Последствията от живота с кожа, склонна към акне Какво психологическо влияние може да има то?

Животът с кожа, склонна към акне, може да бъде труден и депресиращ

Кои обстоятелства оказват натиск, свързан с живота с акне?

 • Как се отразява акнето на поведението?
 • Какво мога да направя, за да се почувствам по-добре?

Facebook, Instagram, филми, корици на списания. Каквото се сетите. Накъдето и да погледнем, сме обградени от образите на красиви хора. Лесно е да забравим, че те са силно ретуширани.
Тази статия разглежда специфичните фактори на натиск, който може да окаже изискването да изглеждаш добре върху хората с кожа, склонна към акне. Ще обясним каква е взаимовръзката между акнето, тревожността и депресията и ще ви подскажем как да запазите положителната си нагласа.

Животът с кожа, склонна към акне

Кои обстоятелства оказват натиск, свързан с живота с проблемна кожа?

Кожата ни е едно от първите неща, които хората забелязват у нас. Макар повечето от нас да знаят, че в живота има по-важни неща от външния вид, хората с кожа, склонна към акне могат да се чувстват неравностойни в едно общество, което придава все по-голямо значение на външния вид. Някои се справят по-добре от други, но при много хора животът с акне оказва както психологическо, така и физическо влияние. Защо е така?

 1. Незнание
  Все още има хора с предразсъдъци спрямо страдащите от акне. Тъжно, но факт. Те имат погрешното схващане, че хората с акне имат по-занижени стандарти за хигиена. Дори специалистите често използват израза „нечиста кожа“.
 2. Липса на съпричастие
  Хората, които нямат акне, често не разбират как наистина се чувстват страдащите от него. Понякога изричат обиди, без дори да целят това. Коментарите за това как носите „прекалено много грим“ са стресиращи, когато единственото, което искате, е да прикриете петната по лицето си.
 3. По-трудно е да флиртуваш, когато имаш акне
  Хората с акне често са по-неуверени и стеснителни от тези без петна по лицето. Акнето може да застане на пътя на всеки флирт.
 4. Тормоз
  Младите хора често действат прибързано и казват неща, за които после съжаляват. Тормозът и социалното отхвърляне по време на чувствителните години на юношеството могат да окажат съществено влияние върху характера на съзряващия тинейджър.
 5. Професионална дискриминация
  Първото впечатление е най-важно, а акнето може да направи процеса по кандидатстване за работа и повишение по-труден, особено в индустриите, където външният вид е от значение.

Последствията от акнето

Как се отразява акнето на емоциите и поведението?

Както тинейджърското, така и възрастовото акне може да доведе до загуба на самочувствие, а понякога дори до комплекс за малоценност.

Проучванията показват, че хората с акне са по-предразположени към депресия, тревожност и социална фобия от тези без акне (1-7). Други проучвания показват, че тревожността и акнето често вървят ръка за ръка (2-4), (7-12). Проучванията сочат също, че акнето има по-голямо психологическо влияние върху жените, отколкото при мъжете.1

Акнето може да доведе до депресия – не страдайте в мълчание

Психологическото въздействие на акнето може да доведе до промени в поведението и много от страдащите:

 • избягват визуален контакт с околните
 • са възприемани като стеснителни
 • се крият зад шалове, шапки, дълга коса и/или прекалено много грим
 • носят грим нощем, защото се притесняват, че партньорът им ще види действителното състояние на кожата им
 • спират да спортуват или да участват в спортни занимания
 • отказват да се снимат
 • избягват социален контакт
Обградени сме от нереалистични представи за красота

Акнето може да бъде огромно психологическо бреме, тъй като страдащите от него се чувстват тревожни, смутени и заклеймявани. Не страдайте в мълчание. Моят най-добър съвет е да се консултирате с вашия лекар и да започнете лечение възможно най-скоро. Това ще попречи на заболяването да окаже влияние върху живота ви и ще спомогне за предотвратяването на състояния на депресия.

д.м.н. Маркус Райнхолц, дерматолог

Съвети

Какво мога да направя, за да се почувствам по-добре?

Известният дерматолог и специалист по акне д-р Маркус Райнхолц споделя неговите съвети за това как да се справим по-успешно с психологическото въздействие на акнето:

1. Потърсете помощ

Колкото по-скоро започнете с медицинското лечение, толкова по-бързо ще почувствате, че емоциите ви са под контрол. Проучванията показват, че в повечето случаи тревожността и депресията намаляват, когато страдащият получава медицинско лечение срещу акне. (5-9) Вашият лекар ще може да ви посъветва и предпише най-доброто лечение за кожата ви, както и да отговори на въпросите ви. Прочетете съветите на д-р Райнхолц за това кога да се консултирате с вашия лекар тук. Можете също да разберете с какви варианти разполагате в лекарства срещу акне: кои са най-често използваните начини на лечение? и терапии срещу акне и възможни странични ефекти.

Вашият лекар ще ви помогне да се справите с акнето – физически и психологически

2. Използвайте подходящи продукти за грижа за кожата

Тонираните кремове и коректорите помагат за прикриване на черните точки и пъпките. Това може да е истински бонус за самочувствието, но работи по-лесно при жените, отколкото при мъжете. Не забравяйте да изберете продукти, които са некомедоногенни (т.е. не запушват порите) и в идеалния случай – с позитивен ефект върху кожата. Eucerin DERMOPURE Стик-коректор помага за намаляване на пъпките, докато ги прикрива, за да ви осигури едновременно грижа и покритие. Прочетете повече в Как трябва да избирам и нанасям грим върху кожата си, която е предразположена към петна.

И най-важното – не забравяйте да отстраните грима в края на деня, за да може кожата ви да се възстанови през нощта. Можете да научите повече за това как да почистите кожата и да се погрижите за предразположената към акне кожа в Кои продукти и режим за грижа за кожата са най-подходящи за предразположената към акне кожа?

Приятелството и смехът помагат за преодоляване на депресивните чувства, предизвикани от акнето

3. Погрижете се за себе си

Спорт (най-добре в група, вместо сами), здравословен начин на живот (време е да спрете цигарите) и балансирана диета. Това са само някои от стъпките, които можете да предприемете, за да повдигнете самочувствието си, да поддържате духа си и да помогнете на кожата си. Научете повече в какъв ефект оказват упражненията върху акнето, акне и диета: фактите и как да променя диетата си, за да помогна на кожата си?

4. Поддържайте приятелствата си

 Ние сме социални същества и качественото време, прекарано с приятели, е важно за цялостното ни благосъстояние. Хората с акне понякога спират да излизат, което само им причинява повече стрес, вместо да им го спестява. Ако ви е трудно да говорите за чувствата си с приятелите и семейството си, потърсете съвет от вашия лекар или помислете дали да не се включите в група за терапия.

5. Опитайте се да не се стресирате

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но е известно, че стресът може да предизвика акне. (13) Можете да научите как в акне и стрес. Изпробвайте някои от различните техники, които помагат на хората да разпуснат (прочетете повече за тях в съвети за намаляване на стреса) или попитайте вашия лекар за съвет.

Безупречната кожа е труден за постигане идеал, но има много неща, които можете да направите, за да помогнете на кожата си и да поддържате положителната си нагласа.

Източници

1 Ramos-e Silva et al., BJD, 2015, 172 (Suppl. 1): 20-26

2 Yazici K, Baz K, Yazici AE, Kokturk A, Tot S, Demirseren D, et al. Disease-specific quality of life is associated with anxiety and depression in patients with acne. J Eur Acad Dermatol Venereol 2004;18:435-9.

3 Sayar K, Ugurad I, Kural Y, Acar B. The psychometric assessment of acne vulgaris patients. Dermatol Psychosom 2001; 1:62-5.

4 Khan MZ, Naeem A, Mufti KA. Prevalence of mental health problems in acne patients. J Ayub Med Coll Abbottabad 2001; 13:7-8.

5 Gupta MA, Gupta AK. Depression and suicidal ideation in dermatology patients with acne, alopecia areata, atopic dermatitis and psoriasis. Br J Dermatol 1998; 139(5):846-50.

6 Preston K. Depression and skin diseases. Med J Aust 1969; 1(7):326-9.

7 Polenghi MM, Zizak S, Molinari E. Emotions and acne. Dermatol Psychosom 2002; 3:20-5.

8 Aktan S, Ozmen E, Sanli B. Anxiety, depression, and nature of acne vulgaris in adolescents. Int J Dermatol 2000; 39(5):354-7.

9 Schulpis K, Georgala S, Papakonstantinou ED, Michas T. Psychological and sympatho-adrenal status in patients with cystic acne. J Eur Acad Dermatol Venereol 1999; 13:24-7.

10 Wu SF, Kinder BN, Trunnell TN, Fulton JE. Role of anxiety and anger in acne patients: a relationship with the severity of the disorder. J Am Acad Dermatol 1988; 18(2 Pt 1):325-33.

11 Grahame V, Dick DC, Morton CM, Watkins O, Power KG. The psychological correlates of treatment efficacy in acne. Dermatol Psychosom 2002; 3:119-25.

12 Medansky RS, Handler RM, Medansky DL. Self-evaluation of acne and emotion: a pilot study. Psychosomatics 1981; 22(5):379-83.

13 Impact of psychological stress on acne. Jović et al. Acta Dermatovenerol Croat 2017; 25(2): 133-141