Причини и отключващи фактори за акне - Защо се образуват черните точки, белите точки и пъпките и как мога да помогна за предотвратяването им?

Защо се образуват черните точки, белите точки и пъпките
Разбирането за потенциалните причинители може да ви помогне за облекчите симптомите и да подобрите състоянието на кожата си.

  •  Какво причинява/отключва появата на акне и влошава състоянието му?
  •  Какво мога да направя, за да предотвратя появата на акне?

Има различни начини, по които можете да лекувате петната, да спомогнете за предотвратяване на появата им и да се погрижите за предразположената към акне кожа. Лекарствата срещу акне разбира се са един от вариантите, но има и други немедицински мерки, които можете да предприемете, както и неща, които да избягвате, които може да ви помогнат да контролирате акнето. Тази статия разглежда външните фактори, които могат да причинят, отключат или задълбочат акнето, и дава предложения за това какво можете да направите, за да намалите потенциалното им въздействие и да осигурите на кожата си грижата, от която се нуждае.

Ако искате да разберете повече за вътрешните процеси, които предизвикват образуването на черни точки, бели точки и пъпки и как те се превръщат в акне, вижте поява на акне и акне и хормони.

Какво причинява/отключва появата на акне и влошава състоянието му?

За съжаление, не съществува „лек“ срещу акнето, но разбирането за потенциалните отключващи фактори, които могат да причинят и влошат петната по кожата, може да ви помогне да облекчите симптомите и да подобрите състоянието на кожата си. Ето някои от най-често срещаните от тях:


Диета

Макар проучванията за влиянието на диетата върху акнето да са неубедителни и противоречиви, повечето учени са съгласни, че високият гликемичен индекс и млечните продукти могат да влошат състоянието на предразположената към петна кожа. Води се сериозен дебат и за възможното влияние на други храни.

Можете да откриете повече за дебата относно храненето и защо за някои храни се счита, че предизвикват акне, в акне и хранене.

Млечните продукти и сладките храни могат да задълбочат акнето

Тютюнопушене

Проучванията сочат, че тютюнопушенето задълбочава акнето, като причинява оксидативен стрес на кожата и променя състава на себума. 

Проучване, проведено сред 1000 жени, демонстрира също, че дялът на страдащите от акне е значително по-висок сред пушачите (приблизително 40 %), отколкото сред непушачите (приблизително 10 %)1.

*1 – Capitanio et al from British Journal of Dermatology 2007 157, pp1040–1085

Тютюнопушенето уврежда както белите ви дробове, така и кожата ви

Лекарства

Някои лекарства като антидепресантите, антиепилептиците и стероидите са известни с това, че провокират появата на акне. Продължителната употреба на антибиотици също може да увреди стомашно-чревната флора и да окаже влияние върху здравето на кожата. 

Прекомерната употреба на андрогени може също така да способства за развитието на акне. Фулминантното акне – рядко състояние – е страничен ефект на употребата и злоупотребата с анаболни стероиди от някои бодибилдъри. Можете да прочетете повече за него в акне и спорт.

Някои лекарства могат да предизвикат появата на черни точки, бели точки и пъпки

Неправилна грижа за кожата

Редовното и старателно почистване е важна стъпка от грижата за предразположената към петна кожа, но грубите почистващи средства на основата на сапун и прекалено горещата вода могат да нарушат естествения баланс на кожата и да влошат симптомите. 

Някои продукти за грижа за кожата и гримът също са мазни и комедоногенни (т.е. запушват порите и причиняват акне).

Не пропускайте да изберете некомедоногенен грим, който не провокира акне

Стрес

Някои изследователи смятат, че стресът може да накара тялото да произвежда повече инсулин (инсулинът е хормон, произвеждан в панкреаса, който позволява на човешките клетки да използват и съхраняват захарта от въглехидратите). Инсулинът стимулира андрогените (мъжките хормони), които от своя страна стимулират прекомерното производство на себум (себорея) и хиперкератинизацията (свръхпроизводството на клетки, което води до запушване на мастните жлези), които представляват основни етапи в развитието на петна по кожата. Научете повече в акне и хормони и поява на акне.

Скоростта, с която зарастват раните, също намалява значително, когато човек е под стрес2.

По-конкретно на кожата вреди дългосрочното безпокойство, което може да накара акнето да „процъфти“. Животът с акне също може да бъде труден и да окаже влияние върху самочувствието, причинявайки допълнителен стрес, който от своя страна да влоши състоянието на кожата. Можете да научите повече в психологическо влияние на акнето и акне и стрес.

2 - Marucha PT, Kiecolt- Glaser JK, Favagehi M. Mucosal wound healing is impaired by examination stress. Psychosom. Med. 1998;60:362-5

 

Животът с акне може да е стресиращ, а стресът с нищо не подобрява здравето на кожата

Търкане

Продължителният натиск и триене върху кожата могат да задълбочат акнето. Акнето, породено от триене – известно като механично акне – се причинява, когато тясно облекло или презрамки (например сутиени, неопренови костюми и подбрадници на каски) задържат потта към кожата. Дразненето, причинено от тази пот, повишава производството на себум и води до развитието на петна по кожата. Можете да прочетете повече за механичното акне в акне и спорт. Кожното дразнене може също така да причини сърбеж и ако се чешете много или продължите да пипате кожата в тази зона, ще спомогнете за разпространяването на бактерии и задълбочаването на акнето.

Слънце

Има различни мнения за влиянието на слънцето върху акнето, но макар повечето хора с акне понякога да мислят, че състоянието на кожата им се подобрява от слънцето, повечето специалисти са съгласни, че ултравиолетовото лъчение влошава акнето – можете да откриете защо в акне и слънцезащита.

Продуктите за пилинг на кожата и много лекарства срещу акне също правят кожата по-чувствителна към светлина, а прекаленото излагане на слънчева светлина може да увеличи риска от проблеми с пигментацията и белези. Разберете как в акне и хиперпигментация и акне и белези.

Ултравиолетовото лъчение може да влоши акнето и да причини проблеми с пигментацията

Какво мога да направя, за да предотвратя появата на акне?

Кожата ни е толкова индивидуална, колкото сме и самите ние, и това което работи за един, може да не работи за друг. И все пак ето няколко стъпки, които може да подобрят състоянието на кожата ви:

Диета
Науката за храненето и здравият разум ни подсказват, че здравословната, балансирана диета е ключът към здравото тяло и здравата кожа, затова се старайте да се радвате на разнообразна диета и си водете лични записки (някои дерматолози наричат това „кожен дневник“) за всяка храна, която мислите, че може би предизвиква петна и акне при вашата кожа. 

Ако това не помогне, може би трябва да опитате „елиминираща“ диета. Най-добрият начин да направите това е да елиминирате възможните причинители (като храни с висок гликемичен индекс, сладки храни и млечни продукти). Можете да разберете повече за това в как да променя диетата си, за да помогна на кожата си, която е предразположена към петна?

Тютюнопушене
Откажете цигарите. Ако не можете, поне се опитайте да намалите консумацията на никотин.

Лекарства

Ако мислите, че лекарството, което приемате, задълбочава акнето ви, консултирайте се с вашия лекар. Той вероятно ще може да ви препоръча алтернативен вариант.

Грижа за кожата
Почиствайте кожата сутрин и вечер и не забравяйте да премахнете целия грим, преди да си легнете.

Избирайте почистващи средства, хидратанти и лечебни продукти, формулирани специално за кожа, предразположена към петна и акне. Използвайте само доказано некомедоногенни продукти (т.е. които не предизвикват акне) и ако се подлагате на медицинска терапия срещу акне, задължително използвайте продукти, съвместими с терапията ви.

Серията Eucerin DERMOPURE доказано намалява петната по кожата, успокоява дразненето и предотвратява появата на нови петна и включва продукти, които могат да се използват едновременно с медицинската терапия срещу акне. Разберете повече в идеалните продукти и режим на грижа за кожата при предразположена към петна кожа.

Стрес
Опитайте се да намерите начин да се отпуснете. Упражненията ще ви помогнат да поддържате тялото си в добра форма (както и усещането, че държите нещата под контрол). Можете да откриете съвети за намаляване на стреса тук.

Търкане

Най-важните стъпки, които можете да предприемете, за да ограничите триенето, са а) да вземете душ възможно най-скоро след спорт и б) да носите памучно облекло вместо такова от ликра винаги когато е възможно. Старайте се също да не докосвате лицето си и да почиствате редовно мобилния си телефон, калъфките на възглавниците и кърпите, за да сведете бактериите до минимум. 

Слънце
Радвайте се на слънцето с мярка. Избягвайте часовете, когато слънцето е най-силно, и защитавайте кожата с подходящ продукт, като например Eucerin Слънцезащитен гел-крем за лице за мазна кожа SPF30 или SPF50+.

Само като изпробвате тези стъпки непрекъснато в продължение на няколко седмици, можете да откриете кои от многото фактори, които оказват влияние, важат конкретно за вас и да подобрите състоянието на кожата си. Но ако симптомите продължат и ви безпокоят, не забравяйте, че има много медицински варианти, които може да ви помогнат. Консултирайте се с вашия лекар за съвет относно най-добрите варианти за лечение за кожата ви.

Още по темата