Учен в лаборатория

Зад завесите на науката на Eucerin AQUAporin ACTIVE

Кожата се нуждае от хидратация, за да изглежда и да се чувства добре и да бъде здрава. 
Добрата хидратация на кожата обаче не се постига само с пиене на много вода. Всъщност много по-важно е доколко ефективно влагата достига до местата, където е необходима.

Eucerin проучи един почти революционен начин за стимулиране на собствената хидратираща мрежа на кожата, за да се гарантира, че тя получава така необходимата ѝ хидратация.

Предисторията на едно ново поколение хидратиращи средства

През 2003 г. американският биохимик Питър Агре печели Нобелова награда за химия за своето революционно откритие. Той показа как точно действа осмозата, като откри, че протеините формират микроскопични каналчета в клетъчните мембрани, които улесняват транспортирането на вода и други молекули от една клетка в друга. Тези каналчета се наричат "Аквапорини".

Аквапорините се намират в клетъчната мембрана на различни организми.


От първоначалното му откритие насам са идентифицирани 13 различни вида, като всички те имат способност за бързо транспортиране на до три милиарда молекули вода в секунда към и от клетките. Един вид Аквапорин - Аквапорин 3 (AQP3), е най-често срещан в човешката кожа. Той провежда вода и глицерол през клетките на кожата.

Учен гледа през микроскоп.
Учените откриха фундаментален принцип на транспортирането на вода от една клетка в друга: Аквапорините.
Център за развитие и изследователска дейност  "Байерсдорф" със седалище в Хамбург.
Центърът за развитие и изследователска дейност "Байерсдорф" е със седалище в Хамбург.

Аквапорините формират жизнено важна мрежа за хидратиране на кожата. Колкото повече Аквапорини има, толкова по-добре се пренася водата в кожата.

д-р Райнер Волбер, ръководител на отдела "Научни изследвания и разработване на продукти", Eucerin

“Нашите учени от Eucerin бяха вдъхновени от това откритие и решени да намерят начин да се стимулира формирането на Аквапорини в клетките на кожата, за да се подобри нейната хидратация.”

Специално бяха отгледани изкуствени модели на кожа, за да може под микроскоп да се откриват и проучват Аквапорините" казва Волбер: “Ние тествахме множество биоактивни вещества, опитвайки се да открием идеалната активна съставка. Ключът се оказа Глюко-глицеролът. Прочетете повече за интензивното търсене на решения от Eucerin.

Графична илюстрация на различните слоеве на кожата.
Аквапорините образуват мрежа, която отвежда молекулите вода през различните епидермални слоеве на кожата.

В природата Глюко-Глицеролът (известен също като Глицерил Глюкозид) се използва от някои организми - например синьо-зелените водорасли - за да им помогне да оцелеят в екстремни условия на дехидратация. Научните изследвания доказват, че Глюко-Глицеролът може да проникне в по-дълбоките слоеве на епидермиса на кожата и да стимулира производството на AQP3. Както добавя Волбер: "Трябваше да формулираме Глюко-Глицерол и да разработим ефективни и привлекателни продукти."

Резултатът е уникалната серия Eucerin AQUAporin ACTIVE -хидратиращи продукти за лице и тяло. Задълбочени клинични и дерматологични изследвания с помощта на доброволци със суха и дехидратирана кожа показаха хидратиращото действие на продуктите.

Волбер подчертава факта, че резултатите са: "незабавни и интензивни. Само 24 часа след първата употреба видяхме впечатляващо увеличаване на нивото на хидратация в кожата." Тези полезни въздействия се натрупват с времето, като резултатите демонстрират подобрена хидратация след редовна употреба и - още по-важно - "резултатите са дълготрайни. Кожата продължава да е добре хидратирана известно време,  дори след като доброволците са спрели използването на продуктите."

Графична илюстрация на Аквапорини.
Намалено ниво на хидратация поради ограничения брой Аквапорини.
Графична илюстрация на увеличения брой Аквапорини.
Интензивно хидратиране дори и в по-дълбоките епидермални слоеве на кожата благодарение на по-големия брой Аквапорини.

Както обобщава Волбер "Хидратиращите продукти Eucerin AQUAporin ACTIVE осигуряват на кожата хидратацията, от която тя се нуждае. В дългосрочен план продуктите помагат за подобряване на хидратацията на кожата, засилват бариерната и́ функция и я правят по-устойчива на външни въздействия.”

Информационна графика за хидратация на кожата след употребата на серията Eucerin AQUAporin .
Медицински изследвания потвърждават добри резултати за хидратацията на кожата след първата и редовна употреба на серията Eucerin AQUAporin.