Зад завесите на науката – На Eucerin Q10 ACTIVE

чете се за 4 минути
Виж повече

Стареенето на кожата е неизбежна част от напредването на възрастта, причинено от комбинация от различни външни и вътрешни фактори, които влияят върху скоростта и начина, по който кожата остарява. При хора с чувствителна кожа симптомите на преждевременно стареене може да се проявят по-рано, тъй като способността на кожата да се защитава и регенерира е нарушена.

При чувствителна застаряваща кожа клетките имат дефицит на енергия и в резултат на това губят способността си да регулират хидратацията, да се обновяват и да изграждат естествена защита. Този процес може да възникне, когато бариерната функция на кожата е нарушена, като той се влошава от естествено намаляващите нива на вещества като Хиалуроновата Киселина, която хидратира слоевете на кожата, и коензим Q10, който връща енергия на клетките на кожата,  подобрявайки тяхната регенеративна функция.

Чувствителна кожа и бръчки? Eucerin търси решение

Освен видимите признаци на преждевременно стареене като фини линии и бръчки, хората с чувствителна старееща кожа е възможно да изпитват по-висока степен на сухота на кожата, зачервяване, грапава повърхностна текстура и дискомфортни усещания в сравнение с хората с нормалната кожа. Имайки предвид това специално условие, Eucerin започна разработване на серия продукти за грижа за кожата, които да осигурят грижа и да подсилят чувствителната застаряваща кожа срещу множеството симптоми на преждевременно стареене.

Предисторията на нашата серия продукти против стареене за чувствителна кожа

Изследователски център "Байерсдорф" - Хамбург, Германия.
Понякога на нашите специалисти са необходими няколко години, за да стигнат до наистина ефективни решения.

Много хора определят кожата си като чувствителна. Нашето желание беше да създадем специална формула, която да действа не само за успокояване и укрепване на чувствителната кожа, но да въздейства и върху признаците на преждевременно стареене като линии и бръчки, които често се усложняват допълнително от симптомите на чувствителна кожа.

Основното ни предизвикателство беше да открием ефективни съставки против стареене, които да се понасят добре от повечето типове чувствителна кожа,

казва д-р Андреа Шьолерман, клиничен консултант на Eucerin.

"От всички потенциални съставки, които сме изследвали, една активна съставка - Коензим Q10, се открояваше, заради двойните си възможности да реенергизира клетките и същевременно да осигурява изключителна антиоксидантна защита за кожата. Нещо повече - това е вещество, което така или иначе се намира в кожата", обяснява Шьолерман.

Q10 – естествен избор за чувствителна кожа

За да разберем по-добре как чувствителната застаряваща кожа може да има полза от Коензим Q10, ние разгледахме познатите му функции в тялото. В клетките на кожата присъствието на Коензим Q10 помага за преобразуването на хранителните вещества в енергия, като "презарежда" регенеративния потенциал на клетките и ги кара да функционират по-ефективно. С остаряването на кожата обаче нивата на Коензим Q10 естествено намаляват в резултат на енергийния дефицит в клетките, поради което те вече не успяват толкова успешно да се регенерират и да си осигуряват естествена защита. С течение на времето кожата започва да губи своята устойчивост, здравословен вид и еластичност и става по-податлива към появата на фини линии и бръчки.

Клетъчна енергия

Подобно на всички тъкани в тялото, клетките на кожата се нуждаят от енергия, за да поддържат жизнените си функции, способността си да се регенерират, възобновяват и растат. Енергията се създава чрез метаболизиране на различни хранителни вещества в клетките - мазнини, въглехидрати и протеини.

Освен това Коензим Q10 има мощни антиоксидантни свойства, които му дават способността да неутрализира свободните радикали, предизвикани от външни фактори на околната среда като UV лъчи и замърсяване, допринасящи за разпадането на колагена и еластина.

 

Митохондриите (известни също като "електроцентралите" на клетката) произвеждат енергия чрез непрекъснато преобразуване на хранителни вещества и кислород в АТР (Аденозин Трифосфат). Поради процеса на стареене количеството свободни радикали се увеличава, което води до все по-голямо увреждане на митохондриите.

Как тествахме Коензим Q10 върху застаряваща чувствителна кожа

Преди третиране с формула, съдържаща Коензим Q10.
5 седмици локално нанасяне на формула съдържаща Q10 намалява дълбочината на бръчките край ъгълчетата на очите.

След продължителни лабораторни изследвания ние изпитахме въздействието на Коензим Q10 като част от различни клинични проучвания с помощта на доброволци с чувствителна кожа.

"Използвахме процес, известен като "микротопография", за измерване на дълбочината на бръчките в областта, където се образуват бръчки "пачи крак", обяснява Шьолерман. След завършване на петседмичното изследване при участниците се наблюдава значително намаляване на дълбочината на бръчките, както и значително намаляване на оксидативния стрес върху кожата, както се вижда от резултатите от техниката "ултраслаба емисия на фотони" (UPE) - ин виво метод, предназначен да измерва количеството на химическия или UV-индуциран оксидативен стрес върху кожата.*

*Източник: CoQ10, a Topical Energizer for Aging Skin 2004

В друго проучване група от 21 доброволци взе участие в единично-сляпо, дерматологично контролирано проучване за оценка на въздействието на Eucerin Q10 ACTIVE Дневен крем, прилаган два пъти дневно в продължение на четири седмици. В края на проучването дерматолозите отчетоха "добра поносимост" при 86% от участниците в проучването а при 60% - подобрение на симптоми като зачервяване и лющене на кожата.

“За нас истинският тест бе продуктите да се опитат от реални жени, които всеки ден трябва да се справят с проблемната си чувствителна кожа. Резултатите ни доказаха убедително, че Eucerin Q10 ACTIVE е с добра поносимост от чувствителна кожа и ефективен срещу признаците на преждевременно стареене", заключи Шьолерман.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа