Фини линии и бръчки – Как мога да ги намаля или премахна?

Виж повече

Макар че кожата ни е също толкова индивидуална, колкото сме и самите ние, и остарява по различен начин в зависимост от генетичната ни предразположеност и начина ни на живот, първите признаци на стареене обикновено се появяват по повърхността на кожата около 30-годишна възраст. 

При стареене на кожата процесите ѝ се забавят и структурата ѝ отслабва. Веществата, които я поддържат стегната и гладка, започват да намаляват. Това се дължи на комбинация от вътрешни и външни фактори. 

Най-забележите първи признаци на стареене на кожата са фините линии и бръчки, които стават по-дълбоки с течение на времето. Има редица начини за третирането им и намаляване на тяхната поява. Някои методи са инвазивни, други – неинвазивни. Някои имат мигновен ефект, а други – резултати в дългосрочен план.

ПРИЧИНИ и ДОПРИНАСЯЩИ ФАКТОРИ

Какво причинява фините линии и бръчки?

Структурата на кожата се променя с напредване на възрастта и се образуват фини линии и бръчки

С напредване на възрастта веществата, които поддържат кожата ни гладка, започват да намаляват. Това са колаген, еластин и хиалуронова киселина.  

Младата кожа има структура, която малко прилича на тухлена стена: симетрично организирана дермална тъкан с изобилни количества колаген. Изглежда равномерна и се усеща стегната. С течение на времето вътрешни и външни фактори започват да оказват влияние върху начина, по който изглежда кожата:

  • Вътрешни фактори: естественият (или биологичен) процес на стареене, предопределен от нашите гени
  • Външни фактори: фактори на средата, които причиняват оксидативен стрес за кожата, например прекомерно излагане на слънчева светлина

От около 25-годишна възраст, спад с 1% на година в нивата на колаген, както и все по-неорганизирана тъкан, причиняват загуба на силата на кожата и появата на фини линии и бръчки. 

Друг ключов фактор в образуването на фини линии и бръчки е причинената от стареенето сухота. В резултат на понижените функции на кожата, зрялата кожа става все по-суха и могат да се появят сърбеж и загрубяване. Това се дължи, наред с други фактори, на намалени количества Хиалуронова киселина, произвеждана в кожата. Това е привличащо хидратацията вещество, което обгръща клетките, като придава на кожата младежки, гладък вид. Пониженото му количество води до загуба на плътност и кожата става по-податлива към образуване на дълбоки бръчки

Тези общи процеси на стареене на кожата допринасят и за загуба на обем, а при продължаващото стареене – за загуба на еластичност.

Какво влошава фините линии и бръчките?

Бръчките са неизбежна част от стареенето, но има както вътрешни, така и външни фактори, които могат да ускорят тяхното развитие:

Излагането на слънце ускорява развитието на фини линии и бръчки повече от всеки друг външен фактор.

Слънце
Увреждането от слънцето е основната причина за фотостареенето (преждевременно стареене на кожата, предизвикано от слънцето) и допринася за появата на бръчки. Продължителното и често излагане причинява увреждане на колагена и води до по-малко еластична, отслабена структура на кожата, която е по-предразположена към бръчки. Прочетете повече за това как UVA, UVB и HEVIS светлината оказват влияние на кожата.

Замърсяване
Замърсяването предизвиква освобождаването на свободни радикали и ускорява оксидативния стрес върху кожата 

Пушене

Оксидативният стрес се предизвиква от пушене. Свободните радикали увреждат структурата на кожата и допринасят за общите признаци на стареене, включително бръчки. В допълнение, никотинът и другите химикали в цигарите увреждат колагена и еластина в кожата. Това оказва влияние върху еластичността на кожата и може също да доведе до поява на бръчки.  

Хранене

Определени храни, най-вече плодове и зеленчуци, са богати на антиоксиданти и могат да спомогнат за предотвратяване на преждевременното стареене и да забавят стареенето на кожата като цяло.

Липса на сън
Кожата се нуждае от сън, за да се възстанови и регенерира.

Признаци И Симптоми

Къде се появяват фините линии и бръчки и защо?

За разлика от загубата на обем, фините линии и бръчки се забелязват лесно, тъй като изглеждат като видими линии или гънки по лицето. С течение на времето фините линии се появяват по цялото лице и се превръщат в дълбоки бръчки, но обикновено в началото са видими само на определени места:

Бръчки под очите

Първите видими фини линии и бръчки се появяват около очите.

Фините линии около очите често са първите видими признаци на стареене на кожата и се наричат още „пачи крак” или „линии на смеха”. Това се дължи на факта, че по-тънката кожа в тази област е по-предразположена към появата на линии от останалата част на лицето. Там фините линии се превръщат в бръчки и стават по-дълбоки с течение на времето. Бръчките също често са най-забележими в зоната около очите.

Бръчки по челото

Бръчките по челото стават по-дълбоки с течение на времето

Може да забележите появата на хоризонтални линии и бразди между веждите. Това са „мимически бръчки” и първоначално се образуват при промени в изражението. С течение на времето стават по-дълбоки. 

Назолабиални гънки

Фините линии около устата и носа се задълбочават и стават видими; наричани са назолабиални гънки

По-дълбоки бръчки се появяват между носа и устата. Те са познати като назолабиални гънки. Появата на тези бръчки може да е свързана със загуба на обем, тъй като те са и признак на отпускане на кожата. 

Решения

Как мога да намаля фините линии и бръчките?

Макар че всяка здрава кожа старее, има неща, които може да направите, за да намалите появата на бръчки и да направите кожата си сияйна. 

Корекция на тена на лицето

CC кремовете осигуряват корекция на лицето за равномерен цвят на кожата.

Лицата с равномерен тен обикновено изглеждат по-млади. Може да използвате тонирани кремове с цветни пигменти (като Eucerin Hyaluron-Filler CC Крем) или грим като краткосрочно решение за изравняване на цвета и коригиране на тена на лицето. Изберете продукт, който се нанася лесно и равномерно и не образува линии, за да изглежда кожата ви по-млада.

Решения за грижа за кожата за намаляване на бръчки

Активни съставки в продукти против стареене, които спомагат за намаляване появата на бръчки.

Продуктите против стареене на кожата могат да спомогнат за намаляване появата на бръчки. Следните активни съставки (изброени по азбучен ред) се използват във формулите на продукти против стареене с цел намаляване появата на бръчки: 

Алфа-хидрокси киселини (AHAs)

Алфа-хидрокси киселини (AHAs)

Те действат като супер-ексфолианти. Разграждат връзките, които задържат сухите и увредени клетки, като насърчават разкриването на нова кожа. Комплексът, използван в Eucerin Hyaluron-Filler Нощен Пилинг и Серум, комбинира три различни киселини – Гликолична киселина, Млечна киселина и Глюконолактон (Полихидрокси киселина) – които в клинични и дерматологични изпитвания доказано нежно, но ефективно ексфолират кожата и стимулират клетъчното обновяване. Глюконолактонът също така поддържа матрицата около колагена в кожата, защитава от намаляване на количеството на колаген и помага да кожата да поддържа своята еластичност.

Арктиин

Арктиин

Арктиинът е естествено добита активна съставка, извлечена от плода на растението репей. Той стимулира възстановяването на отслабената съединителна тъкан в клетъчните стени. Арктиинът също така ускорява обновяването на колагена (процес, който драстично намалява с напредване на възрастта). Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Day SPF 15 и Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Night със съдържание на арктиин подобряват еластичността на зрялата кожа и я правят по-плътна.

Арганово масло

Арганово масло

Аргановото масло (известено още като Argania Spinosa масло от ядки) е масло, получено от ядките на дървото арган. То съдържа до 80% незаменими мастни киселини (Омега-9 и Омега-6). Тялото използва мастни киселини за производство и възстановяването на клетъчните мембрани и за укрепване на кожата, така че да е в състояние да защитава организма. Аргановото масло е богато на витамин Е (мощен антиоксидант), има противовъзпалителни свойства и прави кожата по-гладка и по-мека. То е ключова съставка в Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Night и Eucerin Elasticity + Filler Facial Oil.

Коензим Q10

Коензим Q10

Формулите с Коензим Q10, като тези в продуктовата серия Eucerin Q10 ACTIVE, стимулират производството на енергия в клетките.

Декспантенол

Декспантенол

Декспантенолът, познат още като Пантенол, е изключително ефективен овлажняващ агент. Той подобрява хидратацията в най-външните слоеве на кожата и помага за намаляване загубата на трансепидермална вода. Декспантенолът стимулира регенерацията на кожата през нощта и е ключова съставка в Eucerin Hyaluron-Filler Night и Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift Night.

Хиалуронова киселина

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина се формира от кожните клетки и представлява част от съединителната тъкан на кожата. Една от ключовите ѝ функции е запазване на хидратацията; тя има способност да задържа вода, равняваща се на между 1 000 и 10 000 пъти собственото ѝ тегло (т.е. един грам се свързва с между един и десет литра). С напредване на възрастта естествената способност на кожата да произвежда хиалуронова киселина намалява и започват да се образуват бръчки, които с течение на времето стават по-дълбоки.

Хиалуронова киселина с високо и ниско молекулярно тегло Eucerin използва два различни вида хиалуронова киселина във формулите на Hyaluron-Filler и Hyaluron-Filler + Elasticity, Anti-Pigment Dual Serum и Sun Photoaging Control с цел ефективно справяне с и запълване на бръчките отвътре навън:

  • Хиалуронова киселина с високо молекулярно тегло (известна още като дълговерижна хиалуронова киселина). Тя остава по повърхността на кожата и подобрява хидратацията в най-горните слоеве на епидермиса, където се зараждат фините линии и бръчки.
  • Хиалуронова киселина с ниско молекулярно тегло (известна още като късоверижна хиалуронова киселина). С молекули, които са 40 пъти по-малки2 от тези на хиалуроновата киселина с високо молекулярно тегло, хиалуроновата киселина с ниско молекулярно тегло прониква по-дълбоко в епидермалните слоеве, където стимулира производството на собствена хиалуронова киселина и възстановява хидратацията там, където се появяват по-дълбоките бръчки.

Магнолол

Магнолол

Магнололът е високоефективна съставка, извлечена от кората на дървото магнолия и се нарича още екстракт от кора на Magnolia Officinalis. Стимулира секрецията на био-активно вещество, което увеличава синтеза на колаген и увеличава обема на кожните клетки, като по този начин възвръща формата на зони с намален обем3. Той е ключова съставка в серията Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift.

Масло от бял трън

Масло от бял трън

Маслото от растението бял трън (познато още като магарешки бодил или Silybum Marianium) е често използвана съставка в продуктите против стареене на кожата. То съдържа линолеична киселина (Омега-6 мастна киселина) и подхранва кожата, като я прави по-сияйна. То е едно от маслата в Eucerin Elasticity + Filler Олио за лице.

Олигопептиди

Олигопептиди

Олигопептидите стимулират  колагеновата мрежа, отговорна за по-стегната структура на кожата. Също така подобряват синтеза на колаген в дермалните слоеве на кожата, така че дермалната връзка става по-силна3.  Извличат се от плодовете и семената на анасона, който първоначално се отглеждал поради благотворния си ефект върху кожата. Те са ключова съставка в серията Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift.

Силимарин

Силимарин

Силимаринът се извлича от плодовете на растението бял трън (известен още като Магарешки бодил).Той е мощен антиоксидант, който защитава колагена и еластина от оксидативния стрес и помага за укрепване на системата на микроциркулацията на кожата на клетъчно ниво. Той е ключова активна съставка във формулата на Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity.

Витамин Е

Витамин E

Витамин E (известен още като токоферол) е мощен актиоксидант, който защитава кожата от свободните радикали, които предизвикват оксидативен стрес, и спомага за засилване на естествената ѝ защита. Той е една от съставките в Eucerin Elasticity + Filler Олио за лице.

Глицин Сапонин

Глицин-сапонин

Глицин-сапонин, известен още като глицинов екстракт от соев зародиш, е активна съставка, която се извлича от соята. Това е един от най-ефективните стимулатори на хиалуронова киселина в дермалния слой на кожата и доказано увеличава производството на хиалуронова киселина с до 256% на клетъчно ниво1. Той е ключова съставка в Eucerin Hyaluron-Filler.

Инвазивни терапии срещу бръчки

Всяка терапия срещу бръчки, която включва инвазивна процедура, трябва да се провежда от дерматолог или друг специалист, в клинична среда. Инвазивните терапии срещу бръчки включват: 

Често се използват дермални филъри за третиране на назолабиалните гънки между носа и устата.
Инвазивните терапии трябва да се провеждат в клинична среда.

Инжекции с дермален филър: Целта им запълване на бръчките чрез увеличаване на обема на кожата, най-често с Хиалуронова киселина

Медицинските проучвания показват, че използването на определени продукти със съдържание на Хиалуронова киселина може значително да подобри ефекта на терапиите с филъри с Хиалуронова киселина, когато продуктите се използват редовно след инжекциите за продължителен период от време – особено в зоната около очите. Хиалуроновата киселина е основната активна съставка в семейството за грижа против стареене Eucerin Hyaluron-Filler и осигурява доказани резултати, особено в зоната около очите.  

Инжекциии с ботулинов токсин (ботокс): Действат, като временно ограничават движението на лицевите мускули. Най-често се използват по челото и в зоната около очите. Това намалява появата на бръчки, предизвикани от мимики. Ефектът отминава след няколко месеца и процедурата трябва да бъде повторена, за да се поддържат резултатите.

  1. Доклад от проучване: Saponins – a new generation of Hyaluronan-stimulating actives for human skin, S. Gallinat, F. Rippke, C. Keppler, J. Mergell, A. Bürger, F. Stäb, H. Wenck Beiersdorf AG, Хамбург, Германия
  2. Стандартната единица за измерване на атомна маса се нарича далтон (kDa). Хиалуроновата киселина с високо молекулярно тегло има атомна маса 2000 kDA, а хиалуроновата киселина с ниско молекулярно тегло има атомна маса 52 kDA. И двете се съдържат във формулите на Hyaluron-Filler, Hyaluron-Filler + Elasticity и Sun Photoaging Control.
  3. Ин-витро проучвания

Related Articles

За цялостна грижа