Може ли слънцето да помогне при акне Или само влошава нещата?

В умерени дози слънцето е полезно, но прекомерното излагане на действието му може да увреди и да остави следите си върху кожата, предразположена към акне

Малко слънце е полезно както за духа, така и за кожата ви. Но макар че някои препоръчваха кварцовите лампи като лечение при акне, днес учените знаят, че прекаленото излагане на слънце не е полезно за никой тип или състояние на кожата – а това включва и кожата, предразположена към акне.

Тази статия разглежда как прекомерното излагане на слънце и/или излагането без слънцезащита може да задълбочи причините и отключващите фактори за акнето и да влоши, вместо да подобри нещата. Също така тя разяснява как можете едновременно да се наслаждавате на слънцето и да се погрижите за предразположената си към петна кожа, дори ако се подлагате на медицинско лечение срещу акне.

Кожата и слънцето

Положителното влияние на слънчевата светлина

В умерени количества слънчевата светлина е полезна за тялото и ума ни. Тя е важен източник на витамин D, който е крайно необходим за много от жизнените процеси в нашето тяло, каквото е развитието на здрави кости. Можете да откриете повече в Как се отразяват на кожата UVA и UVB лъчите и високоенергийната видима светлина (HEV).

Слънчевите лъчи могат също така да повдигнат настроението ни. Способността на тялото да произвежда серотонин (често наричан „хормон на щастието“) се повлиява пряко от слънчевата светлина, а проучванията сочат, че липсата на слънчева светлина може да доведе до сезонно афективно разстройство, при което хората изпадат в депресивно състояние. 

Слънчевите лъчи могат да повдигнат настроението и да спомогнат за намаляване на стреса.

Освен това топлото време стимулира кръвообращението и потенето, а когато е добре контролирано, повишеното потене може да спомогне за насочване на излишната мазнина към повърхността на кожата и прочистване на порите. Научете как в Акне и спорт.

Някои хора с акне и/или предразположена към петна кожа съобщават, че състоянието на кожата им се подобрява, след като се насладят на малко слънце. Животът с акне може да бъде стресиращ, затова ако малко слънце може да ви накара да се почувствате доволни от себе си и кожата си, значи е полезно. Можете да прочетете повече за психологическото въздействие от живота с акне тук.

Отрицателните ефекти от слънцето

Всеки от нас носи своята индивидуалност, а кожата ни е толкова различна, колкото сме и самите ние, и не е задължително това което работи при един, да работи и при друг. За всеки пациент с акне, който твърди, че кожата му се подобрява след излагане на слънце, ще срещнете друг, който ще ви каже, че състоянието на кожата му се влошава през по-топлите месеци. 

Съществуват няколко възможни причини за това:
– Слънцето изсушава кожата и дори мазната кожа (прекомерно производство на себум е характерно за предразположената към акне кожа) се нуждае от хидратация. Когато прекомерното излагане на слънце изсуши кожата, мастните жлези (които произвеждат себума, който осигурява на кожата мазнините, от които се нуждае) започват много усилена работа. Това прекомерно производство на себум, известно като себорея, е един от ключовите етапи в образуването на петна.

Промените в пигментацията са ясен признак за увредена от слънцето кожа

– Друг резултат от изсушаването на кожата е, че тя се вроговява или кератинизира. Това означава, че кожните клетки по повърхността се втвърдяват. Така естественият процес, чрез който се излющват кожните клетки, се нарушава и себумът не може да се дренира от порите. В резултат от това се появяват комедони. 

– При топло време се повишава отделянето на пот, както и скоростта, с която тя се разгражда върху кожата. Това създава среда, в която P. acnes – бактерията, свързана с акнето, може да вирее успешно и да се разпространи. 

Можете да откриете повече за това как тези процеси допринасят за образуването и разпространението на петна в поява на акне.

– Слънчевата светлина също може да предизвика определен вид акне, известен като акне естивалис (или акне Майорка). Това се случва, когато UVA лъчите се съчетаят с химикалите в определени продукти за грижа и слънцезащита и предизвикат алергична реакция. Акне естивалис засяга предимно жени на възраст между 25 и 40 години, много от които с история за акне в пубертета. Можете да прочетете повече за него в различните видове акне. 

– Прекомерното излагане на слънце и/или неподходящата слънцезащита също може да причини проблеми с пигментацията, а хората с петна или белези от акне са особено предразположени към хиперпигментация. Можете да откриете повече в Акне и хиперпигментация.

– А както всички знаем слънцето крие и други рискове за всички типове кожа, не само за предразположената към акне кожа. Те включват слънчево изгаряне (а вследствие на това – рак), слънчеви алергии (като полиморфната светлинна ерупция (PLE) и преждевременно стареене1. Можете да прочетете повече за тях в Как се отразяват на кожата UVA и UVB лъчите и високоенергийната видима светлина (HEV).

Защита от слънцето

Какви слънцезащитни продукти мога да използвам, ако имам акне?

Някои хора с предразположена към акне кожа правят всичко възможно да избягват нанасянето на слънцезащитни продукти, страхувайки се, че маслата и химикалите в кремовете ще запушат порите и ще влошат състоянието на кожата им. Други не харесват това, че някои слънцезащитни продукти карат кожата им да лъщи.

Ефективната слънцезащита е изключително важна за всички типове кожа и предразположената към петна и акне кожа не прави изключение. Изборът на правилния слънцезащитен продукт всъщност може да е дори по-важен при предразположената към акне кожа, тъй като тя е особено склонна към хиперпигментация.

Изберете слънцезащитен продукт, който е специално формулиран за предразположена към акне кожа.

Тайната се крие в това да изберете продукти, които са специално формулирани за предразположената към акне кожа и клинично и дерматологично доказано осигуряват на кожата защитата, от която се нуждае, без да запушват порите, да предизвикват лъщене или да обострят акнето.
Избирайте леки кремове, флуиди или гелове. По-леката текстура не означава, че трябва да направите компромис с високата защита. Търсете също продукти с обозначението „некомедоногенен“ – това означава, че не съдържат съставки, които може да запушат порите и да предизвикат петна.
Eucerin Слънцезащитен гел-крем за лице за мазна кожа има лека текстура и се предлага с SPF 30+ и 50+.  И двата варианта са некомедоногенни и клинично и дерматологично доказано подходящи за предразположена към петна кожа. Те осигуряват дълготраен матиращ ефект и съдържат регулиращ себума L-карнитин, който спомага за подобряване състоянието на кожата.

Ако използвате пилинг или обновяваща кожата терапия на основата на киселина като високоефективния продукт Eucerin DERMOPURE Обновяваща грижа за лице, тогава е важно да не забравяте, че кожата ви ще бъде дори по-чувствителна към UVA и UVB лъчите. Препоръчваме да използвате продукта вечер и да не забравяте да нанасяте висок защитен фактор на следващата сутрин.

Кой вид слънцезащита и най-подходящ при лечение срещу акне?

Активните съставки в няколко медицински терапии срещу акне, например бензоил пероксид, третиноин, адапален и азелаинова киселина, могат да повишат чувствителността на кожата към UVA и UVB лъчите. Можете да откриете повече в Лекарства срещу акне и странични ефекти. Ако се подлагате на медицинско лечение, е важно да се излагате на слънце по безопасен начин. Ограничете времето, което прекарвате навън, избягвайте слънцето в часовете, когато е най-силно, носете предпазно облекло винаги когато е възможно. Изберете продукт с висок слънцезащитен фактор като Eucerin Слънцезащитен гел-крем за лице за мазна кожа SPF 30+ или SPF50+ и не забравяйте да го нанасяте както в слънчеви, така и в облачни дни.

Ако се подлагате на медицинско лечение срещу акне, слънцезащитата е изключително важна част от ежедневния ви режим на грижа за кожата

Още по темата