Когато е нанесен правилно, подходящият грим ще ви помогне да прикриете петната, така че да изглеждате и да се чувствате страхотно

Грим и акне – красива кожа без нови пъпки

чете се за 0 минути
Виж повече

Грим и акне са несъвместими понятия – това твърдение не е напълно обосновано. Не слушайте тези, които ви казват, че не можете да носите грим, ако имате кожа, предразположена към акне или петна.

Когато е нанесен правилно, подходящият грим може да ви помогне да прикриете петната и да ви даде самочувствието, от което се нуждаете. Нещо повече – някои хора установяват, че когато са с грим, докосват лицето си по-малко, защото не искат да размажат грима си. Това са потенциално добри новини за хората с акне, защото няма нищо по-лошо за кожата ви от това да докосвате постоянно пъпките си.

Съществуват продукти, които могат да окажат положителен ефект върху кожата: Eucerin DERMOPURE Стик-коректор спомага за успокояване на възпаленията като едновременно с това ги прикрива.

Тази статия ще ви даде съвети за това какво да търсите и какво да избягвате, когато избирате грим, както и няколко идеи за нанасяне на грим върху предразположена към акне кожа, така че пъпките да са прикрити, а вие да изглеждате и да се чувствате страхотно.

Какви продукти за грим мога да използвам, ако имам акне?

Фон дьо тен и акне, сенки за очи, очна линия, спирала за мигли, червило… Списъкът не спира дотук. Има различни видове грим и акнеична кожа не трябва да е причина да се отказвате от тях. Все пак има редица правила и особености, когато говорим за грим и акне.

Качеството е от значение

Използвайте висококачествени продукти. Цената не винаги е индикатор за качество, но „по-малкото е повече“ обикновено е добър начин да тествате качеството, когато се касае за грим за предразположена към акне кожа. Търсете изпробвани и тествани продукти без прекалено много добавки. Доверете се на доказани марки, за които грим и акне не са новост. Опитайте различни продукти, защото кожата на всеки човек е различна. Комбинацията от един вид грим и акне може да работи при някоя позната, но при вас да предизвиква негативен ефект.

Некомедоногенна козметика

Изберете грим, който е изпробван, тестван и доказано съвместим с предразположената към акне кожа
Изберете грим, който е изпробван, тестван и доказано съвместим с предразположената към акне кожа

На пазара съществуват редица продукти, които могат да предизвикат пъпки дори при хора с идеален външен вид. Причината е, че има дълбоко проникващи в кожата продукти като някои видове фон дьо тен и акне е най-малкото, с което можете да се отървете. Затова винаги избирайте некомедогенна козметика.

Некомедоногенен продукт е този, който е специално формулиран да не запушва порите ви (защото запушените пори спомагат за появата на акне). Уверете се, че използвате продукт, на чиято опаковка е обявено, че е „некомедоногенен“. Такива продукти са най-подходящи за вашата кожа и също така са безопасни за употреба, ако се подлагате на медицинско лечение срещу акне.

Доказани активни съставки

В идеалния случай продуктите, които избирате, трябва също така да съдържат активни съставки, които доказано подобряват състоянието на предразположената към петна кожа. Доказателството, което трябва да търсите, е клинично и/или дерматологично проучване. Когато говорим за грим и акне, трябва да внимавате и за обратното. Да избягвате определени съставки, които могат да усложнят състоянието ви. Едни от тях са ланолинът и минералните масла. Те се използват в редица продукти за лице и тяло, но могат да задълбочат симптомите на акне. Друг дразнител за кожата могат да бъдат изкуствените аромати. Избирайте продукти, които не са напарфюмирани. Ароматите са добавени, за да ви привличат като потребител, но могат да окажат негативно влияние в съчетанието грим и акнеична кожа.

Стане ли дума за фон дьо тен и акне имайте предвид съставката isopropyl myristate. Тя се среща твърде често в продуктите за красота. Причината е, че помага на кожата да остане хидратирана и ѝ придава сияен вид. Това обаче се случва с цената на запушване на порите. При акнеична кожа това е точно ефектът, който не бива да допускате. Резултатът ще е повече пъпки.

Знаете ли, че много дерматолози също могат да ви посъветват по отношение на грима?

Те ще изследват индивидуалните характеристики на кожата ви и ще направят тестове за алергии, ако е необходимо. След това ще могат да ви препоръчат най-добрите продукти за грим за вашата кожа и ще ви посъветват кои съставки да избягвате.

Грим и акнеична кожа – ключът е правилната грижа

Почистване

Почистете кожата старателно, преди да нанесете грим
Почистете кожата старателно, преди да нанесете грим

Почистването е първата важна стъпка в грижата за кожа с предразположение към акне. Мръсотията, бактериите и мъртвите кожни клетки могат да запушат порите и да спомогнат за образуването на нови петна, затова прибавянето на грим върху тях само може да влоши нещата.

Почиствайте лицето старателно, но нежно, като използвате продукти, формулирани специално за предразположена към петна кожа като Eucerin DERMOPURE Измиващ гел.

Хидратиране

Нанесете матиращ хидратант, формулиран специално за предразположена към петна кожа
Нанесете матиращ хидратант, формулиран специално за предразположена към петна кожа

Изберете хидратант, който успокоява предразположената към акне кожа, като същевременно осигурява перфектна основа за фон дьо тен. При мазна кожа трябва да изберете продукт с матиращ ефект, т.е. продукт, който предотвратява мазния блясък върху кожата ви. Можете да опитате Eucerin DERMOPURE Матиращ флуид, който е добра основа за фон дьо тен.

Ако искате, след хидратанта можете да нанесете основа за грим (не я използвайте вместо хидратант), но не забравяйте, че трябва да е некомедоногенна.

Оставете хидратанта и основата за грим да попият за няколко минути, преди да нанесете фон дьо тен.

Ако се подлагате на локално медицинско лечение срещу акне, нанесете подходящ крем преди хидратанта и оставете да попие в кожата. Eucerin Интензивен успокояващ крем е специално формулиран като хидратант за употреба по време на медицинско лечение срещу акне.

Нанасяне на грим при акнеична кожа

Грим и акнеична кожа не е невъзможна комбинация. След като сте се определили с продуктите, които искате да използвате е необходимо да следвате определена последователност. В следващите редове ще се опитаме до обясним как правилно да нанесем грим на кожата от акне стъпка по стъпка.

Стъпка 1: Коректор

Изберете коректор, който едновременно прикрива и намалява петната
Изберете коректор, който едновременно прикрива и намалява петната

Някои хора предпочитат да започнат обичайното нанасяне на грим за склонна към акне кожа с тънък слой фон дьо тен.  Други намират, че при тях работи по-добре първо да нанесат коректор. Може да изпробвате и двата варианта и да прецените кой работи по-добре при вас.

Нашето основно правило при грим и акнеична кожа е най-важният продукт да се използва пръв. Ако имате коректор, който доказано намалява и едновременно прикрива петната, е добра идея да го нанесете върху почистена и хидратирана кожа, без фон дьо тен преди това. Именно такъв коректор е и Eucerin DERMOPURE Стик-коректор. Той осигурява третиране на петната 2 в 1 със салицилова киселина, която доказано изравнява тена и същевременно прикрива и намалява пъпките.

Специализиран коректор може да се използва за покритие на големи зони, както и за отделни петна. За естествен вид на кожата опитайте да нанесете коректор под формата на X върху всяко петно. Това ще гарантира, че е покрито от всички страни. След това леко потупайте (вместо да втриете), за да смесите продукта и да гарантирате, че петното е добре прикрито.

Можете също да експериментирате, като използвате четка за сенки за очи, за да нанесете коректор – някои хора намират, че това им помага да постигнат естествено покритие без следи. Неравномерното покритие може да накара петната да изпъкват още повече. А това съвсем не резултатът, който търсите с грим и акне.

Стъпка 2: Фон дьо тен

Почиствайте редовно апликаторите за грим, за да намалите бактериите
Почиствайте редовно апликаторите за грим, за да намалите бактериите

  • Текстура: изберете лек продукт
  • Завършек: изберете продукт с матиращ, а не с блестящ завършек. Фон дьо тенът с блестящ завършек може да накара порите да изглеждат по-големи
  • Цвят: опитайте се да напаснете към цвета на кожата си. За да постигнете естествено покритие, по-добре изберете един тон по-светъл фон дьо тен, отколкото един тон по-тъмен
  • Когато нанасяте фон дьо тен: Най-добре използвайте пръсти. Можете да измиете ръцете си точно преди това, за да гарантирате, че няма да замърсите леснораздразнимата си кожа с бактерии.

Чистите пръсти са най-хигиеничният начин за нанасяне на фон дьо тен
Чистите пръсти са най-хигиеничният начин за нанасяне на фон дьо тен

  • Микробите обичат да се натрупват върху апликаторите за грим. Ако предпочитате да използвате четки и гъбички, не пропускайте да ги измиете старателно поне веднъж седмично с мек почистващ препарат или вашия Eucerin DERMOPURE Измиващ гел.
  • Не нанасяйте прекалено много: изкушаващо е да продължите, докато не покриете всичко, но едва ли ще изглеждате много естествено, когато излезете от банята. Бъдете умерени с фон дьо тена и използвайте коректора още веднъж за допълнително покритие, където е необходимо.

След като нанесете фон дьо тен, можете да изсветлите тъмните кръгове под очите с коректор за зоната под очите.

Стъпка 3: Пудра и руж

Пудрата абсорбира мазнината, така че гримът изглежда по най-добрия начин за по-дълго
Пудрата абсорбира мазнината, така че гримът изглежда по най-добрия начин за по-дълго

Нанесете руж и след това прахообразна пудра за лице. Пудрата абсорбира излишните мазнини, предотвратява образуването на мазни зони по кожата и помага на грима ви да издържи по-дълго. И за двете използвайте нежни четки за нанасяне и не пропускайте да ги измиете поне веднъж седмично.

Както и при фон дьо тена, старайте се да избягвате пудра с блестящ ефект. Тя може да подчертае, вместо да прикрие петната, а частиците могат да попаднат в порите и да предизвикат допълнително възпаление и да предизвикат нежелан ефект на комбинацията грим и акне.

Когато искате да освежите вида на кожата през деня, използвайте пудра и/или попивателна хартия или коректор. Ако използвате пудра в движение, можете да я нанесете с памучен тампон и след това да го изхвърлите, за да не трябва да носите четка със себе си (която ще събира микроби в чантата ви).

Попивателната хартия помага да намалите натрупването на мазнина по лицето. Просто попийте, нанесете отново пудра и коректор и се върнете към наистина важните занимания.

Стъпка 4: Очи и устни

Красивите устни могат да отвлекат вниманието от дребните несъвършенства по кожата
Красивите устни могат да отвлекат вниманието от дребните несъвършенства по кожата

Насочването на вниманието към очите и устните може да го отвлече от дребните несъвършенства по лицето. Разбира се не бива да прекалявате с тези акценти, но е добре да се възплозвате от възможността.

Премахване на грим на кожата при акне

Не забравяйте да свалите грима си, преди да си легнете
Не забравяйте да свалите грима си, преди да си легнете

Лесно е просто да се строполиш в леглото след вечер навън, но ако кожата ви е предразположена към акне е особено важно да отделите време да отстраните грима.

Кожата се регенерира през нощта и го прави най-добре, когато е чиста и може да диша. Нежното, но старателно почистване преди лягане ще отстрани грима и всички следи от замърсявания, така че кожата ви да успее да се самовъзстанови. Спането с грим, дори и некомедоногенен, може да влоши състоянието на петната и да причини образуването на нови.

Ако се притеснявате как ще реагира партньорът ви, когато види кожата ви – отблизо и без грим, говорете с него или нея за това как се чувствате. Възможно е в даден момент партньорът ви също да е имал петна по кожата. Правилният партньор ще разбере как се чувствате и ще ви подкрепи – със или без грим.

„Пигментът в грима може да запуши порите и да попречи на освобождаването на себума, затова всекидневното почистване е първата важна стъпка от грижата за предразположената към петна и акне кожа“. д.м.н. Маркус Райнхолц, дерматолог.

За финал

Грим и акне не е забранена комбинация. Тъкмо напротив. Той може да ви осигури така нужната увереност във важните моменти. Важно е да използвате продуктите за разкрасяване с мярка и да не забравяте за всекидневната грижа за кожата. Ваш верен партньор в битката с акне са продуктите на Eucerin. Доверете се на нашите доказани решения.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа