Предпазване на кораловите рифове: Хавайски закон забранява две съставки

Виж повече

Няколко конкретни UV филтри, които са често използвани в слънцезащитни продукти, са забранени поради вредите, които нанасят на кораловите рифове. Скорошни лабораторни изследвания свързват оксибензон (benzophenone-3) с увреждане на корали, което може да доведе до избелване на коралите или дори до тяхната смърт при по-висока концентрация. Коралите могат да преживеят избелването, но то ги стресира и засилва вероятността те да умрат. За съставката октиноксат (ethylhexyl methoxycinnamate) проучванията са по-малко категорични, но механизъмът може да бъде подобен.

Почти всички слънцезащитни продукти на Eucerin са формулирани съгласно новия законопроекта за хавайския бариерен риф

В отговор на тези проучвания Хавай става първия американски щат, който издава закон за забрана продажбата на слънцезащитни продукти, съдържащи UV филтрите оксибензон и октиноксат. Законът ще влезе в сила на 1 януари 2021, като от тази дата нататък слънцезащитните продукти, съдържащи тези саставки ще бъдат забранени за продажба в Хавай.

Най-важните въпроси и отговори за предпазване на коралите (5)

  Кои слънцезащитни продукти на Eucerin са формулрани съгласно новия законопроект за хавайския бариерен риф?

  НИТО ЕДИН от над 100 продукта на Eucerin не съдържа UV филтъра оксибензон (benzophenone-3). И само един слънцезащитен продукт съдържа лекия UVB филтър октиноксат (ethylhexyl methoxycinnamate). Това означава, че ВСИЧКИ слънцезащитни продукти на Eucerin (Слънцезащитен гел-крем, подходящ при склонност към слънчеви алергии ALLERGY PROTECT SPF25) са разработени съгласно законопроекта за хавайския абриерен риф.

  Защо оксибензонът е забранен в Хавай?

  Скорошни проучвания индикират, че оксибензонът (benzophenone-3) може да повреди кораловите рифове и, ако концентрацията му е достатъчно висока, може да доведе до избелване или смърт на коралите. Коралите могат да оцелеят в случай на избелване, но то им причинява огромен стрес и забързва тяхната смърт.

  Защо е забранен октиноксатът?

  Проучванията за октиноксат са по-малко напреднали. Въпреки това, тъй като механизмът може да бъде подобен на този на оксибензона, продажбата на продукти с UV филтъра октиноксат също е забранена от хавайския закон. Проучванията за възможни негативни ефекти на кораловите рифове са все още в ранен стадий.

  Каква функция изпълняват UV филтрите в слънцезащитните продукти?

  UV филтрите абсорбират или отразяват вредната UV светлина от слънцето. Те дават на продукта така наречения слънцезащитен фактор. Ние в Eucerin използваме комбинация от различни UV филтри, за да осигурим надеждна и висока защита от целия спектър UV лъчи. Комбинацията от UV филтри е формулирана, за да достигне до правилния баланс между UVA и UVB защита, водоустойчивост и съответните сензорни свойства.

  UV филтрите могат ли да бъдат опасни за здравето във висока концентрация?

  Европейският закон за регулация на козметика стръктно регулира кои UV филтри и в каква концентрация могат да бъдат използвани в козметичните продукти. За да сме способни да предложим на потребителите ни надеждни и безопасни продукти по всяко време. Всичките ни продукти преминават през задълбочени научни тестове, за да се подсигури тяхната ефективност и поносимост от кожата.

  Суровините, както и продуктите ни са подложени на стриктни проверки за качество и условия за безопасност от Beiersdorf. Това означава и, че UV филтрите в продуктите на Eucerin са класифицирани като безопасни.

Пет съвета: Как да предпазите кораловите рифове, когато сте на почивка

Искате да си донесете цветни колиета или гривни от почивката? Няма проблем - стига тези сувенири да не са направени от незаконно заграбени корали
Само слънцезащита не е достатъчна при гмуркане. Носете дрехи, които усигоряват подходяща UV защита. Най-често те са направени от ликра, която е еквивалента на слънцезащитен фактор 50.

 1. Не чакайте почивката ви да започне, а се подгответе предварително:
  Изберете хотел, който функционира устойчиво - избягва замърсяването, пести ресурси и вода, и т.н.
 2. Когато сте на почвка:
  Опитайте се да избегнете генерирането на замърсяване. Вземете на плажабутилка за многократна употреба, вместо еднократна, и избягвайте пластмасови опаковки, когато е възможно.
 3. Искате да се гмуркате?
  Изберете организатор, който подкрепя съхранението на морска и океанска флора и фауна. Сериозните фирми могат да докажат това със сертификат.
 4. Когато се гмуркате с шнорхел:
  Наслаждавайте се на природата, но не докосвайте и не хранете морските създания.
 5. Изберете сувенирите си мъдро:
  Често се предлагат сувенири, направени от корали, миди или охлюви. Не ги купувайте, защото те често не са просто намерени изхвърлени от морето на плажа, а са взети незаконно от риф.

Искате ли да направите повече? Питайте туроператора или местните за проекти за предпазване на океаните и кораловите рифове. Освен де присъствате на курсове и презентации, можете да се присъедините и директно! Например, можете да участвате в градинарстване на корали или операции за почистване на местния плаж.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по -добре всеки ден.