Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Свободни радикали – Какво са те и как влияят на кожата?

чете се за 4 минути
Виж повече

Свободните радикали могат да причинят оксидативен стрес на кожата и да предизвикат преждевременното ѝ стареене. Настоящата статия обяснява какво са те, какво действие имат върху кожата и какви стъпки можете да предприемете, за да неутрализирате свободните радикали, да поддържате кожата здрава, да я предпазите от преждевременно стареене и да спомогнете забавянето на видимите признаци на стареене като фини линии, бръчки и загуба на блясък.

Какво са свободните радикали?

Свободните радикали могат да нанесат щети на жизненоважни компоненти на клетките.

Свободните радикали, също познати като Реактивни Кислородни Видове (ROS), са силно реактивни кислородни молекули: вторичен продукт на текущи биохимични реакции в тялото.

Телата ни разчитат на кислородa, но нашите нормални телесни функции понякога разделят двойките кислородни молекули на два единични атома със свободни електрони. Тези електрони  циркулират в тялото, търсейки електрони от стабилни двойки, поради което се наричат реактивни електрони. Правейки това, те увреждат мембраната на клетките, протеините и ДНК-то.

Защо свободните радикали увреждат кожата?

Окислението прави плодовете кафяви
Свободните радикали предизвикват оксидативен стрес, който започва да променя кожната структура и причинява преждевременното ѝ стареене.

Случвало ли ви се е да отхапете от банан или ябълка и да ги оставите извън хладилника? Кафевият цвят, който плодът придобива е резултат от окисляването, породено от свободните радикали. Подобен процес протича и в нашата кожа, но в рамките на десетилетия, а не за минути. 

Тялото използва антиоксиданти, за да неутрализира потенциално вредните свободни радикали, но когато липсва равновесие между производството на свободни радикали и способността на тялото да ги неутрализира, те започват да нанасят вреди на клетъчните мембрани, протеините и ДНК-то в процес, наречен оксидативен стрес.

Сред увредените клетки са и тези, отговорни за производството на вещества като колаген, еластин и хиалуронова киселина, присъщи на младата и стегната кожа (напр. фибробласти и кераноцити). Производството на тези вещества намалява естествено с възрастта, а оксидативния стрес забързва този процес още повече.

Въпреки, че стареенето е напълно естествен процес, оксидативният стрес може да породи преждевременно стареене на кожата: тя може да развие видими следи на стареене като фини линии и бръчки и преждевременна загуба на блясък.

Оставяйки преждевременното стареене настрана, с възрастта способността на нашата кожа да деактивира свободните радикали намалява естествено, водейки до ускорено стареене на кожата.

Какво поражда свободните радикали?

Въпреки че свободните радикали са естествен вторичен продукт на процесите, случващи се в телата ни, има редица външни фактори, които се знае, че задействат и увеличават производството на свободни радикали. Много от тези фактори са контролируеми.

Свободните радикали и слънцето

UVA и HEVIS светлината генерират свободни радикали

Слънцето, в мярка, е полезно за кожата и телата ни. Можете да прочетете защо в слънцето и кожата. Но прекомерното излагане на UVA лъчи (и в много по-малка степен, високоенергийна видима светлина - светлината от видимия спектър) е една от главните подбудители на свободни радикали. Оксидативният стрес, причинен от слънцето води до увреждане на ДНК-то и състояния като фотостареене (преждевременно стареене на кожата, причинено от слънцето) и хиперпигментация. Рзберете повече в Как се отразяват на кожата UVA и UVB лъчите и високоенергийната видима светлина (HEVIS)?

Свободните радикали и оконата среда

Замърсяването увеличава свободните радикали и потенциалното увреждане на кожата.

Освен слънчевата светлина, и други аспекти от нашата околна среда могат да подбудят свободните радикали, вредящи на кожата. Много от нас живеят в градове, където мърсотията и замърсяването са неизбежна част от ежедневието. Замърсяването може да влоши ефекта от излагането на слънце, забързвайки оксидативния стрес.

Пушенето и свободните радикали

Цигареният дим съдържа свободни радикали

Пушенето е вредно за кожата ни, както и за цялостното ни здравословно състояние. Самият цигарен дим съдържа свободни радикали, които тялото ни абсорбира, причинявайки редица проблеми, включително и преждевременно стареене на кожата.

Свободните радикали и хранителният режим

Прекомерната консумация на алкохол може да задейства свободните радикали в нашето тяло

Хранителният ни режим е жизненоважен за цялостното ни издраве, а изборът ни на храни и напитки могат да повлияят производството на свободни радикали в телата ни. Някои от най-сериозните подбудители на свободните радикали са сготвени или преработени меса, пържени храни, всичко с високо съдържание на мазнини и алкохол.

Как да намалим свободните радикали и да подпомогнем предотвратяването на увреждането на кожата?

Здравословен начин на живот и редовна и подходяща грижа за кожата ще ви помогнат да намалите вредните свободни радикали, да предотвратите преждевременното стареенето на кожата и да забавите видимите следи от стареене на кожата.

Здравословен начин на живот

Здравословен и балансиран хранителен режим, богата на антиоксиданти е полезна за кожата

Здравословнен и балансиран хранителен режим, богат на антиоксиданти ще помогне в борбата със свободните радикали. Зелените заленчуци, цитрусовите плодове, бобовите култури и варивата, ядките и рибата са богати на антиоксиданти. Спрете пушенето, опитайте се да намалите консумацията на алкохол и пийте много вода, за да поддържате кожата хидратирана.

Не прекарвайте прекалено много време на слънце, използвайте подходяща слънцезащита, опитайте се да намалите стреса, правете упражнения и се наспивайте добре, за да подпомонете цялостното си здраве и здравето на хожата ви.

Грижа за кожата за намаляване вредния ефект на свободните радикали

Редовно почистване, хидратация, използване на силна и доказана антиоксидативна съставка в продуктите за грижа за кожата като Vitamin C  и Ликохалкон А и, най-важното, подходяща ежедневна слънцезащита ще помогнат да поддържате кожата си млада за по-дълго. 

Колкото по-рано започнете да се грижите за кожата си, толкова по-лесно би било да предотвратите преждевременното ѝ стареене. Можете да прочетете за идеалната рутина за грижа за кожата в Кожата в различните възрасти. С нашето узряване, нуждите на кожата ни се променят и продуктите, които използваме трябва да отговарят на променливите ѝ нужди. Можете да откриете повече в Как се порменя кожата ни през годините.

Продуктите от серията Eucerin Anti-Age включват три иновативни серии, които клинично и дерматологично доказано осигуряват многобройни ползи срещу стареенето.

Anti-aging грижа за кожата от Eucerin

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.