направя, за да поддържам хормоните и акнето под контрол?

Потърсете професионален съвет

Акне и противозачатъчни хапчета
Някои жени установяват, че противозачатъчните хапчета подобряват състоянието на акнето им

Ако страдате от акне, консултирайте се с вашия лекар, който ще ви посъветва за най-добрите варианти за лечение за вашата кожа. Той може да ви препоръча да говорите с ендокринолог (специалист в областта на хормоните) или гинеколог (специалист в областта на женската репродуктивна система).

Някои жени установяват, че противозачатъчните хапчета могат да помогнат при менструално акне. Това се постига чрез производството на протеин, наречен полов хормон-свързващ глобулин (SHBG), който неутрализира тестостерона и съответно повишава нивата на естроген в кръвта.

Ако сте бременна или планирате бременност, трябва да избягвате всички лекарства срещу акне и да попитате вашия лекар или гинеколог за препоръка на алтернативен вариант. Лекарствата срещу акне съдържат химикали, които са опасни за развиващото се бебе.

При мъжете съществуват медицински варианти, които спомагат за поддържане на нивата на тестостерона и акнето под контрол. Вашият лекар ще може да ви посъветва за това кои от тях са най-подходящи за вас.

Здрав дух в здраво тяло

Упражненията и здравословната, балансирана диета ще ви помогнат да поддържате тялото си в добра форма (както и усещането, че държите нещата под контрол). Диетата, богата на фитоестрогени (естествени, растителни хормони в соята и други бобови растения), може също да ви помогне да балансирате симптомите на хормонално акне. Разберете повече в специализираната ни статия за акне хранене.

Всекидневна грижа за кожата

Измиване на лицето с измиващ гел на Eucerin от серията DERMOPURE

Редовният режим на грижа за кожата с използване на некомедоногенни продукти, формулирани специално за предразположената към акне кожа, ще ви помогне да поддържате своя здравословен вид. Ние от Eucerin ви препоръчваме нашата специализирана серия Dermopure. Тя е специално разработена за склонна към акне кожа. Най-простото нещо, което можете да правите е да измивате лицето си с DERMOPURE Измиващ гел. Това ще поддържа лицето ви чисто и порите отпушени. Възможно е да се подлагате и на медикаментозна терапия против хормонално акне. В такива ситуации също е добре да използвате подходяща дермокозметика. Един от вариантите е DERMOPURE Интензивен успокояващ крем, който е подходящ за употреба при активно лечение на хормонално акне.

Опитайте се да не се стресирате

Знаем, че е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но стресът може да стимулира мастните ви жлези и да влоши акнето. Разберете повече в нашата специализирана статия за акне и стрес.

За финал

Акне е смятано за младежко заболяване, но често пъти то ни съпътства и в зряла възраст. Основната причина са хормоните и промяната на техните нива. Става дума за естествени процеси в нашето тяло, които не бива да ни плашат. Напротив – колкото по-добре сте подготвени, толкова по успешно ще се справите със симптомите на хормонално акне. Ние от Eucerin подкрепяме вашите усилия за здрава и сияйна кожа. 

За цялостна грижа

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

Още по темата