Как се появяват петната по кожата - и как те се превръщат в акне?

Причините за акнето: как се образуват петната по кожата
Съществуват много и комплексни фактори, които участват в развитието на черни точки, бели точки и пъпки

Съществуват различни митове за това какво причинява акнето, много от които са неверни. И все пак всички лекари са съгласни, че акнето е хормонално заболяване. Можете да откриете повече за връзката между хормоните и акнето в нашата статия хормони и акне

Известно е също, че някои от нас са по-предразположени генетично към петна от останалите, както и че някои медикаменти, тютюнопушенето, стресът и неправилната грижа за кожата могат да предизвикат акне. Съществуват доказателства и за взаимовръзка между диетата и акнето. Можете да прочетете повече за всички тези потенциални причини и отключващи фактори в причини и отключващи фактори за акне.

Тази статия се фокусира върху физиологичните причини за акне и обръща поглед към това какво в действителност се случва във вашата кожа. Ще разгледаме множеството, комплексни фактори, участващи в образуването на черни точки, бели точки и пъпки и развитието им в акне. Можете да откриете повече за различните видове акне тук.

Всичко започва с невидими микрокомедони в кожата

Комедонът представлява запушен космен фоликул. Микрокомедон е наименованието на микроскопично малките, субклинични (все още незабележими) комедони. Микрокомедоните се формират, когато броят на образуващите кератин клетки в кожата нарасне. При здравата кожа този процес възниква естествено, без да предизвиква проблеми, тъй като микрокомедоните постепенно изчезват. При хората с акне обаче този процес на постепенно изчезване е придружен с възпалителни реакции, известни като микровъзпаления.

Микровъзпаления в кожата
Дребните възпаления около космените фоликули са една от основните причини за акнето.

Микровъзпаление – основната причина за появата на акне

Акнето е най-вече възпалително заболяване. Според последните проучвания микровъзпалението е една от основните причини за акне. Смята се, че то е резултат от реакцията на имунната система към бактериите, липидите и андрогените (мъжки полови хормони).*

Вече знаем, че възпалението присъства на всеки етап от развитието на акне, не само когато петната по кожата станат видими.

д.м.н. Маркус Райнхолц, дерматолог

Възпалението причинява акне
Възпалението присъства през целия процес на развитие на акне

След това се появяват себорея и хиперкератоза

Вътрешните фактори, като например хормонални промени (например по време на пубертета или месечния цикъл) и прием на лекарства, и външните фактори, като например влиянието на околната среда, могат да доведат до увеличаване на производството на себум (познато като себорея) и корнеоцити (познато като хиперкератоза), които могат да причинят черни точки, бели точки и пъпки. Тези два фактора играят роля и за развитието на бактерии, което в крайна сметка води до образуването на папулите и пустулите, с които се свързва акнето. Можете да прочетете повече за понятията, с които се описва акнето, като папули и пустули и тяхното значение в най-важното за предразположената към петна кожа.

Себорея

Мастните жлези отделят мазна субстанция, наречена себум, която поддържа еластичността на кожата и косата. Хората със склонна към петна кожа и акне обикновено имат по-високи нива на андрогени (мъжки хормони) в кръвта. Техните мастни жлези може също така да са по-чувствителни към андрогените. Тези андрогени стимулират растежа на мастните жлези и прекомерно производство на себум. Това прекомерно производство на себум е известно като себорея. 

Излишният себум по повърхността на кожата пречи на естествените процеси, чрез които кожата отделя мъртвите клетки (известен като десквамация). Съставът на себумните липиди, които се натрупват в мастните жлези, също провокира възпаление.

Себореята е една от причините за акне
Прекомерното производство на себум е известно като себорея. Хиперкератозата може да причини запушване на мастните жлези и да доведе до натрупване на себум.

Хиперкератоза
Хиперкератозата представлява абнормно удебеляване на външните слоеве на кожата. Причинява се от прекомерното производство на кожни клетки (познати още като корнеоцити) в каналите на мастните жлези и недостатъчната десквамация (излющване) на мъртви клетки поради прикрепянето им към повърхността на кожата чрез излишния себум. Тези клетки образуват тапички, които запушват мастните жлези. 

Propinionbacterium acnes (или P. acnes) – бактерия, която обикновено живее напълно безобидно върху кожата, също играе роля в появата на хиперкератоза. Тя създава биофилм (тънък слой) върху повърхността на кожата, който нарушава нормалния процес на десквамация и допринася за развитието на тапички.

Образуват се черни точки, бели точки и пъпки

Себумът се натрупва в запушените мастни жлези и фоликулната стена набъбва, причинявайки комедони (черни точки и бели точки) и пъпки:

Пъпка
Възпалено (издигнато и оцветено) петно, изпълнено с гной и обикновено болезнено. „Пъпка“ е събирателното понятие, което често се използва за описание на всички петна по кожата – комедони, папули и пустули.

Схема на черна точка

Отворени комедони (черни точки)

Малко, тъмно, плоско петно в кожата. Тъмното оцветяване се причинява от реагирането на себума с кислорода и няма нищо общо с натрупването на замърсявания.

Запушените пори могат да причинят черни точки и бели точки

Затворени комедони (бели точки)

Издигнато, кръгло петно с млечнобял връх, вид пъпка.

Бактериалният растеж влошава видимото възпаление, водейки до акне

Натрупването на серум, отделян от мастните жлези, осигурява идеална среда за растежа на бактерии, особено P. acnes. Тя започва да колонизира канала на запушената мастна жлеза и води до разлагането на себума. При този процес на разлагане се произвеждат вещества, които предизвикват допълнително възпаление и водят до образуването на папулите и пустулите, с които се свързва акнето.

В тежки случаи в късните етапи на възпалението фоликулярната стена се пръска. Освобождават се липиди, мастни киселини, корнеоцити (клетки), бактерии и клетъчни фрагменти, които могат да причинят възпаление на околната кожа.

Можете да откриете повече за различните форми, които приема акнето, във видове акне и да прочетете за някои от начините, по които то може да повлияе на кожата ви, в акне и хиперпигментация и акне и белези.

* Източник: Recent Advances in Acne Pathogenesis: Implications for Therapy, Shinjita Das, Rachel V. Reynolds, Am J Clin Dermatol (2014) 15:479 – 488 DOI 10.1007/s40257-014-0099-z

Бактерията P. acnes води до развитието и разпространението на акнето
Бактерията P. acnes разгражда себума, който създава вещества, причиняващи допълнително възпаление

Още по темата