Как хормоните влияят на кожата ми - и какво мога на направя?

Пъпки преди месечния цикъл
При много жени преди месечния им цикъл се появяват пъпки

 • Каква е връзката между акнето и хормоните?
 • Защо при жените преди месечния цикъл често се появяват пъпки?
 • Как влияе менструалният цикъл на хормоните и кожата?

Ако сте жена, значи ви е познато как малко преди и по време на месечния ви цикъл изведнъж ви се появяват пъпки. Дори кожата ви обикновено да няма петна. Защо се случва това?

Хормоните ни са една от главните причини за появата на акне – както при тинейджърите, така и при възрастните. Тази статия разглежда връзката между акнето и хормоните и обяснява защо тя засяга особено жените. Статията разглежда също как колебанията в хормоналните нива по време на менструалния цикъл, бременност и менопауза могат да предизвикат акне.

Каква е връзката между акнето и хормоните?

Не знаем как точно хормоните влияят на акнето, но знаем, че са тясно свързани.

С акнето се свързват много и различни предпоставки, но то е хормонално заболяване. Хормоните отговарят за развитието на мастните ни жлези и едва когато те се развият напълно, а именно през пубертета, се появява акнето. По време на пубертета телата ни произвеждат излишък от мъжки хормони (андрогени), които стимулират производството на себум в мастните жлези, и свръхпроизводството на себум (известно като себорея) е един от симптомите, които могат да доведат до акне. Научете повече в причини и отключващи фактори за акне и поява на акне.

Хормоните стимулират прекомерно производство на себум, което може да причини акне
Хормоните стимулират производството на себум в мастните жлези

Как хормоните и акнето засягат по различен начин мъжете и жените

По време на пубертета нивата на тестостерон (мъжки полов хормон) се повишават както при мъжете, така и при жените. 

При мъжете това води до нарастване на пениса и тестисите. При жените това повишава здравината на мускулите и костите. Тестостеронът също причинява акне, поради което то е така разпространено през юношеството. На до 70 % от всички млади хора по време на пубертета се налага да се справят с проблемна кожа, предразположена към акне1

В повечето случаи след пубертета акнето изчезва в значителна степен. Независимо от това до 40 % от възрастните (от 25-годишна възраст) са засегнати от акне поне от време на време 1. Изненадата тук е, че 75 – 85 % от тях са жени 2.

Хормоните причиняват акне по време на пубертета
По време на пубертета тестостеронът се повишава както при мъжете, така и при жените

Ето къде започват разликите. Докато при мъжете хормоните се стабилизират с годините, при жените те продължават да варират. По-конкретно между 20 и 40-годишна възраст, а след това отново по време на менопаузата, жените са особено предразположени към хормонално провокирано акне. Зад това се крият три фактора:

 • Менструален цикъл
 • Бременност
 • Менопауза

*1 – Zouboulis, Hautarzt 2014 65:733–750.
*2 – Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 and Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

Хормонално акне и менструалният цикъл

Според дерматологично проучване над 60 % от всички жени, засегнати от акне, изпитват предменструално влошаване на симптомите3.

Това е така, защото женският менструален цикъл кара нивата на хормоните да нарастват и спадат и ефектът върху кожата е различен през различните дни от месеца.

Хормонални колебания по време на менструалния цикъл
Жените често изпитват внезапна поява на акне на или около ден 20 от техния менструален цикъл

Менструалният цикъл обикновено трае 28 дни (започва през първия ден от месечния цикъл и приключва един ден преди отново да се появи кървене) и всеки ден е различен в хормонално отношение:

 • Ден 1 до 14
  Два хормона, отделяни от хипофизата – фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH) – контролират функцията на яйчниците и произвежданите от тях хормони. В този момент естрогенът (хормон, стимулиращ отличителните женски характеристики) доминира над прогестерона (хормон, способстващ подготовката на женското тяло за зачеване и бременност).
 • Ден 14 до 28
  Нивата на прогестерона се повишават и той става доминиращият хормон. Не без значение за кожата, това повишение стимулира производството на себум. Нивата на естроген спадат.

Малко преди началото на кървенето както естрогенът, така и прогестеронът, са в най-ниските си нива. В този момент тестостеронът (който винаги присъства у жените, макар и в по-малки количества, отколкото при мъжете) всъщност има по-високи нива от женските хормони, което води до дори по-високо производство на себум.

Предменструалното акне обикновено се появява внезапно между седем и десет дни преди месечния цикъл, т.е. около дни 18 до 21. По време на самия цикъл състоянието на кожата обикновено се подобрява. 

*3 - http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/period#1

Акне по време на бременност

Бременността е друг период, през който нивата на хормоните варират и жените имат по-високи нива на андрогени (мъжки хормони), което може да причини акне.

Над половината от бременните жени страдат от акнеични проблеми по време на бременността – поне от време на време.4 Тези от тях, които вече имат предразположеност към акне, са най-склонни да изпитат такива проблеми по време на бременността, макар че при някои жени, които никога преди това не са имали акне, то се появява за пръв път4.

Хормоните причиняват акне по време на бременността
Хормоналните колебания могат да предизвикат акне по време на бременност

Хормоналните нива са най-високи по време на първия триместър (първите три месеца от бременността) и някои източници твърдят, че ако не изпитате необичайни проблеми през първите три месеца, вероятно няма да имате такива и през останалото време от бременността (макар че няма окончателни доказателства в полза на това твърдение). В действителност акнето по време бременност може да се появи за първи път на всеки етап от бременността и/или след раждането.

От друга страна някои жени с предразположена към петна кожа също така съобщават, че кожата им се „изчиства“ по време на бременност.

Говорете с вашия лекар, ако имате въпроси

Гинекологът, който се грижи за вас по време на бременността, ще може да ви посъветва относно проблемите с кожата, които може да изпитвате, или да ви препоръча дерматолог. Важно е да се консултирате с вашия лекар, преди да приемете каквито и да е лекарства или да промените диетата си. Развиващият се ембрион се нуждае от здравословна, балансирана диета, а някои лекарства срещу акне като изотретиноин (лекарство, използвано за лечение на тежки форми на акне) не трябва да се приемат по време на бременност, тъй като могат да навредят на нероденото дете.

*4 – http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-during-pregnancy-treatments-causes#3

Акне и менопауза

Много жени съобщават за проблеми с кожата при навлизане в менопаузата – сухота, обриви, повишена чувствителност и дори петна и пъпки. Както при менструалния цикъл и бременността някои от тези проблеми могат да се дължат и на хормонални колебания. 

Когато менопаузата започне, женското тяло претърпява дълбоки промени. Хормоните естроген и прогестерон се произвеждат във все по-малки количества, а това може да доведе до множество симптоми, включително горещи вълни, нередовен менструален цикъл и проблеми с кожата.

С времето кожните клетки губят способността си да съхраняват влагата, а кожата се нуждае от повече време, за да се възстанови и заздравее. Тя става по-тънка и по-малко еластична, а в резултат на това и по-чувствителна, суха и податлива на петна.

Какво мога да направя, за да поддържам хормоните и акнето под контрол?

 • Потърсете професионален съвет. 
  Ако страдате от акне, консултирайте се с вашия лекар, който ще ви посъветва за най-добрите варианти за лечение за вашата кожа. Той може да ви препоръча да говорите с ендокринолог (специалист в областта на хормоните) или гинеколог (специалист в областта на женската репродуктивна система). 

  Някои жени установяват, че противозачатъчните хапчета могат да помогнат при менструално акне. Това се постига чрез производството на протеин, наречен полов хормон-свързващ глобулин (SHBG), който неутрализира тестостерона и съответно повишава нивата на естроген в кръвта.

Акне и противозачатъчни хапчета
Някои жени установяват, че противозачатъчните хапчета подобряват състоянието на акнето им

Ако сте бременна или планирате бременност, трябва да избягвате всички лекарства срещу акне и да попитате вашия лекар или гинеколог за препоръка на алтернативен вариант. Лекарствата срещу акне съдържат химикали, които са опасни за развиващото се бебе.

При мъжете съществуват медицински варианти, които спомагат за поддържане на нивата на тестостерона и акнето под контрол. Вашият лекар ще може да ви посъветва за това кои от тях са най-подходящи за вас.

Още по темата